Konzultant

Konzultant https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509758/konzultantkTWXGE-dgg-.jpg 4 66 24

Alexandr Kraus série

< 3. díl

„Muž, kterého hledáte, na vás čeká v Luční 154, slečno Šimečková. Pospěšte, nechal jsem vám otevřeno…“ Na Karlovarsku řádí sériový vrah. Vyžívá se v neskutečné brutalitě, nesmírně rád se poslouchá a je si tak jistý svou genialitou, že sám volá policisty, aby jim řekl, kde najdou další oběť. Vyšetřovatelka Andrea Šimečková je vyslána tajemným hlasem v telefonu do zdánlivě prázdného domu. Čeká ji tam hrůzný nález. Nahý, mrtvý muž přibitý hřeby k podlaze, s klouby zohýbanými tak, že připomíná pavouka. Tělo je zohaveno způsobem, který šokuje i otrlé policisty. Během následujících dnů vypukne nejen pátrání, ale také bizarní hra na kočku a myš, ve které hraje jednu z hlavních rolí i Andrein přítel Saša Kraus. Bývalý policista, nyní novinář, který se s velkou chutí ujme role konzultanta policie. V rámci vyšetřování spolu začnou každý den více a více šlapat na paty brutálnímu vrahovi, který působí jako ztělesnění zla. Saša s Andreou pomalu stahují kolem vraha smyčku. Uvědomují si děsivou skutečnost, že i když vraha zatím neznají, neznamená to, že on nezná je…... celý text

Přidat komentář

soukroma
11.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Autor se s tím nemaže, vše pěkně podrobně vylíčí v celé syrovosti, ohavnosti, hnusu, brutalitě, však také v knize "zaměstnal" ne jednoho, ale rovnou dva nebo dokonce tři sériové vrahy! Hlavně na Karlovarsku... Na začátku jsem se trochu ztrácela, zda opravdu sériový vrah zabil jiného sériového vraha, a třetí jim ještě sekunduje, no nic, jakés takés spravedlnosti bylo nakonec dosaženo, ne zcela bez šrámů... A taky těch bývalých policistů bylo na můj vkus taky moc (2), věnujících se nyní jinému řemeslu.
Sice nemůžu říct, že bych přilnula k některé z postav (v úvahu samozřejmě připadají jen ti na správné straně), ale vcelku mi sedly dialogy a občasné mudrování hrdinů, o sobě, vlastním životě, vrazích, minulosti a o světě tak vůbec. V tom je autor výborný, zahraniční autoři to svým hrdinům moc nepovolují, nebo to prostě v překladu zdaleka tak nevynikne.
Nedávám plné hodnocení kvůli občas zbytečným vulgarismům, ale hlavně proto, že se prostě nemůžu smířit s tím, že by v našich končinách bylo tolik funkčních psychopatů najednou :-(((

S laskavostí nejdál dojdeš, tohle úsloví by knize cynicky docela slušelo aspoň jako motto (ostatně titul moc výmluvný, ani originální nebyl).

Vyjana1
27.09.2023 2 z 5

Nízké hodnocení dávám za nadměrnou brutalitu, je to zbytečné, chtělo by to trochu ubrat. Jinak je příběh fajn.


Lily101
22.08.2023 4 z 5

Kniha dobrá; text je čtivý, ale obsah za mě
mohl být méně násilný, či jak to popsat.

Zkrátka jsem některé pasáže textu obsahující násilnosti musela přeskočit, neb surovost přesahovala mou únosnou mez.

Podruhé v životě jsem u detektivky odhadla správně vraha.

NannyOgg24
05.07.2023 4 z 5

Napínavá detektivka, děj má rychlý spád. Pan Mazáč píše velmi poutavě a udržuje čtenáře v napětí až do konce.

