Šachové figurky
kniha od: Peter May
KoupitKoupit eknihu
Fin Macleod se znovu usadil na ostrově Lewis v souostroví Hebridy, kde kdysi žil jako dítě. Jakožto bývalý policejní detektiv je najat místním majitelem rozsáhlých pozemků jako šéf ostrahy. Pro muže Finových zkušeností by to měl být snadný úkol. Při vyšetřování nezákonné činnosti, k níž na hospodářství dochází, se setkává s nepolapitelným místním pytlákem Piskořem Macaskillem, se kterým kdysi chodil do školy. Ale když Fin Piskoře dopadne při pytlačení, stanou se oba svědky bizarního přírodního jevu, při němž se samovolně vyprázdní nedaleké jezero a na jeho dně se objeví malé zabahněné letadlo s důvěrně známým nápisem na boku. Oba muži vědí, co najdou uvnitř — tělo jejich kamaráda, muzikanta Roddyho Mackenzieho, jehož letadlo zmizelo před více než sedmnácti lety. Když Fin v Piskořově tváři zahlédne i něco jiného než šok z pohledu na Roddyho ostatky, zmocní se ho mrazivá předtucha. Fin postupně odhaluje Piskořovo tajemství, není však ani zdaleka připraven na to, že pravda o minulosti může ovlivnit i budoucnost....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206918/big_sachove-figurky-NGy-206918.jpg 4.41500Ostrov Lewis 3.
Žánr:
Literatura světová, Thrillery
Vydáno: 2014, Host
The Chessmen, 2012
Komentáře (309)
Kniha Šachové figurky

Treti dil byl stejne napivany a ctivy jako predchozi dily. Trochu me mrzi, ze tim trilogie s Finem Macleodem konci, protoze me fakt bavila.

Závěrečný díl trilogie nezklamal.
Propracovaný příběh a postavy, poutavý popis úchvatné krajiny, promyšlené oscilování mezi přítomností a minulostí.
Nelze než doporučit a po čase zase zkusit něco jiného od tohoto autora.

Tento díl celé (prozatím) trilogie se mi zdál být nejslabší. Jistě, perfektní popis krajiny, života na ostrovech, návraty do minulosti a vzpomínky na předešlý život včetně vazeb. Ten kdo četl, nebo poslouchal celou sérii jistě ocení, že střípky z této knihy perfektně zapadají do knih předešlých. Hodnoceni bych viděl něco mezi 3-4 hvězdy, ale konec to nakonec vytáhl na 4. No a ten reverend? Jako proč?

Zajímavě popsaný život na ostrově,děj měl napětí, ale trochu mi vadilo příliš mnoho postav a trochu neobvyklé chování postav příběhu.

Příběh drsný a smutný. Ale také zamotaný a těsně propletený s minulostí ostrovanů. Na barvité popisy krajiny už jsme u této série zvyklí, co mi ale trošku zezačátku vadilo, bylo střídaní "ich" a "er" formy - nějak si nepamatuji, zda to v minulých dílech této série bylo také...

S dalším návratem série se opět vracíme do minulosti, která pokračuje do současnosti a vytváří tak nové problémy, s nimiž se budou naši hrdinové muset vypořádat.
Závěrečný díl se nese v duchu předchozích knih a čtenáře nezklame.
Opět tu máme vykreslení lokality, která vytváří pocit, jako by tam člověk sám žil a znal tamní přírodu a poměry.
Mohu doporučit. I tento příběh je možné poslouchat v audio podobě, čtení se opět ujal Jiří Dvořák.

Chvílemi už se mi ty atmosférické popisy bouřkových mraků a větru, co trhá slova od úst, zajídaly, ale jinak i třetí část drží dobrý vypravěčský standard.
Štítky
vraždy Skotsko puberťáci tajemství
Autor a jeho další knihy
2023 | ![]() |
2013 | ![]() |