ELENtheKNIHOMOL ELENtheKNIHOMOL komentáře u knih

☰ menu

Otázka viny Otázka viny Jørn Lier Horst

Když čtu kriminálku,chci se bavit,chci číst o postavách, které si dokážu oblíbit a očekávám zápletku, která udrží mou pozornost do poslední stránky. To vše mi tento spisovatel splnil,jsem nadšená a potřebuji další knihy od tohoto autora.
Jørn Lier Horst je bývalý policejní detektiv,který má vystudovanou kriminologii,psychologii a filozofii,takže jeho znalosti o procedurální stránce policejní práce jsou fenomenální. Má hluboké vědomosti o tom,jaké je to pracovat na vyšetřování vražd a to se velmi kladně projevuje v jeho psaní.

Hlavní postava William Wisting je poněkud netypický hrdina severské detektivky,vystupuje totiž jako sympatický a starostlivý děda,který má své roky,trpí zdravotními problémy, které s věkem přicházejí, ale když na to přijde, jeho instinkty jsou stejně spolehlivé jako vždy. Bylo příjemné mít za hlavního protagonistu milého člověka, který ví, kde jsou jeho silné a slabé stránky a podle toho jedná.

Tento díl Wisting řeší starý případ vraždy z roku 1999 na základě anonymních dopisů, které mu začnou chodit do schránky.
Tento případ se zdá býti jasný, pachatel byl tenkrát brzy dopaden a odseděl si nemalý trest.Anonym však poukazuje na drobné detaily a rutinní selhání tehdejšího vyšetřování.
Bylo zajímavé sledovat rozdíly v policejních postupech z roku 99 a ze současnosti.
Je tu málo akce,takže jestli upřednostňujete spíše krvavou honičku za zvráceným vrahem,asi to nebude pro vás.
Ale jestli milujete kvalitní detektivní práci,vytrvalé hledání stop a výslechy,to totiž dělá tuto krimi velmi autentickou a věrohodnou,tak Vám tuto knihu můžu doporučit.

24.06.2023 5 z 5


Habibi Habibi Baja Dolce

Habibi je Dark romance,takže určitě to není kniha pro každého, ale když na chvilku zapomenete na vše co se jeví jako správné a morální a otevřete dveře do klubu LocalX,tak vás autorka provede úžasně zvráceným příběhem Cassie a Harryho,do kterého se budete s každou stránkou nořit hlouběji a hlouběji a určitě si ho moc užijete.

Je tu hodně vulgarismů,sexuálních scén v nejrůznějších podobách- pikantních,drsných, vášnivých až po ty,co jsou téměř romantické.
Výborně napsané dialogy a vtipné momenty vám zaručí, že se nebudete nudit.
Je to odvážné,zvrhlé,vulgární a dokonalé.
Cassie se mi líbila už od začátku,je upřímná, laskavá a úplným opakem Harryho.Zároveň to ale není žádná slepička,ale ženská, která se sebou nenechá zametat.

"Oslovení Pane si musíš zasloužit. Nestačí ti na to pták mezi nohama!"

S Harrym,neboli Habibim jsem to měla jak na houpačce,chvilku se mi líbil a chvilku byl na přes držku, ale ke konci už jsem ho brala.Harry byl prostě Harry a moc se mi líbilo, že ho autorka neměnila. Žádné polepšení z drsňáka na hodného chlapečka se nekonalo a to bylo super.Jejich rozvíjející se vztah se mi hodně líbil.

"K tomu,abys někoho miloval,asi nepotřebuješ důvod. Stačí ti pocity,které v tobě ten člověk vyvolává. "

Zajímavý příběh, postavený na klasických základech erotické literatury se špetkou romantiky,tajemství a napětí s velmi propracovaným dějem a zápletkou.

Čte se opravdu jedním dechem.Je to velmi povedený první díl série.

02.06.2023 5 z 5


Dokonalá lítost Dokonalá lítost Helen Fields

Páni! Tohle byla skvělá kniha!
Napětí,akce,šílené zvraty.Připravte se na to,že tento thriller vás pohltí hned v začátku a vyplivne vás až na konci naprosto šokovaného.

