Slon pro Karla Velikého

Slon pro Karla Velikého https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342469/bmid_slon-pro-karla-velikeho-U0g-342469.jpg 4 135 43

POSEL MÍRU, NEBO ZPLOZENEC PEKLA? Píše se rok 802 Frankové a Saracéni nelítostně bojují o politickou a náboženskou nadvládu. V této napjaté situaci posílá bagdádský chalífa svému odpůrci Karlu Velikému obrovský dar jako znamení míru: slona. Žid Izák a jeho saský otrok Thankmar mají tlustokožce bez úhony dopravit do Cách. Je to ožehavá mise, protože lidé, které při své dlouhé pouti franckou říší potkávají, považují slona za zplozence pekla. Jeho smrt by však velkoříše Franků a Saracénů uvrhla do strašlivé války. Román vypráví příběh o pravděpodobně největším hrdinovi středověku. Slon Abúl Abbás byl dar chalífy Hárúna ar-Rašída císaři Karlu Velikému. Jeho cesta z Bagdádu do Cách je historicky písemně doložena.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Ein Elefant für Karl den Grossen , 2015


více info...

Maanna
Maanna
13.08.2023 3 z 5

Autor obecně volí velmi zajímavé a neotřelé náměty, ale tady je to takové nějaké nedotažené. Jsou tu velmi zajímavé scény, ale často moc nefungují přechody mezi nimi - některé jsou neúměrně dlouhé, jiné nelogické (třeba samostatné putování Arabů a jejich motivace jsou dost těžko uvěřitelné, podivná je také Gislina slabomyslnost). Je to takové nenadchne - neurazí, ale třeba se autor v dalších dílech vypsal, tak mu ještě někdy dám šanci.

Iki1
Iki1
15.02.2023 3 z 5

Historické reálie autor v knize zpracoval poměrně dobře, tehdejší život lidí z různých koutů Evropy je tu sice na pokraji zájmu, ale přesto je tu obsažen. Dějová linka je jednoduchá, ozvláštněná dalšími linkami, které se v závěru protnou. Hodně mi to připomínalo počítačovou hru, hlavně přepálený závěr plný akce a krve. Některé postavy, které autor do děje přivedl, příliš nevyužil, připomínaly tak suché větvičky na kmeni (například panovníkova dcera).


hankapimi
hankapimi
04.01.2023 4 z 5

Od autora jsem přečetla Ledové piráty a Zloděje hedvábí. V knize Slon pro Karla Velikého tento císař sváděl se Sasy nejdelší a nejurputnější boje, jeho stálá pozornost musela být napřena i na konflikty s Araby, které postupně vytlačoval ze Španělska. O slonech se toho do 4. století př.n.l. moc nevědělo, neboť jejich domovem byla daleká Afrika a Indie, prostým lidem nepochybně připadala tato obrovská zvířata jako bájní netvoři. Autorův umně spletený příběh na reálném základě daru slona Abúla Abbáse je dobrodružný a čtivý. Doporučuji všem milovníkům historie ponořit se s touto knihou do velmi vzdálené minulosti...

Hajana
Hajana
15.11.2022

Mě se kniha moc líbila, pro ty, kdo mají rádi historii mohu určitě doporučit.

Jarka88
Jarka88
21.09.2022 5 z 5

Začátek mě moc nenadchnul, ale pak jsem se začetla.Historie,akce v knize nechybí

madem
madem
21.03.2022 3 z 5

Knihu jsem dostala před několika lety. Zkusila jsem ji číst a nic moc. Pak znova. Až na potřetí jsem ji konečně dočetla. Za mě moc postav (a některé jsou zbytečné) a rozvláčné kličky děje. Děj zkrátit na polovinu a postav nechat o třetinu méně a je to skvělá kniha.

fifejda
fifejda
03.01.2022 3 z 5

Středověk byl temný a krutý. Příběh knihy to potvrzuje, neboť většina postav nedožije jejího konce. Nebo jen autor nemá své postavy rád? Protože jim přisuzuje nesympatické vlastnosti a nepochopitelné jednání. Láska a přátelství jsou popsány spíše v náznacích, zato pro násilí je prostoru hodně. Kniha je poměrně čtivá, doba vykreslena bravurně, ale příběh a jeho postavy sám o sobě připomíná slátaninu.

petr_
petr_
20.09.2021 4 z 5

Je to kniha historická a je v ní dosti akčních scén. Nejsou zde nijak zvýrazněné historické události, ale dobře popisuje jak to fungovalo v říši Karla Velikého a čtenář pochopí, proč neměla dlouhého trvání, i když její ideje se udržely hodně dlouho. Zajímavá je také zmínka o rovnováze mezi touto říší, Byzantskou říší a Saracény.
A vlastně je i zajímavá tím, že dává tuto dobu do souvislosti s osidlováním Anglie Sasy.

