Stella

Stella https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428792/bmid_stella-8Kp-428792.jpeg 3 112 33

Píše se rok 1942. Do Berlína přijíždí Friedrich, tichý mladík původem od Ženevského jezera. Ve výtvarné škole se tu setkává s Kristin, která ho vodí po tajných jazzových klubech a pije s ním koňak. Dostane od ní první polibek a může si vedle ní namlouvat, že válka je někde daleko. Jednoho rána mu však Kristin zaklepe na dveře zraněná a přizná, že mu neřekla pravdu. Ve skutečnosti se jmenuje Stella a je Židovka. Gestapo ji odhalilo a nutí ji k ďábelské dohodě: budeli udávat ukrývající se Židy, zachrání své rodiče. Přistoupí Stella na tento návrh, nebo odmítne? Příběh z nacistického Německa založený na skutečných událostech nastoluje dilema, zda má člověk zradit raději sám sebe, nebo vlastní rodinu.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Stella , 2019


více info...

Přidat komentář

Susan94
08.02.2024 3 z 5

Zajímavě vypadající kniha, která se mi nečetla moc dobře. S hlavní mužskou postavou jsem neměla problém, byl mi celkem sympatický. Hlavní postava - Stella, mi přišla příliš lehkovážná. Dobové zajímavosti, kdy autor shrnul co se v daném období stalo, atd mě bavil. Jinak to bylo takové nijaké. Děj o něčem vypovídal, někam se posouval a zároveň ne...
Čekala jsem víc. Hodnotím 2,5

Ninushka
03.09.2023 5 z 5

Je to poměrně hezká napínavá romantická dobovka, které nemám co vytknout. Bavily mě kulisy Berlína, pouto, které mezi sebou hrdinové měli mě nutilo číst dál a dál.


kaja77
06.06.2022 4 z 5

Bylo to velmi zajímavé čtení. Děj knihy se odehrává přibližně jeden rok a to od ledna do prosince 1942. Zaujala mě forma, kde každá z kapitol začíná jakýmsi výčtem událostí, které se zrovna v tom konkrétním měsíci udály ve světě i v Německu a tak se Friedrichovy i Kristiny(Stelliny) zážitky zarámují do kontextu dějin. Friedrich jako mladý člověk hledající pravdu, blízkost, lásku, Stella jako bytost politováníhodná, ochotná udělat vše zprvu pro rodiče, později se ukazuje že pro své pohodlí... O existenci Stelly jsem neměla tušení, šokovalo mě zjištění, že udala gestapu odhadem 600-3000 osob...tyjo to je děs. celkem šílené bylo desatero přikázání Josepha Goebbelse pro každého nacionálního socialistu.... strašlivé a děsivé vynechám, neodpustím si jedno úsměvné..." Úspoř mýdlo - šetří prádlo " výzva německým hospodyním, aby praly prádlo jen každý pátý týden

čef
28.02.2022 4 z 5

Rozsahem snad jenom povídka doplněná svědectvími doby, obsahem však docela, pro mne zdařile, zachycuje genius loci Berlína v roce 1942. Hloupý, ale zatraceně bohatý mladíček se drtivě zamiluje do pro něj tajemné a strašně moc přitažlivé židovky, která je okolnostmi donucena ke kolaboraci. Nikdy nezapomenout strašné události tohoto roku je určitě pro klidnější budoucnost dalších generací nezbytné.

Anna27
30.10.2021 2 z 5

Absolutně ve všem se ztotožňuji s komentářem "LiKa00". A co se týče audioknihy, tak souhlasím se "Spimcibdim". Pan Brousek příjemný hlas, ale přesně, jak už bylo řečeno, že v jeho podání zněla Stella už předem jako lehkovážná a hloupá. Čekala jsem něco víc, kniha neurazí ani nenadchne.

Felidae
29.08.2021 5 z 5

Skvělé a ještě jednou skvělé. Ihned běžím pro další knihu autora Klub. Moderní styl, autor zná perfektně reálie a přitom se nebojí použít fantazii. Za mě 100 procent bez diskuse.