Edinburgh ochromily vražedné bombové útoky.Oběti se počítají v desítkách a smrt neušetří ani zasahující policisty či zdravotníky.Šílený sériový vrah vystavuje své oběti nanejvýš bizarním způsobem. Jedná se o spiknutí s cílem zabít policisty a záchrané složky, které se snaží zraněnému pomoci,tím že nastraží na místě činu bombový útok.
Ava s Lucem musí vyřešit "nejvýbušnější" případ jejich kariéry a zároveň nesmějí dovolit,aby jim utrpěné osobní ztráty zabránily vypátrat pachatele. Navíc si dobře uvědomují, že jejich životy a životy mnoha dalších jsou ohroženy pokaždé, když se snaží zachránit každou další oběť.
Dokonalá lítost je má první přečtená kniha z této série a nezaznamenala jsem žádné problémy při sledování děje kvůli nedostatku informací o postavách. Ale jsem zcela uchvácena stylem psaní této autorky, který upoutal moji pozornost natolik,že určitě potřebuji knihy 1-6.
Zločiny jsou skvěle zpracované,stejně tak i složité a obtížné policejní vyšetřování.
Navíc vyprávění obsahuje i kapitoly "předtím",které nám umožňují nahlédnout do životů určitých lidí před začátkem atentátů a odhalují nám další informace, které budete v napětí sledovat,přemýšlet jak do sebe tyto dva příběhy zapadnou a nakonec doufat,že se mýlíte.
No a závěr?
Helen ví,jak nalákat na další díl. Tyto konce nesnáším a zároveň miluju.
Doporučuji čtenářům, kteří mají rádi komplikované thrillery s působivými postavami a spoustou překvapení.

30.05.2023 5 z 5


Drahý Aarone Drahý Aarone Mariana Zapata

Ruby se zaregistrovala do programu nadace "Pomoc vojákům",ve kterém si vyměňujete zprávy s vojákem v nasazení.
Rubyn starší bratr byl mariňák a skrze něj zjistila,jak smysluplné může být pro vojáka v zámoří mít spojení s vnějším světem.
Pokyny jsou jednoduché:
Jeden dopis nebo email týdně po dobu jeho nasazení. Myslela si,že ví, co může očekávat.S čím ale nepočítala,bylo to,že se do něj zamiluje až po uši.

První věc, která dělá tuto knihu tak odlišnou od ostatních, je to,že asi 40% příběhu tvoří e-mailové a chatové korespondence mezi hlavními protagonisty.
Během tohoto dopisování se z nich stávají velmi blízcí přátelé a přiznávají si,že spolu sdílejí věci, které nikdy s nikým jiným nesdíleli.
Je to pomalá cesta,kdy se vztah proměňuje v něco hlubokého a krásného. Tímto způsobem máme pocit,že Aarona poznáváme stejně tak jako Ruby a naopak.
V druhé polovině knihy se konečně setkávají.
Ruby a Aaron tváří v tvář,to bylo úžasné čtení. Jejich společné trávení času bylo to nejsladší co jsem četla.
Je to krásná kniha,která nám umožňuje nahlédnout do srdcí dvou postav,které mají charakter, působí zcela uvěřitelně a mají své chyby a slabiny,které pomalu odhalují jeden druhému.
Vyprávění je hodně slow burn,ale díky tomu působí velmi realisticky, takže určitě se vyplatí si počkat.
Jedinou výtku mám k epilogu,čekala jsem od něj víc. Konec je takový zbytečně uspěchaný. Jo a obálka se taky zrovna nepovedla.
Ale i tak to byl skvělý zážitek.

23.05.2023 4 z 5


Králova spravedlnost Králova spravedlnost E.M. Powell

Píše se rok 1176.
Barling,vážený soudní úředník krále Jindřicha II.,je soudním dvorem vyslán, aby se svým mladým asistentem Stantonem vyšetřil brutální vraždu spáchanou ve vesnici nedaleko Yorku.
Případ se zpočátku zdá jasný.Podezřelý je zavřený v cele a obyvatelé vesnice spolu se svým lordem jsou si jisti,že je vinen.
Barling je připraven dát souhlas s popravou a jet domů, dokud si Stanton na případu nevšimne něčeho důležitého,něčeho, co mu nesedí a začne být přesvědčen o tom,že v cele čeká na popravu nevinný muž.
Na příbězích ze středověku mi vždycky dost vadí, že jsou velmi často sanovány... lidé mají čisté vlasy,všechny zuby atd.Tady tomu tak není, což je skvělé.Tato autorka pojala středověkou Anglii popravdě, přesně takovou jaká v té době byla- špinavé,páchnoucí,násilné a zpocené místo, kde lidé hodně umírají a život je dost nejistý a hrubý.
Máme tu dvě zajímavé hlavní postavy,které se nemají rády a učí se spolupracovat.Ani jeden z nich nebyl potěšen z toho,že byly pověřeni tímto úkolem.Během vyšetřování si vytvoří dobrý pracovní vztah založený na rostoucím vzájemném respektu.Jejich postavy a charaktery všech hlavních podezřelých i obětí jsou dobře propracované.Vyprávění plyne svižně a zároveň poskytuje čtenáři informativní obraz anglické společnosti a života na vesnici ve 12.století a pochopení důležitých soudních reforem,které byly charakteristickým znakem Jindřichovy vlády.
Zápletka je dobře vystavěná a ke čtenáři spravedlivá, se spoustou zvratů a falešných vodítek,které nám dávají prostor k hádání a přemýšlení.
Jediné co mi vadilo byly dost často se opakující aspekty kolem minulosti hlavní dvojice,které nám ale nebyly objasněny.Nejspíš si to autorka schovává pro příští díly.
Jako fanoušek historických detektivek se těším až si budu moci přečíst další díl z této série.