PetrCepek
14.06.2023 4 z 5

Moje první setkání s tvorbou Antonína Mazáče. Výborně napsané uvěřitelné postavy (zejména Eliáš s Krausem), naopak se mi nechce věřit, že by zrovna Karlovy Vary disponovaly tolika sériovými vrahy, jejichž často zcela samoúčelné úkony (např. MIB) můj jinak velmi dobrý dojem srážely. Stejně jako dokonalá informovanost záporné postavy o ryze osobních detailech snad všech obyvatel Karlových Varů včetně policistů plus asi pět dalších technických superschopností. Rada pro autora závěrem: Sériový vrah sériového vraha je fajn, ale takový sériový zabiják sériových vrahů, co zabíjejí sériové vrahy by byl ještě víc fajn, stejně jako čtyři pruhy jsou víc adidas než tři.

veruptackova
06.06.2023 4 z 5

Třetí díl série s Alexandrem Krausem je dle mého názoru zatím nejlepší. Moc ráda pozoruju, jak se autor s každým dílem zlepšuje a jeho postavy se vyvíjejí. Konzultant má totiž postavy opravdu skvělé. Zejména ústřední dvojice mě prostě baví. Racionální Andrea si umí hezky srovnat své okolí. Bývalý policista a nyní novinář Saša Kraus trochu postrádá pud sebezáchovy, ale rozhodně ne odvahu.
V tomto díle Tonda Mazáč opět přitvrdil a zejména začátek knihy není úplně ideální jako čtení na dobrou noc. Určitě se jedná o autorovu nejbrutálnější knihu, a to už jsem jich měla možnost přečíst pět.

V Konzultantovi je nejen násilí a spoustu akce, ale pozorný čtenář najde i stopy, které ho spolu s vyšetřovateli dovedou k odhalení vraha. A přesně tak má dobrý krimi thriller vypadat.

Pokud mě sledujete už nějakou dobu, tak víte, že Tonda Mazáč je mým nejoblíbenějším českým autorem detektivek. Doporučuji vám přečíst si jeho knihy. Všechny!

cornetka
14.05.2023 5 z 5

Moc se mi líbila dvojice Andrea a Saša - jejich partnerský i pracovní vztah, jejich spolupráce, ale i vzájemné porozumění. Setkala jsem se s nimi poprvé a určitě ne naposledy. A takové brutální vraždy jsem v českém literárním světě ještě asi nezažila, takže klobouk dolů za detailní zpracování - autor nám je servíruje pěkně bez příkras. Děj je svižný a překvapuje nás několika zvraty - při čtení se tedy rozhodně nudit nebudete. Za mě rozhodně palec nahoru.

nada3314
02.05.2023 5 z 5

Autor mi už po 3 dokazuje, že je prostě famózní spisovatel! Mohlo by se zdát, že 3 díl bude upadat a, že už se vlastně ani z těch Karlových Varů nedá nic vymáčknout, ale né Tonda je prostě satan ve svém žánru kovaný a nešetří nás

Dokázal vykouzlit 53 kapitol nabitých akcí.

Hned od začátku to tam napálí! S vraždami nešetří a s jejich drsností taky ne! Já tohle miluji, ten jakoby pomalý, ale promyšlený rozjezd je TOP. Přesně jsem věděla, že to nebude jen tak, a že pro mě bude mít nějaké překvapení! A ano, dostala jsem ho a i s přídavkem. Totálně jsem byla mimo, absolutně jsem netušila ani na sekundu správného pachatele.

Ač se to nemusí zdát, tak PÁN Mazáč má neskutečný cit pro popisování postav. Všechny jeho postavy jsou vymazlené do posledního detailu - nezapomene nám říct jak přesně vypadají co mají zrovna oblečeného, ale přitom tak nenásilně, že si hned dokážu všechny postavy krásně vybavit. Tímto a vlastně celou atmosférou, kterou je příběh obalem jsem byla vtažena hned od začátku do příběhu a užívala si každou stránku.

Sašu a Andreu prostě miluji jejich jak pracovní, tak i soukromí vztah je skvělý.

A už se těším na další setkání s nimi. Doufám, že to nebude moc dlouho trvat. Opět moooc DOPORUČUJI!

nela3812
26.04.2023 4 z 5

Můj oblíbený "detektiv" je zpět i se svým vytříbeným humorem. Společně se svou partnerkou řeší další geniálně promyšlený případ, který bere dech.

