Kopírák

Kopírák https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507971/bmid_kopirak-zb1-507971.jpg 4 647 219

Nejděsivější krimi thriller roku! Má krutost nějaké hranice? Anglii ochromí série hrůzných vražd. Každá byla spáchána jinou metodou, brutální … a povědomou. Pachatele totiž podle všeho inspirovali nechvalně proslulí sérioví vrazi – Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Edmund Kemper a další. Vysloužil si proto přezdívku Kopírák. Co když se ale rozhodne své vzory ještě překonat?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

The Echo Man , 2022


více info...

Přidat komentář

martina5360
11.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Vždy, když je kniha psaná z pohledu vyšetřovatele i pachatele, tak mi to přijde mnohem zajímavější.
Za mně velmi napínavé čtení.... I když v závěru by stačil klidně i jen jeden pachatel....

85098211
09.04.2024 3 z 5

(audiokniha)
Už od začátku knihy jsem se nedokázala ubránit pocitu, že ji autorka napsala hlavně na efekt. Vraždy byly totiž neskutečně brutální a krvavé. Navíc jsem si dost dlouho hledala cestu k jedné z hlavních postav, a sice Jess. Ta mi nebyla vůbec sympatická a její chování mi částečně i vadilo. Samozřejmě je možné, že to byl pouze můj subjektivní pocit, ale prostě jsem si nemohla pomoct... Jako audio je kniha načtená naprosto dokonale - a musím upřímně přiznat, že pokud bych ji měla číst, pravděpodobně bych ji odložila. O co v ní konkrétně půjde, psát nebudu, to v podstatě poměrně přesně prozrazuje anotace. Teprve v poslední části se mi kniha začala líbit o něco víc - a právě za to ve finále jednu hvězdičku přidávám. Rozuzlení případu (či případů) bohužel překvapivé nebylo. Pokud jste totiž četli pozorně, dalo se dobře odhadnout, kdo bude za těmi nechutnostmi stát - takže to se podle mého názoru autorce zrovna nepovedlo. Kromě toho se nedokážu ubránit srovnání s jinými thrillery, například těmi od Chrise Cartera, které jsou o celou třídu lepší, než byl tento... No a protože mi kniha jako celek opravdu moc nesedla, další už s velkou pravděpodobností vyhledávat nebudu. A to jsem se na Kopíráka tak těšila...


LenaBilkova
03.04.2024 5 z 5

Přečtena jedním dechem. Poslední 2/3 knížky během dne.

Michelle13
01.04.2024 5 z 5

Kopírák je nejen nejděsivější, ale také strhujícím krimi thrillerem roku. Autor vytváří nekompromisní atmosféru napětí. Krutost sériových vražd, inspirovaná skutečnými zločinci, jako jsou Charles Manson, Jeffrey Dagmar a Edmund Kemper, dodává příběhu hloubku a temnotu. Autor mistrovsky smíchává realitu a fikcí, čímž vytváří strhující a působivý příběh. Přezdívka Kopírák nejí pouhým názvem, je to zrcadlo do temných myslí zločinců, kteří hledají inspiraci v minulých hrůzách. Je pravda, že autor nešetří na popisu brutálnosti těchto činů, což přispívá k napínavosti a emocionálnímu zaujetí čtenářů. Přestože téma může být náročné, autor ho zpracovává s úctou k obětem a bez zbytečné senzace. Hlavní postavy jsou napsány s hloubkou a komplexností. Jejich vývoj a vnitřní konflikty dodávají příběhu lidský rozměr a posouvají ho za hranice běžného krimi thrilleru. Myslím si, že autor si zaslouží uznání za svůj poutavý styl psaní a schopnost udržet čtenářský zájem od začátku do konce. Překvapivé zvraty a chytrá konstrukce příběhu vás udržuje v napětí až do poslední stránky. Bylo to super. Jsem ráda, že jsem na knihu narazila.

boeink
31.03.2024 3 z 5

Poslední kapitolu jsem dočetla s uspokojením, že konečně jednou jsem celkem brzy správně odhadla vraha. Jenže za poslední kapitolou byl ještě epilog a tam mi do toho autorka hodila vidle. A musím říct, že tím mě dost naštvala, protože takový konec se mi vůbec nelíbil. Zbytečně to překombinovala a celé to působí nevěrohodně a neuvěřitelně. (Už jen...kde na tohle všechno vrah bral čas???) A nedokončeně. Takže až po epilog dobrý.