06.05.2023 4 z 5


Konzultant Konzultant Antonín Mazáč

Na Karlovarsku řadí sériový vrah. Vyžívá se v neskutečné brutalitě,nesmírně rád se poslouchá a je si tak jistý svou genialitou,že sám volá policisty,aby jim řekl, kde najdou další oběť. Hlavní vyšetřovatelka Andrea spolu se svým přítelem, bývalým policistou,Sašou si během vyšetřování uvědomují děsivou skutečnost, že i když vraha zatím neznají, neznamená to,že on nezná je.
Úžasná kniha,skvěle napsaná a dodržuje to,co nám slibuje v anotaci.Kdo je fanouškem drsných krimi případů, které nám ukazují to nejhlubší dno lidské společnosti a má bujnou fantazii,knihu nepustí z ruky.Nedoporučuji číst v noci- rozhodně byste neměli zpracovávat to,co jste tady v té knize četli ve snech.
Není žádné tajemství, že já naprosto miluji drsnost v krimi thrillerech, čím víc krve,tím líp.Většina takových knih má ale sklon k tomu stát se tuctovými...znovu a znovu se používá stejný procedurální vzorec,což asi není špatně, protože krimi je pořád nejprodávanějším žánrem.
Tonda mě ale překvapil originálním stylem psaní, vše funguje jak má, přesně ví, jak čtenáře udržet v napětí,jak dávkovat informace a jak končit každou krátkou kapitolu tak,aby jste prostě museli číst dál. To co hlavní dvojice zažívá působí velice reálně a uvěřitelně,právě proto je to tak dobré. Při čtení jsem musela několikrát "oklepávat" husí kůži. Musím říct, že u většiny detektivek se mi dříve či později podaří odhalit o co jde a kdo je vrah.Tady jsem byla zmatená jak lesní včela na poli.
No a to rozuzlení, to bylo něco. Vše do sebe krásně zapadlo a musím pochválit i skvělý epilog.
Tato kniha byla moje první "Mazáčovka" a rozhodně ne poslední.

24.04.2023 4 z 5


Chladný král Chladný král M. V. Jírová (p)

Od začátku mě vyprávění zcela pohltilo a byla jsem rozhodnutá přečíst to na jeden zátah.
Tohle není jen tak obyčejný příběh s erotickými prvky.
Tohle je naprosto famózní fantasy,protkané nenávistí a neskutečnou touhou.
Kniha je nabytá erotikou téměř od začátku a co se jí týče, myslím že se ještě nikomu nepovedlo o ní psát takhle dobře. Autorka "to" popisuje takovým způsobem, jakoby akt jako takový byl magický okamžik.Člověk má prostě hned chuť na ten sex.Při některých scénách jsem se chytala za ústa a jindy mi motýlci létali celým tělem.

Nechápu jak spisovatelka dokázala udělat z chladného, krutého a zvráceného prince tak oblíbenou postavu.Kardese si podle mě zamiluje každá žena, ať už chce nebo nechce.Budete ho ze začátku nenávidět a pak milovat.Až si přečtete tuto knihu,potom pochopíte o čem tu píšu.
Konec příběhu mě úplně rozdrtil a posadil na zadek,Míša prostě ví, jak nalákat na druhý díl.
Takže pokud máte rádi fantasy a pikantní erotiku,nevadí Vám trochu zvrhlosti,dominance a vraždy.Pokud chcete poznat,jak chutná hřích,tak Vám tuto knihu doporučuji všemi deseti.
Má to děj, který je skvěle vymyšlen a díky erotické lince Vás zaručeně nebude nudit.

24.04.2023 5 z 5


Malá tajemství Malá tajemství Jennifer Hillier

Marin měla dokonalý život. Vdala se za svou lásku, vlastní luxusní kadeřnický salón a její manžel Derek je také velmi úspěšný podnikatel.Ve své komunitě jsou obdivováni a jsou šťastní.Dokud se jejich svět nezhroutí v den,kdy jim unesou syna Sebastiana.
O rok později je Marin jen stínem sama sebe.Pátrání nikam nevede a publicita kolem případu se vytratila.Marin si najímá soukromou vyšetřovatelku,aby pokračovala v pátraní tam,kde policie už skončila.
Naděje je totiž to jediné co Marin má a co ji drží v chodu v situacích, kdy už není čeho jiného se držet.

