iva.gracova iva.gracova komentáře u knih

☰ menu

Dokonalá tma Dokonalá tma Helen Fields

Tuhle knihu ze série "Dokonalých" jsem četla nejdéle... nějak jsem necítila tu potřebu pokračovat ve čtení i za cenu, že zítřek zřejmě prozívám... Tím ovšem neříkám, že by to nebyla dobrá kniha, opět skvělá, dobrá zápletka, super příběh... jen mi tam chybělo to chvění...

03.12.2023 4 z 5


Andílek Andílek Mary Kubica

I přesto, že kniha nebyla nijak šokující, děj nebyl strhující, čtení mě i tak bavilo. Možná proto, že jsem žena, možná proto, že jsem matka. Tyto dvě role jsou totiž v knize zásadní. Soucit s dívkou, jejíž dětství poznamenal krutý osud v podobě ztráty milované matky. Soucit s ženou, které ztratila možnost donosit své dítě. I přesto, že jde o thriller, já četla tragický příběh.

09.07.2021 3 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Musím říct, že skutečnou podstatu a sílu sdělení, které nám paní Mornštajnová prostřednictvím knihy předává, jsem pochopila až téměř na konci příběhu. Přílišné očekávání a touha způsobily v mém případě možná trochu mírné zklamání, ale to vyvážila hlavní myšlenka knihy. Takže suma sumárum 5 hvězd.

20.06.2021 4 z 5


Mengeleho děvče Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová

Těžko srovnávat tento titul s ostatními knihami s židovskou tématikou, které vyprávějí osudy přeživších z koncentračních táborů. Každá má něco do sebe. Přináší smutek, zamyšlení, znechucení, bolest. Přesto ve vás neutuchá ta touha číst další. Tohle přece není možné? Jak se něco takového mohlo dít? Jak to mohli ostatní přehlížet a dopustit, aby umírali nevinní. Malé děti. Matky nemohli zachránit své děti. Neskutečná tragédie, která nikdy nesmí být zapomenuta. Je dobře, že tyhle knihy vznikají a snad se jednou dostanou na seznam povinné literatury pro všechny, kteří otázku holocaustu dodnes popírají.

26.05.2021 5 z 5


Jáma Jáma C. J. Tudor

Přiznám se, že nemám příliš v lásce takovéto "mystično"... Vše pro mě musí mít nějaké rozumné vysvětlení. Proto "pouze" 4 hvězdy. Jinak skvěle napsané, chcete číst a nechcete za žádnou cenu přestat. Určitě to není poslední kniha, kterou jsem od autorky četla... A těším se na další.

26.05.2021 3 z 5


Neplakej Neplakej Mary Kubica

Naprosto dokonalá kniha. Znáte ten pocit, když čtete knihu a říkáte si: "Jako dobrý, sice je to trochu průhledné, ale zase já už mám něco načteno... Takže každý to asi nerozlouskne tak brzy, že..." no a blíží se konec a BUM... ne že je to jinak, je to úplně jinak, ale strhující závěr! Za mě velké překvapení od knihy, od které jsem neočekávala příliš. 6 hvězd

26.05.2021 5 z 5


Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Robert Šlachta: Třicet let pod přísahou Josef Klíma

Možná právě proto, že to nebyla zdaleka první kniha týkající se korupčního prostředí v politice, kterou jsem četla, tak pro mě nebyly ty informace až tak překvapivé a šokující, jak jsem očekávala před přečtením knihy. Sama jsem žasla nad tím, jak klidně jsem četla o jeho konci u policie... smířená s tím, že se situací, která se dnes a denně děje na politické scéně, stejně nic nezmůžeme... A tato kniha to jen dokazuje... A možná by si zasloužila i více hvězd, ale za mě vlastně nic moc zajímavého... Ale díky za otevřenou zpověď, pane Šlachto, i za Vaši práci!

08.09.2020 2 z 5


Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

Píšu to s velmi těžkým srdcem, ale tato kniha mě bavila nejméně - v porovnání se sérií s Erikou. Trošku mi vadilo, že jsem narazila asi na tři chyby (což je samozřejmě chyba korektury a překladu), ale i ta kniha samotná, jako by tam něco chybělo, co v knihách s Erikou zatím vždy bylo... Možná za to může jen mé velké očekávání... Ale je to klasický a dobrý Bryndza, kniha nezklamala a určitě si přečtu druhý díl, jen abych se ujistila, že mě to pořád baví :-)

03.02.2020 2 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Je neuvěřitelné, že tuhle knihu napsal někdo, kdo hrůzy holocaustu sám nezažil. To, jakým způsobem dokázala autorka o této době psát, lidsky a jemně, a přesto jsem se dvakrát přistihla, že pláču... I když jsem byla v Osvětimi, viděla dokumenty o hrůzách druhé světové války, četla pár knih o židovské problematice, až tato kniha mi předala to pravé poselství, proč je tak důležité nezapomenout... Zmíním už jen skvělé vypravěčské schopnosti, jedinečné pojetí knihy z úhlu pohledu více hrdinů, celkové pochopení a smíření v závěru knihy... prostě BRAVO, paní Mornštajnová.

03.02.2020 5 z 5


V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

Tak já se musím přiznat, že jsem se u čtení této knihy docela rozčilovala... Proboha proč?? Proč jedná takhle? Proč to neřekne svému muži aspoň? Ježíš proooč udělala toto??? Prostě takhle bych já nejednala, tohle je úplně nelogické! Fakt mě to strašně rozčilovalo. No a asi ve 3/4 té knihy se to zlomilo. Ona je ta kniha čtivá od první stránky, ale pak když se začnou karty odkrývat, tak nemůžete přestat, a především vám to vše dojde. Proč to tak bylo.. a zjistíte, že to naprosto geniální... Jo a asi třikrát jsem na beton věděla, kdo je vrah :-D o to víc mě rozuzlení dostalo. Prostě 5 hvězd.

