Nezbytná opatření

Nezbytná opatření https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433171/bmid_nezbytna-opatreni-Y8s-433171.jpg 4 54 27

Za bílého dne je na poloprázdné ulici postřelen právník Dominik Brandl. Snaží se uniknout neznámému útočníkovi a nachází pomoc u bývalé spolužačky. I přes její námitky se vydává do ulic, aby se pokusil zjistit, kdo mu usiluje o život. Na jiném místě se dostává forenznímu fonetikovi Marku Deylovi do rukou nahrávka z domu, v němž došlo k dvojnásobné vraždě. Díky špatné kvalitě záznamu se pouští Marek do souboje s časem, zvukem i všehoschopným tajemným protihráčem, který je pravděpodobně přesvědčený o tom, že pro něj nejlepší forenzní fonetik představuje akutní nebezpečí. Jak se s tím vypořádá člověk, který není zvyklý čelit smrtelné hrozbě?... celý text

Lily101
Lily101
08.10.2023 2 z 5

Za mě se tento literární počin příliš nepovedl.

Zbytečně dlouhé popisy (a tím i rozsah knihy), ve kterých se čtenář místy ztrácí (možno dáno únavou), místy nelogické (proč hlavní protagonista nezavolá pomoc telefonem, ale je s další osobou odkázán na pevnou linku, když telefonní mobil vlastní - nemoct použít vlastní telefon se objevila min. dvakrát a v obou případech mi přišlo nelogické) a místy opravdu není napsáno jasně (napřed si pás rozepne, pak se o něj zasekne a současně z hovoru vyplývá, že byl připoután - tak jak to tedy bylo?) a navíc překombinovaný děj (který pochopíte).

Za mě zklamání po knize “Konzultant a “Kapka jedu, která byla napínavější, čtivější a logičtější.

harena
harena
29.08.2023 5 z 5

Po Kapce jedu další opravdu dobře napsaná česká detektivka. Hned na prvních stránkách jsou dvě vraždy, které se budou - spolu s dalšími - tady řešit. Postav není moc, takže se čtenář rychle orientuje, díky dobře vykresleným charakterům mě spisovatel rychle vtáhl do děje a další plus je, že není nouze o opravdu překvapivá odhalení. Alespoň pro mě. Takže tu máme opět napětí, humor, vraždy, sarkasmus a vše se odehrává v českém prostředí, což je moc příjemné. Těším se na další


NannyOgg24
NannyOgg24
26.03.2022 5 z 5

Super detektivka, napínavé do poslední stránky. Už jsem myslela, že je to vyřešené a přišlo něco nového.

Marekh
Marekh
05.10.2021 4 z 5

Česká detektivka, má 2 části, odehrává se v Karlovarském kraji.

2 dějové linie. Jednoho dne je na jedné ulici postřelen právník DOMINIK BRANDL. Snaží se uniknout neznámému útočníkovi a pomoc nachází u své bývalé spolužačky..

Na jiném místě MAREK DEYL, forenzní fonetik, dostává do rukou nahrávku z domu, kde došlo k dvojnásobné vraždě..

Kniha mě od úplného počátku zaujala, Marek mi byl sympatický, dozvěděl jsem se něco málo o forenzní fonetice, což bylo zajímavé. Konec prvního dílu mě překvapil a vyrazil mi dech, téměř do posledního okamžiku jsem neodhadl, jak to celé skončí. Na čtenáře čeká plno zvratů.

Kniha je hodně rozvláčná, řekl bych, že by knize prospělo trochu svižnější tempo, nicméně je vidět, že autor umí psát dobře a celkově hodnotím knihu pozitivně. Je to dobrá detektivka, která se vyrovná zahraničním knihám stejného žánru.

Autor už napsal několik knih. Od autora bych chtěl ještě vyzkoušet knihu TŘI KŘÍŽE, což je horor. :)

Citáty:

Nepotřebovali se při tom držet za ruku, jen jít po téže straně a umět si udělat místo Vždycky se jde líp bok po boku než v řadě za sebou.

Nezodpovězené otázky jsou zlo a vedou k dalším otázkám a dalším problémům.

soukroma
soukroma
19.09.2021 4 z 5

Čtivá současná domácí krimi s nepravděpodobným rozuzlením: Dlouho se mi to moc líbilo, napínavé, zapeklité, neotřelé, zajímavé postavy (včetně policistů), ale poslední stovka stran vzala úplně jiný směr a konec. Jeden zlom, druhý zlom a ještě ten závěr (tenhle týpek mi byl ale podezřelý okamžitě, jak se objevil na scéně ;-). Originalita v podobě forenzní fonetiky naneštěstí taky nepřišla v podstatě moc ke slovu.
Za tu neuvěřitelnost a překombinovanost (jakoby autor nevěděl, jak tu necelou desítku mrtvol "sprovodit ze světa", tedy objasnit - motivy, provedení a rozsah akce nebyly prostě ani přitažené za vlasy, ale spíš rovnou skalpované) i přehnanou délku 75%.

nela3812
nela3812
17.08.2021 5 z 5

Autor vypráví er-formou, kterou doplňuje mnoho přímé řeči. Ta bývá občas delší, než jak by knihomil očekával, nicméně k tomu se za pár řádku znovu dostanu. Pojďme se nyní společně podívat na postavy a jejich vliv či důležitost.