Naděje je sice požehnání, ale zároveň i prokletí, nutí vás čekat a přát si něco, co se možná nikdy nestane.Je jako zeď mezi tím, kde jste a kde chcete být.

Namísto toho,aby soukromá vyšetřovatelka Sebastiana našla,se od ní Mar dozvídá, že Derek má poměr s mladší ženou. Marin se nedokáže smířit s tím, že po ztrátě syna by měla přijít i o manžela.
Derekova milenka je nepřítel s tváří, což znamená,že tohle je problém, který dokáže vyřešit.
Tato kniha je horská dráha emocí. Jako čtenář tohoto žánru jsem byla ohromena tím, jak Hillier přicházela neustále s novými a novými zvraty.Další autorčinou silnou stránkou je to jak staví své postavy.Jsou to skuteční, žijící a dychající lidé, kteří vyskakují ze stránky naprosto kompletní i se svými chybami.
Je to inteligentně a skvěle napsaný psycho thriller s dobře vykreslenou hlavní hrdinkou a s velmi rozházenou dějovou cestou.
Bylo zde poznat,že autorka ví hodně o lidské psychologii,protože dokázala špičkově a naprosto realisticky popsat pocity všech zúčastněných.
Tento příběh doporučuji, pokud hledáte vzrušující děj, který vám rozproudí krev v žilách.

17.04.2023 5 z 5


Poslední tah Poslední tah Mary Burton

Agentka FBI Kate Haydenová musí dopadnout vraha,který napodobuje zločiny, na jejichž vyšetřování se v minulosti podílela.
Nový případ ji přivádí do rodného San Antonia,kde se před lety sama stala obětí násilí.
Vražda,která se tam stala připomíná zločin sériového vraha s přezdívkou Samaritán.Jenomže Kate už Samaritána zatkla,buď se tedy dopustila strašného omylu,nebo jeho práci někdo napodobuje.Kate je tedy poslána do Texasu,aby spolupracovala na případu s místním detektivem Theem Mazurem.Netrvá dlouho a ve městě se objeví další mrtvá žena,jejíž způsob zabití se shoduje zase s jiným Kateiným uzavřeným případem.
Posílá Kate za mříže nevinné, nebo co se tu vlastně děje?

Pokud máte rádi policejní postupy,bude se vám tato kniha líbit, protože je hlavně o nich a jsou poměrně podrobně popsány. Máme tu dobře napsané a promyšlené záhady kolem vražd se skvělými zápletkami, které vás nutí otáčet stránky, abyste zjistili,zda jste na správné cestě k vyřešení případu.

Autorky aktivní styl psaní vás vtáhne přímo do dění nabitého příběhu a poskytuje nám správné množství různých detailů, aby čtení bylo zajímavé, ale zároveň aby nás nerušilo od hlavní dějové linie.
Přesto, že máte poměrně brzy představu o tom,kdo je tady ten špatný, je tam stále dost záhad a napětí, které vás udrží v pozornosti až do konce.
Postavy jsou složité a zajímavé. Kate mi zpočátku moc neseděla,ale postupně, jak se její postava vyvíjela,jsem si ji nakonec oblíbila. Detektiv Mazur je poctivý a slušný sympaťák už od začátku.
Máme tu i trochu té romantiky,ale ta není těžištěm této knihy.
Závěr byl dramatický a akční.

12.04.2023 4 z 5


Schovávaná Schovávaná Tereza Herzogová

"Cesta končí jedině tam,kde se sama zastavíš."

Šárka sní o tom,že se jednou bude živit psaním knih.Momentálně jí ale nic nevychází podle plánu a ve svých téměř třiceti letech se jí život hroutí jak domeček z karet.Ve chvíli, kdy si Šárka myslí, že hlouběji už v životě nemůže klesnout,potkává Ivana,charismatického spisovatele,který by byl dokonalý,kdyby nebyl čerstvě v důchodu.
Tohle není žádná Young Adult romantika ze střední, tady čteme o lidech,kteří už mají něco za sebou,o lidech,kteří by klidně mohly být našimi sousedy,známými atp. Prostě o lidech z masa a kostí.
Je to román o zakázané lásce,stárnutí a hledání trochy toho životního štěstí, který je navíc velmi vtipný, místy tak vtipný,že jsem brečela smíchy. A je plný sarkastického humoru,který miluju.
Honza Chroust je zde nesporně král sarkastických hlášek a ráda bych poznala i v reálném životě někoho jako je on.
Knížka pojednává o tom,že osud je nevyzpytatelný a nikdo z nás neví,jaké překážky nám postaví do cesty a kam a ke komu nás zavede.

"Všichni v sobě máme kapitoly, které nechceme číst nahlas."

