Ivuska1988 Ivuska1988 komentáře u knih

☰ menu

Kdo věří na zázraky Kdo věří na zázraky Mirka Skočílková

Kdo věří na zázraky od úžasné autorky Mirky Skočílkové. Je to již druhá kniha co od této autorky čtu a opět mě úplně rozsekala a hodně moc jsem si pobrečela. Při začátku čtení jsem si přišla jak kdybych četla o sobě, s hlavní hrdinkou tohoto příběhu mám celkem dost společného.
Tato kniha mi hodně moc dala a dost jsem si při ní uvědomila. Jak o sobě, o mém podělaném vztahu tak i jak by se měl otec chovat k synovi.
V tomto příběhu to nakonec dobře dopadlo což je moc fajn a byl to hezký Happy End. Bohužel nebo snad i bohu díky v mém životě to tak nebude. Dneska už to vím!!!
Ale abych se vrátila ke knize. Kniha je moc hezky napsaná, dobře se čte, je tedy jasné už někdy v polovině jak to asi dopadne a pomalu víme odpovědi na hadanky a rozluštíme tajemství celého příběhu... I přesto knihu moc moc moc Všem doporučuji.

02.10.2020


...a naposled konvalinky ...a naposled konvalinky Jarmila Pospíšilová

Tento příběh je napsán z pohledu dvou žen. Třicátnice Evy a její pratety Magdy. Obě ženy si žijí svůj život, řeší své problémy a skrývají sví tajemství.
Je to opravdu moc moc hezká kniha nejen o pravé lásce, ale i co je opravdu důležité a co naopak ne pro život.
Velice čtivě podaný příběh o těžké nemoci staré ženy Magdy a její mladé neteři Evě, vzpomínají spolu na dávno odešlé členy rodiny, jejich osudy jak ty zlé tak i ty dobré ... až nakonec se obě dvě každá po svém, připravují na ...konec.
Velmi krásné pouto mezi Evou a Magdou, které přetrvá až do smrti.
Konec této knihy byl jasný a hlavně daný, ale i tak byl dojemný a trochu jsem si u něj pobrečela.
Kniha je pro mě velká srdcovka, moc moc se mi líbila, četla se jedním dechem.
Tuto knihu doporučuji jak mladší generaci tak i té starší.
Já knihu již vypůjčila své mamce a babičce a obou se také moc moc líbila.

02.10.2020


Bubákov Bubákov Michal Vaněček

Tato kniha nás zavede až na starý hrad zvaný Bubákov. Na tomto hradu žijí opravdové strašidla a právě jedno z těchto strašidel je náš hlavní hrdina zvaný Bubajzlík. Bubajzlík se narodil ze sněhu. 
Bubajzlík po narození poznává svého velkého kamaráda netopýra Pýra.
A už se vracíme na hrad, kde se něco děje... Pořád tam někdo kvílí a naše strašidla hledají kdo nebo co tyto zvuky dělá? Po prozkoumání hradu i podhradí najdou strašně nehezkou světlušku, která je nešťastná jelikož jí zlý Bubu ukradl křesadlo a vysál veškerou krásu. Naši kamarádi se rozhodnou jak najít světluščino křesadlo tak i zlého Bubu...Co myslíte najdou zlého Bubu? Bude Budu i nadále zlý...Tak to Vám neprozradím a doporučuji si tuto knihu přečíst....
Já jí četla svému 3letému synovi a moc nás tento příběh bavil a byl i dost poučný.

29.02.2020 5 z 5


Olga Olga Bernhard Schlink

Ne ne ne... Přiznám se, ale tato kniha mě vůbec nebavila. Nějak jsem nepochopila co tím spisovatel chtěl říct... S přemlouváním jsem knihu sice dočetla, ale za mě fakt nn.

17.04.2019 odpad!


