JaniMa JaniMa komentáře u knih

☰ menu

Tanečník Tanečník Jeffery Deaver

Lincoln je neobyčejný vyšetřovatel a mě moc baví zkoumat po jeho boku různorodé důkazy a dozvídat se nové věci o výbušninách, otiscích prstů, vlasech, písku,... Přestože se soustředí hlavně na stopy a duševní pochody těch, kteří je za sebou trousí ho příliš nezajímají, Deaver uspokojivě pokrývá i psychologii postav a na každé stránce dokáže překvapit. V příběhu je mnoho zvratů a nejsou v něm žádná hluchá místa. Postav je tu tak akorát, aby si je člověk zapamatoval a neztratil se ve spletitém závěru. Bohužel tu a tam se vyskytne něco, co působí nepřirozeně. (Lincoln, který dokáže z několika atomů předpovědět místo a čas jakékoliv klíčové události, nebojácná manuálně zručná pilotka Percy, pachatel, který nedělá chyby,... - ta dokonalost až příliš bije do očí.)
Lincolnova schopnost předvídat mi vadila od začátku. Jako by měl věšteckou kouli nebo pachatelův diář. Až k posledním 100 stranám jsem přesto měla ke knize jen drobné výtky, a protože čtení je to opravdu napínavé, přenesla jsem se přes ně prakticky s nulovým úsilím. Závěr to zkazil. Byl zbytečně dramatický a překombinovaný. Další díly si přečtu ráda, ale doufám, že autor trochu polevil v zarputilé snaze ždímat napětí do poslední tečky.
Před čtením knihy doporučuji naladit se na porci akce, která jde za hranu reality.

23.03.2024 4 z 5


Šachové figurky Šachové figurky Peter May

Poslední díl trilogie jsem dlouho odkládala. Nebyla jsem si jistá, jestli se mi do mrazivě nepřívětivého severského prostředí chce vracet, zvlášť, když se dalo očekávat, že v závěru knihy nečeká zrovna záplava veselí. Taky jsem se trochu bála, že se příběh bude i nadále točit kolem Marsaili. To se sice nestalo, i tak mi ale rozvláčné vyprávění až do poloviny knihy přišlo nudné.
Život se s ostrovany nemaže. Po objevu mrtvého těla se Fin opět v mysli vrací do minulosti a oživuje vzpomínky na mladší já svých přátel. Paralelně s vyšetřováním kolem mrtvého tak vyplouvají na povrch souvislosti, které převrátí nejeden život naruby. Závěr knihy je díky tomu napínaví.
V závěru série cítím, že May není úplně autor knih, které vyhledávám. Myslím, že píše dobře a jeho netuctová trilogie byla svým způsobem poutavá, jen mě prostě nebaví prokopávat se k vrahům přes klukovské vzpomínky.

13.03.2024 4 z 5


Mráz Mráz Bernard Minier

Jedna z nejnapínavějších knih, které jsem kdy četla. Příběh je umně servírovaný, takže není těžké odpustit autorovi občasnou nelogičnost v chování postav, relativně pomalý vývoj a skutečnost, že charaktery v knize jsou vesměs exoti (bez ohledu na to, zda mají nálepku padoucha nebo ne). Moc mě bavilo mezi nimi pátrat po pachateli, a přestože jsem měla několik tipů, až do konce jsem si nebyla jistá. V podezření se mohl s uplynutím pár řádků ocitnout téměř každý. Od Miniera si určitě ráda přečtu něco dalšího, jen se trochu bojím pokračovat v sérii, ve které je hlavním vyšetřovatelem bázlivec Servaz.

05.03.2024 4 z 5


Mrtvá zóna Mrtvá zóna Stephen King

Zdá se, že Kinga mezi oblíbené autory nezařadím, přesto knihu nemohu ohodnotit špatně. King je dobrý vypravěč a příběh i se všemi postavami je propracovaný. V některých pasážích však byl zdlouhavý (SPOILER: př. nekonečná scéna s poutí, která vyústí v úvodu naznačenou Johnyho výhru). Chápu, že vystihnout atmosféru i psychologii postav v krátkosti je těžké, ale mě prostě nebaví protloukat se řádky zakončenými fakty, která už od začátku znám. Trefná přirovnání a poutavý námět naštěstí tu zdlouhavost vyrovnaly. Zvažuji, že zkusím od Kinga časem i něco dalšího.

