Noah

Noah https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487635/bmid_noah-kcE-487635.jpeg 4 21 21

O jednom přeživším Pašerák, vězeň, zloděj, námořník, bojovník, zachránce. Příběh hrdiny. Ve třinácti letech se Noah Klieger během německé okupace Belgie připojil k podzemní organizaci a pomáhal pašovat do Švýcarska židovské děti. V šestnácti přijel za mrazivého rána jako vězeň do Osvětimi. A ve dvaceti se po osvobození koncentračních táborů dostal na svobodu. Přežil tři pochody smrti a čtyři koncentrační tábory v době, kdy jediné slovo, jediný krok či zvednutá ruka znamenaly buď život, nebo smrt. I v těžkých mrazivých hodinách vždy našel naději, spolubojovníky, kteří se spolu s ním stavěli na odpor Němcům, spojence, kteří mu pomáhali krást brambory, lékaře, který mu zachránil život, vhodný úskok i poslední pecen chleba. Takis Würger vypráví životní příběh Noaha Kliegera od dětství stráveného ve dvacátých letech minulého století ve Francii přes pobyt v koncentračních táborech až po angažmá při budování státu Izrael. Popisuje veliký a dechberoucí příběh. Příběh, který nesmí být zapomenut.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Host
Originální název:

Noah – Von einem, der überlebte , 2021


více info...

Přidat komentář

Anna27
06.01.2024 5 z 5

Líbilo se mi vynechání statistických údajů, datumů apod., jak často v příbězích o přeživších Holocaustu bývá, bylo to opravdu čistě o Noahovi. Dozvěděla jsem se něco nového o příběhu lodi Exodus, bylo to poutavé a během večera přečteno jedním dechem. Taková jednohubka plná silných vzpomínek. Vždy mě na těchto příbězích mrzí to, že mnozí z těch, co přežili peklo koncentračních táborů a pochody smrti, pak zemřeli po válce při snaze o lepší život, mnohdy úplně zbytečně. Kniha mnohem lepší než dřívější autorova Stella a tuhle určitě doporučuju.

Lubošovo
09.02.2023 3 z 5

Pan Würger měl dobrý nápad. Vyzpovídal muže, který toho zažil opravdu hodně, a převést jeho vyprávění do knižní podoby. Bohužel se z textu vytratily veškeré emoce. Čtenář má pocit, jako by procházel novinové výstřižky. Velká škoda. Mohla to být opravdu skvělá kniha.


Autorovy další knížky

Takis Würger
německá, 1985
2020  69%Stella
2019  74%Klub
2022  75%Noah