Střípky ticha
Případy Kate Burkholderové série
Slabaughovi jsou přímo vzorová rodina amišských farmářů, tvrdě pracují, mají čtyři děti a se širokým příbuzenstvem skvěle vycházejí. Idylka skončí, když jedno z jejich dětí přivolá pomoc. Kate Burkholderová, policejní náčelnice z Painters Millu, objeví v nádrži na hnůj chlapcovy rodiče a strýce, všechny mrtvé. Zpočátku vše nasvědčuje tomu, že šlo o nešťastnou nehodu, během pitvy však koroner zjistí, že jedna z obětí utrpěla před smrtí úder do hlavy. Je zřejmé, že došlo k vraždě. Nikdo si nepřeje vypátrat vraha tolik jako Kate, která rovněž vyrůstala v amišské rodině, proto si případ bere poněkud osobně…... celý text
Originální název: Breaking Silence, 2011
Komentáře knihy Střípky ticha
Opět zapeklitý případ, který Kate řeší v amišské komunitě. Tentokrát to byla opravdu síla, pachatel mě překvapil.
Tretia časť s Kate Bulkholder nas privadza k veľkému nešťastiu Amišskej rodiny. Rodičia aj strýko sa nadýchli nebezpečných výparov a zomreli.
Vsetko sa zdá byť nešťastnou náhodou až pokial nenájdu nepatrnú ranku na hlave jedného z nich a je to jasné ako facka ale kto?
Tebto diel bol zapeklity pretože dotohi vyšetrovali aj vyčíňanie chuliganov, ktorý robili Amišom peklo.
Tu si myslim, že to bolo asi jasné kto za tým stál o to väčším prekvapením bolo ako to napokon celé dopadlo.
Tento diel bol veľmi smutný a plný emócií.
Otázne je či to malo súvis aj s vraždou
Asi začínam byť ten typ čitateľa, ktorý v knižnici ide najprv ku svojim obľúbeným policiam, či sa niečo nevrátilo od... A vrhla som sa po nej! :) Pomaly sa tým pádom dostávam do situácie zainvestovať do rezervácií alebo obchádzania iných pobočiek, ale nevadí mi to! Stojí to za to a po veeeeeľmi dlhej dobe som po prvých stránkach šípila, od ktorej hlavy ryba smrdí... ľudovo rečeno. Ďalší krásny diel (čítam na preskáčku), kde som sa dozvedela aj niečo nové o každom z hlavných vyšetrovateľov.
(SPOILER) Poslech mě tak zaujal, že jsem odložila další rozečtenou knihu a věnovala se jen Střípkům ticha. Obě dějové linky měly svůj patřičný náboj, ačkoli čtenářsky přitažlivější pro mě bylo vyšetřování smrti rodičů a strýce v rodině se čtyřmi dětmi. Tentokrát jsem Kate moc držela palce, aby se nenechala svést a oklamat vnějšími znaky, protože zlo bylo dobře schované...
Tohle čtení mě opět vtáhlo do světa, kde ticho dokáže být hlasitější než cokoli jiného. Postavy jsou propracované, s vrstevnatou psychikou, a napětí se buduje pomalu, ale jistě. Každý detail a každá interakce mají svůj význam a připomínají, že v malých komunitách není nic takové, jak se zdá.
Mistrně nakombinované napětí, lidské vztahy a temnější tajemství bez přehnané brutality, přesto s napětím, které drží čtenáře na hraně. Příběh má skvělou atmosféru, která vtáhne a nenechá odejít, dokud nedočtete poslední stránku.
A co mě bavilo nejvíc? Jak ticho, nenápadné detaily a jemné interakce dokážou vybudovat napětí větší než křik nebo výkřiky. To dává příběhu hloubku a přináší uspokojivý pocit, že i zdánlivě malé věci mají svou váhu.
Druhý díl jsem v knihovně nesehnala, tak jsem rovnou skočila na třetí a opět pecka! Někdo se zaměřuje na šikanování poklidných amišů a neštítí se ani vraždy. Urputná Kate se pouští do boje za spravedlnost. Napínavé s překvapivým koncem!
Opět skvělé! Tentokrát si autorka pěkně pohrála jak s námi, tak s Kate. Případ byl sice poměrně „jednoduchý“, ale o to víc překvapil svým nečekaným závěrem.
Je zajímavé se dozvídat více o životě amišské komunitě,jejich semknutosti i za cenu, že neřeknou nic i když jsou terčem útoků... vypadá to, že budu dál pokračovat v poslechu dalších dílů...
Jak tenká je hranice mezi láskou a nenávistí, důvěrou a nedůvěrou, nehodou a vraždou, nevinností a vinou… Když v době, kdy v Painters Millu přibývají násilné útoky proti amišům, tragicky zemře dospělá část jedné početné amišské rodiny, musí tamní policejní náčelnice vzít nejen všechny dostupné důkazy, ale i rozum do hrsti - a hlavně naslouchat instinktům. Protože ZLO může mít nečekanou podobu...
