V lásce a válce

V lásce a válce https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508522/bmid_veznova-zena-Clr-508522.jpg 4 40 15

Jednadvacetiletá Angličanka Lucy se v roce 1937 vydává do občanskou válkou sužovaného Španělska. Jako dobrovolnice chce pomáhat místním uprchlíkům, ale to není jediný motiv její cesty. Hodlá taky najít a přivést domů Toma a Jamieho, své nejlepší přátele od dětství, kteří tu bojují každý na opačné straně války. Lucy se spojí s organizací, která pomáhá obětem války, a za pár týdnů se ocitá v centru zuřícího konfliktu, kde musí čelit děsivé realitě chudoby a nejistoty. Brzo se ale ukazuje, že láska překoná i ty největší hrůzy. Lucy pomáhá hlavně hladovým matkám a dětem, bojuje se zmatkem, byrokracií i válečnou bezohledností. Přitom se snaží najít oba bratry a zároveň si v sobě ujasnit, co ke kterému z nich cítí. Osud nakonec velmi dramaticky zamíchá jejich životy a láska se stane jen jedním z pěšců na šachovnici války. Přesto by se bez ní nedalo přežít.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Válečné , Historické romány

Vydáno: , Domino
Originální název:

Acts of Love and War , 2022


více info...

Přidat komentář

KarolinaFifth
03.12.2023 2 z 5

Další super jízda, sáhla jsem po této knize hned po vězňově ženě a nelituju toho. Rádoby dramatické situace, předvídatelnost. Výborné! Přečteno za den a noc!

soukroma
20.11.2023 3 z 5

Prostředí a doba by mne bavily (přesněji tedy zaujaly, protože se jedná o dobu válečnou), ale ne v takto přeromantizovaném milostném trojúhelníku, jehož peripetie byly předním autorčiným záměrem.


Josh
01.09.2023 4 z 5

Dnes 1. září, v den výročí začátku 2SV vybírám k recenzi tenhle titul.... Autorčin debut mne nadchl a lehké obavy, zda nyní moje čtenářské očekávání nezklame po pár řádcích zmizely - náročné téma španělské občanské války (1936-39) - totiž zajímavě zpracovala. Připomnělo mi také Mlčící fontány od Sepetys:-)

Hlavní, ženská postava Lucy mi přišla jako knižní titul přesněji v angličtině "skutky války a lásky", protože v těžké době se těžko rozhoduje a nic pak není čistě černé nebo čistě bílé.... Její zapojení do humanitární pomoci, zvláště v úplně cizí zemi bylo poučné a její odhodlanost motivující. O něco méně nadchl její vztah k dvěma bratrům - Tom a Jamie, kdy její "rozmýšlení" bylo místy až otravné. Naštěstí tato vztahová linka nezastíní tu o pomoci uprchlíkům. Oba bratři také naplnili svou růzností po všech stránkách titul knihy. Stručně - vyhlížím další MB knihu:-)

čef
09.07.2023 4 z 5

Kniha je vlastně napsána jako oslava kvakerů při jejich snaze pomáhat uprchlíkům v době občanské války ve Španělsku ve 30. letech minulého století a rozpracování slov jeho zakladatele zkusme, co dokáže láska a obsahuje trochu jiný pohled na tento konflikt než v Hemingwayově románu Komu zvoní hrana. Příběh samotný se zabývá láskou ženy ke dvěma bratrům a má všechny atributy tohoto typu románu. Dočkáme se tedy tragédií, dojetí i chvály tělesné lásky. Dobrá kniha pro historiky, romantiky i všechny ostatní.

Szilvia1
22.06.2023 4 z 5

V příběhu se dočteme jaké krutosti byly v době války ale tentokrát ve Španělsku,ale je tady i láska která je dost neobvyklá(jedna žena a dva muži a jestě i bratry).Byla to pěkná knížka.

cornetka
24.05.2023 4 z 5

V knize zažíváme krutost války a bojů, na druhé straně také lásku, city, pomoc a porozumění. Tom i Jamie jsou oba pro Lucy hodně důležití, má o oba strach a oba miluje. Stejné city k Lucy zažívají oba chlapci. Víra v to, že Lucy přemluví oba chlapce k návratu, ji drží nad vodou během válečných dní. Osud se vším ale zamíchá a nic není tak, jak si Lucy představuje. V lásce a válce je další z válečných románu, který je prodchnut mezilidskými vztahy i válečnými boji. Je čtivá, i když občas se na mě trochu táhla.

