Schovávaná

Schovávaná https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500623/bmid_schovavana-f7Z-500623.jpg 4 108 48

Schovávaná série

1. díl >

Kdo se schová před láskou, nevyhraje Šárka věří, že když udělá patou v zemi důlek, někde vyroste hora. Sní o tom, že se jednou bude živit psaním knih. Co na tom, že momentálně není jiná možnost než učit češtinu na maloměstské průmyslovce, vždyť každá hora se zvedá z údolí. V nížinách jejího života to ale právě chaoticky bzučí jako v úlu – matka randí s mladším kolegou, otec prchá k bigbítu a k pivu, bratr má silnou slabost pro marihuanu, babička trpí alzheimerem, cynický kolega srší nesnesitelným sarkasmem a Šárčin přítel David je čím dál tím víc mimo… vztah. A právě když si Šárka myslí, že hlouběji už v životě klesnout nemůže, potkává Ivana, charismatického spisovatele, který by byl dokonalý, kdyby nebyl čerstvě v důchodu. Šárka se zamiluje, a tak začne podivná hra na schovávanou. Kdo vyhraje? Kdo se nechá zapikat? A kdo ze hry odstoupí?... celý text

Přidat komentář

Mandlevest
22.03.2024 4 z 5

Není to žádné složité čtení, na začátku jsem byla přesvědčená, že víc jak na tři * to určitě nebude. Ale s přibývajícími stránkami jsem četla s větším zaujetím a tak to ocením hvězdičkou navíc. Ne, že by ten příběh nějak více gradoval, navíc některé situace jsou na hranici uvěřitelnosti, ale autorce je třeba přičíst k dobru, že příběh mladé ženy a staršího muže nepopsala nijak pateticky či kýčovitě, ale se sympatickým nadhledem a vkusem. A rozšířila ho několika dalšími postavami, vesměs sympatickými a já jsem na jejich další osudy docela zvědavá v knize Tichá pošta. Volba knihy do letošní ČV byla tedy úspěšná a já ji, nejen z tohoto důvodu, ale jako příjemné, nenáročné čtení určitě doporučím.

akinomV
04.03.2024 4 z 5

Všimla jsem si druhého dílu, tak jsem se rozhodla nejdřív kouknout po prvním a dobře jsem udělala. Moc se mi líbil příběh, který byl, i přes vážnější témata, plný skvělého humoru. Musím říct, že mě to opravdu překvapilo, jak se mi příběh líbil.


markoj05
29.02.2024 5 z 5

tohle mě pohltilo, jako už dlouho nic, akorát vyšel druhý díl, tak jdu na něj

broskev28
26.02.2024 5 z 5

„Všichni máme v sobě kapitoly, který nechceme číst nahlas.“
Schovávaná mě mile překvapila – čekala jsem červenou knihovnu a nezávazné tlachání, ale příběh měl šmrnc a spád, občas se blýskla perla, pro mě třeba téma tetování. Líbily se mi i vedlejší postavy – babička Sidonie, kolega Chroust, Patrik i Maru, a skvělý byl Číča a jeho sen: Černobyl s mluvícím Iljičem, fakt dost dobrý! Takže já jsem se velmi dobře bavila a našim čtenářkám určitě doporučím.

"Jsou lidi, který za celý svůj život s vlastní duší nepromluví, a pak jsou lidi, kteří s ní mluví skoro pořád. A jelikož duše říká věci, se kterými se mozek často nedokáže vyrovnat, někteří z nich to řeší právě tetováním. Prostě si nechají na tělo namalovat to, co jim našeptává duše, a mají klid. Duše se vykecá a mozek není zatíženej."

nela3812
07.02.2024 4 z 5

Ačkoliv jsem byla zpočátku skeptická, vyklubal se z toho čtivý a oddechový příběh. Doporučuji vydržet a knihu neodkládat. Tempo příběhu je opravdu pomalejší, ale věřím že vás příběh chytne. Autorka umí opravdu krásně vyprávět a popisovat.

Příběh je pomalejší a nelze v něm očekávat šokující zvraty. Ale ani hádky či zbytečně vyeskalované situace - což já osobně vítám. Ocenila bych však nějaký WAU efekt, nějaké hlubší poslání, aby příběh předal i nějakou myšlenku navíc. Jinak je to "jen" oddechové čtení, u kterého si sice odpočinete, ale dlouhodobě vám v hlavě neuvázne.