Hrdinové se na prvních sto stranách objevují často, jak bývá zvykem, ale je jich příliš mnoho. Může tak, jako tomu bylo v mém případě, docházet k matoucím počátečním informacím. To se samozřejmě, jako u jiných děl, změní ve chvíli, kdy se čtenář do děje více začte. Poté je již rozlišení jednotlivých postav a jejich roli mnohem snazší. Je na místě poslat poklonu autorovi za popis a charakter jednotlivých osob. Žádná z nich nebyla v příběhu navíc, a jejich rozvoj a vzájemně křížení cest bylo příjemné sledovat.

V dnešní době je obtížné přijít se zajímavými zájmy a povoláním, ale to se rozhodně tohoto autora netýká. Karlovy Vary a Fonetika jsou rozhodně silnými body pro pozitivní hodnocení.
Jako první musím zmínit obor fonetiky, o němž jsem až do čtení knihy měla pramálo tušení. V díle však nechybí několik stran, které odvětví fascinujícím způsobem popisují a věřím, ze to upoutá nejednoho čtenáře. Dalším plusovým bodem je z mého pohledu výběr místa, kde se děj odehrává. Karlovarsko je krásné a jsem velmi ráda, ze autor zvolil pravé tuto oblast mimo velmi obvykle Prahy. Příběh díky tomu ožil úplně jiným směrem.

Pokud bych měla zmínit negativa, zařadila bych zde přímou řeč. Postavy vedly časté rozhovory, což obvykle spěje k rychlejšímu osvojení příběhu. Bohužel v tomto případě přímá řeč několikrát táhla i přes několik stran a nebylo to příliš příjemné. Hrdinové spolu sice hovořili, ale dle délky to vypadalo spíše na monology, než dialogy. Rychlejší výměna názoru a rychlejší konverzace by byli pro mě jako čtenáře příjemnější.

Prvních cca dvě stě stran postrádalo napětí či zajímavou malou zápletku, zvrat. Opravdu dlouho se nestalo nic, co by čtenáře pohánělo vpřed se čtením a povzbuzovalo číst další stránky v každé volné chvíli. Naštěstí se v druhé polovině vše změnilo a příběh nabral skutečně na síle, nepředvídatelnosti a napětí. Druhá polovina je skutečně skvělým počinem autora, ve které si vyhrál s mnoha zvraty.

Mám ráda, když se děj odvíjí svižným tempem již od začátku, proto jsem se zprvu nemohla začíst. V tomto ohledu má však každý čtenář jiné preference, ale máte-li to stejně jako já, určitě knihu neodkládejte a věřte, že od poloviny vás dostane do kolen.

Jordanka9
Jordanka9
01.08.2021 5 z 5

Moje první kniha od Antonína Mazáče a rozhodně ne poslední. Česká detektivka velice čtivá a napínavá do poslední stránky.
Autora jsem doposud neznala, náhodou se mi o něm zmínil známý - jeho příbuzný - sám od něj ještě nic nečetl. Jako Karlovaračku mě samozřejmě lákaly hojně zmiňované reálie K.Var a dalších měst v okolí , poctivě jsem je sledovala- to vše dodavalo popisovanému ději další rozměr. Mohu jedině doporučit, nebudete se ani chvilku nudit. Knihu jsem zvládla za 2 dny.

Iki1
Iki1
10.05.2021 4 z 5

Tento autor umí psát dobře. Knížka mě rozhodně přitáhla, je psána lehkým srozumitelným jazykem. Jen jsem se chvílemi nemohl zorientovat v množství postav a děj mi přišel chvílemi dost složitě kombinovaný.

certik003
certik003
23.04.2021

Autor rozhodně umí psát čtivě, graduje napětí, jeho postavy nejsou černé nebo bílé, ale krásně mění barvy naprosto nečekaným způsobem. Přesto mi ale motiv přišel nereálný a závěr překombinovaný.
3 1/2

janina66
janina66
05.04.2021 5 z 5

Výborná česká detektivka až trochu thriller. Z počátku se zdá, že klaďák bude Dominik, záhy zjistíme, že je tu ještě Marek. Velmi čtivá a napínavá kniha. Nechybí honičky, lži, vraždy a vynikající zápletky. Mohu jen doporučit!

makyla
makyla
09.03.2021 5 z 5

Dočteno. Velmi čtivá detektivka z mého rodného města. Pro mě naprosto fungující příběh, vůbec jsem se nenudila. A musím říct, že nás autor dobře tahá za fusekli. Když už si myslíte, že víte, najednou zjistíte, že víte úplný ***. Určitě doporučuji k přečtení a já se jdu poohlédnout po další knize od tohoto autora.

