Kopírák

Sam Holland

Major Crimes série

1. díl >

Nejděsivější krimi thriller roku! Má krutost nějaké hranice? Anglii ochromí série hrůzných vražd. Každá byla spáchána jinou metodou, brutální … a povědomou. Pachatele totiž podle všeho inspirovali nechvalně proslulí sérioví vrazi – Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Edmund Kemper a další. Vysloužil si proto přezdívku Kopírák. Co když se ale rozhodne své vzory ještě překonat?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2023 , Kalibr
Originální název: The Echo Man, 2022

Komentáře knihy Kopírák

weny1
včera

Velmi svižně čitelná kniha s temnou a místy opravdu brutální atmosférou, která dokáže vyvolat až nepříjemný pocit v žaludku. Pachatele jsem sice odhadl už přibližně v polovině, přesto mě závěr dokázal částečně překvapit. Celkově mi ale přišlo, že příběh zůstal tak trochu nedotažený a mohl být uzavřený výrazněji.

Andrea81
včera

Brutální a temné.

stojinek
04.03.2026

Precteno téměř na jeden zátah...mělo to veškeré atributy, jaké kvalitní thriller má mít...napětí, drsnost, naturální pojetí.Zajimava byla spojitost se skutečnými sériovými vrahy a jejich zločiny...pozor, kniha je pro opravdu otrle čtenáře!

martinka07
02.03.2026

Od první strany mě kniha pohltila a nechtěla jsem přestat číst. Napínavé od začátku až do konce. Tipů na to, kdo je vrah jsem měla několik a vlastně jsem se i trefila, i když to chvilku vypadalo, že ne. Občas se mi z brutality činů dělalo až špatně.

BlahJana
24.02.2026

Hodně brutální čtení, napínavé od začátku až do konce, jen ten konec byl trochu nedokončený...

archivářka115
23.02.2026

Knížka se četla ze začátku dobře. Ke konci jsem byla zmatená. Pletly se mi jména. Třeba si ještě nějakou knihu přečtu.

Lka
07.02.2026

Audiokniha :
Pěkný thriller, i když trochu chaotický. Měla jsem trochu problém se orientovat v jménech. Vyposlechla jsem na jeden zátah, bylo to napínavé. Určitě se budu těšit na další díl.

Hakate
06.02.2026

Ke knize jsem díky nižšímu hodnocení dlouho odsouvala a přiznám se, že tak nízkému hodnocení nerozumím. Spojit nejznámější jména reálných sériových vrahů a zamotat tak hlavu detektivům je skvělý námět a příběh je tak i dobře pasován. Brutálnost a krvavost vražd již je viditelná a dá se předvídat už pouze tím, pokud si do jednoho příběhu vložíme jména jako Charles Manson, Jeffrey Dahmer a další. Postavy jsou sympatické s trendem aktuální doby, tedy hlavní postava má prostě nějaký problém. Kniha je čtivá, brutální, krvavá, což již po přečtení anotace očekávám. Za mě kniha splnila očekávání a má vše, co má dobrý thriller mít. Naopak by mě zklamalo, pokud by tento způsob vraždění byl vykreslen jako příběh na bázi slečny Marplové. Otevřený konec vzhledem k faktu, že kniha je součástí série mi nevadí, pokud se v následujících dílech dočkáme pokračování Původně jsem se rozmýšlela mezi 4 a 5*, ale vzhledem k nízkému hodnocení, dávám plný počet bodů. Kniha si nezaslouží, tak nízké hodnocení. Snad jen ... malé doporučení čtenářům, pokud mi vadí popisy brutálních vražd, tak ač je kniha bestselerem nebo jiným hitem, nebo na hezkou obálku, tak ji prostě nečtu.... milovníci Cartera, Fields nebo například Dextera tuto knihu určitě ocení.

brunettlibrary
03.02.2026

Kniha Kopírák byla skvělá a moc se mi líbila. Styl psaní mě okamžitě pohltil a nemohla jsem přestat číst – příběh měl skvělé tempo a neustále mě nutil obracet další stránky. Velkým plusem je neotřelý námět, který působí svěže a originálně. Konec byl výborně vystavěný a sériového vraha jsem vůbec dopředu neodhadla, což mě opravdu potěšilo. Celkově jde o napínavou a chytře napsanou knihu, kterou rozhodně doporučuji.

