Králova spravedlnost

Králova spravedlnost https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509489/bmid_kralova-spravedlnost-F9S-509489.jpg 4 37 12

Stanton a Barling série

1. díl >

Došlo k vraždě, jež se vzpírá vší logice – a vrah je stále na svobodě. Anglie roku 1176. Aelred Barling, vážený soudní úředník krále Jindřicha II., je královským dvorem vyslán, aby se svým mladým asistentem Hugem Stantonem vyšetřil brutální vraždu spáchanou ve vesnici nedaleko Yorku. Případ se zdá být jasný. Podezřelý je pod zámkem v místním vězení a rozběsnění vesničané požadují rychlý výkon spravedlnosti. Když se však začnou nacházet další těla, jistota se mění v pochybnost. A v nastalém chaosu zbývá jistota jiná – nikdo není mimo podezření. Stanton a Barling čelí rostoucím nepokojům ve vesnici i vzrůstajícímu hněvu majitele panství a začínají se zaplétat do tajemství, které se vymyká logice. Pronásledují vraha, jenž jim uniká jako nepolapitelné mystérium. Podaří se jim vyřešit hádanku, kdo loví vesničany? A zvládnou to, aniž by se sami stali kořistí?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

The King's Justice , 2018


více info...

Přidat komentář

Shardlake
předevčírem 5 z 5

Miluji příběhy z Anglie a mám ráda historii. V této detektivce odehrávající se ve druhé polovině 12. století za vlády Jindřicha II. nechybělo napětí, zvraty, svižný děj a také jsem se dozvěděla více o ordálu neboli Božím soudu a právním systému té doby. Už teď se těším na pokračování a knihu doporučuji.

Pazďa
10.04.2024 4 z 5

Parádní jednohubka, dobové elementy, které komplikují logické vyšetřování jsou zakomponované ve střídmé míře, autor se nebojí více grafických vražd a celé je to neutralizováno fajn humornými momenty.


astroweb
13.03.2024 5 z 5

Parádní historická detektivka, určitě si přečtu i další. Plastický obraz dvanáctého století v Anglii, včetně doložených vyšetřovacích metod a pátrání hlavních postav.

Jidu
15.02.2024 4 z 5

Musím říct, že když mi kniha přišla jako překvapení, tak jsem dvakrát nejásala. Já zkrátka historické detektivky nečtu. Ale když už jsem to tady měla, tak to přeci nenechám jen tak ležet.

A jsem ráda, že jsem se do toho pustila. Rozjezd byl maličko pomalejší, než odjeli pátrat, tak tu pár hluchých míst bylo, ale jinak to bylo příjemné překvapení.

Středověká Anglie a její soudy, to byl fakt bizár. Utop se a jsi nevinný, neutop se a oběsíme tě, protože to znamená vinu. Dobrá logika.

Vraha jsem neodhadla, to je další velké plus. Hlavní postavy mi byly sympatické a držela jsem jim palce. Ti, kteří mi měli pít krev, tak ji pili, takže emoce rozhodně autor vzbudit umí.

Celkově knihu hodnotím na 70% a jsem ráda, že jsem zase zkusila něco jiného. Doporučuji.

roman6788
10.02.2024 5 z 5

Pri tolkych vrazdach su v porovnani s tym Vrazdy v Midsommeri ako Lolek a Bolek :D

nero 13
24.01.2024 4 z 5

Královská spravedlnost byla ve středověké Anglii drsná a krutá, ale to byla v té době v celé Evropě, byla také mnohem přímočařejší a rychlejší než dnes už z toho důvodu že neexistovali klasické věznice, protože nikdo v té době nechtěl platit jejich provoz a proto se rozsudky vyhlašovaly téměř okamžitě a kdo nebyl popraven nebo mu nebyla useknuta nějaká část těla, tak skončil v nějakém dolu, nebo ve Středomoří přikován na Galéře k veslu.
Kniha byla celkem zajímavá, už ten popis Ordálu na začátku mně zaujal, na ty co ho absolvovali se přesně hodí známé přísloví, z deště pod okap nebo z bláta do louže. Určitě zkusím od autorky i další díl.

