Vražda v kryptě

Vražda v kryptě https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508159/bmid_vrazda-v-krypte-Wc2-508159.jpg 4 105 32

Záhady Redmonda a Haze série

1. díl >

Když se jednoho dne v hrobce středověkého rytíře objeví mrtvola mladého muže, případ padne na obecního konstábla Daniela Haze, který ještě sám vraždu nikdy nevyšetřoval. Podezření okamžitě padne na jediného cizince, který dorazil do vesnice Birch Hill těsně předtím, než došlo ke zločinu, ale časem se tento americký kapitán ukáže jako nečekaný přínos. Jason Redmond, bývalý voják a zkušený chirurg, Danielu Hazovi nejenže ochotně pomůže, ale také za něj ve snaze dopadnout vraha nasadí svůj vlastní život. Redmond s Hazem neznají motiv, nemají podezřelé ani dostatek stop, ale vraždu musejí vyřešit, než se jeden z nich stane další vrahovou obětí. Historický mystery thriller z druhé poloviny devatenáctého století, který skvěle vykresluje chamtivost, zločin, misogynii, rasismus, aroganci, nenávist a strach z „těch druhých“ v koloniální éře. První kniha ze série Redmond a Haze je zároveň prvním titulem úspěšné autorky přeloženým do českého jazyka.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Murder in the Crypt , 2020


více info...

Přidat komentář

Anette99
10.04.2024 5 z 5

Pohodová a oddychová detektivka z prostředí anglického venkova v 19. století. Oblíbila jsem si Jasona i Daniela, byť je každý z jiného těsta, vytvořili společně dynamickou dvojku.

lucakuca
07.02.2024 5 z 5

Detektivka z viktoriánské Anglie,která se moc se povedla. Kvalitní čtení. Dva muži, co si padli do noty, ačkoliv je každý úplně jiný a jinde. Líbí se mi noblesa celého příběhu žádné fantasmagorie a ejchuchu chování cool typků současnosti.


broskev28
21.01.2024 3 z 5

Vražda v kryptě je příjemná až idylická detektivka z viktoriánské Anglie – koupili jsme do knihovny právě na základě zdejších komentářů. Jeho lordstvo, Jason Redmond, Američan, který přežil aktivní účast ve válce Severu proti Jihu, se vrací do Anglie na panství svého dědečka. Profesí chirurg, hnedle se nachomýtne k vraždě, což je pro malou vesnici nezvyklá událost. A shodou okolností je zdejším konstáblem velmi inteligentní a sympatický Daniel Haze, někdejší londýnský boby a šakul v jedné osobě (abych využila a použila informaci získanou z nedávno přečtené knihy Kolibřík). Oba gentlemani jsou zhruba stejně staří a hlavně podobně uvažující, takže je radost sledovat jejich společné detektivní pátrání.
Uznávám, že příběh je lehce naivní, ale vůbec mi to nevadilo. Po Snoubenkách smrti mi viktoriánská idylka přišla vhod. Navíc v době, kdy tohle píšu, už jsem přelouskala i pokračování, takže vím, že autorka malounko přitvrdila . . .
Každopádně našim obdivovatelům britských detektivek ze staré školy doporučím a jsem zvědavá na jejich názor.

Makii
02.01.2024 2 z 5

Po Klabouchové jsem potřebovala nějakou oddechovku... Tohle to splnilo dokonale. Ale že by to muselo být zas až tak jednoduché a pitomé... :-D To nemuselo no. Nelíbilo se mi.

Jaymay
26.11.2023 3 z 5

Ke knize jsem si musela najít cestu. První půlka je utahaná, nezáživná, nudná. Druhá půlka už ve mně vzbudila zvědavost, závěrečné kapitoly ubíhaly a já chtěla zjistit, kdo je vrah a jak to dopadne. Nicméně postavy jsou všechny jednotvárné, nezajímavé, k ústřední dvojici jsem si nevytvořila vztah.Knize chybělo napětí a emoce a místy mi připadal příběh až příliš naivní. Přišlo mi to jako bych četla policejní spis, než příběh. Nejsem asi cílová skupina tohoto žánru, kdo ale je, tomu se kniha bude líbit. Abych neházela flintu do žita, zkusím druhý díl. Ponese-li se ve stejném duchu, tak s touto sérií asi skončím.