Příběh se točí hned kolem několika charakterově velmi rozdílných postav. Bylo zajímavé sledovat, jak se vzájemně doplňují a jak si i přes velké věkové rozdíly předávají různé rady, zkušenosti a pod. Osobně jsem si oblíbila především rodiče Šárky, protože kolem nich bylo největší "drama" a příběh se mi, po jejich objevení na scéně, zdál nejzajímavější. Skvělá je také sklerotická babička nebo kousavý profesor Chroust. Věřím, že svého favorita si zda nejde každý. Není nouze o radost, smutek a ani několik zajímavých podnětů k zamyšlení, se kterými nejčastěji přichází profesor Ivan.

Vztah Šárky a Ivana mi byl nesympatický a upřímně bych zde ocenila větší hloubku emocí, abych jim to byla schopná uvěřit. Velký věkový rozdíl je jedna věc, která nejspíše šokuje dost čtenářů, ale příliš spolu nemluvili a popis emocí taky zaostával - což je u hlavní dějové linky velká škoda.

Největší plus je reálný odraz celého příběhu. Působí velmi skutečně. Sama jsem několikrát nabila dojmu, že by se přesně takové situace mohly odehrát - stačilo by jen otevřít dveře. Celkově musím toto příjemné a oddechové čtení opravdu doporučit. autorka má skvělou volbu slov a ještě lepší skladbu vět. Příběh přečtete raz dva, ani nevíte jak!

Hodnocení: 4/5

Aleen
04.02.2024 4 z 5

Jemná, něžná a milá kniha, plná humoru a hezkého českého jazyka. Přesto nezanechá žádný hlubší dojem, vlastně bych takhle zpětně dala spíše tři, nebo tři a půl hvězdičky, ale za tu dobře využitou češtinu jí nechám čtyři. Téma není nic objevného, ani žádné PÁNI! se nekonalo, ale vcelku šlo o odpočinkové a příjemné čtení.

knihovniceS
14.01.2024 4 z 5

Schovávaná
Příběh Šárky, její maminky Heleny a babičky Sidonie je ze života, čteme o vztazích, místy vtipné hledání nerovných partnerů. Šárka učí češtinu a zdědí na průmyslovce třídu i kabinet po odchozím učiteli Ivanovi, kterého obdivuje a časem se i zamiluje. Otec Šárky odešel od rodiny a matka Helena „blázní“ za mladším , s babičkou prožíváme nelehké i vtipné historky ...
Není to červená knihovna. Dávám 4 hvězdy a doporučuji.

bookcase
07.12.2023 4 z 5

Fajn knížka, příjemná záležitost, autorka má lehkou ruku a její styl se čte hodně dobře. Žádná hluchá místa, humoru tak akorát, na přetřes přišla i vážnější témata.

tittanie
06.12.2023

Vždy záleží na tom, s čím začínáte knihu číst. Byla mi doporučená jako skvělá kniha, takže jsem trochu zklamaná, protože kniha mi přišla dobrá. Dobře se četla. U porcování kapra jsem se smála nahlas.
Příjemná oddechovka.

Beruska18
20.11.2023 5 z 5

Já jsem mile překvapena. Čtení mě fakt moc bavilo, bylo vtipné, reálné, odpočinkové. Příběh je ze života, o hledání se, o vztazích, které vypadají, že snad ani nemůžou fungovat. Můžu jen doporučit.

Lenucha77
16.11.2023 5 z 5

Některé knihy slibují anotací báječné čtení a pak bývám někdy hodně, hodně zklamaná. Tady jsem díky anotaci knihu Schovávaná dlouho obcházela. Říkala jsem si - nějaký románek, červená knihovna... Pak jsem mrkla na úryvek textu a nakonec knihu koupila. Výsledek? Žádná červená knihovna se ( za mě díky bohu) nekonala. Bylo to lepší, než bych čekala - pro mě nesmírně milé překvapení. Hlavní postava Šárka je mi blízká " starou duší", vkusem hudebním, smýšlením, životním tápáním, i tím, že se nevzdává svých snů. Je živá, uvěřitelná. Autorka píše velmi dobře, užívala jsem si košatou češtinu. Nenudila jsem se. I schovávanou jsem nakonec s pochopením přijala.

punkgirl97
27.09.2023 5 z 5

V první řadě moc děkuji samotné autorce za zaslání knihy k recenzi. Moc děkuji za důvěru a trpělivost.