KatyM.
22.05.2023 3 z 5

S knihou jsem trochu bojovala, neuměla jsem se pořádně začíst. Vězňova žena se mi více líbila, proto hodnotím 3*.

veruptackova
08.05.2023 3 z 5

Musím přiznat, že se mi tento historický román nečetl úplně lehce. Chyběla mu jistá svižnost a možná i dramatičnost, na kterou jsem zvyklá od svých oblíbených autorek. Trochu jsem nechápala hlavní hrdinku a její rozpolcenost ve vztahu dvěma mužům. Sama bych totiž měla celkem jasno, ale přece jen Lucy je v příběhu pouhých jednadvacet let, a tak jí jistou dávku naivity musím odpustit.

Rozhodně však knihu můžu doporučit těm z vás, kteří se chcete dozvědět více o občanské válce ve Španělsku. Velkou roli v příběhu hrají i organizace na podporu uprchlíků a autorka věrohodně vykresluje i běžný život v tehdejší době.

Za největší plus knihy považuji odlišný pohled bratrů Jamieho a Toma na občanskou válku. Každý totiž stojí na jiné straně barikády a díky tomu jsem lépe pochopila tehdejší motivy lidí, dostala i jiný úhel pohledu na události, které člověk zná z dějepisu. Zkrátka, že nic není jen černobílé, a to mě na knize opravdu bavilo.

3,5*

ivousekk
05.05.2023 3 z 5

Nebylo to špatné, ale ve srovnání s Vězňovou ženou od dost slabší. Kniha poskytla zajímavý vhled do občanské války ve Španělsku, do obdivuhodné práce charitativních organizací a jejich členů v práci s uprchlíky. Ale linka Lucy, Tom a Jamie mi nesedla. Přišla mi přehnaná a na sílu smyšlená, aby přidala knize na zajímavosti.

Mojepočteníčko
17.04.2023 3 z 5

Mám pocit, jako by se v mojí knihovně roztrhl pytel s válečnou literaturou. Proto jsem tenhle příběh na krátký čas upozadila, než se konečně dostal na řadu.

Španělská občanská válka vyvolává v lidech mnoho protichůdných názorů. Stejně tak je to s bratry Tomem a Jamiem. Oba se rozhodnou do Španělska odejít a bojovat na vlastní pěst. Avšak každý z nich na jiné straně.
Pro Lucy jsou oba chlapci jako bratři. Z jejich náhlého odjezdu není vůbec nadšená a zakrátko oba do Španělska následuje. Jejím cílem je pomáhat jako dobrovolnice uprchlíkům, především dětem. A přivézt oba živé zase zpátky domů.

Tenhle příběh jsem zastrčila do šuplíku s názvem válečná romantika. To znamená, že ho můžu s chutí doporučit všem, kteří neprahnou po krvavých řežbách, vzdušných přestřelkách a nelibují si v detailních popisech všelijakých zranění. Je pro ty z vás, kteří se chcete dozvědět něco nového. Tudíž stejně jako já oceníte, že se nepohybujeme v již mnohonásobně popsaném prostředí. Aspoň já jsem válečné Španělsko skrze stránky nikdy nenavštívila.

Pokud prahnete po válečném prostředí, milostné lince, rozpolcení srdce i holčičích důvěrnostech, můžu vám slíbit, že i tohle v knížce najdete. Stejně jako sílu přátelství, odhodlání, strach, zodpovědnost a fakt, že by svět obecně mohl být lepší, kdybychom si navzájem víc pomáhali.

Bylo to pěkně napsané a závěr mě přece jen trochu rozhodil. Ale srdce zlomený nemám. A já ho v případě válečných příběhů mít zlomený potřebuju. Nejvíc jak to jen jde

hrosulik
10.04.2023 5 z 5

To se mi mooc líbilo. Od začátku až do konce. Mohu jen doporučit.