Tento román je ztělesněním všech důvodů, pro které jsem si autorku Lindu Castillo zamilovala. Dokonale promyšlený, plynule ubíhající děj, občas "popohnaný" dramatickými zvraty, z nichž zejména ten poslední určitě většině čtenářů vyrazí dech. Nenáročný popis míst, osob či pracovních policejních postupů, díky kterému čtenáři děj doslova probíhá před očima. Mimořádně příjemná volba slov, pro kterou si čtenář přímo užívá každou jednotlivou stránku. A k tomu ještě pár výletů do hlubin duše policejní náčelnice, kterou se tak čtenář naučí - i přes všechny její chyby - doslova milovat.
K tomu příběh, který na rozdíl od předchozích dvou nezahrnuje extrémní brutalitu a navíc zpracovává dva různé případy (nehodu na amišské farmě a útoky z nenávisti proti amišům), jež se nakonec protnou - anebo neprotnou? To už si musíte načíst sami. Každopádně za mě je to vynikající kniha, byť k TOPce jí chybí větší dotažení detailů v samotném závěru - i tak však tento román vřele doporučuji jako dárek všem milovníkům napětí.
Kate tentokrát vyšetřuje úmrtí tří Amišů, kteří zemřeli v jímce na svojí farmě. Vzápětí se ukáže, že šlo o vraždu. Po obětech také zůstanou tři děti.
Opět velice kvalitní detektivka, která má spád a spoustu podezřelých.
Kate jsem si oblíbila a stejně tak Johna Tomasetiho. Baví mě sledovat vývoj jejich vztahu.
Autorka má schopnost vyprávět své příběhy tak přirozeně, jak plyne život. Atraktivní je i prostředí, ve kterém se příběhy odehrávají, pro mě je skupina Amišů doposud pole neorané, zaráží mě pouze nelidskost mnoha členů tohoto náboženského směru zachycená v knihách.
Moje první knížka této autorky. Moc se mi líbila, napínavá, zajímavá. Těším se na další a doporučuji.
Střípky ticha jsou dalším skvělým dílem v sérii o Kate Burkholderové, která se odehrává v jedinečném prostředí amišské komunity. To je právě to, co na celé sérii tolik oceňuji – umožňuje čtenářům nahlédnout do světa, kam by se jinak jen těžko dostali. Tento díl navazuje na vysokou kvalitu, na kterou jsme u série zvyklí, a přináší další napínavý a strhující příběh.
Linda Castillo opět výborně pracuje s atmosférou a detailem, díky čemuž se příběh čte jedním dechem. Pokud máte rádi thrillery, které vás zavedou do neobvyklého prostředí a nabídnou silný příběh, Střípky ticha vás určitě nezklamou.
Lindu Castillo mám jako autorku ráda, sérii čtu od začátku, ale nemůžu číst v kuse, protože přece jen jsou zde podobnosti. Tentokrát dojde k vraždě amišských rodičů a strýce, zároveň v kraji dochází k dalším nenávistným útokům proti amišům. Sledování se často upíra špatným směrem, ale nakonec je pachatel usvědčen. A je to ten nejméně pravděpodobný pachatel.
Poslouchala jsem jako audioknihu a opět bomba. Castillo mne ještě nikdy nezklamala. Hlavní hrdinku Kate naprosto miluji a Tomasseti to je miláček.
Pro mě se jedno o rereading. Tentokrát ve formě poslechu. Nic na kvalitě neztratila a Kate a Amišové jsou pořád takový jaké si je pamatuji. Načtení je za mě výborné a interpretka je dostatečně neoposlouchaná, že ji mám prostě spojenou s Kate. I když jsem věděl o čem to je a pamatoval si kdo za tím je tak i přes to všechno jsem si to na podruhé opět užil.
Pokud hledáte thriller, který vás pohltí nejen svou zápletkou, ale také originálním prostředím a skvěle vykreslenými postavami, Střípky ticha jsou jasnou volbou. Linda Castillo opět dokázala, že umí vytvořit příběh plný napětí, emocí a nečekaných zvratů. Tento díl série s Kate Burkholderovou vás nenechá vydechnout – doporučuji všem milovníkům kvalitních krimi příběhů!
více na www.vasnivactenarka.cz
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
detektivní a krimi romány americká literatura thrillery plánovití, inteligentní vrazi amišovéLinda Castillo také napsal(a)
| 2014 | Slib mlčení |
| 2015 | Modlitba za mlčení |
| 2017 | Ztracené děti |
| 2016 | Střípky ticha |
| 2018 | Do posledního dechu |

87 %
75 %

Opět perfektní detektivka. Napínavá a nepředvídatelná, kdo byl vrah mi velmi překvapilo.