Přiznám se, že tahle kniha mi vzala dech. Nemohla jsem se vůbec od stránek odtrhnout, četla se skoro sama. Téma velkého věkového rozdílu v knihách není běžným tématem, i proto si mě kniha získala, jak to vše autorka krásně popsala.

Postavy mi přišly moc hezky propracované a vztah k nim se vytvořil samovolně. Pohledy se zde střídaly a mě to bavilo. Celkově jste se díky tomu více přiblížili do soukromí postav a přišly vám více osobitější. Stejně jsem nejvíc fandila Šárce a Ivanovi, ale párů nebo respektive jejich tvoření je tu více.

Humor a trefná přirovnání, ano i toto v knize najdete a poměrně v hojném počtu. Kolikrát se mi stalo, že jsem vyprskla smíchy ať už nad Chroustem, který si spletl telefon s kalkulačkou, nebo nad zrezivělou fabkou.

U toho to příběhu pro mě bylo nejlepší, že jsem opravdu nevěděla jak skončí. Má takový vztah šanci nebo ne? Věkový rozdíl 35 let je opravdu hodně. Musím říct, že kdyby příběh končil někdy kolem strany 290 byla bych z konce asi ve výsledku mírně zklamaná, ale autorka nezklamala a příběh vymyslela, včetně konce moc hezky.

Jedno velké doporučení!

Aneleh
25.09.2023 5 z 5

V knize jsem se doslova našla a zavzpomínala na svoje mladší já. Autorka píše opravdu moc dobře, má úžasné trefné myšlenky a dokáže zaujmout. V životě ty vztahy nemusí dopadnout stejně jako tady, přesto je to mnohdy opravdu schovávaná a stejně komplikovaná.

Po Jitce Prokšové je Tereza další úspěšná spisovatelka z našeho města a z toho mám velkou radost.

LucyEcstasy
06.09.2023

Schovávaná - Tereza Herzogová

Dneska se podíváme na jeden román pro ženy s tématem lásky mezi lidmi s velkým věkovým rozdílem.

Šárka je tak trochu snílek a vrací se do rodného městečka. Bude učit na střední škole češtinu, ač nikdy předtím neučila. Pracovala totiž v nakladatelství. Za kolegu má sarkastického mrzouta Chrousta a na společný kabinet si musí chvíli zvykat. Navíc profesor, kterého nahradila nastavil vysokou laťku. A to nejen v pracovních záležitostech.

Schovávaná klade důraz na lidský příběh ze života. Je to jednoduchá obyčejná historka jedné mladé duše, která hledá svůj úděl a najde netradiční lásku. Děj volně a pomalu plyne. Rozhodně tu nečekejte žádné květnaté milostné popisy. Jedná se o decentní romantickou linku, mimo jiné. Kromě Šárky totiž potkají své drahé polovičky i její kamarádky. Zároveň sledujeme Šárčiny rodiče, kteří se právě rozvádějí. Kapitoly jsou krátké a střídá se v nich několik pohledů. Osobně jsem ale neměla problém se zorientovat a vyznat se v tom, čí linku zrovna sledujeme. Příjemné byly i občasné hlášky postav, například pana Chrousta.

Postavy tu jsou rozmanité a mnohdy je mezi nimi velký kontrast. Všechny spojuje to, že jsou švihlé a je to tahounem celého vyprávění. Nejvíce jsem sympatizovala s Chroustem, který měl roli takového morouse, ale mně připadal milý. Šárku čeká velká proměna z pohodlné a ztracené slečny v cílevědomou ženu, která zjistí, co v životě chce. Ivan byl sice chytrý, ale něco mi na něm nesedí.

Ač se kniha četla relativně dobře, mám tam jakési ale. Je tu pár nesrovnalostí, co mi kazily zážitek při čtení. Například Šárka učitelka, kdy za celou Schovávanou odučí cca dvě hodiny, přitom jsou tam skoky mezi ročními obdobími.