Hlavní hrdinka Šárka mi byla od začátku blízká,jako bychom si byly v některých ohledech podobné.
Tereza napsala krásný příběh, který mě až nečekaně oslovil.Bylo to milé, vtipné, takové ze života a plné myšlenek, které vás donutí se zamyslet.
Doporučuji všem romantickým duším,zvláště těm trochu odrostlejším,které se rádi u příběhu i zasmějí.

07.04.2023 5 z 5


Město z kostí Město z kostí Cassandra Clare (p)

Ti z vás, co mě už lépe znají o mně ví, že já opravdu jen zřídka zapnu televizi.Takže jsem neviděla film ani seriál na Netflixu.Četla jsem od Cassandry zatím jen sérii Pekelné stroje a ta se mi líbila tolik,že jsem si řekla, že začnu s jejími knihami pěkně od začátku.

Město z kostí je první knihou ze série Nástroje smrti a zaměřuje se na hlavní postavu,15letou Clary,která se nečekaně stane svědkem toho,jak lovci stínů zabíjejí démona v nočním klubu Pandemonium v New Yorku. Problém je, že by je Clary,jako obyčejný člověk, neměla vidět. Když pak Claryina matka zmizí a ona je napadena démonem,uvědomí si, že vše co si myslela,že ví o svém životě,je lež.Jace,lovec stínů, který má za úkol zbavit Zemi démonů ji znovu najde a Clary je vtažena do nadpřirozeného světa a setkává se s věcmi, jako jsou démoni, vlkodlaci,upíři a čarodějové,o kterých si myslela,že neexistují.
Autorka tu vytvořila opravdu kouzelný svět,skvěle vyvážila rovnováhu mezi akcí a vývojem postav, nechyběla ani trocha romantiky.Je tam spousta skutečně vtipných pasáží a sarkastického škádlení a působí to přirozeně humorně,nikoli strojeně.
Miluji příběhy s dobrou mytologií a zde je velmi bohatá, působí zcela uvěřitelně a celý tento nový svět je vybudován přímo podél toho,ve kterém žijeme.
Clary,Jace,Simon a všechny ostatní postavy se pro mě staly tak skutečnými,že o nich musím přemýšlet i teď po dočtení knihy a nemůžu se dočkat, až se s nimi znovu setkám v druhém díle.
Vůbec netuším, proč jsem sérii tak dlouho odkládala, možná jsem se bála, že nesplní má velká očekávání, to se ale nestalo,bylo to úžasné čtení.

05.04.2023 5 z 5


Bird Box Bird Box Josh Malerman

Film jsem neviděla, nemám tedy s čím srovnávat.

Některé horory jsou založeny na strachu z věcí, které vidíme a některé naopak ze strachu z věcí, které nevidíme.
Bird Box je trochu jiný druh hororu,je v něm strach z věcí, které nesmíš vidět.

Je to dystopický román odehrávající se v apokaliptickém prostředí, kde lidé vidí "něco" co jejich mozek nedokáže pojmout a oni z toho šílí,nakonec umírají a dost často s sebou berou i ostatní.
Jediná možnost jak se chránit je páska přes oči a život v nevidomosti.
V knize sledujeme Malorie,těhotnou ženu, která musí přihlížet tomu,jak se svět rozpadá na kusy.Musí si najít útočiště a bezpečně porodit své dítě.
Příběh Malorie je nám vyprávěn ve dvou časových osách. Minulost,ve které se to vše pokazilo a současnost, kdy si musí se dvěma dětmi najít nové bezpečné místo.
Malerman nás ponoří do velmi omezené perspektivy hlavní hrdinky a vybuduje svět prostřednictvím všeho kromě vizuálních obrazů. Namísto toho tu máme zvuky,vůně a pocity.Přesto se mu povedlo popsat dost děsivě situaci v níž se Mal nachází.
Velmi silnou stránkou této knihy jsou postavy.Líbily se mi vztahy,které se rozvíjely mezi Malorii a ostatními lidmi v domě, zvláště ten s Tomem.
Skupinka dříve cizích lidí, která se spojila,sdílela spolu své zdroje a neustále vymýšlela způsoby jak si vytvořit v tomto světě lepší život.
Autor píše dobře a v krátkých kapitolách.
Závěr je otevřený, nevíme skoro nic až na pár teorii.
Co je venku? Co to způsobilo?
Snad mi to objasní druhý díl.