Nebe, na němž nesvítily hvězdy Nebe, na němž nesvítily hvězdy Rainer M. Schröder

Strašně moc zajímavá kniha, která nás zavede do období těsně po válce a dál. Kolikrát jsem si říkala, jak dopadli lidé co za války ztratili úplně vše? Domov, rodinu, přátelé .... Zde v této knize na tuto otázku máme odpověď.
Kniha vypráví krásný, ale zároveň smutný a nebezpečný příběh pár vybraných mladých lidí. U příběhu pod každou kapitolou je vždy vysvětleno skutečnost historických faktů.
Příběh byl velice krásně, silně a poutavě napsán, byl velice kvalitně propracovaný. Bohužel jsem se přistihla, že ve vypravování jsem se i v některých pasážích nudila, ale byli i části kdy jsem četla jedním dechem.
Jelikož mám moc ráda romány z období 2. svět. války tak jsem se bavila a dokonce jsem se i toho spousty dozvěděla co jsem ještě nevěděla.
Smutný příběh čerpaný z reality poválečného života přeživších Židů (Češi, Slováci, Poláci, Němci...), kteří hledají skutečný domov. Je velice smutné co se vše dělo a za jakou cenu museli lidé bojovat za kousek své země.
Další věc, co knize musím vytknout je konec. Bože proč?! Už jsem myslela, že vše dopadne dobře, ale ono.... no konec....ten mě hodně moc šokoval.

09.07.2018 5 z 5


Spočítej hvězdy Spočítej hvězdy Lois Lowry

Příběh o velké statečnosti, přátelství, obětavosti, strachu, ale hlavně víře a naději.
Příběh je vyprávěn desetiletou dívkou Anne Marii. Krátký příběh s otevřeným koncem, velmi strhující příběh, který zachycuje události z období 2. svět války, za okupace Dánska. Je zde zachyceno jak dánští občané hrdinně zachrání před smrtí většinu dánských židů. 
Tato kniha se četla velmi lehce ačkoliv toto téma není vůbec jednoduché. Po přečtení knihy jsem měla zvláštní pocity, strašně moc obdivuji všechny co pomáhali v odbojích, kdy sami nevěděli co bude a stejně nasazovali své životy... Tyto lidé jsou pro mě skuteční hrdinové.
I přesto, že je kniha pro mladší čtenáře, musím říct, že se mi moc líbila a budu jí velice ráda všude doporučovat.

09.07.2018 5 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Krásný, velmi citlivě napsaný příběh o dívce, později ženě, které osud rozdal poněkud velmi špatné karty. Přečteno jedním dechem. Kniha je psaná formou vzpomínek.
Přiznám se, že jsem si myslela, že to bude příběh o dívce z dob války, ale ne, byl to příběh o obyčejné dívce a neobyčejně zlé době, které osud už od dětství uděluje jednu ránu za druhou a ona i přesto, že vypadá velmi křehce, je to dívka, která vydržela úplně všechno. Dokázala žít velmi těžký život, který ji přichystal jedno utrpení a neštěstí za druhým.
Při čtení jsem i dost brečela, tak krásně a dojemně napsaný příběh jsem už dlouho nečetla. Strašně mi bylo líto skoro všech postav v této knize. Nikdy jsem netušila, že i po válce mohlo být ještě zle.
Tato kniha nám velice ukazuje, co je v životě nejdůležitější a to jsou přátelé a rodina. Bohužel v dnešní době se na to trošku zapomíná. 
Při čtení jsem si i já uvědomila svůj postoj k životu.
Kniha je za mě jedna z nejlepších a určitě brzy se k ní zase vrátím.
Bylo hezké si při čtení představovat ten hostinec, krajinu a přírodu.
Dokonce jsem cítila i ten heřmánek.
Tuto knihu strašně moc , moc doporučuji Všem.

09.07.2018 5 z 5


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Tato kniha byla pro mě ze začátku pořádný tvrdý oříšek. Trvalo mi dost dlouho než jsem se začetla, ale potom se četla jedním dechem. Kniha je nádherná, příběh je o obyčejných lidech, kteří žijí obyčejné životy a mají starosti jako my. Při čtení této knihy jsem si stejně jako hlavní hrdinka uvědomila co je pro nás v životě nejdůležitější.... naše rodiny, naše děti...
Hlavní hrdinka Hana je matka desetiletého chlapce Viktora, který je pěkný zvíře, má hodně průšvihů a dělá jeden naschvál za druhým. Matka už neví co s ním dělat a tak se rozhodne, že pošle chlapce k babičce na vesnici, která je doma a má víc času na něj. 
Matka chlapce totiž hraje v seriálech a na chlapce tím pádem nemá moc času.
Ze začátku je chlapec u babičky nešťastný, ale po čase se změní, nedělá průšvihy, babičce i mamince pomáhá, má spousty kamarádů .....
Když se matka podívá na Viktora jak je šťastný, vše si uvědomí ...