Možná to budete považovat za zvrácené, ale já bych tam těch vražd dala více! Tyhle sériové vraždy byly prostě něco. Kde bere autor inspiraci netuším, ale provázání jednotlivých vražd a podpis vraha bylo nečekané. Neskutečně zvrácené a zároveň geniální. Co na to říct, tohle prostě musíte zažít osobně. Tedy, přečíst si to musíte osobně. Takový zážitek bych nikomu nepřála.

Příběh má sice zpočátku pomalejší rozjezd a jako čtenář možná budete váhat, zda ve čtení pokračovat, ale vyplatí se vydržet! Autor moc dobře ví co dělá a to nejlepší nám servíruje postupně a s pořádnou dávkou napětí, která se stupňuje s každou další stranou. Postupně se mi podařilo poodhalit některé indicie, ale na vraha jsem nepřišla a na pokračování zápletky už vůbec ne. Mozna proto dělám co dělám a nejsem detektiv, ze jo... :) Ačkoliv bych už po zkušenostech s autorem mohla čekat, že nalezením vraha to prostě nekončí. Vždy tam číhá další překvapení. Pro nás i hlavní hrdiny.

Pan Mazáč je prostě King české detektivky. Říkala jsem to už několikrát a řeknu to zas. Za tyhle příběhy já dám ruku do ohně! Pokud jste od autora nic nečetli, musíte svou chybu co nejdříve napravit! ;)

#spolupráce

ELENtheKNIHOMOL
24.04.2023 4 z 5

Na Karlovarsku řadí sériový vrah. Vyžívá se v neskutečné brutalitě,nesmírně rád se poslouchá a je si tak jistý svou genialitou,že sám volá policisty,aby jim řekl, kde najdou další oběť. Hlavní vyšetřovatelka Andrea spolu se svým přítelem, bývalým policistou,Sašou si během vyšetřování uvědomují děsivou skutečnost, že i když vraha zatím neznají, neznamená to,že on nezná je.
Úžasná kniha,skvěle napsaná a dodržuje to,co nám slibuje v anotaci.Kdo je fanouškem drsných krimi případů, které nám ukazují to nejhlubší dno lidské společnosti a má bujnou fantazii,knihu nepustí z ruky.Nedoporučuji číst v noci- rozhodně byste neměli zpracovávat to,co jste tady v té knize četli ve snech.
Není žádné tajemství, že já naprosto miluji drsnost v krimi thrillerech, čím víc krve,tím líp.Většina takových knih má ale sklon k tomu stát se tuctovými...znovu a znovu se používá stejný procedurální vzorec,což asi není špatně, protože krimi je pořád nejprodávanějším žánrem.
Tonda mě ale překvapil originálním stylem psaní, vše funguje jak má, přesně ví, jak čtenáře udržet v napětí,jak dávkovat informace a jak končit každou krátkou kapitolu tak,aby jste prostě museli číst dál. To co hlavní dvojice zažívá působí velice reálně a uvěřitelně,právě proto je to tak dobré. Při čtení jsem musela několikrát "oklepávat" husí kůži. Musím říct, že u většiny detektivek se mi dříve či později podaří odhalit o co jde a kdo je vrah.Tady jsem byla zmatená jak lesní včela na poli.
No a to rozuzlení, to bylo něco. Vše do sebe krásně zapadlo a musím pochválit i skvělý epilog.
Tato kniha byla moje první "Mazáčovka" a rozhodně ne poslední.

annettka1098
21.04.2023 4 z 5

V tomto díle nás autor okamžitě hodí do akce. Bez obalu se krátce seznámíme s první obětí a vůbec netušíme kdo jí zabil a proč. Za to rozhodně víme jak. Velmi brutálně.

Z prvních kapitol jsem byla trochu zmatená a měla jsem pocit, že se nechytám. Měla jsem poměrně hodně otázek a chyběly mi odpovědi. Nicméně jsem vydržela a postupě se vše krásně rozklíčovalo a začalo dávat smysl. Jakmile jsem se v postavách zorientovala, příběh mě začal velmi bavit.

Hodně mě bavil autorův styl. Příběh je sestaven především z dialogů, které nepůsobí uměle nebo vykonstruovaně. Naopak mi přišly přirozené a u některých jsem se i velmi pobavila.