Jaymay
26.11.2023 3 z 5

Ke knize jsem si musela najít cestu. První půlka je utahaná, nezáživná, nudná. Druhá půlka už ve mně vzbudila zvědavost, závěrečné kapitoly ubíhaly a já chtěla zjistit, kdo je vrah. Nicméně postavy jsou všechny jednotvárné, nezajímavé, k ústřední dvojici jsem si nevytvořila vztah.Knize chybělo napětí a emoce a místy mi připadal příběh až příliš naivní. Přišlo mi to jako bych četla policejní spis, než příběh. Nejsem asi cílová skupina tohoto žánru, kdo ale je, tomu se kniha bude líbit. Abych neházela flintu do žita, zkusím druhý díl. Ponese-li se ve stejném duchu, tak s touto sérií asi skončím.

Nessie72
08.11.2023 5 z 5

Velmi dobré. Uvěřitelné postavy, které se potýkají z mnoha problémy svých životů, stejně, jako každý z nás. Asi je celkem snadné odhadnout, ke komu vedou nitky případu, pokud mate klasické detektivky načtené, ale mně to v nejmenším nevadilo, protože stejně zajímavý je i vývoj ostatních postav. Už se těším na další díl a věřím, že u nás vyjde celá tato brilantní série.

pip11
28.09.2023 5 z 5

První díl této série od mně dosud neznámé autorky mě velmi mile překvapil. Děj se nese v poklidné atmosféře anglického venkova, kam přijíždí kapitán Jason Redmond převzít své panství a titul a přiváží sebou i chlapce Micaha, kterého se ujal. Místní konstábl Daniel Haze začíná vyšetřovat svou první vraždu a pomocná ruka a možná i přátelství mu přijdou vhod. Styl vyprávění se mi líbil, kniha příjemně a plynule ubíhá. Je to klasická, odpočinková detektivka, jejíž hlavní postavy jsem si hned oblíbila. Doufám, že vyjdou všechny díly, kterých jsem napočítala dvanáct.

kolacky
22.09.2023 5 z 5

Dva sympatičtí vyšetřovatelé, každý se svým trápením, a spousta lidiček z anglické vesnice. Jedna vražda a několik podezřelých. Moc pěkné čtení. Těším se na další příběhy!

mystery103
06.09.2023 5 z 5

To bylo hrozně milé čtení. Těším se na další.

maja8148
20.08.2023 5 z 5

Kniha má trochu pomalejší tempo vyšetřování, ale čte se strašně dobře. Postavy milé a příjemné. Také mě bavil střed anglické odměřenosti a americké přímočarosti. A hlavně hlavní dvojka, která pozvolna navazuje příjemné a (snad) pevné přátelství.

Noctua8
18.08.2023 4 z 5

V zásadě se knize nedá nic vytknout. Jak píší čtenáři níže, je to taková klidná detektivka, na dvě odpoledne. Pěkně napsaná. Hlavní postavy si lehce oblíbíte. Snad jen trochu víc napětí a méně předvídatelnosti by bylo fajn najít v příštích dílech.

BARBARRKA
17.08.2023 5 z 5

Jsem spokojená. Zápletka sice banální, ale takový je někdy život, o to lépe vystižena atmosféra doby a charaktery postav. Na konci jsem se chvíli obávala jiného vyústění děje, ale dopadlo to, jak mělo. Moc příjemné čtení, hned bych si dala další.

Galadwen
16.08.2023 5 z 5

Tak tohle mě hodně bavilo - ani ne tak kvůli samotnému případu (který je sice dobře vystavěný, zajímavý, ale nijak zvlášť spletitý), jako spíš kvůli postavám. Je vidět, že autorka je žena - zatímco v některých detektivkách má člověk pocit, že se detektiv tak nějak objevil na místě činu, nemá minulost, budoucnost ani osobní život, případně je to stejný psychopat jako pachatel a v podstatě mu sejde jen na vyřešení vraždy, tady je psychologii a životům obou hlavních postav věnováno hodně prostoru. Kniha se čte sama, nemohla jsem se od ní odtrhnout.
Jediná výtka je k redakci - v překladu zůstalo poměrně hodně překlepů a stylistických chyb, možná má překladatel na svědomí i pár dobově nevhodných příměrů.
Celkově 4,5 hvězdy a zaokrouhluju nahoru, kniha mě opravdu potěšila a těším se na pokračování.

moudivlacek
06.08.2023 4 z 5

Poklidná detektiva z anglického venkova, kde se dají dohromady místní obecní konstábl Daniel a nový lord Jason - Američan, který vše zdědil po svém dědovi.
I když zprvu Daniel Jasona podezírá z vraždy, velice rychle pochopí svůj omyl. Jason pochopí, že to nebylo ze zlého úmyslu. A tak mu nabídne svou pomoc. Je z nich skvělá dvojka, i když to zprvu tak nevypadá. Motiv sice není nic originálního, ale velmi dobře podaný. Takže pokud vám nevadí, že se zde neprolévá moře krve a nejsou zde brutálnosti na každém kroku, tak můžete zjistit, že i tato poklidná detektivka má své kouzlo, vraha jsem sice odhadla, ale i tak mě dokázal překvapit.
Ráda se pustím do druhého dílu.

