Mlýn

Mlýn
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391225/bmid_mlyn-5BW-391225.jpg 5 981 981

Fascinující příběh podle skutečné události. Dva bratři. Jeden mlýn. A jeden slib… Strhující příběh dvou bratrů, kteří dali slib umírajícímu otci, že uchrání jejich mlýn a majetek proti všem. Lze takový slib dodržet za všech okolností? Může oddanost takovému závazku odolat i mašinériím totalitních režimů? Bratři svůj závazek splnili. Ale za jakou cenu…... celý text

Přidat komentář

Anavi8912
14.07.2024 5 z 5

Úžasná knížka, která mě už od prvních stránek chytla za srdíčko. Na pozadí významných historických událostí naší minulosti líčí fascinující příběh dvou statečných a nezlomných bratrů Františka a Karla, kteří se po celý svůj život snažili dostát slibu umírajícímu otci. I přes nepříznivé podmínky v naší zemi se starali o svoje dědictví, starý mlýn a hospodářství, které se předávalo z generace na generaci po staletí. Líbil se mi styl psaní, krátké kapitoly, nenásilné zařazení historických událostí do děje, které mně částečně připomněly dobu, ve které jsem vyrůstala. Za mě autorovi patří veliké poděkování. Určitě doporučuji všem si knihu přečíst.

leny.wood
01.07.2024 5 z 5

Velmi silný příběh dvou bratrů, kteří se nevzdali svého slibu. Zobrazení nástupu socialismu a komunismu v naší zemi a především na vesnici, to, že to bylo svinstvo a jakákoliv obhajoba té doby je zavrženíhodná. Navíc je to postaveno na skutečné události, doporučuji si najít - rodina Harantů a mlýn Hoslovice, který je zpřístupněn pro veřejnost jako historická památka s dobovým zařízením.


nicole1990
09.06.2024

Silný příběh opravdu stojí za přečtení .

zandu
15.03.2024 5 z 5

Silný příběh.

Mayaotzin
02.03.2024 4 z 5

Vlastně si nejsem jistá, zda chci dát 3 hvězdy, 4...5...
Určitě stojí za přečtení, jen toho slibu otci tam bylo až moc.

Jinak to bylo opravdu výtečné, ale je mi z toho špatně na duši. To potrestání všech těch zmetků, které nikdy nepřišlo.

...

Marcik7
19.02.2024 5 z 5

Příběh dvou bratrů a jejich mlýna na pozadí událostí naši nedávné historie měla by to být součást doporučené četby pro ty, kteří to nezažili a snad nezažijí už nikdy. Přitom psáno lehce, čtivě a dokonce s dávkou humoru.

AlenaF
14.01.2024 5 z 5

Příběh, který se zaryje pod kůži a o kterém musíte přemýšlet hodně dlouho. Vše, co bych chtěla napsat do komentáře už bylo napsáno.

Lenka276
04.01.2024 5 z 5

Nádherná kniha, prostě TOP! Neuvěřitelný příběh o statečnosti bratrů, kteří splnili slib otci. Osobně jsem navštívila mlýn v Hoslovicích, kde bratři žili, všude jsem tam bratry viděla :-), velmi silný zážitek. Velmi chválím pana spisovatele, děkuji za knihu.

Entaglement
26.12.2023 5 z 5

Vynikající kniha/příběh s mnohovrstevným pohledem na dobu zlořádu, na doby před a po ní, na lidské povahy, na běh dějin, na smysl(y) bytí. Kniha je také skvělou možností zpětné cesty ve vlastních vzpomínkách a projekcí epoch a dob skrze lidské vlastnosti. Ocenil jsem i sem tam se objevující autorův jemný cit pro humor, ale především realistický pohled na věc, včetně zakončení příběhu. Velice za tuto knihu autorovi děkuji. A doplňuji, že v audio verzi je na cesty autem dokonalá.

preciousek
01.12.2023 5 z 5

Silný příběh....
Pohled na komunismus z druhé strany, než jak tu dobu znám já.....