31.03.2023 4 z 5


Vražda v kryptě Vražda v kryptě Irina Shapiro

Pěkně napsaný historický mystery thriller z druhé poloviny devatenáctého století a jedna z nejlepších dobových záhad,kterou jsem četla.
Historická prostředí mě v knihách baví a v této autorka dobře vykreslila anglickou viktoriánskou atmosféru, vytvořila několik sympatických postav a vražda vyšetřovaná pěkně postaru(bez forenzních věd a dalších vymožeností moderní doby),jen pomocí rozumu a dobrého pozorování, to pro mě bylo skutečným zážitkem.
Kapitán Jason Redmond sotva přežil Občanskou válku a přijel do městečka, protože zdědil po svém dědovi Redmonské panství a s ním i titul lorda.
Daniel Haze je obyčejný konstábl v tomto městečku zvaném Birch Hill,kde je "policejní řemeslo " ještě v plenkách.
Tito dva spolu vytvoří nepravděpodobné a v té době neobvyklé partnerství, které svede dohromady nález těla v kryptě kostela.
Redmond i Haze mají každý své dovednosti a díky odlišnému sociálnímu postavení a sférám vlivu se navzájem dobře doplňují.
Příběh je skvěle napsaný, chytře zpracovaný a poskytuje nám správné množství základních informací o hlavních postavách, přesně tak,abychom si je dokázali představit, sžít se s nimi a mohli je mít rádi.
Skvělý začátek série, ve které budu určitě pokračovat.
Čtení této záhady jsem si opravdu užila a rozhodně nepatří k těm, kde zápletku rozpletete už v polovině knihy.Zde budete hádat až do samého konce.

28.03.2023 5 z 5


Kopírák Kopírák Sam Holland

Začnu tím dobrým, což je super obálka a boží ořízka,která mi bude zdobit knihovnu,ale to je bohužel vše.
V této knize autorka sesbírala snad všechna otřepaná,stereotypní a klišoidní témata, přihodila špetku (větší špetku) neuvěřitelných a nereálných aspektů,k tomu přidala asi 30 vražd, celé to postříkala krví kterou se snažila šokovat a to vše napěchovala do 360 stran.Takže nám vznikla celkem solidní matlanina ve které vše působí jak z rychlíku a to včetně popisu vražd, které mají být hlavním tahounem této knihy.
Hlavní postavy nám nejsou nijak dobře představeny a navíc jsou jednou nazývány křestním jménem a pak zase příjmením, takže v první polovině jsem se docela plácala v tom,že jsem nevěděla kdo je kdo,natož abych věděla třeba jak jsou starý nebo jak vypadají. Absolutně se nešlo s nimi sžít.
Příběh je vyprávěn z různých pohledů,což bylo taky v tomto případě velmi matoucí, protože změna vypravěče není označena a často nebylo hned zřejmé, čí úhel pohledu právě čteme.
Kniha také obsahuje dost groteskních situací:
Věděli jste třeba, že i přesto, že jsou dveře ZATLUČENÉ může je žena úplně v klidu otevřít, protože je jen ZATLOUKLI,ale zapomněli zamknout?
Tak takových perliček tu máme víc.
Je něco horšího než přečíst celou knihu s tím,že vy víte kdo je vrah,ale detektivové jsou tak hloupí,že na to nemohou až do samého konce přijít?
Bylo tam prostě až příliš aspektů, které byly neuvěřitelné a to způsobilo fakt,že jsem obsah nemohla brát vážně.
Závěrečný epilog,nasadil korunu už tak nevěrohodnému příběhu.
Je to můj subjektivní názor,kniha si jistě své fanoušky najde,ale za mě ne.

24.03.2023 1 z 5


V lásce a válce V lásce a válce Maggie Brookes

Toto je strhující milostný příběh zasazený do španělské občanské války.
Román začíná tím že Lucy,mladá angličanka,je zamilovaná do dvou bratrů (Jamieho a Toma).
Jeden jde bojovat za republikánskou stranu v občanské válce,a druhý se přidá k Francovi a bojuje za jeho fašistickou stranu.Dva bratři se tak ocitli na opačných stranách konfliktu a my máme možnost poznat ideologii této války z obou pohledů. Navzdory přání svého otce Lucy také odcestuje do Španělska, aby byla blíž oboum mužům a zároveň chce být nápomocná při záchraně životů bezpočtu žen a dětí v této kruté válce. Jako dobrovolnice chce pomáhat místním uprchlíkům,to ale není její jediný motiv cesty,hodlá taky najít Jamieho a Toma a přivézt je domů dřív, než se nechají zabít.
Vývoj Lucyiny postavy prostřednictvím toho,čehož je svědkem a co prožívá, pečlivě postupuje s historicky přesným příběhem žen pracujících na záchraně osiřelých dětí.
Autorka se inspirovala skutečnými životy humanitárních pracovníků a vytvořila krásný příběh o naději a lidskosti ve válce.
Maggie nám v této knize nadávkovala ve správném množství historii,politiku,romantiku i napětí v kombinaci s jednoduchým vypravěčským stylem,čímž z románu udělala velice zajímavé čtení. Do knihy jsem se tak vžila, že když jsem své rodině chystala večeři, přistihla jsem se,jak v duchu přemýšlím o tom,kolik hladových sirotků by se z našeho jídla nasytilo.Co se týče milostného trojúhelníku,byla jsem stejně nerozhodná jako Lucy.
Byl to velmi historicky poučný a poutavý příběh.