TeriLoch
30.03.2024 5 z 5

Čtivé, napínavé, brutální, dobře se četlo. Tušila jsem kdo je vrah, ale závěr nakonec překvapil. Klidně bych ještě četla dál! :)

rodak
29.03.2024 5 z 5

Kam se dá až zajít v popisování lidského,hrůzného, a hlavně nepochopitelného chování lidí. Pominu-li, až někdy přes čáru chování hlavních osob v knize četlo se fajn...

Standa24
28.03.2024 3 z 5

Z knihy mám trochu rozporuplné pocity. Díky krátkým kapitolám se četla dobře, bylo tam napětí. Ale přišlo mi, že celý děj je postavený na popisech násilí a brutality. O postavách jsme se toho moc nedozvěděli, tedy kromě velice nesympatické Jess, jejíž chování bylo dost nelogické. Vývoj příběhu sliboval nějaký super závěr, ale tohle mi přišlo spíše rozpačité ...
PS: Přečteno v angličtině.

monushka
19.03.2024 3 z 5

Šmírák je velmi čtivá kniha, která má i skvělé téma vražd inspirovaných známými vrahy. Ale na můj vkus byly všechny charaktery vykresleny pouze z rychlíku, strašně mi vadila postava Jess (která se jen tak náhodou nenápadně přidá i do řešení případů). Vraha jsem vytušila v podstatě hned, co se v příběhu objevil. Jsem ráda, že jsem knihu nečetla v době jejího neustálého marketingového omílání. To na mě působí právě naopak než aby mě to navnadilo k přečtení.

Zuzíček77
14.03.2024 5 z 5

Tak na úvod musím říct, jsem ráda, že jsem si komentáře ke knize přečetla až po dočtení knihy. Tenhle příběh jsem si zamilovala, bylo to opravdu do detailů popsané. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Líbila se mi celková dějová linka. Napínavé to bylo, a i když jsem si myslela, že celou dobu vím kdo to je, konec pro mě byl překvapením. Trochu mě překvapilo, že to zůstalo takové otevřené klidně bych ještě četla dál. Ráda bych věděla jak to se všemi dopadlo. Samozřejmě už podle jména knihy víme, že tam nebude úplně něco co ještě neznáme ale mě to tedy nevadilo.

Luca84
14.03.2024 3 z 5

Za mě zklamání. Tolik se o této knize napsalo, ale já měla celou dobu pocit, že knihu autorka napsala jenom pro peníze. Skvěle vybrané téma - nejznámější masoví vrazi. V době, kdy každý druhý poslouchá nebo čte true crime příběhy. Takže ti nejznámější a nejbrutálnější vrazi jsou kopírováni někým a anglická kriminálka nemá žádné stopy. Vraždy popsány skutečně podrobně, ale ta omáčka okolo - děs! Hloupé, ne-uvěřitelné. Některé dějové linky předvídatelné, plytké. Na závěr ale musím napsat, že vraha jsem neuhodla, i když vlastně trochu ano. Autorce v ČR vyšla nová kniha (Číslo 20) a já mám obavu, že jde zase jen o marketingový tah. Prosím, kdo jste ji četli, napište mi třeba do zprávy, že to není ztráta času číst. Děkuji a klobouček. :)

Barbora.M
09.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Nebylo to úplně špatné. Nenazvala bych to nejděsivějším thrillerem roku, už jsem četla děsivější a napínavější knihy. Trochu mě mrzí, že jsem si tak ve čtvrtce knihy řekla "ten by to mohl být" a od půlky už jsem o vrahovi měla jasno a už se mi moc nechtělo číst dál. Od tříčtvrtin příběh začal gradovat a pak najednou otevřenej konec...? A dle anotace to nevypadá, že by Číslo 20 mělo být pokračováním. Takže vlastně co? Zavřeli "nevinného" a vraždit se bude dál?

petra6554
04.03.2024

No nevím. Na začátku jsem byla hodně zmatená. Tápala jsem co jsou vlastně zač hlavní postavy, než jsem si k nim našla cestu. První polovinu knihy jsem vlastně netušila jestli ji dočtu - vraždy příliš syrově popsané a postavy ne moc sympatické. Od poloviny jsem již tušila kdo bude vrah, ale konec to hodně zachránil - nečekaně překvapil a vlastně ve mě nechal "pocit" a musím na něj stále myslet.

nina3905
02.03.2024 4 z 5

Od začiatku do konca napínavý dej, autorka sa s čitateľmi pohrala, za mňa knihu odporúčam.

lenjak
29.02.2024 odpad!

