Kořist

Kořist https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496092/bmid_korist-Itf-496092.jpg 4 30 12

Paříž 1939. Francouzskému hlavnímu městu hrozí, že ho Němci začnou bombardovat. Plukovník Pierre Delort, jedinečný armádní stratég, dostane neuvěřitelný úkol. Má z Louvru evakuovat více než tři tisíce maleb, soch a artefaktů, než do města pronikne německá armáda. Zanedlouho se Delortovi přilepí na paty nepřátelská zásahová jednotka a začíná nebezpečný lov po celé zemi. Největší poklad, Monu Lisu, nosí Delort neustále bezpečně zabalený a ukrytý s sebou. A postupně si začíná uvědomovat, proč má ten malý portrét tak obrovský význam pro celý svět…... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Brána
Originální název:

Die Beute , 2022


více info...

Přidat komentář

myreadingplace
24.02.2024 4 z 5

Ať už se v knize nacházela spousta těžko uvěřitelných situací nebo ne, musím říct, že mě velmi bavila. Myslím si ale, že první polovinu musíte vydržet.
Poslední dobou doháním návštěvu různých galerií, ale nikdy mě nenapadlo zamyslet se nad tím, jak je možné, že všechny tyto díla přežily až dodnes. A po shlédnutí fotografií, které byly pořízeny během evakuace Louvru, to ve mě vyvolalo neuvěřitelný pocit. Myslím si, že cílem autora bylo tento námět oživit a docela se mu to podařilo. Líbilo se mi i propojení jednotlivých dějových linek, ačkoliv v některých případech to bylo unáhlené. Vím ale, že po čase si stejně nevzpomenu na ty neuvěřitelné momenty, ale na zajímavosti a skutečnosti, které autor do knihy opatrně zamíchal.

lilly1
08.02.2024 4 z 5

Zajímavý a poutavý příběh nejen o záchraně francouzského dědictví - uměleckých děl - z Louvru spjatý s historickými událostmi v období 2. SV.


Fidibus
06.02.2024

(SPOILER) Zajímavý námět záchrany uměleckých předmětů z Louvru včetně jednotlivých peripetií a lásky. Děj se v jednu chvíli na zámku trochu zasekl, taky vedlejší dějová linie s Raoulem mě moc nezaujala. Zato konec včetně prozření nacistovy manželky akční až moc a ne zcela uvěřitelný. Líbily se mi spíš některé detaily, třeba jména aut.

Dandulka
28.12.2023 3 z 5

Námět knihy byl vybrán velmi dobře, ale zpracování pokulhává. Některé scény se mi zdály neumělé a tuhé. Podruhé bych se k této knize už nevrátila.

JaniMa
05.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Rozjezd skvělý, ale kapitola, ve které D. H. udělá z Floridy technicky nadanou superženu, jako by na skoro dokonalou rozjezdovou dráhu hodila balvan. Chvíli mi trvalo, než jsem se s potřebou autora hnát některé situace do krajnosti smířila a hodně mi to pokazilo celkový dojem z knihy, která vypráví jinak vcelku uvěřitelný příběh o záchraně umění z Louvru před Němci během 2. světové války.
Děj je chytře rozdělený do krátkých kapitol, z nichž každá posune čtenáře po dějové lince kus dál. Pro doklouzání k závěru díky tomu nebylo třeba žádného sebepřemáhání. Člověk se navíc dozvěděl i něco málo o válce z jiného úhlu pohledu, něž který mu nabízí učebnice dějepisu. Takže ty 4* (s přihlédnutím ke kvalitnímu doslovu) si u mě kniha zaslouží.
Pozn.: Je to zřejmě první kniha tohoto druhu, u které bych ocenila přílohu s ilustracemi. V umění se neorientuji a bylo by fajn si při čtení prohlédnout zmiňovaná umělecká díla a nemuset při tom googlit.

koppy
10.11.2023 3 z 5

(SPOILER) Právě jsem dočetla, ale spíš jsem se protrápila. Nápad zajímavý, ale děj se tak prazvláštně táhnul, nebyl nijak napínavý, zajímavý, místy spíš až neuvěřitelný (např. že manželka významného nacisty pomůže vězňům v útěku a zajistí zraněnému ošetření v nemocnici pro příslušníky SS), dějové linky s předvídatelným koncem. Pro mě přínosné jedině v historických souvislostech, chválím vysvětlení v doslovu. Příběh sám o sobě mě nijak moc neoslovil.

Mája777
05.11.2023 4 z 5

Na tohoto autora se velice různí názory. Já patřím mezi jeho příznivce. Jeho příběhy si vychutnávám a malé nesouvislosti mu odpouštím.
Tento příběh se mi také líbil, a protože jsem o této události z Francie za druhé války nic nevěděla, tak jsem si ji přečetla se zatajeným dechem a určitě ji doporučuji. Teprve teď si půjdu vyhledat informace o tom, jak to bylo doopravdy.
(5.11. 23 - 23 671 - 66)

čef
18.10.2023 4 z 5

Zajímavá románová fikce z druhé světové války, kdy se Francouzi snažili ochránit sbírky z Louvru. Nemohu zcela pochválit vypravěčský styl, nevychutnal jsem si všechny romantické linky, ale celkově jsem byl spokojen už jen kvůli pro mne neznámým detailům z tohoto období dějin Francie. Napětí zde také bylo přítomno v míře převeliké, a tak mohu jen doporučit.

ydnac
01.10.2023 2 z 5

Krásná obálka, ale děj se tak strašně táhne...
Končím na straně 208. Záchrana umění z Louvru je velice zajímavá, ale souhlasím s kusma, ne v podání tohoto autora.

LucieT
01.10.2023 3 z 5

Celkem čtivé, ale dle mého se z takového tématu dalo vytěžit víc, místy to postrádalo napětí. Každopádně příběh o evakuaci Louvru je zajímavý a zkusím si o něm dohledat i jiné tituly.

kusma
29.09.2023 2 z 5

Od autora jsem už četla Lovce knih a řekla si, že od něj už nic nebudu číst. Tuto knihu jsem dostala, tak jsem mu dala ještě jednu šanci. No a už opravdu ne. Knihy mají nádherné obálky, lakavé názvy, výborné anotace. Ale mně prostě nesedí to zjednodušené zpracování. Zvlášť u této, která ukazuje hodně zajímavou snahu o zachranu umění za 2.světové války. Tedy námět hodně lákavý, ale ne od tohoto autora. Ke mně si cestu nenašel.

Le Chat
21.07.2023 5 z 5

Četla jsem všech 7 knih, které u nás autorovi vyšly. Tato je podle mne NEJLEPŠÍ, proto bez váhání uděluji 5 hvězdiček. Vzpomínám si, že jsem na ČT před časem viděla dokument, který se věnoval skutečné evakuaci Louvru před nacisty, ten mohu taky doporučit. A už jsem zvědavá na autorovu příští knihu.