21.03.2023 4 z 5


Genesis Genesis Chris Carter

Proboha! Chris to zase dokázal!

Každá kniha,kterou tenhle chlap napíše,je podle mě jeho nejlepší.
Nevím jak to dělá, ale vždy dokáže s každou knihou překonat má očekávání a jeho příběhy mají trvale vysokou úroveň.
Žádný jiný krimi thriller se Chrisi Carterovi prostě nemůže ani zdaleka vyrovnat.
Podle anotace je Robert povolán na nejkrutější místo činu, jaké kdy navštívil, což je vzhledem k jeho předchozím případům těžko uvěřitelné. Ale je to tak... z některých scén mi můj žaludek dělal v břiše kotrmelce.
Tento autor má dar zaujmout vás už první kapitolou a vaši naprostou pozornost si podrží až do samého konce.
Vrah v této knize byl určitě jedním z nejsadističtějších vrahů o kterých jsem četla. Opět tu máme vysokou míru násilí,disciplinovaného pachatele,který po sobě nezanechává žádné důkazy a vychutnává si strach svých obětí.
Chris si jede stále to svoje,ale pořád mu to vychází.
Bylo to děsivě skutečné.
Robert Hunter je postava,kterou už vnímám jako by byla skutečná osoba,jen velmi málo autorů dokáže oživit postavu tak,jak to dokáže Chris Carter s Robertem.
Skvěle napsaná kniha,dobrá zápletka s mnoha zvraty a odbočkami,které vás udrží v nevědomosti téměř do konce.
Já tedy zase selhala a nepřišla jsem na to kdo za tím stojí.Je to i proto,že Chris nám nikdy nedává žádná vodítka jako ostatní autoři,takže závěr je vždy velké překvapení.
Doporučuji!

16.03.2023 5 z 5


Šťastně až navěky? Šťastně až navěky? F. T. Lukens

F.T. Lukens napsala vtipnou a svéráznou romantickou komedii s fantasy prvky a LGBTQ+ tématikou,která mě opravdu bavila a rozesmála.
Arek byl předurčen, aby naplnil proroctví a se svými přáteli zachránil království Ere před ďábelským vládcem a jeho krutovládou.Po padouchově skonu jeho mečem však musí přijmout královskou roli,na kterou ve svých sedmnácti letech není ani trochu připraven. Abdikovat není možné, protože ho s trůnem pojí magie.Navíc dle magických zákonů musí král do svých osmnácti let připoutat svou duši k partnerovi,jinak zemře. Arekovi bude osmnáct za tři měsíce a to je dost málo na objevení životní lásky.
Následuje série vtipných pokusů nalákat jeho přátele, kteří se k němu přidali na jeho cestu,která naplnila toto proroctví. Každý jeho pokus selhává rozkošně sladkým způsobem. Přitom osoba,kterou opravdu chce je...podle Areka nedosažitelně...přímo vedle něj. Velmi se mi líbilo,že Arek a jeho družina se chovají úměrně svému věku, jejich hlášky a postoje,které mají se naprosto neslučují s historickým světem ve kterém se nacházejí a o to je kniha vtipnější.Jediné co pro mě bylo extrémně frustrující byl nedostatek komunikace mezi Arekem a Mattem,ale to je celkem typický jev u dospívajících. Vedlejší postavy jsou také fajn a každá z nich dostane v příběhu prostor,aby mohla zazářit.Přestože je konec celkem předvídatelný a já už jsem dost za hranicí YA,čtení jsem si užila a hlavně jsem se pobavila.
Pokud chcete něco rozkošného a vtipného, tak tato kniha je to pravé.

13.03.2023 4 z 5


Skryté obrázky Skryté obrázky Jason Rekulak

Toto byl vynikající mix žánrů.Prodává se jako horor,čte se jako thriller s nádechem nadpřirozena a navíc je to doplněno nádhernými ilustracemi,které celý děj oživují jako grafický román.