09.07.2018 5 z 5


Hledá se Romeo Hledá se Romeo Alexandra Potter

Knihy od A. Potter jsem přečetla úplně všechny a ani tato kniha mě nezklamala, ale příjemně překvapila.
V originále se jedná o autorčinu prvotinu a to už v roce 2002.
Tento příběh byl ze začátku velice předvídatelný, velice naivní a v některých pasážích i bohužel nudný. Zbylá část knihy už velmi hezky plynula, děj do sebe hezky zapadal a na závěr ještě překvapil jak příběh dopadl.
Jestli A. Potter napíše další knihy určitě si je zas ráda přečtu, jsou to moc milé oddechovky.
Knihu moc moc doporučuji všem co si chtějí po náročné práci odpočinout u pěkné knihy.

09.07.2018 5 z 5


Čistá láska Čistá láska Jana Benková

Nenáročná oddechová kniha, kterou jsem přečetla za jedno deštivé odpoledne. 
Je to druhá kniha od této autorky, co jsem četla a určitě si přečtu i její další příběhy.
Příběh nás vezme na jednu slovenskou vesnici, kde žijí dvě sestry, co zdědily po svých rodičích cukrárnu. Jenže cukrárna nevydělává jak by měla a tak se jedna ze sester že si najde práci.
Práci získá a pracuje jako sekretářka ředitele. A jak už to bývá naše hlavní hrdinka se zamiluje do svého ředitele, pohledného Romana, ten využije příležitosti a začne hrát jednu špinavou a nebezpečnou hru. Jak tohle dopadne?

Po dočtení příběhu, na konci najdeme pár receptů na ty sladké, dobré dortíky. Což je paráda a nemusíme závidět, ale můžeme si je upéci podobně jako pekly v příběhu.

Varování: Při čtení této knihy doporučuji nebýt hladový :D a ti co milují sladké jako já, dávejte pozor ať Vám netečou sliny ze všech těch dobrot na knížku :D

Knihu vřele doporučuji.

09.07.2018 5 z 5


Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Moje druhá kniha od této autorky. První kniha, kterou jsem přečetla byla Hana. Té se nejspíš žádná jiná nevyrovná.
Přiznám se, že jsem od této knihy čekala úplně něco jiného, ale nakonec kniha zas tak špatná nebyla.
Je to příběh Leopolda a jeho rodiny napříč desetiletím....
Pěkné vypravování o radostech a starostech rodiny a jednom "hodinovém" hotýlku.
Jediné velké mínus u této knihy je, že kniha obsahuje velké množství postav a stává se, že při čtení se přestáváme orientovat kdo je kdo a kým je. Některé věci jakoby existovaly mimo čas. Zůstávají stejné navzdory dějinám, válkám, totalitním režimům i počasí. Takový je i hotel pana Leopolda, vlastně spíše hodinový hotýlek, založený v dobách první republiky a nabízející potěšení a rozkoš pánům za protektorátu a dokonce i poté, co ho znárodnili komunisté. Oč více přímočaré lásky ale nabízely hotelové pokoje, o to osudovější a dramatičtější vztahy se odehrávaly v rodině majitele a posléze správce. Velké plus paní Mornštajnová dostává za krásně češtinsky napsaný příběh.
Po této knize mě ještě čeká její třetí román a tím je Slepá mapa i na ní jsem velmi zvědavá.
Knihu doporučuji: Hezky se čte, je výborně napsaná a v některých pasážích příběhu jsem si připadala jako u nás doma.