19.02.2024 4 z 5


Sněžný měsíc Sněžný měsíc Michaela Klevisová

Ano, knihy M. Klevisové jsou rozvláčnější, ale když víte, do čeho jdete, tak je vcelku pravděpodobné, že si vás svým poklidným tempem podmaní. Nejsem obdivovatelka vyumělkovaných popisů krajiny, ale Beskydy jako hlavní dějiště příběhu mě potěšily. Autorka umí věrohodně vykreslit postavy a v tomto díle se dotkla také několika zajímavých témat (názorové střety ve vztahu člověka k přírodě, travestita, kontrast životních stylů různě smýšlejících lidí, alkohol, práce realitní makléřky, ...). Překvapivý, věrohodný a uspokojivě dotažený závěr nevyznívá pochmurně, takže se po odložení knihy s lehkou hlavou rádi pustíte do další.

06.02.2024 5 z 5


Sběratel kostí Sběratel kostí Jeffery Deaver

Čekala jsem tuctovou kriminálku, ve které je tým výjimečně nadaných, ale společensky vyčleněných, vyšetřovatelů. Toto očekávání kniha naplnila, ale kapku originality do krimistereotypu autor přece jen vnesl. Mozek týmu Lincoln Rhym odkázaný k životu na lůžku mezi ostatními hrdiny kriminálek vynikne a jeho nová pravá ruka Amélie Sachsová, také není tuctová. Mile mě překvapilo množství detailů o sběru a analýze důkazů. Většinou autoři kriminálek více sází na akční scény a psychologii postav, zatímco Deaver na to jde jinak, a tak má čtenář možnost dozvědět se o sběru otisků z kůže, něco o možnostech, které do kriminalistiky vnáší chemická analýza a tak podobně. Jediné, co trochu zklamalo byla mírná předvídatelnost děje, a protože mě nebaví číst akční scény, ze kterých autor ždíme maximum až přes čáru uvěřitelnosti, přišly mi některé pasáže zdlouhavé. Další knihu si přečtu ráda.

02.02.2024 4 z 5


Bouře mečů Bouře mečů George R. R. Martin

Tohle není můj žánr, seriál jsem neviděla a po prvním díle bych nevěřila, že se kdy dostanu na konec třetího. Jenže se to stalo, a nemůžu než dát všech 5*. Ano je to zdlouhavé, plné jmen a v překladu také překlepů, nicméně ani tak se tomu nedá upřít čtivost. Vývoj událostí je nepředvídatelný, žádná postava není černobílá a souvislosti, které vyplývají na povrch překvapí i opravdu předvídavé čtenáře. Autor s postavami nemá žádné slitování, a tak se situace často dramaticky mění s jedním otočením listu. Do první poloviny knihy jsem byla přesvědčená, že druhý díl nepřeková, ale závěr byl působivě strhující.

18.01.2024 5 z 5


Sapiens: Stručné dějiny lidstva Sapiens: Stručné dějiny lidstva Yuval Noah Harari

Čtení je to zajímavé, ale především provokativní. Přivedlo mě ke spoustě nových informací a dalo mi podmět k bezpočtu úvah. O mnohých závěrech, které autor prezentuje jako zřejmá fakta, bych si ale dovolila polemizovat. Některé úvahy mi přijdou naivní a vyvozené závěry zkratkovité. Pokud vás nějaké téma zaujme, určitě doporučuji doplnit si detailnější informace z jiných zdrojů a zamyslet se zpětně nad Harariho argumenty. Protiargumenty by leckde vydaly na další knihu... teď jde jen o to, kdo najde Halariho dovahu a sepíše ji. Myslím, že svět potřebuje odvážné pisatele s různými přístupy k věci a nelíbí se mi cosi jako "Halariho populární monopol" v této oblasti. (Možná že existují i další autoři, ale zřejmě nejsou tak výrazní, aby je člověk, který se zajímá o téma jen okrajově, zaznamenal.)
Oceňuji, že se autor nedemonstruje podstatu věcí na osobních zážitcích jako to dělají četní jiní. Kniha bezpochyby obsahuje zajímavý materiál k diskuzi.
(Souhlasím s komentářem Nasko, ale přínosný pohled vnímám i v komentáři uživatele Camelot)

Shrnutí: Zkratkovitě a poutavě napsaný průlet lidskou existencí, který sází víc na efekt, něž exaktnost.