Bohužel, závěr knihy mi přišel trochu podobný jako v předchozím díle a nemělo to pro mě tedy ten správný wau efekt, spíše mě to trochu otrávilo. Nic to však nemění na tom, že se budu těšit na další setkání s Andreou a Sašou.

EvikU.
21.04.2023 5 z 5

Třetí díl série Alexandr Kraus. Předchozí díly jsem nečetla, ale vůbec to nevadilo. Kniha jde číst krásně bez znalosti předchozích dvou. Ale je pravda, že předešlé díly si musím dosehnat a přečíst. Z náznaků, které v knize jsou na předešlé knihy jsem moc zvědavá, co se stalo.

Postavy vyšetřovatelů Saša, Andrea i psycholog a Andrein kolega mi sedli. Jsou lidský, sympatický se smyslem pro humor, kteří si dokázali při vyšetřování udělat z něčeho srandu a hezky to detektivku na chvíli odlehčí a zasmála jsem se. Mají i občas strach, pochybnosti, bolest. Jsou to postavy z masa a kostí, skutečné, zadní batmani jako v jiných thrillerech.

Promyšlená postava vraha "operátora" byla skvěle napsaná. Při popisování vražd jsem měla mrazení v zádech a husinu. A pozor, venčit psa po té, co čtete tuto knihu se nedoporučuje. Velmi reálně popsaný děj, styl psaní takový, že máte pocit, že stojíte vedle vraha.

Prostředí Karlových Varů a okolí už byl jen krásný doplněk, protože se mi město líbí. Kniha odsejpala, žádná hluchá místa, výborně popsané scény, láska hlavních hrdinů Andrey a Saši, která nebyla ukazaná slovy, ale činy. A konec? Když si vydechnete, že je po všem, tak Vás autor vyvede z omylu a opět šokuje. Doporučuji!!!

okeey
18.04.2023 5 z 5

Knihu jsem odkládala a teď zpětně vůbec nevím proč, možná je to neopodstatněnou skepsí, že vlastně česká detektivka nemůže být tak dobrá jako detektivka severská. A víte co? Byla daleko lepší! Pan Mazáč má neskutečný dar slova, příběh byl skvěle vymyšlený, zápletka napínavá a konec geniální! Když už si myslíte, že je po všem, tak omyl, příběh stále pokračuje. Byla to má první kniha od tohoto autora, ale rozhodně ne poslední.
Je mi ctí, že jsem se s autorem mohla osobně potkat na křtu jeho knihy, rozhodně si ji přečtěte!

petrarka72
01.04.2023 5 z 5

Velmi solidní práce - vlastně mě Konzultant bavil z krausovské série nejvíce. Sérioví vrazi na Karlovarsku, zvědavý žurnalista a přitažlivá policistka, brutálně pojednané oběti a motivy v nedohlednu, v tomto případě srovnání s Chrisem Carterem sedí a navíc - ošklivý konec loketského knihovníka a zástupkyně ředitelky divadla lokálního patriota potěší. Přečetla jsem na dva zátahy (bohužel i čtenář-zavislák občas musí spát) a volám - bravo! A prosím slibovaný další díl co nejdříve...

Magdalenkačte
31.03.2023 4 z 5

Konzultant je třetí příběh ze série detektivek, které jsou dílem českeho autora Antonína Mazáče.

Jednoho dne zazvoní vyšetřovatelce Andree Šimeckové telefon a ten hovor, který ji následně čeká, nevěstí nic dobrého. Zkreslený hlas oznamuje místo, kde Andrea najde znetvořené mrtvé tělo. A to je jen začátek. Na Karlovarsku řádí sériový vrah, který se ničeho nebojí.
Bývalý policista a Andrein přítel Alexandr Kraus se stává při vyšetřování konzultantem a zřejmě by ho nenapadlo, že se bude smyčka nebezpečí stahovat i kolem něj.
Zjistit, kdo je vrahem a proč vlastně vraždí, musí Andrea se Sašou zjistit dřív, než opět zazvoní telefon.