09.07.2018 5 z 5


Hračkář Hračkář Liam Pieper

Tato kniha byla zvláštní hned od samého začátku. Při čtení jsem si říkala co, že to vlastně čtu za knihu. Ten začátek vůbec nepůsobil, že se jedná o tento příběh, ale přeci nakonec i ten začátek byl v příběhu hodně důležitý.
Jsou to vlastně dva příběhy, které se na konci protnou v jeden.
U Adama se dozvídáme celkem hned na začátku, u Arkadije se jeho tajemství rozplétá postupně a končí to velice překvapivě.
Byl to velmi zajímavý námět jak vylíčit hrůzy v koncentračním táboře v Osvětimi a nešťastný život Tess a Adama, kteří mají na co si jen vzpomenou a topí se ve velkých penězích.
Velice dobře napsáno vyvrcholení příběhu, kdo jsou lidé, s kterými žijeme nebo setkáváme? A závěr příběhu, jedním slovem Wau.
Kniha je silná, velmi silná a autor se nebojí šokovat.
Ještě dnes když píši tuto recenzi mám v hlavě celý příběh, hlavně ten z Osvětimi, do dnes nedokážu pochopit jak tohle zlo se mohlo páchat tak dlouho, proč nikdo nezakročil? Co s tím hnusem měli společného děti? Když si na to vzpomenu mám husí kůži po celém těle.
Tuto knihu strašně moooooc doporučuji.

09.07.2018 5 z 5


Josie a kolt Josie a kolt Kateřina Loučková

Tento příběh nás zavede až na divoký západ. Zde se dvě ženy s dítětem snaží utéct minulosti...
Příběh je moc krásně napsán, nechybí zde ani láska a ani napětí. Děj má spád a moc hezky čtenáře vtáhne do děje. I já jsem si při čtení představovala jak krajina, město, ale i postavy mohli vypadat. Chvílemi jsem  si představovala, že hlavní hrdinkou jsem já.
Jediné co mě moc mrzí, tak to jak příběh pro jednu z dívek dopadl, to mi nedělejte, já jim moc fandila... Při této scéně mi ukápla i slza.
S velkým obdivem smekám pomyslný klobouk před (paní) slečnou autorkou, tak krásně propracovaný a napsaný příběh jsem už dlouho nečetla.

09.07.2018


Kvůli tobě i zhubnu Kvůli tobě i zhubnu Ellen Berg

Pěkně humorná kniha, která je během chvíle celá přečtená. Je to k nevíře co jsou ženy, ale i muži kvůli opačnému pohlaví schopni.
Příběhem nás provází Niki ve středním věku, která chce získat zpět svého manžela tím, že je ochotná zhubnout.
Bohužel se nedaří a tak si na internetu najde jednu drahou kliniku. Na klinice toho získá o hodně více než čekala, sebevědomí, ztracenou sebedůvěru, přátelství a nakonec i lásku.

Tuto knihu moc moc doporučuji.

09.07.2018


Nebe, na němž nesvítily hvězdy Nebe, na němž nesvítily hvězdy Rainer M. Schröder

Strašně moc zajímavá kniha, která nás zavede do období těsně po válce a dál. Kolikrát jsem si říkala, jak dopadli lidé co za války ztratili úplně vše? Domov, rodinu, přátelé .... Zde v této knize na tuto otázku máme odpověď.
Kniha vypráví krásný, ale zároveň smutný a nebezpečný příběh pár vybraných mladých lidí. U příběhu pod každou kapitolou je vždy vysvětleno skutečnost historických faktů.
Příběh byl velice krásně, silně a poutavě napsán, byl velice kvalitně propracovaný. Bohužel jsem se přistihla, že ve vypravování jsem se i v některých pasážích nudila, ale byli i části kdy jsem četla jedním dechem.
Jelikož mám moc ráda romány z období 2. svět. války tak jsem se bavila a dokonce jsem se i toho spousty dozvěděla co jsem ještě nevěděla.
Smutný příběh čerpaný z reality poválečného života přeživších Židů (Češi, Slováci, Poláci, Němci...), kteří hledají skutečný domov. Je velice smutné co se vše dělo a za jakou cenu museli lidé bojovat za kousek své země.
Další věc, co knize musím vytknout je konec. Bože proč?! Už jsem myslela, že vše dopadne dobře, ale ono.... no konec....ten mě hodně moc šokoval.