12.01.2024 4 z 5


Do vody Do vody Paula Hawkins

Překvapilo mě nízké hodnocení této knihy. Osobně jsem váhala mezi 4 a 5 hvězdičkami. Nahlíženo zpětně, kniha sice nebyla naditá zvraty, přesto velmi napínavým způsobem pozvolna vykreslovala děsivé okolnosti smrti několika žen a odkrývala souvislosti mezi různými událostmi skrze pohledy různých osob.
Nic v ní není, jak se na první pohled zdá.
Postavy mi v úvodu přišly studené a podivné a dění jako vykousnuté z deníku šíleného pisatele. Trvalo to pár stran, ale příběh se slibně rozvinul a zaujal. Závěr odvyprávěný z pohledu mnoha postav byl překvapivý a vnesl do jinak ponurého příběhu jiskřičku světla.

03.01.2024 4 z 5


Bohové viny Bohové viny Michael Connelly

Závěrečná část knihy byla napínavá, ale začátek mi nesedl. Dočetla jsem až na podruhé. (Asi mě omrzela postava Mickeyho Hallera, protože autor dle mého patří v žánru ke špičce.)

24.12.2023 4 z 5


Každému rakev Každému rakev Sláva Volný

Knihu jsem nedočetla. I těch pár přečtených kapitol byla ztráta času. Pokud šlo o vykreslení jakéhosi obrazu doby z netradičního úhlu, tak budiž, ale pro mě to nebylo ani zábavné, ani přínosné.
Od odpadního čtení to dělí jen skutečnost, že se v tom daly najít hlava a pata, i když od jedné k druhé to bylo jen kousek.

05.12.2023 2 z 5


Kořist Kořist Dirk Husemann

(SPOILER) Rozjezd skvělý, ale kapitola, ve které D. H. udělá z Floridy technicky nadanou superženu, jako by na skoro dokonalou rozjezdovou dráhu hodila balvan. Chvíli mi trvalo, než jsem se s potřebou autora hnát některé situace do krajnosti smířila a hodně mi to pokazilo celkový dojem z knihy, která vypráví jinak vcelku uvěřitelný příběh o záchraně umění z Louvru před Němci během 2. světové války.
Děj je chytře rozdělený do krátkých kapitol, z nichž každá posune čtenáře po dějové lince kus dál. Pro doklouzání k závěru díky tomu nebylo třeba žádného sebepřemáhání. Člověk se navíc dozvěděl i něco málo o válce z jiného úhlu pohledu, něž který mu nabízí učebnice dějepisu. Takže ty 4* (s přihlédnutím ke kvalitnímu doslovu) si u mě kniha zaslouží.
Pozn.: Je to zřejmě první kniha tohoto druhu, u které bych ocenila přílohu s ilustracemi. V umění se neorientuji a bylo by fajn si při čtení prohlédnout zmiňovaná umělecká díla a nemuset při tom googlit.

05.12.2023 4 z 5


Křížová palba Křížová palba Štěpán Kopřiva

Originální styl a neutuchající akce, to jsou dva hlavní atributy této knihy. Hýřit tolika originálními přirovnáními a přitom neudělat z příběhu nekonzistentní balík vět, to dokáže snad leda Kopřiva. Křížová palba je rebelské čtení s perfektně zapracovanou českou mentalitou a bezpočtem zajímavých postřehů a narážek, kterým může porozumět jedině našinec. Z pohledu děje je to trochu šílená kovbojka, ale špičkově napsaná. Doporučuji každému, kdo netouží po čtení komedie, ale hledá něco méně vážného se zajímavými pohledy na soudobou společnost.
+ Za přečtení stojí i poděkování v závěru knih. Autor v něm odhaluje mnohé ze zákulisí jejího vzniku.

26.11.2023 5 z 5


Oživlý kámen Oživlý kámen Louise Penny

Dříve než jsem se dostala ke knize, shlédla jsem seriál. Trochu jsem se při tom začala bát, co nás ještě v knižní sérii čeká, ale čtení jsem si i tak užila.
Tentokrát to bylo jiné. Atmosféru ospalé vesničky Three Pines nahradilo prostředí zastrčené, avšak luxusní, hotelové rezidence, kde se inspektor Gamache setkává s rodinou Morrowových. Záhy se ukazuje, že mezi členy vládne citelné napětí, a když v hotelu dojde k vraždě, je jasné, že viník nemůže být daleko. Na povrch pak začínají vyplouvat rodinná tajemství, která se dlouhé roky skrývala za zdí lží a falešnou fasádou dokonalosti.
Seriál se od kmihy v mnohém liší a odkrývání tajemství rodiny Morrowových mě bavilo, přestože detektivních knih, ve kterých se přetřásá rodinná historie, je nepřeberně. Louise Penny prostě umí vyprávět a mně se moc líbí, že nezachází do extrémů. Zápletka působí věrohodně, přestože náhodné setkání vyšetřovatele a postav dobře známých z předchozích dílů je samo o sobě nepravděpodobné.
Moc se těším na další díl a sérii doporučuji jako oddechové čtení všem milovníkům detektivních knih.

