Noc pro chrliče

Noc pro chrliče https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516876/bmid_noc-pro-chrlice-2Br-516876.jpg 4 18 8

Svět se roztrhl vejpůl. Každý den a každou noc se světloplaší a temnoplaší lidé perou v Šerostraní o životní prostor. Jedni pobývají ve stínu tmy a umírají při kontaktu se svitem slunce či pouhé lucerny, druzí se krčí v prosvětlených domech pokaždé, když přijde soumrak. Jedno však mají společné – všichni znají legendu o mytickém pokladu ukrytém na nedosažitelném místě zvaném Akvabanka. Politický rozvrat a začínající válka však mnohé změnily. Kořistníci, dobrodruzi i žoldáci se začali šikovat za jediným cílem – nalezením bájného bohatství. Za vábením rubínů se vydává i prostořeký bard Velihra, jeho přítel Kouzliván a charismatická Šestka. Úplně nechápou, proč se k nim tato okouzlující žena připletla a proč se snaží svými podmanivými slovy vymluvit bardovi díru do hlavy. Poprvé se všichni setkali na maškarním plese v loveckém zámečku, kde se objevila i postava v masce chrliče a s krví na rukou. Tato noc jim změnila život...... celý text

Přidat komentář

Gi-Gi
29.03.2024

(SPOILER) slíbila jsem autorovi, že mu dám zpětnou vazbu. Ten začátek byl "drsnej", příliš mnoho postav, pojmů, přeskakování a přebývaly mi tam vysvětlivky - dalo by se to zpracovat jinde a jinam, některé opravdu nejsou důležité pro děj (jak tu už někdo psal, dalo by se to zpracovat do samostatných knih). pak se to rozjelo, zajímavá zápletka, hezká sonda, zajímavý konec. Možná jsem to úplně nepochopila,ale... vím, že byla vrahem velevládska.... ale proč byl Velihra tak důležitý.....

dqenisa
07.03.2024 5 z 5

Jako klidně bych brala další díl bylo by to super. Příběh byl možná že začátku komplikovaný ale pak se to rozjelo a za mě mazec


mnohoknih
27.01.2024 3 z 5

První dojem nebyl dobrý. Vůbec jsem nechápala, co čtu, kde to jsem a kdo to tam vystupuje za lidi. Musela jsem si zvyknout na chaos v ději, spoustu osob a v neposlední řadě přebohatou autorovu slovní zásobu. Chápu, je to prvotina a potřeba všechny nápady dostat z hlavy na papír, je jistě značná. Ale když už byli všichni na scéně, začala jsem si příběh doopravdy užívat. Kouzliván a Velihra, kámoši jak hrom, hledají Kouzlivánova otce a možná najdou poklad. Šestka je vražedkyně z politických důvodů, ale v přítomnosti těch dvou se s ní něco děje. Pak je tu vrah, který vraždí pro svého boha a čeká ho božská odměna. Při svém putování potkávají světloplaché, temnoplaché, příšery z pověstí, lid obyčejný i královský. Akce střídá akci. Než stihneme nastoupit na vůz, už jedeme na koni. Sotva se ubytujeme v hostinci, už jsme na královském plese. Je toho moc v jedné knížce. Kdyby chtěl autor napsat další knihu z tohoto světa, kde by se vysvětlili některé situace, reakce a byla třeba o osobách zde vystupujících okrajově, myslím, že by spousta lidí byla hodně ráda. Já tedy určitě.

Adele02
19.10.2023 4 z 5

Mozaika chaosu (nebo snad odrazy ve střepech zrcadla, které postavy rozbijí v první části knihy?) par excellence. A funguje to. Baví mě, když se postavám prakticky nic nedaří, a že to tady byly pořádné turbulence, humor tomu rozhodně nechybí. A čeho si rozhodně cením nejvíc; přestože vidíme do hlavy skoro všem postavám, dojde to k nečekaným zvratům a situacím. Za mě rozhodně skvělé a originální fantasy.