babicka_amalka
07.12.2023 4 z 5

příjemné překvapení, dobře napsané, čtivé, zajímavé;
takže neodolám a pustím se hned do dalšího dílu;

Lovana
31.10.2023 4 z 5

Kniha mě úplně minula, dokud se ke mně nedostala prostřednictvím štafety a když se mi dostala do rukou, tak jsem byla hodně zvědavá, co na ni budu říkat. Detektivku ze 12. století jsem ještě nečetla, ale vůbec mi to nevadilo a mile mě kniha překvapila.
Dvě hlavní postavy jsem ze začátku moc nemusela, ale postupem času se můj postoj k nim měnil, a nakonec jsem si je docela oblíbila. Rozhodně to vůbec neměli jednoduché a klobouk dolů za to, jak případ vyřešili.
Vraha jsem neodhadla, když jsme zjistili, kdo to je, tak jsem byla opravdu překvapena, i když v jednu chvíli mě to napadlo, ale rychle jsem tuto možnost zavrhla.
Kniha se četla velmi rychle, stránky utíkaly samy pod rukama. Překvapil mě úplný konec, to jsem nečekala.
Docela síla byly popisy ordálu, v tomto ohledu to byla opravdu šílená doba. Jsem ráda, že tam ordál nebyl vícekrát, protože mi to nedělalo úplně dobře. Jsem ráda, že autorka na závěr přidala i historické upřesnění, to jsem vždy u historických knih ráda, když tam autor takový popis přidá.
Určitě si časem přečtu i pokračování, jsem zvědavá, jak se bude dále vyvíjet spolupráce hlavních postav.

Hodnocení: 4*/5*

Iva.Iv
26.05.2023 5 z 5

Příjemné překvapení v podobě této středověké detektivky. Kniha mě moc bavila, svižně napsaná, včetně popisu života Anglie 12. století. Zápletka, vyšetřování a další vraždy, to vše bylo napínavé, mělo to spád a ani chvilku jsem se nenudila. Kniha mi prostě sedla. Doporučuji a doufám, že ústřední dvojice, nevyšetřovala poprvé, že nás čeká v budoucnu nový případ

Dela90
08.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Došlo k vraždě, která se vzpírá vší logice. Proto musí vážený soudní úředník Barling a jeho asistent Stanton tuto vraždu vyšetřit. Vydávají se do vesnice nedaleko Yorku. Ač se případ zdá pro mnohé zprvu jasný a obviněný je v žaláři. Nic není tak, jak se na první pohled zdá a najednou začne být ve vesnici nebezpečno. Začínají umírat lidé jeden po druhém. Zvládnou vraha chytit v čas nebo se stanou i oni jeho kořistí?

Detektivní román ze středověké Anglie, naprostý výstup z mé komfortní zóny! Detektivka, která mě naprosto pohltila a já ji během dvou dní slupla jako malinu. Strhující vyšetřování dvou zástupců za královu spravedlnost, které Vás už od začátku vtáhne do svého příběhu. A vy přemýšlíte, kdo je teda vrah?!

Musím se přiznat, že já jsem tipovala úplně někoho jiného a fakt jsem si myslela, že to ten člověk udělal.

Děj je zasazen do Anglie roku 1176 a některé způsoby tzv. ordály, které se opravdu v té době děly - za předpokladu, že byl případ vraždy nejasný nebo neměl svědka - mi přišly naprosto hrůzostrašné. No, byla to hrozné doba.

Příběh je čtivý a poutavý. Kniha má krátké kapitoly.