07.11.2023 5 z 5


Útes Thunder Point Útes Thunder Point Jack Higgins

Nenáročná pohádka pro dospělé, která upoutala nevšedním námětem. Příběh je čtivý bez zbytečné omáčky. přestože jsou některé pasáže zřetelně za hranou reality, zůstávají napínavé. Plus knize dávám za výlet do Karibiku a malé okénko do historie.

21.10.2023 4 z 5


Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Poslední knihu S. Larsona jsem dlouho odkládala s tím, že si ji chci opravdu vychutnat. Nyní jsem trochu zklamaná. Krimizápletka je propracovaná, nechybí tomu napětí, akce, ani překvapivé zvraty, ale k postavám jsem si úplně cestu nenašla. Kniha je plná lidských robotů a psychopatů. Nevím, jak to lépe vyjádřit. Chybí mi u nich svého druhu lidskost.
První 3 díky série jsem si ráda přečetla, do pokračování se nehrnu. Odrazují mě recenze a brutálních „pohádek“ jsou k mání stovky, tak proč se držet Milénia. Třeba se někdy v budoucnu...

09.10.2023 4 z 5


Zelená míle Zelená míle Stephen King

Knihu jsem hodně dlouho odkládala. Pustit se do čtení z dílny vyhlášeného mistra horou jsem se bála a přes práh strachu mě postrčila až čtenářská výzva.
Kniha je vypravěčsky dobře zpracovaná, ale svým způsobem vleklá. Dlouho jsem nevěděla, jak k jejímu obsahu přistupovat a marně jsem hledala pointu. Teď už pomýšlím na další Kingovy knihy. Očekávám, že v nich najdu něco nekonvenčního jako v této.

02.10.2023 4 z 5


Potulný apatykář Potulný apatykář Wolf Serno

Před časem jsem přinesla domů 2 knihy o apatykářích. První (Vandrovní apatykářka) jsem přečtla záhy a byla jsem velmi zklamaná. Přečtení komentářů u tého knihy jsem v očekávání další katastrofy pozbyla chuť do apatykářského čtení a přemluvila jsem se knihu přece jen zkusit až nyní. Bylo to zlé? Ne, tak, jak jsem čekala.
Autor sestavil konzumovatelné komediální vyprávění, které nevyžaduje příliš pozornosti, a přestože se tu určité scénáře opakují a humor není zrovna inteligentní, číst se to nechá. Na druhou stranu, kdo se knize vyhne, o nic moc nepřijde.

27.09.2023 3 z 5


Vzkaz v láhvi Vzkaz v láhvi Jussi Adler-Olsen

Začátek byl mdlý a už jsem si chtěla zoufat, že z toho bude sotva průměrné krimi. Nic proti hrátkám s písmeny, ale překlad s nimi dělá kotrmelce a tady to byla opravdu nuda s dost neuvěřitelným vývojem. Jízda, kterou slibovalo vysoké hodnocení knihy, začala až v druhé třetině knihy. Množství náhod, sice nebralo konce, ale Adleru-Olsenovi se podařilo podat v posledních letech velmi ohranou sektařskou tématiku odlišně a čtivě. Zajímalo mě jaký bude závěr, i když se mnohé nechalo předvídat (napříč autorově snaze svádět čtenáře ke scestným závěrům). Buď jsem přečetla už moc podobných knih a nedokážu kvalitu docenit a nebo si tahle kniha tak vysoké hodnocení, jaké si dnes drží (92%), nezaslouží. Čtvrtou hvězdu dávám jen za napětí vložené do závěrečných stran.

24.09.2023 4 z 5


Střet králů Střet králů George R. R. Martin

Střet králů mě přesvědčil o kvalitách Martinova díla. Na můj vkus je to sice čtení úmorně dlouhé, ale oproti prvnímu dílu mnohem lépe koncipované. Konečně mám pocit, že mezi mnoha postavami, místy a událostmi existují nějaké spojky, a protože o nečekané zvraty, napínavé scény plné lstí a úskoků, ani originální charaktery není nouze, těším se i na třetí díl. Třeba se v něm autor rozhodl zbavit i výčtů nepodstatných jmen a někdy až přehnaně dlouhých popisných vět. Tato kniha by sice ani po takové úpravě moc nezhubla, ale četla by se snáz.

17.09.2023 4 z 5