Celkově je kniha (za mě) lepší nadprůměr. Autorka si umí vyhrát s vyprávěcím stylem a máte pocit, že se jen bavíte se známým u piva. Uvnitř jsou také moudra, hlášky a občasný humor. Je to prostě skutečný příběh, se kterým se můžeme setkat.

Hodnotím 3,5/5

martineden
27.08.2023 3 z 5

Začnu klady, kterých má
tato současná próza ze života jedné začínající učitelky češtiny docela dost.
Určitě stojí za zmínku téma knihy - návrat na maloměsto (ve kterém ale jezdí tramvaje), barů a hospod je tam na každém kroku, tak úplně nevím...
Hlavní hrdinka se po pár letech vaření kafe v nakladatelství vrací domů ke své přelétavé diblici matce, jako nic naváže opět vztahy se svými kamarádkami z gymplu. No a protože neví, co by asi tak mohla dělat, odskočí si na průmyslovku učit češtinu. Tam se setkává s kolegou Chroustem, což je nejlepší postava z celé knihy. A samozřejmě se nám do toho zamotá bývalý kolega, po kterém nastupuje. Asi má být kniha hlavně milostný román, protože bohužel ty nepřesnosti kolem školy a učení češtiny mě tedy hodně nesedly. Šárka přebírá maturanty. nikdy neučila... nedozvídáme se, že by někdy opravovala slohovky, připravovala se na hodiny... a další nesrovnalosti.
Co se týká jazyka, je docela pestrý, najdou se tam hodně dobré metafory. Na druhou stranu je docela únavné, jak na někoho někdo pořád mrká. (Je to tam nejmíň dvacetkrát). Přesto ně kniha bavila.

0197
23.08.2023 5 z 5

Nalákala mě pozitivní recenze na jednom mém oblíbeném profilu na instagramu a když jsem zjistila, že je tu rozdíl 35ti let mezi hlavními hrdiny, nebylo co řešit. Větší věkové rozdíly mě baví.

Šárka byla trochu smolařka. Na začátku lehce ztracená a nerozhodná. Do rodného města se ji nechtělo, rodiče se rozváděli a nastoupila do nové práce. Každou stránkou jsem očekávala, co dalšího přinese její soužití s kolegou v kabinetu. Pan Chroust, to byla osobnost. Co hláška to perla :-).

Ivan byl neskutečný sympaťák. Nedalo se divit, že se Šárka zamilovala. I mě si získal, i když ty knihy, co psal by mě nebavily :-). Měl zažitou svoji rutinu a nebyl příliš ochotný věci měnit kvůli jednomu hnědovlasému koťátku. Jejich vztah byl vykreslen věrohodně a každou stránkou jsem jim fandila.

Celou dobu jsem měla úsměv na rtech. Autorka má čtivý a příjemný styl psaní. Nic podobného s tak nádherným jazykem jsem ještě nečetla. Tolik užitečných rad a mouder do života tu bylo. Opravdu nezapomenutelný čtenářský zážitek.

Vyprávěno to je ve 3. osobě a nesledujeme jen příběh těch dvou, ale i dalších jim blízkých lidí. Různorodá partička. Klidně bych většinu z nich brala za kamarády. Doporučuji a už se těším, až si to přečtu znovu.

Lauralex
06.08.2023 4 z 5

Jak ráda objevuju nové české autorky, tak jsem narazila na Terezu a přišla mi vhod právě kniha Schovávaná. Zaujala mě ještě předtím, než vyšla, ten příběh mě podvědomě přitahoval, protože v něm je to, co mám ráda - věkový rozdíl, sarkastický humor, originální zpracování a hravý jazyk, přesto jsem byla trochu zdrženlivá. Autorka pro mě byla dosud neznámá, nejdřív jsem si myslela, že je to její prvotina, nicméně mě příjemně překvapila a přidávám si ji na seznam svých oblíbených českých autorek, jejíž další knihy budu sledovat.