Netorack
02.02.2026

(SPOILER) Tak já úplně nevím, zase jsem se s tím nadšením společnosti neprotnul a kniha se mi (hlavně po polovině) zas tak moc nelíbila.

U detektivky/thrilleru má být vše zejména logicky do sebe zapadající a tady mi to občas celkem skřípalo:
(VELMI LEHKÉ SPOILERY)
- žhář nejdříve vleze do domu, vyndá baterky z hlásičů, a pak zase vyleze a zapálí to zvenčí (chápu, že tím někoho kopíroval)? A to věděl najisto, že se někomu podaří utéct?
- řádí nám tu masový vrah s 25+ oběťmi, ale policejní šéf nepustí chlup na jeho psychologický profil od profesionála (zopakováno dvakrát), takže ho bude muset sestavit elév po večerech, protože se o to trochu zajímá?
- celý děj knihy se odehrává během jednoho týdne (během nějž vrah dělá i jiné věci než aranžuje vraždy), jsme si jistí, že to jde stihnout?
- vrah chodí po světě rutinně v ochranném obleku, že nezanechává biologické stopy, vlasy ani nic jiného?
- dva policajti jedou někam, kde mají zastihnout nelidského sériového vraha, ale nevezmou si na to zbraň, natož nějaký klacek?
- co to předvedla postava x po propuštění z vězení?
(konec SPOILERU)

Kromě toho mi byla těžce nesympatická postava Jess, která je tedy podle svých slov "porouchaná", ale pokud nám příběh měl přiblížit její lidskou stránku, nepovedlo se mu to.

No nic, dávám tři hvězdy za pro mě originální myšlenku a námět, ale dál už se to podle mě zas tak moc nepovedlo.

A můj soukromý problém, který se v knihách občas objevuje a nadzvedává mě. Autorka může vybrat naprosto jakákoliv jména pro své hrdiny, ale tři hlavní mužské postavy se jmenují Nate, Nave a Noel. Jako proč?

Posloucháno jako audiokniha, jejímu zpracování nemám co vytknout.

Čtenářská výzva "Kniha s barevnou ořízkou".

hanzmb
30.01.2026

Kdyby někdo vytvořil přehled detektivek s počtem stránek na 1 vraždu, tak by tahle kniha patřila ke špici. Z kraje mi to dost vadilo. Jednotlivé vraždy se většinou neřešily do detailu a ztrácel jsem o nich přehled. Pak mi ale došlo, že to nevadí, že vlastně nejsou vůbec důležité. Sloužily jen k celkovému navození atmosféry a jejímu kontrastu s osudy 3 hlavních hrdinů. To se autorce opravdu podařilo. Bod jsem sundal za mě časově nereálnou situaci. To se zkrátka při pracovním vytížení vraha stihnout nedalo. A taky mi vždy vadí příliš otevřený konec. Ale určitě se k sérii vrátím.