LiKa00
19.07.2021 3 z 5

Tak já nevím, co si o tom myslet. Kniha mi tedy vůbec neodpovídala anotaci ani celkovému popisu děje. Spíš to byl román o mladém chlapci, co se v Berlíně zamiloval do Židovky udávající Židy a poté jejich nějaký takový život. Vlastně tam nebylo tak nějak nic ze života Stelly, navíc se mi ani samotným chováním nelíbila. Mladá rozjařená, věčně opilá a na drogách zpěvačka, která život bere lehce. No nevím, prostě nic moc. Jediné plus, jak už tady někdo psal, je to, že jsem se o té ženě dozvěděla a vyhledala si o ní informace a vlastně se tak dozvěděla zase něco z trochu jiného soudku, co se holocaustu týče. Že i tací lidé existovali..

rumund
24.05.2021 4 z 5

Ale docela jo. Kniha se mi četla docela dobře. Sice příběh židovky Stelly (Kristin) nebyl úplně tak napínavý, jak jsem si myslel, dle přečtení anotace, ale v celku hodnotím knihu docela kladně.

snimcibdim
02.05.2021 2 z 5

Nejzajímavější na celém díle je samotná Stella Goldschlag, kterou jsem do té doby neznala. Za to autorovi velký dík.
Autor ovšem nepíše její biografii, jen si její osobu vypůjčil, aby napsal...a to je právě to: aby napsal co?
Milostný román o nezkušeném mladíkovi a velmi kontroverzní femme fatale?
Zamyšlení nad relativitou odsouzení obecně jednoznačně zavrženíhodného jednání?
Historický román?
Pro mne od všeho trochu a nic pořádně.
Jediné, co mě opravdu zaujalo je, jak se v příběhu protíná osud postav, které se diametrálně liší tím, jakou možnost volby v životě mají - tj. někdo má v dispozici všechny možné varianty a někdo vybírá jen mezi zlým a ještě horším.
Ale ve výsledku nic z toho.
Přitom ten námět má dle mého soudu potenciál stát se druhou Sofiinou volbou - bohužel jí nesahá ani po kotníky.
Velká škoda.
Posloucháno jako audiokniha - a tu tentokrát spíš nedoporučuji. Pan Brousek je sice naprosto excelentní (!!!) v pasážích, kde jde o popis děje, ale jeho podání přímé řeči - zejména Stelliny - byl pro mě dost sporný. Dával totiž postavě jednostrannou a velmi určující charakteristiku a motivace nad rámec textu s kterými jsem se málokdy ztotožňovala. Přisoudila bych jí jiný charakter než jaký mi evokovalo interpretovo podání - a u většiny jejích replik si umím představit i úplně jiný podtext.
Takže jsem doposlouchala jen se sebazapřením a jen z časových důvodů nevyměnila audio za knihu.

luciekla
07.03.2021 2 z 5

Zase jednou kniha, ktera podle anotace znela zajimave, ale ve vysledku to bylo jedno velke zklamani. Styl psani byl hodne zvlastni, vubec mi nesedl. Prvni cca polovinu knihy se toho moc nedelo, v druhe polovine to bylo lepsi a zajimavejsi, ale nez se vubec neco stalo, tak kniha skoncila. Zadna postava mi nebyla sympaticka. Zajimavy namet, o osudu Stelly jsem slysela poprve, ale zpracovani se mi nelibilo.

ještěrka38
28.02.2021 3 z 5

Určitě zajímavý příběh, ale málo propracovaný, strohý.. Tím, že už jsem přečetla hodně knížek s touto tématikou, tohle mi přišlo slabé oproti jiným knihám. Ale určitě stojí za přečtení.

JaninaV.
25.02.2021 2 z 5

Knihu jsem sice dočetla, ale nějak mi nesedlo zpracování knihy.

rozina351
31.01.2021 4 z 5

Poněkud drásavé a nervující čtení, leč velmi čtivé a napínavé.

Andrea S.
28.12.2020 4 z 5

Zajímavá a útlejší knížka, kterou jsem přečetla během dvou odpolední. Líbily se mi zejména úvody jednotlivých kapitol s nástinem důležitých světových událostí roku 1942, a to v kontextu druhé světové války a nejen jí. Příběh byl velmi čtivý a založený na pravdivých událostech týkající se hlavní hrdinky Stelly Goldschlagové. Jediné, co mi trochu nesedělo na celém příběhu, je naivita mladíka, jenž přijel do válečného Berlína ze Švýcarska a žil si v dané době na "vysoké noze".