Kniha naprostý propadák a zklamání. Nedopracované, přehnané, vulgární a vlastně hloupé. Naservírovat mi, že zabiju 5 lidí takovým způsobem, nezůstane po mně stopa a přitom chodím do práce, kde jsem od nevidím do nevidím. A šup druhý den už mám na svědomí další hromádku pěkně zpracovaných mrtvol. Něco tak blbého jsem dlouho nečetla a bylo to těžké dokončit. Za mně ROZHODNĚ NE.

Pavčule
28.02.2024 3 z 5

Už jméno knihy říká o čem bude . Nic nového a všechno dohromady . Průměr .

Evišťátko
20.02.2024 4 z 5

Zápletka a nápad mi nepřipadaly špatné.Kdyby se autor vyhnul podrobným popisům násilí, některé medicínské záležitosti konzultoval s odborníky,pak by pro mě byla kniha zajímavým počinem ve světě thrillerů.

blebuska
17.02.2024 5 z 5

Svěží detektivka, četla se rychle a dobře, ano, některé popisy býk drsné, ale nijak mě to nerušilo. Zhruba za polovinou jsem měla tip, kdo ta tím stojí a potvrdil se, i když konec překvapil... Kapitola navíc by neuškodila. Ale doporučuji

Jidu
15.02.2024 2 z 5

Taky vám někdy přijde, že anotace knize ublíží? Tady se to, za mě, jednoznačně stalo. Nejděsivější krimi thriller roku to opravdu není. Ano, jsou zde dost brutality, to nepopírám, ale nejděsivější zkrátka a dobře ne.

Přemýšlím, od čeho začít. Neskutečně se nepovedl překlad knihy. Některé věty nedávaly smysl a musela jsem je číst několikrát, abych pochopila, o co jde.
Nevím, co se s českým překladem děje, ale je to několikátá kniha, kde jsem na to narazila. Ale za to autorka nemůže, takže hvězdičky kvůli tomu neubírám.

Za co ale jednoznačně hvězdičky beru, tak je provedení knihy. Větší klišé by nebylo? Za každou cenu sem nacpat tunu sexu, drogově závislého a problematického vyšetřovatele a tomuhle podobné věci, to fakt nebylo nutné.

Další věc, co mě neskutečně vytáčela, tak bylo to, že si hlavní vyšetřovatelka pletla masové vrahy se sériovými. Ne, tohle fakt neexistuje. Je to asi tak jedno, jako kdybych si já pletla má dáti s dal. Prostě...ne .

Samotné vyšetřování taky probíhalo všelijak. Nic a pak víceméně někoho něco osvítilo a bylo. Úplný konec knihy to trochu zachránil, ale nebyl dotažený. Nevím, jestli má být pokračování, ale tohle se zkrátka nevyřešilo.

Celkově oceňuji námět, to kdyby dostal do ruky třeba Carter, tak to by bylo, a originalitu konce. Nicméně stále nedostatky převažují a já musím tento hit hodnotit jako slabší podprůměr.

Tereza0107
14.02.2024 4 z 5

Na Kopíráka jsem byla opravdu zvědavá, protože jsem na něj od mnoha booktooberek slyšela pět samou chválu. Tak jsem se tedy nechala zinfluencovat a pořídila jsem si ho. A nemůžu říct, že by to bylo nějak špatné. Příběh se četl jedním dechem, postavy mi sedly a nenudily mě, zápletka s vrahem, který kopíruje nechvalně známé sériové zabijáky byla také super. Ale u thrillerů mi celkový dojem většinou pokazí nereálný závěr. A nejinak tomu bohužel bylo i tady. Proč tolik překombinovanosti? Za to ta jedna hvězdička dolů.

Autorovy další knížky

Sam Holland
americká
2023  74%Kopírák
2024  81%Číslo 20

Kniha Kopírák je v

Právě čtených26x
Přečtených820x
Čtenářské výzvě135x
Doporučených29x
Knihotéce281x
Chystám se číst390x
Chci si koupit128x
dalších seznamech11x