Sněžný měsíc

Sněžný měsíc
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413568/bmid_snezny-mesic-PZk-413568.jpg 4 1617 1617

Josef Bergman série

< 6. díl >

Nová detektivka Michaely Klevisové zavádí čtenáře do idylické krajiny Beskyd, kde na horách ještě žijí lidé podobně prostě a v souladu s přírodou jako generace jejich předků. I sem ale vstoupil byznys, který staré roubenky mění na hotely a penziony a vše živé v lesích na lovnou zvěř. Realitní agentka Olga byla zavražděna na odlehlém místě vysoko v horách před roubenkou, kterou nabízela k prodeji. Stalo se to jen několik týdnů po vraždě makléřky v Praze. Oba případy spojují podobné okolnosti, a navíc se zavražděné ženy mohly znát. Kriminalista Josef Bergman proto odjíždí do hor a pátrá mezi místními obyvateli. Není to však jednoduché, protože obyvatelé horských samot jsou nedůvěřiví a uzavření a spousta z nich má svá tajemství, o která se s Bergmanem rozhodně dělit nechtějí.... celý text

Přidat komentář

knidopel
včera audiokniha 5 z 5

Moje druhá kniha od Michaely Klevisové a musím přiznat, že ačkoliv detektivky, ani české romány nejsou mým šálkem kávy, tohle mě dost bavilo. Knihu jsem si poslechla v audio verzi a zpříjemnila mi mou cestu do Beskyd. Děj mě příjemně překvapil a oceňuji formu vyprávění z vícero pohledů hlavních postav. Určitě sáhnu i po dalších dílech této série s kriminalistou Bergmanem.

MilaJ
23.07.2024 3 z 5

Taková oddychovka, ideální na letní večery.


janastok
21.07.2024 4 z 5

Tato autorka nezklame. Poklidná detektivka, tentokrát z letních Beskyd.

ellypusik
20.07.2024 4 z 5

Příběh byl koncipován trochu jinak než díly, co jsem četla předtím. Více mi vyhovovalo, když se čtenář seznámil s postavami a po 50-60 stranách někdo zemřel. Tady mne překvapilo, že jedna postava umřela na samém začátku a pak dlouho dlouho nic, ale je to jen o zvyku. Popisování přírody ani zde nezklamalo a velice oceňuji zasazení pytláctví a chránění přírody do příběhu. Z hlavních postav - kromě vyšetřovatelů - mi tentokrát nesedla žádná a líbila se mi jen postava první zemřelé a postava Rozinky, která se v příběhu moc neobjevovala. Zajímavou postavou byl také Ben, který jako jeden zmála chápal a chránil dění přírody. Děj měl možná až moc postav a vrah byl za mne více předvídatelný, než u předchozích dílů. Na čtivosti to však neubralo a stále je pro mne Klevisová vzorem v psaní detektivek kombinované s prvky přírodní prózy.

janina66
20.07.2024 4 z 5

Po 5ti letech jsem se vrátila k této knize, nyní formou audioknihy. Díky skvělému poslechu jsem si tentokrát knihu užila a vyznala se v množství osob. Děj jsem si po té době vůbec nepamatovala a byla jsem mile překvapená, kdo byl vrahem.

EnykyBenyky
18.07.2024 3 z 5

Do konce první třetiny mi vůbec nepřišlo, že čtu detektivku, jen psychologický rozbor bez příběhu. Teprve, když se na scéně objeví vyšetřovatel Bergman, věci se maličko pohnou.
Paní Klevisové zde spojila svět lidí obchodujících s realitami, mající zálibu v nelegální myslivosti a naproti tomu svět Beskydských starousedlíků milujících přírodu. Ale dalo se to! Celkové tempo sice opravdu pomalé, ale závěr povedený.