O knize jsem měla zhruba nějakou obecnou představu, jak by to asi mohlo vypadat, přesto jsem ani nevěděla, co od ní přesně čekat, ale sedlo mi to jak lidsky, tak literárně, přesně do nálady a s příběhem mi bylo dobře. Je to skvěle vystavěný příběh - nejen ten Šárky, i ostatních postav - s myšlenkou a pointou, který má spád, plyne svižně a sám, je tvárný a poutavý, bez zádrhelů nebo hluchých a nudných míst. Autorka použila jedinečný vyprávěcí styl, který člověku sedne do pusy i do mysli, měla jsem pocit, že mi to vypráví kamarádka, a rozkošný jazyk (jména postav geniální), který pro mě byl pohlazení po duši i pro mozek, miluju a oceňuju, když někdo umí tak krásně a vybraně používat český jazyk, aniž by to bylo násilné nebo trapné, i proto čtu a miluju knihy. Celý příběh je protkaný sarkastickým, ale jemným, lehkým a chytrým humorem, který byl podle mého gusta, a říkala jsem si, že bychom mohly být se Šárkou nebo s Terezou kamarádky. A ty téměř až ikonické postavy, haha, takové lidi bych chtěla potkat. Vtáhlo mě to do děje hned od první stránky, což je asi nejlepší způsob, jak zaujmout čtenáře, četlo se to samo a bavilo mě to. Nejdřív jsem myslela, že dám plný počet, ale na konci mi to přišlo trochu už zbytečně natahované, i když už to nebylo potřeba, zkrátila bych to možná tak o dvě, tři kapitoly, ale ničemu to neublížilo a ve výsledku mi to určitě nevadilo.

Mám ráda téma věkového rozdílu, to byl asi hlavní důvod, proč jsem si knihu vybrala, a přesto, že příběhů s tímto tématem už je určitě několik, tento považuju za opravdu originální a nápaditý. Líbilo se mi a dávám plus za to, že se tu nikdo zbytečně nelitoval, nelízal si rány, nepřenášela na nás žádná velká trápení, a když, tak s humorem, nestavěla jim do cesty záměrně zbytečné pofidérní překážky, byl to přirozený a reálný vztah dvou dospělých lidí, kterému jsem uvěřila, jako ze života. Přijde mi to, jako takový dnešní nešvar, jako kdyby snad neexistovaly normální vztahy. Nic vyumělkovaného, květnatého, osudového, zkrátka prostě jednoduchý, normální, lidský, citlivý a hlavně hezký vztah i příběh.

Kniha pro mě byla fajn oddechovkou, nicméně za typickou oddechovou ani romantickou literaturu, do které spadá a jak může zprvu působit, bych ji určitě neoznačila. Mám pocit, že Schovávaná skrývá úplně něco jiného, než by se mohlo zdát, že v ní je. V tomhle je něco takového... jiného, atraktivního, výjimečného. Ne že by oddechová a romantická literatura byla méněcenná, ale na to je to zkrátka moc nevšední. Žádná červená knihovna, taková literatura ze života s rozumem. A Tereze se to povedlo parádně.

hzd
01.08.2023 5 z 5

Knížka mě bavila. Příběh je ze života a téma velkého věkového rozdílu není moc obvyklé. Pěkná oddechovka.

Dámaskloboukem
26.07.2023 5 z 5

Nevšední sonda do všedního života jisté učitelky Šárky a jejích nejbližších. Příběh poklidně plyne a dobře se čte.
Autorka píše lehkým perem, život popisuje z jeho humornejsi stránky.
Pro mě to mohlo byt kratší a ten pohádkový konec byl trosku přitažený za vlasy. Šarka všem vyřeší jejich životní trable na několika závěrečných stranách, jen sama .. to by byl spoiler.
Nemam nic proti vekovemu rozdílu mezi partnery, ale 20+ a 60+ si myslím, ze už dohromady opravdu nejde. Já bych hlasovala pro Hynka.
Ale dávám plný počet hvězdiček. Autorka je absolutní specialistka na vymýšlení jmen svých postav ( magistr Chroust, pedagog Pancurak, který si sundal jmenovku kuli pripisovanemu háčku :) a názvů hospod a restauraci!

dana8437
18.07.2023 odpad!

Za mě strašně zdlouhavé, nudné, téma mě dle anotace velmi lákalo, ale jsem zklamaná. Ne a ne to dočíst, ještě 65 pro mě nekonečných stran.