Mallory je zotavující se narkomanka žijící v "Domě na půli cesty".Když dostane pracovní nabídku, starat se o pětiletého Teddyho,je nadšená.
Práce je i s ubytováním a pro Mallory je to skvělá příležitost dát si život do pořádku a hodit minulost za hlavu.
Na první pohled vše vypadá úžasně,dívka má s Teddym krásný vztah a jeho rodiče jí poskytují láskyplné a podpůrné prostředí.
Malý Teddy rád kreslí obrázky a má imaginární kamarádku, to není nijak neobvyklé, když ale jeho kresby začínají zobrazovat smrt a temnotu,Mallory to znepokojuje a začne pátrat.
Postavy v této knize jsou tak skutečné, že by mohly prostě vstát a odejít ze stránky.
Je to velmi dobře napsaný příběh o rodině, drogách a o tom,jak se vaše minulost promítá do vašeho současného života.
Kresby zahrnuté do vyprávění nám poskytují vodítka a jsou jedinečným doplňkem, který opravdu pomáhá vtáhnout čtenáře do děje a působí mu mrazení v zádech.
Pokaždé když byla odhalena nová informace, snažila jsem se skrytý příběh skládat dohromady, abych pak ve finále zjistila,že jsem byla vedle jak ta jedle.
Pokud máte rádi knihy s tajemnými a nadpřirozenými prvky se zajímavým vývojem postav a několika dobrými zvraty,které vás budou šokovat... přečtěte si Skryté obrázky a užijte si to.

09.03.2023 4 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

(SPOILER) Planeta se ocitá v nebezpečí!
Nejlepší vědecké mozky světa se spojily,aby sestavily loď, která se má vydat hluboko do vesmíru a přinést odpovědi na to,jak zachránit Zemi,přičemž její posádka nemá naději na návrat.

Toto je nezapomenutelný příběh o přežití a síle přátelství.

Ačkoliv je kniha pěkná bichle,přečetla jsem ji celkem rychle.Weirovo vyprávění mě jednoduše vtáhlo do vesmíru a já se nechtěla vracet.
Máme tu dvě linie vyprávění.
Současnost, kde se spolu s hlavním hrdinou nalézáme ve vesmíru na palubě lodi Poslední šance a pak tu jsou jeho vzpomínky na dobu před startem. Tato metoda vypravování byl chytrý tah.Jelikož Ryland trpí po probuzení z umělého spánku amnezií,odhaluje nám autor jeho vzpomínky právě včas, abychom si mohli aktuální příběh patřičně vychutnat.
Akce a tempo jsou skvělé, hlavní postava se tu potýká s velkým množstvím problémů.Když už jsem si myslela: "Dobře, problém vyřešen...uf.",objevil se další, ještě větší.
Ryland musí přijít na to,jak zachránit Zemi,má ale velmi málo času. Pokud mu to bude trvat příliš dlouho,raketoplány s odpověďmi jak zachránit lidskou rasu dorazí na již mrtvou planetu.
Je tu spousta,pro mne,podivínské vědy a technických věcí, ale autor to podal velmi uchopitelně, takže i takový "blonďatý laik" jako jsem já se může snadno i v tomto orientovat.

Je těžké říct, co se mi na tomto příběhu líbilo, protože vše, co bych napsala by byl spoiler a největší radost z této knihy je právě to objevování s Rylandem Gracem.

Je to skvěle napsané vesmírné dobrodružství.

06.03.2023 5 z 5


Dům v blankytně modrém moři Dům v blankytně modrém moři TJ Klune (p)

Ach,božínku! Tohle byl úžasný příběh.

Linus pracuje pro Oddělení magické mládeže. Jeho úkolem je kontrolovat sirotčince a sepisovat zprávy o tom,zda jsou vhodné k danému účelu.Linus je ve své práci dobrý, zná pravidla a předpisy nazpaměť a je vždy objektivní.
Právě pro tyto jeho vlastnosti si ho vyšší vedení vybralo pro zvláštní případ.
Když se však Linus ocitne na ostrově Marsyas,kde má za úkol prověřit tamní sirotčinec,který provozuje Arthur Parnassus,sirotčinec jako žádný jiný, není vůbec připraven na to,co ho čeká.

Když jsem tuto knihu dočetla, měla jsem chuť se vrátit na začátek a začít ji číst znovu.

Postavy v tomto příběhu jsou tak živé, zvláště děti ze sirotčince, které mi úplně ukradly srdce.
Chtěla bych být na tom ostrově v blankytně modrém moři, navštívit tu překrásnou zahradu v níž mi bude dětská trpaslice vyhrožovat rýčem,dávat spropitné divnému klukovi,který touží být poslíčkem,přidávat knoflíky do pokladu Vyverna.Chci číst po večerech příběhy, které napsal Sal a poslouchat mrtvou hudbu s antikristem.

Tyto tři dospělé osůbky a šest dětí si vytvořilo domov v mém srdci a nemám v úmyslu je někdy žádat, aby odešli.
TJ Klune napsal příběh, který se nepodobá žádnému, které jsem dosud přečetla,příběh o tom,že je v pořádku být jiný. Jde o to najít sebe,své místo a své štěstí.
Je to jedno velké obětí zabalené do románu.

Dům v blankytně modrém moři je kniha,která se bude vyjímat v mé speciální poličce se srdcovkami.

03.03.2023 5 z 5