24.03.2018 5 z 5


Dívky od svaté Magdalény Dívky od svaté Magdalény V. S. Alexander

Tato kniha vypráví příběh o dívce Teagen, která se vůbec ničím neprovinila, ale přesto jí rodina ani církev nevěří. Za toto provinění je poslaná do kláštera do Domu padlých žen v 16 letech, ze začátku to zde nemá vůbec lehké. Je považovaná za hříšnici a aby se napravila vykonává velmi těžkou práci, když neuposlechne a nebo něco poruší, je trestána. Musí zde dodržovat řád a disciplínu....
Tento příběh mě strašně šokoval už při čtení, ale poté když jsem se dozvěděla, že se jedná o skutečný příběh z roku 1962 a autor se jen podle toho inspiroval v napsání této knihy, jsem měla husí kůži...
Tato kniha je i velmi podobná filmové verzi s názvem Padlé ženy. Přiznám se, že jsem film ještě neviděla.
Přesto, že mě tato kniha hodně šokovala a byl to ohromně silný zážitek, moc ji doporučuji. Je dobré si přečíst a zjistit něco více o tomto tématu.
Asi úplně nejvíce mě šokoval a dost překvapil Doslov, opravdu zde doporučuji si ho přečíst...

17.02.2018


Muslimské peklo – Skutečný příběh české ženy a její dcerky Muslimské peklo – Skutečný příběh české ženy a její dcerky Iva Karlíková

Po dvou nevydařených knihách, jsem sáhla po jiném žánru. A musím říct, že tento výběr byl fakt ten pravý.
Jedná se o velmi smutnou , ale pravdivou výpověď týrané ženy. Autorka knihy je i hlavní hrdinkou tohoto příběhu. Příběh se odehrává v Německu, kde jako mladá odchází za prací. Zde poznává a i se zamilovává do pohledného muslima Senada. Jejich láska je tak velká, že se jim narodí děťátko, ale ještě než se malá narodí už začíná domácí násilí, nechápu, jestli byla paní tak zamilovaná, že si to nechala líbit? To je otázka na kterou by nám musela odpovědět ona sama. Po narození dcery už to bylo jen a jen horší a poté co jsem se v knize dočetla, že rodina jejího muže navrhuje vrátit se do rodné země, kterou je Bosna, tušila jsem že bude zle. A teď teprv přijde to pořádné peklo a samozřejmě, že taky jo a jaký....
Obdivuji paní Ivu, že toho tolik si nechala líbit, ale ono spíše jí ani nic nezbývalo, stále se hlavně snažila aby byla malá v bezpečí a v pořádku.
Kolikrát to s ní i s dcerou opravdu vypadalo zle, ale naštěstí i za hranicemi se najdou hodní a slušní lidé, kteří se jim budou snažit pomoc. Ta pomoc bohužel nevydrží a paní Iva se ocitá opět ve velkém pekle... Příběh dál popisovat nebudu přišli byste o ten pořádný čtenářský zážitek, tak, že za mě knihu všem strašně mooooooc doporučuji, hlavně tedy mladým naivním holkám. A jim tu chci vzkázat aby při výběru partnera měly opravdu oči otevřené a používejte více hlavu než srdce...
Kdo ví kolik holek je na tom stejně nebo ještě hůře, kterým nikdo nedokáže pomoc a jen přežívají a snaží se zachovat si zdravý rozum a zachránit svůj a dětí život. Tento příběh je velice podobný příběhu Bez dcerky neodejdu.

Strašně moc děkuji autorce za tuto knihu a věřím, že bude výstrahou a poučením pro spousty žen, které by se chtěly také pouštět do podobného dobrodružství jako paní Iva. A nemusí to být vůbec jen dobrodružství s Muslimem.