Áňa 998
25.01.2026

Pamatuju si, jak vycházel Kopírák a byl kolem toho boom. Já jsem se tomu nějak vyhnula, ale jak to tak bývá, některé knihy si své čtenáře prostě dokážou najít. A já jsem moc ráda, že jsme knihám od Sam Holland přišla na chuť! Sice jsem si sérii Major Crimes, kterou Kopírák otevírá, četla docela na punk, ale zpětně mi to vlastně nevadí.
Proč na punk? Jako první jsem totiž četla druhý díl, Číslo 20, pak Pána loutek a teprve po tom první díl, Kopíráka. Všechny tři knihy mají i krásnou ořízku, ale to není celé. Příběh jaký se v nich skrývá stojí pokaždé za to!
V této knize si přijdou na své fanoušci true crime podcastů, seriálů, filmů a knih. Pachatel se totiž nechává inspirovat činy známých zločinců, které zná celý svět. Proto kopírák. Upozorním, že kniha není úplně pro slabé povahy, místy jsem měla husí kůži i já, a to si myslím, že jsem docela otrkaná.
Musím se přiznat, že jsem měla docela problém s postavami. Jsou popsané pěkně a když se v nich vyznáte, je to super. Problém ale je, že se tu jmenují podobně a já nemám pamatováka na příjmení. Takže jsem mezi postavami docela bloudila. Pak je tu ale Cara a Griffin, moje záchrana, protože se objevují i v Pán loutek a ten příběh mám docela ještě v paměti.
Čtivost? O té nejde pochybovat. Autorka sází na krátké kapitoly a to je podle mě jasná výhra. Když máte detektivku s krátkými kapitolami, rychle utíká a pořád se něco děje. Zároveň Vám to dovoluje odejít od knihy i průběžně, protože rychle dočtete zaklapnete a můžete jít.
Tím, že mám za sebou další dvě knihy, tak pro mě Kopírák taková bomba nebyl. Myslím si ale, že kdybych četla sérii postupně, taky bych se na něj dívala trochu jinak. Každopádně jse ráda, že mám sérii komplet a můžu se těšit na další díly. Letos bychom se totiž měli dočkat další knihy do série! Vyjde pod názvem Odpočet smrti a jako datum jsem zahlédla duben. Tak snad!

Hanni.v
20.01.2026

Tak to bylo něco. Ten koenc mě fakt přkvapil, ale sakra naštval zaroveň :D Hned jdu na další díl.

absa2611
15.01.2026

Takhle nelogickou splácaninu už jsem opravdu dlouho nečetla.
Ono to bylo tak blbý, až to bylo vtipný. Autorka by si možná mohla místo vrstvení nelidských a surových kruťáren mohla ve svém volném čase buď nastudovat práci kriminalistů i policie všeobecně a nebo aspoň přečíst pár dobrých detektivek.
Tu hvězdu a půl dávám za snahu.

Bubulka
15.01.2026

Když pominu jak strašně jsem se ztrácela ve jménech postav, samotný příběh byl zajímavý.

KateBeckett
11.01.2026

Tak toto bylo opravdu šokující, zvrácený, nechutný a neskutečně napínavý. Nemohla jsem přestat číst, musela jsem vědět kdo je vrah. Ale že se to až takhle zvrtne jsem nečekala. Některé pasáže se mi četli opravdu špatně ale celkově je příběh strhující a neuvěřitelně vás vtáhne. Za mě nejlepší, co jsem kdy četla.

Mruskulka
05.01.2026

Já se nemohla odtrhnout. Kniha se četla velmi snadno, krátké kapitoly, plno napětí, které vás nutí dál a dál číst. Měla jsem podezření, kdo je vrah a bylo to tak, ovšem od potvrzení mé domněnky nastaly další a další zvraty. Super.

DandyN
05.01.2026

Trochu nešťastný výber mien mužských hlavných postáv - Nate, Noah, Nava... spočiatku bol pre mňa maličko problém sa zorientovať, že o kom teraz hovoríme? Inak dobre napísané, napínavé, čtivé.

koblížek779
04.01.2026

Napínavá kniha která se velmi dobře čte. I když kniha Číslo 20 se mi líbila o něco více.

ramgad73
03.01.2026

Kniha se velmi dobře četla. Strhující příběh u kterého jsem si říkala, že to ani není možné: Jak jsme duvěřiví tvorové. Nevěř nikomu a podezirej všechny.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi