Letargie

Letargie https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353874/bmid_letargie-iaR-353874.jpg 4 65 22

Alexandr Kraus série

1. díl >

Když se objeví mrtvola muže s přezdívkou „oko ulice“, řeší vyšetřovatelé případ jako standardní vraždu. Brzy ale následuje další brutální čin. Obětí je pochybná existence, která to stejně jako „oko ulice“ hrála na dvě strany. Je jasné, že pachatel si své oběti vybírá podle specifického klíče. Policie požádá o pomoc Alexandra Krause, jenž míval na starosti „práskačskou“ agendu. V současnosti píše krimi články do novin a potýká se s vlastními problémy. Zvládne návrat do kalných vod karlovarského podsvětí?... celý text

Přidat komentář

mnohoknih
12.11.2023 5 z 5

Rozhodně jsem nečekala, že když sáhnu po české detektivce, že dostanu 5 hvězdičkový příběh. Ale je to tak, má všechny pro mě důležité body. Příběh, styl, napětí, hrdina, zloduch, počet stran, čeština. Ale vezměme to postupně. Příběh se odehrává v Karlových Varech, pro západočešku ideální místo. Hlavní postava Saša Kraus je člověk již otřískaný životem, který ví, že si nejlíp pokecá sám se sebou. Jeho dialogy s vnitřním hlasem jsou opravdu trefné. Býval policistou, ale nastala fáze vyhoření a tak od policie odešel a živí se psaním blogu, kde vysvětluje různé kriminální činy. Jednoho dne je požádán plukovníkem a rodinným přítelem v jedné osobě o pomoc při vyšetřování dvou vražd. Zajímavou změnou oproti jiným detektivkám je, že vraha známe od první stránky. Říkala jsme si, o čem to tedy bude? A pak jsem se nestačila divit. A divila jsem se tak moc, že mi bylo Saši až líto. Asi 2 vteřiny. Protože i v jeho případě platí, že všechno zlé, je pro něco dobré a jeho sbližování s Andreou, jemu přidělenou šéfovou, bylo luxusně pichlavé. Příběh se odehrává zhruba v rozsahu jednoho měsíce, takže někomu může připadat počet stran hodně rozvláčný. Mě ne, já jsem si užila každou stránku, včetně temné stránky vraha a jeho kompliců. A co jsem si užila extrémně, je autorova slovní zásoba. Jeho popisy míst, osob i akcí přesně ladili s mým vnímáním a došlo k literární symbióze. Pokud váháte s přečtením, tak neváhejte! A já si jdu připsat druhý díl na seznam "nutně to potřebuju přečíst".

wendys93
15.07.2023 4 z 5

Na autorovu tvorbu jsem narazila dost náhodou, když mu teď vyšla novinka a objednávala jsem ji do práce. Anotace zněla dost zajímavě, tak jsem si řekla, že se zkusím podívat po prvním díle jeho série abych zas trošku víc prozkoumala vody českýho krimi-thrilleru. A rozhodně jsem neprohloupila, protože tohle bylo vážně hodně dobrý. Napínavý, dramatický, čtivý od začátku do konce...je pravda, že tam bylo pár scén a momentů, který mohou působit tak trochu vycpávkově, ale právě ty tak nějak dokreslují celou atmosféru příběhu, dodávají mu na autentičnosti a tak nějak vše správně dokořeňují. Za mě určitě velký doporučení. No, a kdo by se chtěl o autorovi a jeho tvorbě dozvědět víc, může kouknout na náš nedávný společný stream.


Jenny46
01.05.2023 4 z 5

Snažím se postupně přidávat české autory do svého seznamu díky oblíbené nada3414 jsem vyzkoušela a vydržela přečíst.
Ze začátku jsem měla problém se začíst, možná ty klidnější pasáže jsou zdlouhavé, ale je to autorova prvotina a možná chtěl vykreslit všechny postavy podrobněji...
Ale i tak si myslím, že to není špatný začátek s Alexandrem Krausem a vyplatí se přečíst.

Swissman
27.01.2023 4 z 5

Hóóódně rozvláčná kniha. Skvěle napsaná, hravou češtinou, ale kdyby byla o třetinu kratší, mělo by to větší spád. Máme tu zajímavě zamotanou zápletku, výborně vykreslené postavy, a nedá se říct, že by to nefungovalo. Při psaní tohoto románu autor přemýšlel! Od začátku do konce! Ne jako jiní, u jejichž konců románů si kolikrát říkám: "WTF?" Pokud v dalším románu se Sašou ubude popisů a odboček, bude to za plný počet hvězd.

lucakuca
21.01.2023 3 z 5

Příjemné, pomalé čtení.
Euforie z čtení jak průřez láskou.
Nejdřív: joooo božíiiii! Origoš! To bude šrumec!
Přecházelo do: to bude ještě zajímavé... Jak tam tak přemýšlí, že jo, nehrne se hned do všeho, tak to já se taky nepohrnu, hezky pianko..
A skončilo: tak když už jsme si spolu něco kniho začali, tak to asi nějak dobřinknem a doukousáme se navzájem ke konci, co?

Iki1
20.08.2022 3 z 5

Výborně vykreslené hlavní postavy přinášejí celému příběhu šmrnc. Hodně se mi líbí autorův jazyk a jeho pohrání si se slovní zásobou a slovíčky vůbec. Ovšem tato kniha mi přišla minimálně do tří čtvrtin příšerně rozvláčná, s mnoha odbočkami a slepými rameny. Těšil jsem se, až se to v závěru vše protne a vyjasní, ale dopadlo to tak napůl. Navíc mi vychutnání napjatých situací bránily hodně a hodně dlouhé popisy reálií. Prostě občas výborné užití jazyka může být na závadu plynulosti děje. A jelikož nepatřím k nejmladší generaci, vadila mi i velikost (spíš malost) písma použitá v knize.

MirrorIsis
09.03.2022 5 z 5

S každou další napsanou knihou je autor lepší a lepší.

Fidibus
17.02.2022 5 z 5

(SPOILER) "Tak jsi v tom zase až po uši, kamaráde. Znova. A stačil ti na to jeden jediný den..." Popravdě jsem nejdřív náhodou přečetla Aristokrata a pak cíleně i 1. díl. Saša mě zaujal svou lidskostí a zdravým pragmatismem, jako bývalému poldovi mu to myslí, byť střípky zapadají postupně. Zamiluje se i zažije zklamání, do toho řeší tátovu letargii a nakonec se popere o život. Zajímavé, napínavé, možná až drsný boj na konci. Plus za K. Vary. Jinak mi to připomnělo Mrtvou šelmu.
"Sluší vám to... Nejste jediná, taky se nepoznávám, musel jsem vstát z postele jinou nohou než obvykle."

blanka7796
27.01.2022 5 z 5

Tonda Mazáč je skvělý autor českých detektivek s překvapivým rozuzlením.

veruptackova
08.11.2021 3 z 5

3,5*
Autor vás perfektně seznámí se svými hlavními hrdiny a to, co by jinému spisovateli trvalo 3-4 díly série, zvládne už v tomto prvním. Je to však něco, co knize hlavně ze začátku ubere na napětí nikoli však na zajímavosti.

Rozhodně je z textu poznat, že je to dílo českého autora, protože Letargie je plná krásných českých slovních spojení, což je jeden z největších kladů knihy. Tím dalším je samotná zápletka, která byla originální a překvapivá.

Bohužel se však nemůžu trochu zbavit srovnání s Nezbytnými opatřeními, která jsou prostě čtivější. Na druhou stranu je moje chyba, že jsem nezačala od první autorovi knihy, protože co si budeme povídat, většina autorů se časem zlepšuje a tak není divu, že mi druhá kniha sedla více. Rozhodně si však chci přečíst pokračování se sympaťákem Sašou Krausek Aristokrat.

Pokud máte rádi knihy např. Tima Weavera, myslím si, že Letargie bude váš šálek kávy.

BookDave
09.10.2021 5 z 5

Letargie je povedený příběh s propracovanou zápletkou. Postavy mají smysl a duši. Děj jako z klasických, amerických románů. Líbilo.

NannyOgg24
12.06.2021 5 z 5

Skvělá detektivka. Dostala mě hned první kapitola - její závěr. Kniha má spád a nečekané rozuzlení. Určitě si od pana Mazáče přečtu ještě něco.

JanMas
28.01.2021 5 z 5

Pan Mazáč prostě umí psát a tento žánr má v kostech. Letargie je skvělé čtivo od první do poslední strany.

raty
30.11.2020 5 z 5

Skvěle propracovaný detektivní příběh, kterému se rozhodně nedá vytknout, že klouže po povrchu. Moc mě bavilo prostředí i postava novináře Saši, bývalého vyšetřovatele. Od začátku čtení je jasné kdo, není ale vůbec jasné proč. A než se to na posledních stránkách dozvíte, zažijete několik pečlivě načasovaných dějových zvratů. Můžu jen doporučit.


K této knize jsem se dostala díky komentáři uživatelky alzbeta4340. Ta ve svém komentáři zmiňuje zase jinou uživatelku DK. Oběma děkuji. To nám to tady na Databázi pěkně funguje, že?

alzbeta4340
05.10.2020 5 z 5

Velmi čtivá detektivka z Karlovarska, bývalý policista se zabývá vraždami policejních informátorů. Kniha je to obsáhlejší, ze začátku se může zdát trochu ukecaná, ale na konci všechno do sebe dobře zapadne. Konec obzvlášť chválím, ne vždy se povede detektivku tak smysluplně zakončit.
Celkově hodnotím Letargii jako příjemné čtenářské překvapení - a děkuji své oblíbené uživatelce DK nada3314, že jsem díky jejím komentářům objevila tohoto pro mě zatím neznámého autora. Určitě si opatřím i další knihy pana Mazáče. Ráda doporučuji.

nada3314
04.05.2020 5 z 5

Já jsem nadšená, doporučuji né jen milovníkům detektivek. Vynikající kniha, která má skvělý děj, skvělé postavy a velmi překvapivý konec! Sašu a Andreu si nejde nezamilovat. Moc bych si přála pokračování a vědět, jak to bylo dál.. Já nějak pořád nechápu, proč se nepodporují takhle talentovaní čeští autoři. Je to fakt velká škoda!

Cleo De Nile
06.06.2019 5 z 5

Jsem nadšená. Kriminálka v knižní podobě, odehrávající se v českém prostředí, to nezní zrovna jako recept na úspěch, ale panu Mazáčovi se to přeci jen podařilo. Kniha má velice nečekané rozuzlení, které však působí uvěřitelně, a hlavně velice sympatické hlavní postavy, o kterých bych si ráda přečetla v dalších dílech, pokud vyjdou. Krásné prostředí Karlových Varů (které jsou zde ukázány zcela bez příkras) bylo také velice dobrým nápadem. Navíc jsem se dozvěděla něco víc i o letargii, podle které se kniha velmi trefně jmenuje. Závěrečný zvrat? Bomba. Celou dobu jsem myslela, že tuším, kdo v tom má prsty, ale sekla jsem se. Škoda, že nakladatelství Plus více neinvestovalo do propagace, aby se Letargie dostala k většímu počtu čtenářů.

Foks
16.09.2018 3 z 5

Pro mě tedy neúnosně dlouhý příběh. Kriminální zápletka výborná, postavy velmi sympatické, rozuzlení překvapivé, ale chvílemi mi vyprávění připomínalo mou bejvalku. Mlela a mlela a mlela... A vlastně nic neřekla. Ve vypjatých situacích předlouhé popisy reálií. Díky tomu jsem si knihu nedokázal užít. Kdyby byla o třetinu kratší, dal bych o jednu hvězdu víc.

v.kalabova
22.07.2018 4 z 5

Velmi povedená detektivka, podstatné již bylo řečeno v komentáři níže. Přiznám se, že jsem se občas hezky zasmála i lekla... a do Saši bych se snad zamilovala.

encyklopedie
09.05.2018 5 z 5

..a je to za mnou. Co k tomu dodat. Nic moc....musel bych hodně spojlerovat.
Předoklad se naplnil.... kniha má k avizované americké drsné škole daleko ...ALE jen svou obsáhlostí .....je zkrátka roztažená od Karlových Var až na Slovensko. Nedovedu si představit Chaseho, Spilaneho, Chandlera, že by svého hrdinu nechal "na světě" 540 stran.
To nic nemění na skutečnosti, že se po Goffovi zjevil na planetě "Detektivka" možný dobrý český spisovatel.
Už je tam jedním románem Kopřiva - Rychlopalba.....
už je tam V.Jareš s detektivkou 12.12. a možná bych k tomu přidal prvotinu M.Stručovského - Bez duše......
Ale pořád je to jenom první vlaštovka....
Přesto tvrďák Saša a Andrea zanechávají výraznou stopu na detektivním poli české detektivky. Tahle detektivka se u mne řadí k jedné z nejlepších, která vznikla a vyniká nad ostatní vydávané původní české detektivky / v mnohém marastu, kterým nás zásobuje nakladatelství Moba.../
Poděkování patří nakladatelství Plus, že do této novinky šlo......
Snad se dočkám pokračování .....a mých oblíbených 321% letí vstříc " ku knize páně Mazáčově"

Autorovy další knížky

Antonín Mazáč
česká, 1979
2017  82%Letargie
2020  83%Nezbytná opatření
2021  81%Aristokrat
2019  76%Tři kříže
2023  83%Konzultant

Kniha Letargie je v

Právě čtených6x
Přečtených70x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených5x
Knihotéce77x
Chystám se číst71x
Chci si koupit14x
dalších seznamech2x