DreamerX9
09.08.2023 5 z 5

Tato kniha byla z počátku tajemná jako obálka samotná. Nečetla jsem anotaci jen na ni náhodou narazila a někdy si knihy zkrátka najdou nás. Kniha mně velmi překvapila a to především talentovaný český autor. Za mě kniha splňuje všechny kvality jaké má kniha mít. Žádný otřepaný okopírovaný děj ani plytké postavy. Velmi mě bavila originalita, styl jakým kniha byla napsaná, barvitý napínavý děj, skvělá jména i postavy ale také myšlenky a celková charakteristika světa. Velkým překvapením byl i závěr knihy. Do této knihy se vyplatilo investovat a mít ráda si jí přečtu znovu i další knihy, které snad autor napíše

Bylo to krásné jako vidět ženu za soumraku.
Utíkalo to rychle, pomíjivě jako ranni rosa ale takové je i mládí na oblaku
a pak přijde stáří a kosa

JK45
03.08.2023 5 z 5

Noc pro chrliče je na autorovu prvotinu ambiciózním soustem, poradil si s ním ale velmi dobře. Srovnávat se vzpomínaným Zaklínačem nemohu, dodnes jsem ho nečetl (shame!), ale možná je dobré při čtení takového počinu nebýt zatížen očekáváním. Stejně tak si nejsem jistý, jestli je odpovídající Noc pro chrliče zaškatulkovat jako Young Adult literaturu. Popisné pasáže překypují metaforami a dobře podněcují představivost. Předpokládají ale vyzrálejšího čtenáře.
Noc pro chrliče nabídne od všeho něco. Barvitý jazyk, nadpřirozeno, dobrodružství, něco málo z detektivního žánru, jemný, ale přesný humor, originální zápletku. Snad jediné, kde zatím vidím rezervu, jsou dialogy. Místy z postav stále promlouvá autorův osobitý styl.
A možná ještě jedna ani ne tolik kritika, jako spíš poznatek. Knížka je informačně nasycená k prasknutí. Na 300 stránkách je čtenář sotva stačí všechny vstřebat. Svět, v němž se příběh odehrává, má zajímavé zákonitosti i historii. Možná by si zasloužil rozpracovat v dalších knížkách. Pokud se do toho Filip Kalčák pustí, rád si je přečtu.

KaJa2423
26.07.2023 5 z 5

Tato kniha pro mě byla velmi příjemným překvapením. Nejsem úplný fanoušek YA fantasy a upřímně si ji takto úplně nepředstavuji (možná ale proto se mi kniha tak líbila). Ale nevím, jestli si vydavatelé takovým zaškatulkováním a přirovnáním k Zaklínači spíše neuškodili..
Spisovatelem je český autor, což je velmi patrné z názvů lokalit, kouzel, příšerek i jmen postav. Nenajdeme tu žádná univerzální stereotypní jména. Zprvu jsem si musela zvykat, ale po přečtení celé knihy mi tam vlastně zapadají. Je to ale asi důvod, proč se mi kniha jeví spíše jako výpravný (někdy trochu drsnější) pohádkový příběh. Nutno říct, že velmi promyšlený.
Kniha byla čtivá, přečetla jsem ji na jeden nádech. Líbilo se mi postupné poodkrývání děje a rozuzlení všech zápletek. Oceňuji detektivní linku.
Co mě ale opravdu zaujalo jsou vtipné výkřiky a úryvky ze smyšlených spisů, které najdeme na začátku každé kapitoly.
Na autorovu prvotinu velmi dobrý výkon. Podle mě si své publikum určitě najde.

Iva095
24.07.2023 2 z 5

Tato kniha je prý pro ty co mají rádi svět Zaklínače což já jsem a asi i proto jsme si knihu pořídila. Bohužel mě příběh nebavil. Celkem dlouho mi trvalo než jsem vůbec pochopila o co v knize jde. Co se týče hlavních hrdinů tak s naprostou jistotou můžu říct, že mi přišli tak moc nezajímaví, že mi bylo úplně jedno co se snimi stane. Ale s čím jsem měla největší problém byli jména, protože Kouzliván a Velihra mi nezní jako jména z YA fantasy, ale spíše jako jména z nějaké staré české pohádky. Co musím ocenit je krásná obálka a čtivost knihy, ale to je bohužel vše. Za mě tato kniha spíš ne než ano.