Clara del Valle Clara del Valle komentáře u knih

☰ menu

Město v mlze Město v mlze Jaroslav Konáš

Hrozná fantasmagorie, hlavně v závěru, nicméně první polovina dobrá, tajemná až strašidelná atmosféra městečka velmi sugestivně popsaná. Některé momenty bohužel nedotažené, což je škoda (velmi dobře to zanalyzovala ve svém příspěvku Kanuska). Ale mohl by z toho být dobrej film :-)

24.03.2024 3 z 5


Coco Chanel: Pohled zblízka Coco Chanel: Pohled zblízka Lisa Chaney

Za sebe mírné rozpaky. Kniha je životopisná, nicméně z mého pohledu působila velmi nedotaženě, jakoby klouže po povrchu a odmítá jít do hloubky osobnosti madame Chanel. Celý ten život tak mělce prosvištěl a mám pocit, že jsem se vlastně o ní moc nedozvěděla. Na druhe straně mě velmi bavil popis života francouzské společnosti hlavně v obdobích obou valek a v mezivalečném období. Škoda, už jsem četla lepší životopisy.

18.11.2023 3 z 5


Komtur Komtur Petr S. Pixy (p)

Ze začátku celkem zajímavý příběh se sympatickou čtveřicí hlavních hrdinů, bavilo mě to. Bohužel od zhruba poslední třetiny se to změnilo ve "vichr z hor". Hrozná fantasmagorie, to prostě nemělo hlavu ani patu. Ani bych to snad nikomu nedoporučila. Škoda.. no :-(

31.03.2023 2 z 5


Rožmberská hrobka: Příběh hledání Rožmberská hrobka: Příběh hledání kolektiv autorů

Knihu jsem si půjčila v knihovně, pečlivě přečetla, všechny dokumenty na YouTube k tomuto tématu shlédla, ale znáte to... nakonec jsem stejně zjistila, že bez této knihy nemohu být, musela jsem si jí koupit :-) Cena by se někomu mohla zdát velmi vysoká, podle mě však odpovídá badatelské práci a množství informací, nádhernému křídovému papíru, úžasným fotografiím a TOP bonusu - QR kódům, to je prostě pecka! Navíc si myslím, že speciálně tato kniha je jasnou investiční záležitostí, za pár let bude kniha velmi žádaná (pochybuji, že by vycházela v dotisku) a její cena bude vysoká.
Ten příběh hledání a průzkumu hrobky je naprosto úžasný, pro milovníka historie je to pohádka, proč číst nějaké romány, když toto je mnohem napínavější, zajímavější a poučnější?
Jinak velmi oceňuji metodu nedestruktivního průzkumu, muselo být obrovským pokušením ten prsten vytáhnout, třeba jen na chvíli, nebo ten zlatý řetěz, útržek látky z Kateřininých šatů. Tady mi pro srovnání běží v hlavě dojem z dokumentu o zkoumání původu Boženy Němcové, který odvysílala ČT, tým "badatelů" tam doslova zhanobil ostatky malé holčičky z rodu Kuronských, když pilkou rozřezal její kosti a v Zaháni násilím otevřel relikviář je proto, aby vyjmul srdce vévodkyně Dorothey Talleyrandové. To vše, aby získal DNA a objasnil něco, co naprosto nemá vliv na dílo BN. Metody nedestruktivní archeologie jsou mi mnohem bližší, nechávají totiž pořád skulinku pro nějaké tajemství, pokoru a úctu k našim předkům a jejich ostatkům.

