Ale co kdyby

Ale co kdyby https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465846/bmid_ale-co-kdyby-vaJ-465846.jpg 2 19 6

Knižní debut současné české básnířky je především výpovědí o onom stadiu dospívání, v němž se mění názory na svět i na nejbližší okolí a zároveň s nimi přicházejí i první závažné pochybnosti. Těžištěm sbírky je zprostředkování pocitů, které se náhle dostávají do příkrého rozporu. Co se zdálo být jistotou, se změní na předtuchu, že něco není v pořádku. Svět se stává neúprosným kolbištěm, na němž se dramaticky zvyšuje protichůdnost vztahů mezi lidmi a i tím vniká do vědomí těžká deka pochybností, rezignací i pochmurných představ, že neexistuje nic, "co by dokázalo udělat člověka šťastným". Dětská a poněkud naivní vize o dokonalosti toho, co nás obklopuje a co nám předává vzorové náměty na uspořádání našich životů je nahrazena neúprosným vystřízlivěním, z něhož zaznívá všetečná otázka, vycházející z prvních těžších autentických zkušeností a prožitků: "ale co kdyby" bylo všechno jinak, co když nás čeká cosi nového a namísto budoucnosti, jež nám byla předestřena, se rozplyneme v neurčitosti a v tápání, jež budou neustále poznamenávat naši budoucí existenci.... celý text

Přidat komentář

Gi-Gi
24.04.2024 1 z 5

(SPOILER) takže poezii můžu, ale jsem asi starosvětská - tomu novému moc nerozumím, začínat baseň "mám-li v posteli stopy spermatu od více mužů" mi přijde tristní, nějak jsem se v tom fakt nenašla....možná v jedné sloce jedné básně, ale i když jsem vzpomínala jak vzpomínala, šlo toto dílo hodně daleko ode mě.

Kopretina
21.02.2024 1 z 5

Neoslovilo mě to. Jedna hvězda za poslední báseň, tomu jsem trochu porozuměla a vzpomněla si na mládí.


ještěrka38
18.02.2024 odpad!

Tak toto je za poslední dobu fakt pro mě odpad.. Knihu jsem si vybrala jen proto, že se mi hodila do výzvy. Tohle nemá s poezií nic společného. Věty, které ani nedávají smysl, myšlenky, které může napsat každý a toto se považuje za poezii?? Hrozné!!!

jiri77
15.01.2024 4 z 5

Mě se to líbilo a sedlo mi to. Jsem rád ,že máme nadějné mladé básníky.

Mackenzie214
27.05.2017 5 z 5

Hluboká slova hluboké duše. Krásné metafory k tomu.
Mně se líbila.

atomas
26.12.2014 odpad!

Trapná exhibice přespříliš sebevědomé dvacítky, pardon. ...a ta anotace je také slušný blábol.

Štítky knihy

prvotina

Autorovy další knížky

Ester Fischerová
česká, 1992
2014  40%Ale co kdyby
2019  0%Duše je ryba