šipek
šipek
04.03.2021 4 z 5

Velice dobře napsaná detektivka. Čtenář si musí dát pozor na dost jmen v knize, začátek je pomalejší, ale chce to vydržet pak se nedá odložit je plná napětí.

Danago
Danago
08.02.2021 3 z 5

Pro mě příliš komplikovaný a pomalý děj. Je to spíše detektivní román než jen detektivka. Dost jsem se čtením této knihy bojovala. I když zápletka a námět je super. Myslím že se bude líbit čtenářům Tima Weavra. Autor psát umí to rozhodně velmi dobře, ale já mám ráda svižný děj.

JanMas
JanMas
28.01.2021 5 z 5

Počkal jsem si na tuhle nejnovější knihu od autora abych srovnal s mou oblíbenou Letargií a musím říct, že Mistr Mazáč pokračuje ve stejné kvalitě dál. Kniha je to samozřejmě jiná a příběh trochu jiného ražení ale bavil mě stejně. Prostě super čtení. Zajímalo by mne jestli bude autor pokračovat v Letargii, která si o to prostě říká. Nechme se překvapit.

Bája89
Bája89
08.12.2020 4 z 5

Moje první knížka, kterou jsem od autora četla, dokázala, že česká detektivka je zpátky. Nezbytná opatření jsou naprosto fantastická. Duo Deyl a Kacíř mě hodně bavilo. A literární Karlovy Vary? Ty jsem si maximálně užívala. Dlouho jsem si žádnou knížku takhle neužila, jeden zvrat za druhým. Velmi akční, čtivé a pro mě do poslední chvíle záhadné. Po dlouhé době jsem vážně netušila, kdo je vrah. Prostě paráda. Naprostá čtenářská spokojenost.

alzbeta4340
alzbeta4340
29.11.2020 4 z 5

"Nezbytná opatření" se mi líbila o trochu méně než předcházející reálnější "Letargie", kterou jsem nedávno četla. Tady to byla opravdu hra na drsnou českou školu a jistá nadsázka byla cítit. Ale jinak stále velmi čtivé!
Všem detektivkářům knihy tohoto autora určitě doporučuji.

KydlochMoris
KydlochMoris
19.09.2020 5 z 5

První přečtená kniha od autora a musím ho pochválit :-). Nejen že je to z Karlovarska, odkud pocházím, a tudíž je pro mne fajn představit si konkrétní zmíněná místa... Ale navíc je to po dlouhé době kriminálka, kde jsem nepoznala vraha a závěr byl taky super. Určitě si přečtu další knihy!

akinomV
akinomV
01.08.2020 5 z 5

Tak tohle je moje první kniha od autora a jsem nadšená. Je vidět, že i česká detektivka může být skvělá. Zaujal mě děj, speciálně zápletka byla bomba a navíc jsem se dozvěděla i zajímavosti ohledně forenzní fonetiky ... jako ano, asi to bude nudnější než v knize, ale bylo opravdu super se o tom něco dozvědět.
Rozhodně doporučuji, stránky utíkají rychle a než se nadějete, překvapí vás závěr :-)

veruptackova
veruptackova
23.07.2020 5 z 5

Už od začátku nás do děje vtáhne pořádná dávka napětí. V úvodní části knihy se objevuje množství postav, což by pro někoho mohlo být lehce matoucí, mě to však nevadilo a nějak jsem tušila, že si tím autor chystá půdu pro další děj. Stále ještě jsem šokovaná z ukončení první části. V té druhé už to byla prostě neskutečná akční jízda.
Smekám před panem autorem, který vymyslel bravurní zápletku.
Doporučuji všem milovníkům dobrých detektivek. Nezbytná opatření totiž podle mě bez problémů mohou konkurovat zahraničním bestsellerům!

Katania
Katania
20.07.2020 5 z 5

Ja musím dát plný počet! Napínavé a zábavné. Příběh se mi moc líbil, a styl psaní a humorná přirovnání jsou prostě top. Další super český autor, tleskám!

Autorovy další knížky

Antonín Mazáč
česká, 1979
2017  82%Letargie
2020  82%Nezbytná opatření
2021  81%Aristokrat
2019  76%Tři kříže
2023  84%Konzultant

Kniha Nezbytná opatření je v

Právě čtených1x
Přečtených57x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce57x
Chystám se číst43x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x