Gi-Gi Gi-Gi komentáře u knih

Obálka knihy Vlk a dýka Vlk a dýka Juraj Červenák

(SPOILER) návrat do Schemnitzu. Trochu mě překvapilo , že je psáno v první osobě. Ale jinak jsme v mém oblíbeném kraji, dovedu si představit, kudy chodily a kde se co děje. Sitno je velmi sympatický kopec (dost eufemismus) a podle cimrmanovské tradice si myslím, že vojsko je od Moháče :-). Mimochodem fun fact, Vyhne a jejich pivovar je sedmý nesjtarší v česko-slovenské historii. nádhera a vize Barbariče v brýlích

Obálka knihy Ďábel v zrcadle Ďábel v zrcadle Juraj Červenák

tak tohle bylo super, červenák se stává mým oblíbeným autorem, stein barbarič i jaroš jsou prima trojka. vídeň, nedávno jsem ji navštívila a dokázala jsem se i zorientovat. Baronka byla taky bezva. propracované, člověk se nenudí.

07.08.2026

Obálka knihy Casa Grande Casa Grande Jude Deveraux (p)

čekala jsem od knihy typickou deveraux a vůbec to typická deveraux nebyla, bylo tam pár nesrovnalostí a nevím, zda se přehlídl překladatel či autorka, ale dělalo mi to trošku nepořádek, nicméně třeba třetí část mi přišla nedodělaná, postava julie vlastně nedokreslená, celkově si myslím, že nejen Julie by potřebovala víc charakterů, chtěla nám říct celý příběh, spousta postav, ale jak zrychlíku

07.08.2026

Obálka knihy Balada o nešťastných koncích Balada o nešťastných koncích Stephanie Garber

musím říct, že kniha mě to moc nezaujala, tedy byla jsem nějak nenaladěná asi celkově a zmatená, nějak jsem čekala jiné konce a jiné zrady. třeba mi to příště sedne....

07.08.2026

Obálka knihy Skandar a kostlivá kletba Skandar a kostlivá kletba Annabel Steadman

(SPOILER) tak tohle byla bomba. je zvláštní a super zároveň sledovat, jak dobrý manipulátor umí skvěle pracovat s lidmi (a je jedno, kterého si vyberete), vidíte a vyskakují na Vás analogie s reálným světem (docela by mě zajímalo, zda paní spisovatelka opisuje :-D); v téhle knížce fandíte do posledního dechu, pátráte s nimi, přemýšlíte, a říkáte si: to by přece neudělal/a a ono.... prostě fakt asi nejlepší díl, tak hurá do dalšího.

22.07.2026

Obálka knihy Vražda ve mlýně Vražda ve mlýně Irina Shapiro

třetí díl Daniela a Jasona, a Kathrine a Sáry vlastně, a zrovna začal tak jak začal, jak já jim tu čtverylku přála. Případ velmi zajímavý, vlastně si myslím, že se oběti podobných činů opravdu museli spoléhat primárně na blízké, než na policii, že Cecilia vyjadřovala pocit společnosti a upřímně, moc se toho asi nezměnilo, jen se o tom víc mluví. no, jak tu někdo poznamenal: cecilia byla na přes... pusu. ale sl. Talbotová je úžasná. no prostě špica, těším se na další díl.

13.07.2026

Obálka knihy Percy Jackson Percy Jackson Rick Riordan

Poprvé jsem nedočetla, mam asi radši filmové zpracování, ale jak v čem. Musím říct, ze podle uvah a chování bych neřekla, ze percymu je 12 let. Jako milovník řeckých baji mam trosku problém s prznenim, ale ještě to jde. Jak jinak americké mládeží přiblížit něco, o čem nemají sebemenší tušení a je v zemi Evropa, ze ?

05.07.2026

Obálka knihy Němý křik Němý křik Angela Marsons

audio kniha načtená paní Ježkovou, trochu mě to vtáhlo :-D, už se mi smáli i v obchodě, když jsem říkala: moment, minuta než mi skončí kapitola :-). Tak bych shrnula atraktivitu knihy. měla jsem tip na začátku, kdo by to mohl být a hádejte co, netrefila jsem se. Teda tak na půl, u těch nových zločinů ano, ale měla jsem jiné vysvětlení. no, prostě asi to bude další série, na kterou se vrhnu.

23.06.2026

Obálka knihy Nečekané přiznání Nečekané přiznání Lisa Regan

josie je mi velmi sympatická, stejně tak Noah, ta jeho klidná podpora mě vyloženě naplňuje klidem. Detektivka, která se dobře četla, rychle četla. přiznám se, čtu to na střídačku, takže třetí díl nemám, tudíž netuším, kde se tam vzal ten protivný náčelník, ale nějak to není na škodu. Napínavé to bylo, jasné i bylo, že Gretchen .... a to rozuzlení - super.

16.06.2026

Obálka knihy Mlýn Mlýn Michal Vaněček

normálně tyhle knihy nečtu, vím proč. nějak mi to nedělá dobře, dlouho mi to leží v hlavě, ale ono je to potřeba. ono je to vážně potřeba. Vlastně mi přišlo líto, jak to dopadlo, ale poslouchalo se to dobře. A i když to bude znít blbě, občas jsem se i zasmála. vhled do života bratří, kteří něco slíbili, chvílemi to bylo až absurdní, ale na slibech něco je.