Trpaslici-zena1
06.08.2023 5 z 5

Příběh se čte rychle a lehce. Hlavní hrdinové jsou sympatičtí. Za mě super.

Zirvith
30.07.2023 4 z 5

Kniha byla docela čtivá a celkem zajímavá. I postavy byly fajn.

zazvorka
27.07.2023 5 z 5

Je to příjemná historická detektivka se sympatickými postavami. Uvítají ji zejména čtenáři, kteří ocení dobové reálie a hledají něco poklidného. Nic strhujícího, kniha mne nenutila číst do noci. Ale ke kávové pauze je to lepší než dezert. Četbu jsem si krásně užila. Pro mne je to za 4,5, zaokrouhluji nahoru.

LilyGorch
22.06.2023 4 z 5

V knížce Vražda v kryptě se kapitán Jason Redmond spolu se svým chráněncem Micahem vrací z Ameriky do vesnice Birch Hill, kde má převzít správu rodinného panství. V této zapadlé vesnici se náhodou zrovna stane vražda. Místní reverend najde v kryptě kostela v hrobce jednoho z rytířů mrtvolu neznámého tmavovlasého mladíka. Vyšetřování se ihned ujímá konstábl Daniel Haze. Protože je kapitán Redmond také zkušený chirurg, pomáhá konstáblovi v nepřítomnosti místního lékaře ohledat mrtvé tělo. Touto výpomocí však případ pro lorda Redmonda ještě nekončí. Nadále se zapojuje do vyšetřování a pomáhá Danielu Hazovi nejenom s rozluštěním hádanky, kdo ze ctihodných občanů ospalé vísky mohl spáchat takový hrůzný čin. Stále však mají žalostně málo stop a navíc se zdá, že někomu jejich pátrání není po chuti. Oběma jim proto začíná jít i o jejich vlastní životy.

Irina Shapiro čtenáři předkládá oddechový detektivní příběh z viktoriánské Anglie. Z každé stránky zavane dobová atmosféra a prostředí malé vesnice působí klidným dojmem spokojeného života. Ovšem nebýt té děsivé vraždy! Rozhovory postav jsou hezky dynamické, takže nedojde k tomu, že by se čtenář začal nudit. Nečekejte žádné spletité drama, jde spíše o příjemně lehkou letní detektivku. Brzy asi začnete tušit, odkud vítr fouká, ale odhalení vraha vás možná nakonec i překvapí. Vytknout můžu snad jen občasné překlepy (vynechané písmenko ve slově, v jednom případě malé písmeno tam, kde patří velké apod.), ale i ty jsem ochotná přehlédnout. ;o)

4/5 *
Za poskytnutí knížky k recenzi děkuji mnohokrát @sberatelka.knih z @knihydobrovsky !

richard7959
17.06.2023 2 z 5

Jak málo čtenáři stačí ke štěstí. Pár reálií z viktoriánské éry, nějaké ty dobové zvláštnosti, které si ruská spisovatelka zjistila na Wiki, a jednoduchá krimi zápletka a máme tu... no co vlastně? Znovu opakuji, že příběh se odehrává ve viktoriánské Anglii a autorka použije přirovnání: ,,Čepel se k němu blížila jako ve zpomaleném záběru". Třeba v příštím díle autorka opět překvapí a do 19. století vměstná další trefné příměry jako třeba ,,hučel jako vrtulník" nebo ,,tiše plul krajinou jako elektromobil". Dále tu máme čitelnou zápletku a "vraha", který dělá nesmyslná rozhodnutí, která nakonec vedou k jeho dopadení. V hlavní roli sympatický americký macho, rozený desperát, který se ztrácí v snobských anglických kulisách a jeden vesnický konstábl s pohnutou minulostí. Bohužel jen tyto postavy jakžtakž dynamicky vedou děj, zbytek je ale hrozná nuda a místy úsměvná a naivní slátanina. Ona by to možná i byla oddechovka, ale to by příběh opravdu nesměl být tak neuvěřitelně dětinský.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány viktoriánská doba historické detektivky

Autorovy další knížky

2023  84%Vražda v kryptě
2023  90%Vražda v opatství

Kniha Vražda v kryptě je v

Právě čtených5x
Přečtených117x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených3x
Knihotéce99x
Chystám se číst117x
Chci si koupit24x
dalších seznamech3x