Příběh je napínavý, originální a musím uznat, že mě svoji drsností bavil víc, jak předchozí Aristokrat.
@tonda_mazac tleskám a potutelně se raduji nad tím, že jste napsal thriller, který mi v určitých momentech připomínal knihy Chrise Cartera
Současně vám moc děkuji, že jste mě oslovil, abych si Vaši knihu přečetla (ani nevíte, jak to moji knižní duši potěšilo),
Těším se na pokračování.

JanMas
26.03.2023 5 z 5

Nemohl jsem být překvapen více. Styl téhle Mazáčovky mi přijde tím nejpřirozenějším ze všech knih od tohoto autora, které jsem zatím četl. Děj má spád, postavy jsou přirozené a uvěřitelné i přesto, že jsou doslova aplikovány do českého/karlovarského prostředí nezvyklým stylem. Tu poznámku sem dávám záměrně, protože myslím, že psát stylem amerických autorů a podat to čtenáři jako by se nechumelilo a přesto se mu u toho nekroutí palce u nohou... hmm... to už chce fištróna. Toho právě zřejmě pan Mazáč má, protože mě se Konzultant četl příjemně lehce a zábavné momenty a dialogy to všechno doslova pod-Mazaly. Nejsem na krváky ale když se podají až vědecky, tak proč ne. Nebudu záměrně konkrétní i když bych rád něco o zajímavém zvratu na konci knihy. To se ale nedělá. Prostě je třeba si Konzultanta přečíst. Mám v oblibě Letargii. Bavila mě i Kapka jedu a vlastně i Aristokrat. Mám ale nového favorita a je tomu Konzultant. Zájem který zatím vyvolal u veřejnosti je tedy na místě. Pan Mazáč má skvěle nakročeno k dalším skvělým kouskům... tak sem s tím.

Áňa 998
25.03.2023 5 z 5

Hrozně dlouho jsem nečetla takhle napínavou detektivku od českého autora! Začetla jsem se snad hned a dočíst knihu mi trvalo krátce. Obrovské překvapení! :-)

Swissman
25.03.2023 4 z 5

Já nevím. Na mě už to bylo až moc překombinovaný. A knihy o chytání superchytrých sériových vrahů, co si hrají s policisty mě už prostě tolik nebaví. Ale jinak čtivé jako vždy.

Kizuizi
24.03.2023 5 z 5

PARÁDA! Tohle napínavé a mrazivé (místy dost brutální) čtení mě naprosto dostalo.
Tonda Mazáč očividně odhodil všechny zábrany a rozjel to ve velkém stylu nejen v brutálnosti činů, ale také nešetřil peprnější slovní zásobou.

Ani tentokrát mě Saša Kraus nezklamal jeho humor mi vyhovuje, jsem ráda že není ani za superhrdinu a přizná, když ho něco bolí. Stejně tak Andrea Šimečková, i když ta je zase za takovou tu paličatou ženskou, co nedbá dobře míněných rad a do všeho se vrhá po hlavě. A naštěstí nechybí ani můj oblíbený šéfredaktor (to je taky ďábel :)).

Jane2016
22.03.2023 5 z 5

Do knihy jsem se pustila s velkou chutí a neměla jsem vůbec problém se začíst. Naopak. Autor má tu schopnost, že čtenáře vtáhne do příběhu a nepustí ho, dokud se nedozvíme pachatele! Příběh má spád, nechybí v něm ironie a spouuusta nechutných detailů Sama jsem se kolikrát načapala, že čtu s lehce otevřenou pusou!

Sama za sebe musím říct, že Konzultant se mi dokonce líbil více než Kapka jedu! Pokud bude @tonda_mazac takhle stále zvyšovat laťku, tak se máme opravdu na co těšit!

Konzultanta doporučuji všemi deseti, pokud hledáte kvalitní českou detektivku, tak Vám doporučuji po knize sáhnout.

Autorovy další knížky

Antonín Mazáč
česká, 1979
2017  82%Letargie
2020  83%Nezbytná opatření
2021  81%Aristokrat
2019  76%Tři kříže
2023  82%Konzultant

Kniha Konzultant je v

Právě čtených2x
Přečtených70x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených5x
Knihotéce71x
Chystám se číst57x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x