15.06.2026

Obálka knihy Vražda v opatství Vražda v opatství Irina Shapiro

tohle je detektivka, která pohladí na duši. Žádný spěch, stará dobrá Anglie, žádné detailní popisy mrtvol a krvavých fleků, spokojíme se s tím, že "ohledal a nalezl", případně nenalezl, osvěžením jsou i vztahy obou protagonistů s okolím i mezi nimi vzájemně. uvidíme, kam se bude příběh ubírat, něco bych jim přála, ale občas to autoři nerespektují :-). Jinak tušení na vraha Elizabeth jsem měla od začátku, ale autorka mě umě vedla od podezřelého zase jinam a zpět, takže jsem pochybovala. Občas si připomenu "hříchy pátera Knoxe" a odvozuji, že tato postava je čerstvá a vraha musíme znát od počátku knihy, takže některé postavy si člověk odmyslí hned, ale i tak, dobrá práce :-D

03.06.2026

Obálka knihy Černá díra Černá díra Yrsa Sigurðardóttir

Právě jsem doposlouchala skvělou paní Cibulkovou. Celá kniha byla drsná, ale ten konec .. posledních pár kapitol bylo fakt hnusných, shodou okolností se to sešlo s tragédii v Pardubicích, přemýšlení nad tím, jak by se člověk zachoval a že něco z toho chápe....

29.05.2026

Obálka knihy Nečekaná láska Nečekaná láska Julia Quinn

Klasická quinn, oddechovka, jednodenní kniha. Sahám po těchto knihách, když je potřebuji = vyčistit hlavu. NIC složitého, vlastně vždycky víme, jak to skončí, jen nevíme, kolik toho budou muset přestát. jak už tu mnozí/mnohé psali, je to jiné oproti předchozím, ale je to i logické. Francie byla přeci vdaná, tam uz oťukávání smysl nedává.

07.05.2026

Obálka knihy Ztracená města Ztracená města Matthew Reilly

(SPOILER) jak už tu někdo psal, dlouho očekávaná kniha a za sebe musím říct, že mě trochu zklamala. JO, je to Jack. JO, je to super propletené, JO, je to navázané na "historii", legendy atd. JO, bylo to napínavé. Ale přišlo mi to jako z rychlíku. tak nějak jsem čekala víc pastí, víc přemýšlení, víc Lily, víc Medvídka a Dlouhého a ne víc Jolanthy a Háda. Máme novou postavu, super borec - btw. je to fakt sympaťák a cynik. Jen jsem z té knížky měla pocit, že Reilly věděl, že to lidi chtějí a tak to napsal, udělal to po svém, ale něco mi prostě chybělo. Proto tak malé hodnocení. PS: ten konec mě taky namíchl a další díl si taky přečtu :-D

05.05.2026

Obálka knihy Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

(SPOILER) takhle: nevím, co mám hodnotit. jestli brilatnost autorky, která umí popsat a vycítit (možná v opačném pořadí) stavy mysli, pocitů jak dětí tak dospělých v různých životních hodnoceních anebo příběh samotný. dala jsem, co jsem dala, protože i když mi z matky hlavní hrdinky bylo fakt fyzicky zle, kniha je to perfektní. Díky autorce dokážete pochopit chování jednotlivých postav (michal je fakt svatej), až teda na matku. ale bohužel i takoví lidé existují a manipulace je jejich bytím. paní soukupová, kloubouk dolů.

30.04.2026

Obálka knihy Hrobník Hrobník Oliver Pötzsch

"takový kraj razovitý", bych to viděla :-D; starý bručoun hrobník je super, stejně tak jako Julia. až občas syrové... autor vykresluje vídeňany jako velmi specifické. až mě občas zarazilo, jak moc. ale chápu, že náš zkreslený pohled je prostě zkreslený.... některé myšlenky mě zaujaly, třeba: lidé nejsou srovnaní se smrtí, jak mohou být srovnaní se životem

09.03.2026

Obálka knihy Píseň krve Píseň krve Anthony Ryan

takhle, měla jsem předepsaných 60 stran na den :-D (kvůli vrácení do knihovny), ale dalo se i víc. protože se to četlo velmi dobře, hlavní hrdina je mi sympatický, klidná síla s mozkem. To, co se děje okolo, k němu vyloženě pasuje. tak příště začnu dřív, abych neměla limity. :-D

03.03.2026

Obálka knihy Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

(SPOILER) měla jsem několik důvodů, proč knihu číst. 1) pohybuje se tam, kde jsem doma 2) byla mi doporučena. Tak jsem si ji půjčila jako audioknihu načtenou panem Fridrichem, a super. Na začátku to byla normální storka... pak se to přiostřilo a začala jsem se bát, pak jsem se bála, že to, co si myslím, se fakt stane, a stalo. a pak jsem došla nakonec a... jen rada: neposlouchejte to v noci, když chodíte sami parkem :-D

03.03.2026

Obálka knihy Skandar a soutěže Chaosu Skandar a soutěže Chaosu Annabel Steadman

poslechnuto z audioteky :-D, jako ano podobnost s Potterem tam je, ne že ne, ale neotřelý námět, masožraví jednorožci, parta. padouši tam, kde je nikdo nečeká, hodnouši taky. i třetí díl si udržel napětí, zamotanost příběhu a něco přidal. takže jako super

11.02.2026

Obálka knihy Králova spravedlnost Králova spravedlnost E. M. Powell

vlastně mám v řadě 4 detektivky z dob minulých. pokaždé jiný autor, a musím zařadit na úroveň červenáka a shapiro. klidná, pohodová detektivka, stará dobrá anglie a spravedlnost krále. Hlavní duo se musí spřátelit a řeší u toho ošklivé vraždy, drsné ale žádný drámo detaily. prostě pohoda

24.01.2026

Zavřít