20.07.2019 5 z 5


Smrtící tajnosti Smrtící tajnosti Robert Bryndza

Robert Bryndza je zkrátka a dobře zárukou dobrého čtení. Série s Erikou je napínavá a každý díl je promyšlený perfektně do detailů. I v tomto případě opět hltáte každou stránku a místy vás tak příjemně mrazí... Díky Roberte, těším se na další díl.

20.07.2019


Otevřený hrob Otevřený hrob Angela Marsons

Tuto knihu jsem dostala jako dárek, neznaje Angely Marsonsové. I přesto, že jsem tedy nazačala číst sérii s Kim Stoneovou od začátku, tato kniha mě neskutečně uchvátila od prvních stránek. Jsou knihy, které vám prostě sednou hned, pak knihy, které zvládnete přečíst, ale nijak vás nestrhnou, a pak knihy, které vám nesednou. Otevřený hrob patří svým stylem psaní bezesporu do první kategorie a jsem ráda, že jsem měla možnost tuto autorku objevit. Hned jsem si koupila první díl série a pojedu s Kim hezky od začátku :-).

29.05.2018 5 z 5


Dcera krále močálů Dcera krále močálů Karen Dionne

Věřím, že si kniha najde spoustu vděčných a nadšených čtenářů. Já se do jejich řad nepřidám. Mě ty návraty do minulosti sem tam nudily. Ne všechny. Místy měla kniha zajímavé a čtivé pasáže. Ale samotný příběh - hrdinka se snaží dopadnout svého otce, který uprchl z vězení, je vlastně velmi krátký. Zbytek knihy autorka popisuje, co se dělo v průběhu jejího dětství. Ale zase ne všechno. Nahlédla jsem málo do duše hlavní hrdinky, stejně tak málo do duše jejího otce (sadistický psychopat), málo jsem se dozvěděla o tom, co mě skutečně zajímalo. A spoustu jsem se dozvěděla o tom, co pro mě moc význam nemělo. Ale záleží na úhlu čtenářova pohledu. Můj prostě směřoval jinam.

04.04.2018 2 z 5


Ztracené děti Ztracené děti Linda Castillo

Jsou knihy, po kterých sáhnete, protože víte, že je to "tutovka". Tím je pro mě i Linda Castillo. Ztracené děti je skutečně thriller. Je to napínavá kniha, která má hlavu a patu. Rozuzlení přichází v pravý čas a děj je do poslední chvíle strhující. Navíc mi nevadil ani ne zcela uzavřený konec, protože mi v těle zůstalo takové to vzrušení z rozuzlení.

04.04.2018 5 z 5


Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon Patrik Hartl

Oddechovka. Doslova. Pohodové příběhy ze života zpestřené bližším náhledem do sexuálního života hlavních hrdinů. Místy i docela vtipné.

21.02.2018 4 z 5


Temné hlubiny Temné hlubiny Robert Bryndza

Robert Bryndza je prostě autor, který se neskutečně dobře čte. Knihy s Erikou jsou velmi napínavé, mají hlavu a patu a poslední díl mě bavil asi nejvíce! Skvělá zápletka, navíc se více dostáváme do života hlavní hrdinky, paráda. Za mě 5 hvězd.

21.02.2018 5 z 5


Střípky ticha Střípky ticha Linda Castillo

Dobrá kniha, která splnila mé očekávání. Asi nejvíce bych vyzdvihla to, že je vážně moc čtivá... a závěr, takové dvojí rozuzlení. Paráda.

31.01.2018 4 z 5


Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Volání Kukačky mě bavilo moc, mělo to zápletku, vyvrchloní, zvrat a samozřejmě dechberoucí rozuzlení... Jak "prosté", v podání J.K.Rowling ale geniální... Bavila jsem se od první stránky do poslední a kniha čtenáře upoutá k pokračování čtení dalších dílů. Za mě 5 hvězd.

16.01.2018 5 z 5


Ve službách zla Ve službách zla Robert Galbraith (p)

Musím za mě říci, že z těch tří knih mi tato připadá nejslabší... nebo ne ani nejslabší, ale bavila mě nejméně. Celou dobu jsem uvažovala, jestli by nemohla být o něco kratší (což není dobré...) a místy jsem se v tom ztrácela... konkrétně jsem si pletla dva podezřelé... kdo, za co, jak a proč... A najednou po 500 stránkách - vrah je ON, protože nesedělo toto a toto...
To jakým způsobem rozebírala J.K.Rowling myšlenkové pochody vraha mě místy až děsilo, jako bych ji nepoznávala... ne že by mi to vadilo, jen jsem to nějak nečekala. Asi kdyby to byl jiný autor, možná bych dala i 4 hvězdy... ale prostě nějak jsem od této knihy měla jiná očekávání...

16.01.2018 3 z 5


Smrt má oči mojí dcery Smrt má oči mojí dcery Jessica Treadway

Musím upřímně říci, že jsem od knihy již od začátku neočekávala příliš mnoho, a to právě na základě níže uvedených recenzí... o to více jsem byla mile překvapena, takové jednoduché čtení, docela napínavé, nic převratného, ale to, co bych od takové knihy prostě očekávala. Za mě 4 hvězdy.

17.07.2017 4 z 5