Čičolina
27.11.2023 2 z 5

Nepochybuji o autorově nenávistí ke komunismu a touze na všechno to komunistické svinstvo zamířit reflektor pravdy. To ho ctí, ale...jak navíjel fakta a zlořády do jednoho klubka, už se asi ani nemohlo povést převyprávět příběh uvěřitelný, ač se všechno tohle mohlo stát a také stalo. Něco ve Škvoreckém, něco ve Švandrlíkovi, Peckovi či Doležalovi. Dokonce i Vašek byl...a to už fakt bylo moc, možná tři novely na tohle téma a vypadalo by to lépe,nevím.Pro mě od půlky otrava,pak už jen ironicky škleb.

Myrha
27.10.2023 4 z 5

Jeden mlýn, 2 bratři a dějiny pos* se.

Tahle kniha v audio verzi dostala 4. rozměr.
Úryvky z dobových novin doprovázené radostnými budovatelskými melodiemi opravdu člověka vtáhly do děje. Úplně mi běhal mráz po zádech při vzpomínce, jak tohle člověk slýchával z rádia.

Příběh je napsaný jakoby dokumentárně, ale to krásně podtrhuje povahu obou hlavních hrdinů. Moc jsem si užívala tu cestu prostých obyčejných lidí od poctivých sedláků po úplné podivíny a vyvrhele společnosti.
Na těch 2 samorostech jsem si připomněla, jak se člověk nesměl lišit a mít názor.
Poučné byly citace z dobových zákonů.

Možná by to měla být povinná četba.

Bedřich63
20.10.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila, bylo to zajímavé a poučné čtení.
Ale neodpustím si poznámku vůči popisu této knihy v záhlaví. Podle mě se nejedná o fascinující a strhující příběh, ale spíš bych to hodnotil jako velice silný příběh, jak se píše v komentáři pode mnou.
Autor je celoživotně ajťák, tomu také odpovídá styl psaní v této knize. V oblasti IT jsem se pohyboval i já mnoho let, takže ten styl vyjadřování znám a je mi blízký. Proto má kniha krátké a jasně definované kapitoly, stručně popsané události a dlouhými popisnými pasážemi nehýří.
Vlastní příběh je zajímavý a také v mnohém poučný. To, že v každém režimu jsou odlišnosti od průměru trestány, je známá věc.
Já jsem si čtení užil a zase jsem díky DK a jejím čtenářům objevil pro mě nového autora. Přečtu si od něj i další knihy, už jen proto, abych si pro sebe vyhodnotil, jestli ten úsporný styl je mu vlastní, nebo ho použil jen v této knize.

gargamelka
01.10.2023 5 z 5

Silný příběh, který nás provází historií

Han-nah
25.09.2023 5 z 5

Je to nezapomenutelný, až neuvěřitelný příběh. Styl psaní mi vyhovoval, téma zaujalo, včetně, dneska, pro někoho komické, ale v té době krutě pravdivé útržky z Rudého Práva. Knihu bych doporučila jako povinnou četbu, ale dle myšlení některých mladých lidí, jejichž názory slyším, v době komunismu nežili, ale rádi o něm mluví. U některých mi připadá, jakoby neměli rodiče a prarodiče.
Mé babičce v padesátých létech úmyslně, jako výstrahu, podpálili stavení, vzali jí pozemky do JZD, kde pak i pracovala, protože byla vdova s dvěma dětmi. Vždy, jak dnes procházím okruhem kolem přehrady Olešná, zastavím se na určitém místě, podívám se na vodu a na svou milovanou babičku vzpomenu. Byla ze selského rodu a půda byla její život. Ale i v její vesnici byli lidé a LIDÉ. Udavači, ale i ti neviditelní s nataženou pomocnou rukou a srdcem na dlani. Toto vše se mi promítalo při čtení této nádherné , emotivní knihy.
Dva bratři, Karel a František a jejich slib daný umírajícímu otci, ať zachovají mlým. Nezapometulný příběh těchto bratrů, kteří byli ponižování, mučeni, odveleni k nuceným pracem, odolávali totalitnímu režimu, který se je snažil zničit i za cenu omezení svéprávnosti. Obdivovala jsem jejich odvahu, málomluvnost, pracovitžost a hlavně všestrannost v boji peklem nástrah, mučení a zastrašování.
"BYLI DVA A PROTI VŠEM"
Jedinými přáteli byli Marcelka a úžasný farář Hřib, který taky přošel peklem.
Ale ani po pádu komunismu zájem o mlýn neupadá.
Zaujaly mě pravdivé citace, ale i moudra pana faráře.
Toto není z knihy, ale k tématu.
- Být dobrým člověkem je mnohem těžší, ale o to víc naplňující. Můžete mít
spoustu funkcí a obrovský vliv, můžete mít spousty peněz a majetku,
ALE POKUD NEMÁTE DOBRÉ SRDCE, JSTE K NIČEMU.