slaska77
17.07.2024 4 z 5

Michaela Klevisová mě s Bergmanem nikdy nezklame a není tomu tak ani teď. Jsou díly, které mi sednou více, nebo jiné méně, tady ten je za mě takový průměr, Beskydy mám ráda, pocházím z nich, možná proto jsem čekala o kousek víc tamní atmosféry, nedýchla na mě ta jejich mnohdy surovost, ale to není chyba autorky, zřejmě z toho prostředí nepochází. Detektivní příběh byl taky takový průměr a detektivové nedostali moc prostoru pro své osobnosti. Ale četlo se to moc hezky, jako u Míši vždycky! Vždy budu preferovat tuto českou autorku před mnohdy překombinovanými zahraničními autory, kteří nám kolikrát servírují akorát akční honičky za masovými vrahy, krev a mrtvoly a na konci se ani nedozvíme, jaký byl motiv toho šílenství. Takova česká vražda, několik podezřelých s motivy, to vždy ano!

whiolet
12.07.2024 3 z 5

Za mě to byl takový slabší díl.
Oceňuji malebné prostředí Beskyd,jinak co se zápletky týče je to spíše takový průměr.

katpas76
12.07.2024 4 z 5

Hvězdičku dolů dávám za to, že bylo pro mě dost těžké vyznat se v postavách. Bylo jich od začátku hodně a často jsem tápala, které dítě patří ke kterým rodičům.
Jinak fajn čtení… motiv první vraždy mi sice přišel trochu neuvěřitelný, ale budiž. Autorka pro mě i nadále zůstává zdrojem dobré české detektivky.

sarka0853
04.07.2024 3 z 5

Za mě zatím slabší kus. Nějak mi postavy nesedly, všichni byli nesympatičtí, byť vcelku uvěřitelní ale samozřejmě je to subjektivní.

Rainbowdreamer
29.06.2024 5 z 5

Další z detektivních lahůdek od mé oblíbbené Michaely Klevisové, tentokrát z prostředí Beskyd. A opět jako i v jiných jejích knihách musím ocenit naprosto dokonalý popis prostředí a charakterů lidí. Knha mě vtáhla do děje, jako bych byl přímo na místě. Velmi pěkný bohatý, kultivovaný jazyk. Kdo očekává akční zážitek, bude zklamán, ale doporučuji všem, kdo chtějí strávit pěkné chvíle nad poklidným vyprávěním plným imaginace, sond do mnoha jedinečných lidských osudů a krásné beskydské přírody.

Psímáma
10.06.2024 4 z 5

Moje první kniha od autorky. Po pár stránkách jsem chtěla knihu odložit, pak jsem se "chytla" a s velkým zaujetím dočetla. Napínavé, podezření hezky rozdělené mezi více osob, občasné sondičky do lidské duše. Myslím, že o příští výpůjčce v knihovně mám jasno ;-)

Kasty
08.06.2024 5 z 5

Opět povedená detektivka. Děj byl napínavý, měl spád, přesně tak to mám ráda. A prostředí Beskyd byl příjemný bonus.

Rosana
07.05.2024 5 z 5

Opět skvělá, skvělá, skvělá Michaela Klevisová. Opět doporučuji a doufám, že toho ještě hodně napíše, abych měla co číst. Děkuji moc za tak krásné knihy.

Vivetkav
23.04.2024 4 z 5

Moc pěkné prostředí Beskyd.. vtáhlo mě do děje.. opět hezky napsáno, napínavé do konce

Zemlja
14.04.2024 3 z 5

Tahle z Beskyd mě bavila. Zase krásně popsané prostředí. Napětí mezi postavami, tajemství. Rozuzlení rozumné.

Iva095
13.04.2024 3 z 5

Tato série mě baví, ale pořád nejsem moc schopná jí hodnotit jako detektivku.
I v tomto díle strašně dlouho trvalo než se Josef Bergman objevil na scéně a začalo alespoň nějaké vyšetřovaní.
I tento díl byl spíš drama různých rodin se špetkou vyšetřování a hodnotím ho jako jeden s těch slabších dílů.

LeHor
08.04.2024 5 z 5

I tato kniha se mi velmi dobře četla. Vyšetřování začalo poměrně dost pozdě, ale nakonec bylo téměř vše objasněno.

Mandy412
27.03.2024 3 z 5

Dobrá detektivka z prostředí Beskyd. Nebylo to špatné, ale Klevisová má lepší. S lepším příběhem i motivy činů.

sahha
18.03.2024 5 z 5

Bezvadná knížka jako všechny od autorky. Bavila mě a byla napínavá až do konce. Doporučuji.