Mengeleho děvče přehled

Mengeleho děvče
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352046/bmid_mengeleho-devce-650155410a05b.jpg 5 2700 2700

Skutečné osudy mladé židovské Slovenky, která byla svědkem nejhorších osvětimských hrůz. Kniha popisuje její život v prvorepublikovém Lučenci, anexi Maďarskem a stále se zhoršující situaci Židů. Nakonec je Viola se svou rodinou poslána na transport. Na rozdíl od jejích příbuzných si jí všimne nechvalně známý dr. Mengele a Viola se stává jedním z jeho „děvčat“ – skupiny žen a dívek, na kterých byly prováděny nejrůznější experimenty. Její vítězství nakonec nespočívá „pouze“ ve skutečnosti, že přežila, ale i v tom, že navzdory všemu dokázala založit rodinu a mít děti.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mengeleho děvče. Přihlašte se a napište ho.

p.stranska
21.04.2025 audiokniha 5 z 5

Audiokniha, kterou bravurně čte Jitka Ježková a Vilma Cibulková - Vilma to nečte, ta to přímo hraje.
Otázkou je, kolik si toho může pamatovat paní, které je přes devadesát. Proto si myslím, že příběh je spíš fikce na základě skutečných událostí než opravdu skutečné osudy. Ale příběh je pěkný, chvílemi teda dost brutální, jednou jsem to dokonce chtěla odložit, jak strašné to bylo. Nicméně dočetla jsem a znovu se mi potvrdilo, že lidské tělo vydrží hodně...ale kdo to má kurňa vydržet? Mengele byl zrůda, to už dneska každý ví. Ale i v dnešní době jsou lidi, kteří ubližují a trápí živé bytosti, zvířaty začínaje a lidmi konče. Proč? Jak je možné, že se lidi z minulosti nepoučí?

Merlin_CZ
10.03.2025 4 z 5

velmi depresivní čtení.

Venezia
07.03.2025 5 z 5

(SPOILER) Je ťažké o hrôzach čítať, nieto ich ešte prežiť.
Detail č. 1: Prečo autorka v celej knihe používa meno Viola, keď ho začala používať až po vojne?
Detail č. 2: Autorka spomína, že jej brat sa v Bratislave učil bojové umenie, ktoré vymyslel žid - ide o krav magu Imricha Lichtenfelda. Používa ho izraelská armada.
Detail č. 3: Človek by si podľa fotiek myslel, že všetci väzni v koncentračných táboroch nosili pruhované oblečky. Nie je to tak; nosil, čo vyfasovali. Autorka vyfasovala dlhé večerné šaty!

Knihománie odstartovala...

27.10.2017

64 knižních novinek (9. - 23. října)

09.10.2017

Kdybys na té cestě, která Tě čeká, našla někoho, kdo Tě bude umět ochránit lépe než já, kdo Tě bude umět rozesmát a dá Ti pocítit, že jsi jediná žena na světě, pochopím to

Cizímu se ty hrůzy často říkají lehčeji než blízkým. Protože by je ranily. Ti cizí se jen leknou, otřesou odporem, možná budou pár dní hůř spát a víc objímat své děti, ale nakonec to po nich i tak sklouzne. Zůstane to v nich jako informace, ale ne jako pocit. Ale milovaným by to rozežíralo duši. A to jsme nechtěli.

Kniha Mengeleho děvče v seznamech

v Přečtených3 972x
ve Čtenářské výzvě1 214x
v Mé knihovně961x
v Chystám se číst1 475x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)