Kuci12
17.09.2023 5 z 5

Kniha o tom - "Co se může stát, když si lidé dobrovolně a demokraticky zvolí systém, který umožní vládnout psychopatům a zrůdám."
Jeden slib, jeden mlýn a dva bratři, kteří dokázali čelit zlu a svůj slib dodržet i když zaplatili až příliš velkou cenu. "Čas. Vzali jste nám čas. Čas svobody."
Po celou dobu mi v hlavě rezonovala otázka proč? Jak jsme si mohli navzájem způsobit takové věci a proč?
"Přemýšlela o tom, jestli jednou, až lidé zcela zapomenou, jestli se to všechno může opakovat" Ráda bych věřila, že ne, ale znáte to.....Díky za příběh "Nejobyčejnějších hrdinů", který tu už s námi bude napořád - stejně, jako mlýn.

Martina157
08.09.2023 5 z 5

Za mně jedna z nezapomenutelných knížek, na které čtenář myslí ještě dlouho po jejím dočtení, popisuje smutnou minulost, na kterou bychom neměli zapomínat.

iceVS
08.09.2023 5 z 5

Úžasný.
Naprosto mě uchvátil autorův civilní styl psaní. Místa a situace, kde by jiní dojili city až na krev, popsal pan Vaněček s lehkým odstupem a záleží jen na čtenáři, jak moc chce děj prožívat. Taková svoboda rozhodnutí při četbě i prožitku, to mám ráda.
Za vynikající nápad považuji použít výňatky z dobového tisku, alespoň mě to zlehka a naprosto automaticky usadilo do příslušné doby, což přesně potřebuju a vyhledávám.
Vážně úžasná a báječná knížka.
Jen zamyšlení. Vážně by rodiče chtěli po svých dětech slib vztahující se k majetku, kdyby jen z části tušili, jak moc jejich děti budou strádat a trpět? Jen vím, že já bych takového hrdinství, kterým "trpěli" oba bratři, schopna fakt nebyla.

Luteka
31.08.2023 2 z 5

Velmi průměrná kniha. Příběh je zajímavý, ovšem stylisticky je to velmi slabé a celé to jen tak klouže po povrchu. Autor se asi pokoušel o kroniku vesnice, podobně jako Karin Ledecká v Šikmém kostelu, ovšem neuměl lidsky vykreslit postavy a tak to zůstalo spíše jen na povrchním dobovém vyprávnění.

JankaV80
22.08.2023 4 z 5

Za mě osobně super kniha. Příběh se četl sám, děj přirozeně ubíhal a byl doplněn dobovými texty z novin, což bylo pro dokreslení celé situace naprosto bezvadný. Když si člověk uvědomí, že se jedná o skutečný příběh, běhá mu občas mráz po zádech.
Knihu určitě doporučuji.

Úprava komentáře 2.9.2023:
Včera jsem měla možnost navštívit mlýn v Hoslovicích, o kterém kniha vypráví. To, že se autor knihy nedržel všech historických faktů, to bych ještě pochopila - nepsal kroniku vesnice, ale román. Co je ale zarážející je skutečnost, že autor popsal Mlýn úplně jinak, než vypadá. Vůbec jsem neměla pocit, že ten Mlýn, co vidím v reálu je stejný Mlýn, o kterém vypráví kniha. A přitom víme, že Mlýn je prohlášený za památku právě proto, že se dochoval v původním stavu. Autor totiž příběh sepisoval, aniž by Mlýn navštívil (to sice udělal, ale až po vydání knihy), aniž by se prošel po vsi. Pochopila bych to, kdyby se jednalo o Mlýn na druhé straně zeměkoule, ale ne, když se jedná o Mlýn v naší vlasti.