Evina.Cetba
29.11.2020 3 z 5

Příběh z druhé světové války. O čem je? Hlavní hrdina Fridrich se ve vlaku seznámí se zajímavou dívkou, která mu o sobě neřekne podstatné. Kvůli tomu, že se zakoukaný Fridrich zapovídal, vystoupí v Německu na jiném místě, než si původně plánoval a ubytuje se v hotelu. Dívka mění svoje identity, nejdříve se mu představí jako Kristin, teprve později vychází najevo, že její pravé jméno je Stella a je Židovkou, kterou gestapo donutilo ke spolupráci, aby výměnou za udávání druhých lidí zachránila život svých rodičů. Jak to dopadne se vztahem mladých lidí a zda se díky jejím skutkům alespoň podaří zachránit sebe a hlavně svojí rodinu, to už prozrazovat nebudu.

oblakaknih
19.10.2020 5 z 5

Stella mě zaujala na první pohled. Osobně mám knihy s válečnou tematikou hodně ráda, vyhledávám je a přečtu si každou, která mě alespoň z části zaujme.
Celou anotaci jsem si přečetla až těsně před čtením. Upřímně skoro nic neprozrazuje, takže jsem do knihy šla trochu naslepo.
Námět knihy je skvělý, skvěle a originálně zpracovaný, z úplně jiného pohledu. Upřímně jsem si myslela, že kniha bude vyprávěna z pohledu samotné Stelly, ale vypravěč pro mě byl dalším překvapením.
Hlavní hrdina mi byl velmi sympatický, líbilo se mi, jak si šel za svým a taky to, jak jeho dětství zasahovalo do jeho života.
Kniha se velmi dobře a rychle četla. Kapitoly jsou rozděleny na jednotlivé měsíce roku 1942, a každá z nich je obohacena nějakými událostmi. Čtení jsem si užívala na sto procent.
Příběh nebyl vůbec předvídatelný. V podstatě mě překvapila každá další věta.
Co se romantické linky týče, neměla jsem vůbec tušení, jak to nakonec dopadne.
Tohle je jedna z těch knih, po jejímž dočtení jsem měla husí kůži snad pět minut v kuse.
Rozhodně doporučuji!

VerStetinova
30.08.2020 2 z 5

Téma knihy je nesmírně zajímavé, ale.. zabít to takhle lacinou romantikou s minimálním vykreslením psychologie postav... to holt taky chce talent.

kopretitinka
05.08.2020 5 z 5

Kniha byla napsána ve svižném tempu. V úvodu každé kapitoly byly uvedeny události charakteristické pro dané období. Dekadence, hudba, vyšší společnost, tenká hranice mezi obětí a pachatelem, slabostí a odvahou ... kniha mě bavila. Poslouchala jsem dobovou hudbu, která zrovna "hrála" v knize. Člověka mrazilo při vědomí, že tohle všechno se skutečně dělo. Válka láme lidi jako sirky. Knihu doporučuji.

Šárka_D
16.07.2020 5 z 5

Ze všeho nejvíc byla Stella milostným příběhem a portrétem Berlína jaký byl, než ho zničila válečná hrůza: dekadentní, přitažlivý, tepající životem, plný umění, hudby, tance a zábavy, což autor vystihl báječně. A ten milostný příběh stál taky za to, on byl sympatický a bláznivě zamilovaný, dobře vychovaný kluk, který toužil po lásce, a dokonce i ji jsem dokázala v určitých momentech chápat. Líbilo se mi i shrnutí historických faktů, kterými začínala každá kapitola pojmenovaná podle daného měsíce jednoho roku, kdy ještě štěstí neochvějně stálo za Hitlerem, roku 1942.

Sabča92
22.06.2020 2 z 5

Osudy Stelly Goldschlagové pro mě byly před touto knihou naprostou neznámou, proto jsem ráda, že jsem se o knize dozvěděla a rozšířila si tak obzory. Ovšem zde musím bohužel s chválou končit. Kniha má poutavě napsanou anotaci, ale její zpracování je horší. Číst Stellu mě naprosto nebavilo, z knihy jsem nevyčetla žádné emoce přestože Stella má prožívat milostný vztah s Friedrichem, jejich vztah byl tak špatně popsaný, jako už dlouho nic jiného. Každá kapitola obsahuje zhruba stránku faktů, které na děj nemají přílišnou váhu. Který měsíc se narodil Paul McCartney, kdy byla vystavena říšská dálnice ale pak také válečné okamžiky, jako atentát na Heydricha nebo srovnání Lidic se zemí. Tyto fakta byly velmi zajímavým dokreslením doby a osobně si myslím, že spolu s anotací tvoří to nejzajímavější, co kniha může nabídnout.
Většina knihy je jen přímá řeč mezi hrdiny a celý jazyk je velmi jednoduchý. Krátké věty, strohé vyprávění a žádná psychologie postav. Jediné, co mě jistým způsobem vracelo do hrůz války byly reálné zprávy o Židech na konci každé kapitoly. Neznámé postavy ve mě vyvolali více pocitů, než Stella nebo Friedrich, kteří byli aktéry celé knihy.