Ke konci knížky už mi slušně běhal mráz po zádech a při závěrečném rozuzlení, kdy vrah popisuje jednotlivé vraždy, jsem se musela několikrát zhluboka nadechnout. Ale věřím, že někomu to nemusí připadat děsivé, tak jako mně, já jsem prostě strašpytel, no. Opravdu jsem překvapená, jak mi tahle kniha sedla. Od začátku až do konce jsem se vůbec nenudila. A myslím, že jsem tenhle typ detektivek bude můj šálek kávy.

Za mě velké doporučení!

Co je důležité, víme jen tehdy, když to najdeme. A abychom našli, musíme hledat. Důkladně.

Mnozí by řekli, že spravedlnosti, bylo učiněno zadost. Spravedlnost však také vyžaduje, abychom se dobrali pravdy. A abychom tuhle pravdu pochopili, musíme znát všechna příslušná fakta.

ELENtheKNIHOMOL
06.05.2023 4 z 5

Píše se rok 1176.
Barling,vážený soudní úředník krále Jindřicha II.,je soudním dvorem vyslán, aby se svým mladým asistentem Stantonem vyšetřil brutální vraždu spáchanou ve vesnici nedaleko Yorku.
Případ se zpočátku zdá jasný.Podezřelý je zavřený v cele a obyvatelé vesnice spolu se svým lordem jsou si jisti,že je vinen.
Barling je připraven dát souhlas s popravou a jet domů, dokud si Stanton na případu nevšimne něčeho důležitého,něčeho, co mu nesedí a začne být přesvědčen o tom,že v cele čeká na popravu nevinný muž.
Na příbězích ze středověku mi vždycky dost vadí, že jsou velmi často sanovány... lidé mají čisté vlasy,všechny zuby atd.Tady tomu tak není, což je skvělé.Tato autorka pojala středověkou Anglii popravdě, přesně takovou jaká v té době byla- špinavé,páchnoucí,násilné a zpocené místo, kde lidé hodně umírají a život je dost nejistý a hrubý.
Máme tu dvě zajímavé hlavní postavy,které se nemají rády a učí se spolupracovat.Ani jeden z nich nebyl potěšen z toho,že byly pověřeni tímto úkolem.Během vyšetřování si vytvoří dobrý pracovní vztah založený na rostoucím vzájemném respektu.Jejich postavy a charaktery všech hlavních podezřelých i obětí jsou dobře propracované.Vyprávění plyne svižně a zároveň poskytuje čtenáři informativní obraz anglické společnosti a života na vesnici ve 12.století a pochopení důležitých soudních reforem,které byly charakteristickým znakem Jindřichovy vlády.
Zápletka je dobře vystavěná a ke čtenáři spravedlivá, se spoustou zvratů a falešných vodítek,které nám dávají prostor k hádání a přemýšlení.
Jediné co mi vadilo byly dost často se opakující aspekty kolem minulosti hlavní dvojice,které nám ale nebyly objasněny.Nejspíš si to autorka schovává pro příští díly.
Jako fanoušek historických detektivek se těším až si budu moci přečíst další díl z této série.

Mája777
22.04.2023 5 z 5

Další série přede mnou. Ach jo.
Musím říct, že se mi líbila. Celkem svižně napsaná historická detektivka. Kromě opravdu ošklivých vražd a jejich ne právě jednoduché vyšetřování, sledujeme také začínající spolupráci dvou vyšetřovatelů - putovního soudce Barlinga a soudního posla Huga Stantona. A jak to bude dál. Snad nebudeme čekat dlouho. Doporučuji.
(22. 4. 23 - 10 397 - 29)

Štítky knihy

sérioví vrazi historické detektivky středověká Anglie

Autorovy další knížky

2023  80%Králova spravedlnost
2023  78%Vraždy v klášteře
2024  80%Vraždy v Canterbury

Kniha Králova spravedlnost je v

Právě čtených2x
Přečtených45x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce70x
Chystám se číst57x
Chci si koupit17x
dalších seznamech2x