okeey
06.04.2023 5 z 5

Historický román s velkým přesahem. To je příběh Lucy, Jamieho a Toma, odehrávající se za dob občanské války ve Španělsku, 1937.
Obrovskou odvahu, velkorysost, nebojácnost, milostný trojúhelník, to vše a ještě mnohem víc v knize najdeme.
Celý námět se mi moc líbí, příběh sice není vyloženě podle skutečnosti, respektive některé postavy a situace jsou vymyšlené, ale také dost postav právě skutečných je, a to zejména osoby, které věnovaly svůj život, na nějakou dobu, španělským uprchlíkům a pomoci jim přežít. Zakládaly se kantýny, budovaly se azylové domy, sirotčince, provizorní nemocnice, prostě vše, co se dalo a velkou zásluhu na tom měli, právě v knize zmiňovaní, kvakeři.
Příběh se četl vyloženě sám, nechyběly romantické a dechberoucí chvíle, jak v pozitivním, tak negativním slova smyslu a některé pasáže byly plné napětí. Kniha se mi moc líbila, určitě si od autorky přečtu i její předchozí knihu. Rozhodně doporučuji.

Magdalenkačte
24.03.2023 3 z 5

V lásce a válce je historicky román o hledání nejen sebe sama.
Mladá Lucy se vydává hledat dva bratry Toma a Jamieho do víru španělské občanské války. Bratři stojí každý na jiné straně fronty a bojují tak proti sobě. Lucy se ale po příjezdu stává organizátorkou a koordinátorkou charitativní pomoci uprchlíkům a hlavně dětem.
Jak dopadne její hledání obou bratrů a povede se jí je přimět k návratu do Anglie??
Zrodí se v hrůzách války láska a něco krásnějšího?

Ja osobně jsem s knihou dost bojovala. Lucy byla bezpochyby odvážná, ale vůbec jsem z knihy necítila ty hrůzy války, jak to umí napsat jiní autoři.
Dej se točil hodně kolem pomoci dětem a celkovém vystavění charitativního projektu, ve kterém s Lucy realizovala. Její zápal pro pomoc ostatním mě ale fascinoval.
Tom a Jamie se v knize objevují ale vždy formou dopisu nebo v případě Toma několika návštěv u Lucy.
A ani jsem moc nepochopila, proč vlastně přišli oba bratři do Lucyiny rodiny Tento fakt je zmíněn na začátku knihy jen pár odstavci.

Nemohla jsem se dlouhodobě začíst a proto dávám 3/5 . Věřím ale, ze si tato kniha své čtenáře najde a něčím zaujme.

ELENtheKNIHOMOL
21.03.2023 4 z 5

Toto je strhující milostný příběh zasazený do španělské občanské války.
Román začíná tím že Lucy,mladá angličanka,je zamilovaná do dvou bratrů (Jamieho a Toma).
Jeden jde bojovat za republikánskou stranu v občanské válce,a druhý se přidá k Francovi a bojuje za jeho fašistickou stranu.Dva bratři se tak ocitli na opačných stranách konfliktu a my máme možnost poznat ideologii této války z obou pohledů. Navzdory přání svého otce Lucy také odcestuje do Španělska, aby byla blíž oboum mužům a zároveň chce být nápomocná při záchraně životů bezpočtu žen a dětí v této kruté válce. Jako dobrovolnice chce pomáhat místním uprchlíkům,to ale není její jediný motiv cesty,hodlá taky najít Jamieho a Toma a přivézt je domů dřív, než se nechají zabít.
Vývoj Lucyiny postavy prostřednictvím toho,čehož je svědkem a co prožívá, pečlivě postupuje s historicky přesným příběhem žen pracujících na záchraně osiřelých dětí.
Autorka se inspirovala skutečnými životy humanitárních pracovníků a vytvořila krásný příběh o naději a lidskosti ve válce.
Maggie nám v této knize nadávkovala ve správném množství historii,politiku,romantiku i napětí v kombinaci s jednoduchým vypravěčským stylem,čímž z románu udělala velice zajímavé čtení. Do knihy jsem se tak vžila, že když jsem své rodině chystala večeři, přistihla jsem se,jak v duchu přemýšlím o tom,kolik hladových sirotků by se z našeho jídla nasytilo.Co se týče milostného trojúhelníku,byla jsem stejně nerozhodná jako Lucy.
Byl to velmi historicky poučný a poutavý příběh.

PetraN17
01.03.2023 4 z 5

Velice zajímavý pohled na válku ve Španělsku, jedno zlo proti druhému. Opět se ukazuje, že pro obyčejné lidi je to nepředstavitelné utrpení. Platí to o všech válkách a myslela jsem si, že jsme se všichni dostatečně poučili …