MonikaV
MonikaV
06.01.2021 4 z 5

Pěkná dobrodružná knížka. Hezky se četla.

Anette99
Anette99
20.11.2020 5 z 5

O darování slona Karlu Velikému jsem doteď nevěděla, takže oceňuju, že se román opírá o skutečné události. Příběh se mi líbil, byl dobrodužný, ale na konci také smutný. Kniha mi přišla lepší než Lovci knih.

EmillyT
EmillyT
27.08.2020 3 z 5

Překvapilo mě, že se cesta Abúla Abbáse opírá o historické skutečnosti. Příběh je zajímavý, dobrodružný, ale smutný.

adoli
adoli
17.04.2020 4 z 5

Hezký příběh založený na skutečné historické události, o které jsem neměla tušení. Kniha se četla dobře, je dobrodružná i napínavá, ale místy občas překombinovaná a neuvěřitelná. Občas mě vytáčel až příliš současný jazyk, že jsem se musela přesvědčovat, že děj se odehrává opravdu na počátku 9. století. Ale i přesto kniha stojí za přečtení.

knihovnička007
knihovnička007
05.01.2020 4 z 5

Poslední 4 dny ve společnosti Abúla Abbáse.
Tento tlustokožec byl darován chalífou na konci 8 století Alexandrovi Velikému jako mírový dar.
Žid Izák z Kolína jej doprovázel přes celý tehdy známý svět a měl jej dovést až do Cách přes nebezpečné Alpy společně se čtyřmi muslimy, syny chalífa.
Zamotalo se co se dalo, příběh má 400stran...
Příběh se mi líbil, ač mi připadal místy neuvěřitelný...
Zamilovala jsem se do Abúla, držela palce Thankmarovi, nesnášela jsem Grifona a Mazruqa s jeho bratry.
Moc se mi líbilo vykreslení učeného Izáka.
Jen zpočátku mi daly zabrat stará jména (která bych ani neuměla vyslovit), ale jinak moc hezké čtení. Člověk si říká, jak je to dávno, co všechno se změnilo... Občas mne hodně pobavilo, jak např. Imma líčila, že v lesní studánce se skrývají temné síly, nebo jak se s Karlem Velikým bavila o ozvěně :D :D

Sibork
Sibork
27.09.2019 4 z 5

Kniha zajímavá a pěkná, předeším pak děj na dvou frontách. Trochu mne zklamal konec, který šel určitě napsal lépe...takhle značně vyšuměl. Jinak se mi líbí použití skutečných historických událostí.

cheegen
cheegen
16.08.2019

Moc pěkný dobrodružný historický příběh. Krásně se to četlo. Děj je dobře zpracovaný, jedná se o historická fakta. Historické memento z 9 století, které kousavě ukazuje realitu dřívějšího světa. Doporučuji.

Jackjelly
Jackjelly
12.08.2019 3 z 5

Příjemná oddechová kniha, příběh místy trochu přitažený za vlasy, ale neurazí. Na dovolenou nebo víkend na chatě jako relaxační čtení docela dobrý.
Co mne zaujalo více než samotný příběh byla informace o existenci slona jaku daru Karlu Velikému. Neměl jsem o této skutečnosti tušení a je to taková poměrně zajímavá historická perlička.

Páájinka
Páájinka
16.06.2019 3 z 5

Příběh je to zajímavý místy překombinovaný.

Mardou19
Mardou19
07.01.2019

Ani plus ani minus...průměrná kniha, na kterou si za chvíli ani nevzpomenu. Asi proto, že mi chyběla postava, která by mě k příběhu připoutala. Zloději hedvábí byli o dost lepší.

ivakola
ivakola
19.11.2018 5 z 5

Moc krásný dobrodružný příběh. Já jsem se díky této knize vrátila do mých mladých let, kdy jsem hltala knížky tohoto žánru jednu za druhou. Jsem moc spokojená, bylo mi moc dobře u čtení této knihy.

Marcelllus
Marcelllus
30.10.2018 4 z 5

Pro mne velice zajímavá a napínavá kniha.