09.02.2018 5 z 5


Život za zavřenými dveřmi / 19 let marnosti Život za zavřenými dveřmi / 19 let marnosti Ladislav Fred

Velmi silný příběh, který se bohužel může stát každému z nás. Celou dobu při čtení tohoto příběhu jsem trnula, doufala a byla napnutá jak tohle "peklo" dopadne.
Chvíli jsem i hlavní hrdince nadávala, jak je pitomá, jak rychle zapomněla na vše co jí udělal a opět se k němu vrátit.
Nechápu jak se mu podařilo takhle hrozně manipulovat s dětmi. Přitom on je ani vůbec neměl rád, jen je bral jako rukojmí.
Syn jako by vypadl otci z oka, jeho chování se hned v mládí ukázalo, docela by mě zajímalo, jak to s ním dopadlo, když měl vykročenou špatnou nohou do světa, bylo jasné, že ho nečeká žádná růžová budoucnost.
A dcera? Tu proti mámě otec očkoval tak, že se rozhodla žít s prarodiči a s ním, jelikož u prarodičů měla vše luxus i peníze.
Hlavní hrdinka se dostala na úplné dno, naštěstí měla mezi sebou kamarády, kteří jí pomohli opět se z toho dostat. Ke konci příběhu se dozvídáme, jak se hlavní hrdinka opět pomalu postavila na nohy....
Po dočtení této knihy jsem zjistila, že tento příběh je pravdivý a o to víc jsem musela o příběhu přemýšlet a stále nemohu uvěřit, že se tohle někde děje, třeba hned sousedům vedle nás, nikdo netuší co se děje druhým za zavřenými dveřmi....
Jak těmto lidem pomoci? Z tisku, Tv víme, že je spousty krizových center, poraden, ale bohužel týraný člověk, se bojí následků kdyby trýznitel zjistil o co se pokusil, mohlo by se stát, že by v afektu mohl i zabít. A tak týraní velmi tiše trpí a modlí se, aby se stal zázrak a oni se z toho pekla dostali.
Tato kniha je velmi pěkně napsaná, jedna z lepších co jsem kdy četla, určitě ji budu moc doporučovat a i Vám ji vřele doporučuji.

20.11.2017 5 z 5


Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Už delší dobu jsem nečetla knihu, kterou bych přečetla na jeden zátah, jedním dechem. Až právě teď, kniha Za zavřenými dveřmi.
Jedná se o autorčinu prvotinu. Kniha je napsána formou napínavého psychothrilleru o bezmoci manželky známého a velmi úspěšného právníka, která ze začátku žije ve zlaté kleci později v nejhorší díře.
Střídali se zde dvě časové linie, které postupně začali do sebe zapadat. Hlavní hrdinka neměla žádného spojence, který by jí mohl pomoci, nakonec za spojence považovala svojí mentálně postiženou sestru.
Z tohoto příběhu často mrazilo a nedokázala jsem se od knížky odtrhnout. A ten konec, ten byl fakt geniální....lepší konec jsem dlouho v knihách nečetla.
Příběh nás zavede za na první pohled dokonalým zamilovaným párem. Hlavní hrdinka Grace je výjimečně krásná, pohledná, ale celý život se rozhodla obětovat své sestře, stará se o ní od dětství, sestra se totiž narodila s Downovým syndromem. Jack je též velmi krásný a zdá se, že i obětavý, je totiž právníkem, který hájí práva týraných žen a pro svojí manželku by klidně i snesl modré z nebe. Všechno vypadá krásně, je to jako pohádka, ale? Co se opravdu děje v domě za zavřenými dveřmi?
Z této knihy budete jistě nadšení, ale zároveň budete překvapeni co vše se může stát. Mě tento příběh vážně dostal a ještě teď z toho mám divný pocit a pěknou husinu na kůži.

19.11.2017 5 z 5


Po strništi bos Po strništi bos Zdeněk Svěrák

Velmi krásně sepsané vzpomínky na dětství Zdeňka Svěráka formou krátkých povídek. Příběhy jsou situovány do 2.svět. války. Druhá svět. válka je zprostředkována z pohledu malého chlapce.
Malý Eda musel spolu s rodiči opustit Prahu, tatínek odmítal poslouchat a spolupracovat s Němci. A tak se nastěhovali k babičce a dědovi na venkov.
Malý Eda si zde nachází kamarády, s kterými zažije různá dobrodružství.
Některé povídky jsou velmi úsměvné, jiné velmi smutné, ale celkově se jedná o velmi pěkné dílo.

Kniha je velmi tenká, lehce a rychle se čte. Velmi ji doporučuji všem co mají rádi Zdeňka Svěráka.

20.09.2017