02.03.2023 5 z 5


Život po Kafkovi Život po Kafkovi Magdaléna Platzová

Na tuto knihu nestačím. Snažila jsem se 35 stran, ale bohužel naprosto jsem po celou dobu netušila, která bije.
V druhé kapitole se seznamujeme s chlapcem Joachimem a celou rodinou žijící ve vyhnanství. Od prvních řádek této kapitoly jsem nabyla dojmu, že příběh je vyprávěn z pohledu tohoto chlapce. Při večírku se tam najednou objeví Felice a Robert, chvíli to trvá, než si uvědomíte, že jsou to právě maminka s tatínkem. Proč se o nich autorka píše jako o mamince a tatínkovi a hned o dvě řádky níž jako o Felici a Robertovi mi zůstalo záhadou, nicméně mi to velmi vadilo a rušilo mě to.
Třetí kapitola už byly jen naprosto chaotické skoky v čase. To mi obvykle vůbec nevadí, dodává to ději spád a atraktivitu, ale tady to nemá hlavu ani patu.
Jako na tohle nemám čas ani náladu šifrovat nelogické myšlenkové pochody autorky. Odkládám a raději nehodnotím.

28.07.2022


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Mám z této knihy rozporuplný pocit. První polovina knihy, to bylo takové wow... prostě bezmezné nadšení, pořád jsem o knize mluvila, doporučovala jsem jí pomalu každému, koho jsem potkala, říkám, to si musíš přečíst, to je skvělá knížka ... jenže od druhé poloviny to pro mne začalo ztrácet dech, zatímco první polovinu jsem přečetla prakticky na jeden zátah a nemohla se od knihy odtrhnout, postupem času se čtení zpomalovalo a posledních 80 stran tu leželo týden, než jsem se dokopala k tomu to dočíst.
Totiž ve chvíli, kdy mi došlo, že kniha nemá vůbec, ale vůbec žádný děj, že je to jen povrchní sled epizod života pár postav, na kterých jsou demonstrovány dějiny toho regionu, byla jsem hrozně zklamaná. Jak to, že jsem si toho nevšimla dřív? Můj problém, jasně. První světová válka například prosvištěla formou jednoho dopisu.
Je mi hodně líto, jak autorka naložila s příběhem Barbory. Na ní je postavena zhruba první polovina knihy a je na ní demonstrován těžký život hornických manželek resp. vdov, nakonec jí autorka nechá z tohoto světa odejít jedním jediným odstavcem. Hluboké zklamání.
Takhle... kniha je zajímavá, velmi vzbudila zájem o tento kraj, mám velkou chuť ho lépe poznat a podívat se tam, takže účel to pravděpodobně splnilo,ale za sebe musím souhlasit s tím, kdo tu již přede mnou napsal, že knihu jako mimořádný literární počin nevidí. Mám to bohužel stejně.
Ještě tu mám druhý díl, asi ho hned začnu číst, ať mám návaznost, ale že bych se nějak tetelila nedočkavostí, tak to bohužel ne.

07.03.2021 3 z 5


1793: Vlk a dráb 1793: Vlk a dráb Niklas Natt och Dag

Teda... tohle je jednoznačně jedna z nejzajímavějších knih, jaké jsem v poslední době přečetla! Je skvělá!
Já bych jí asi nenazývala detektivkou, je to pro mě spíše historický psychologický román s detektivní zápletkou, ale je to sakra dobře a chytře vymyšlené, napsané a přeložené. Je to náročnější čtení, čtenář musí být hodně ve střehu a přemýšlet a přesně to mám při čtení ráda. Navíc si člověk hned začne vážit doby a prostředí, ve kterém žije, teď a tady. Fakt vynikající kniha!

11.05.2020 5 z 5


Pláž v noci Pláž v noci Elena Ferrante

Kniha určená pro děti - str. 12:

Hovno spolkni
Chcanků si lokni
Pij je bez džusu
Tak otevři pusu...

Klidně si o mně myslete, že jsem prudérní, ale tohle dětem fakt ne!

03.03.2020


Anglické listí aneb Coolturní šok Anglické listí aneb Coolturní šok Alena Damijo

Toho "humoru" bylo nějak moc. Snaha být vtipná za každou cenu vyznívá z mého pohledu křečovitě až trapně. Velmi by mě bavil popis života v UK a Londýně zaměřený na odlišnosti oproti naší mentalitě, bohužel ne touto formou. Zklamání.

10.01.2020 2 z 5


Pražská sonáta Pražská sonáta Bradford Morrow

Hrozná nuda, hrozná. Je to škoda takto zničit celkem originální a zajímavou zápletku. Hlavní hrdinka je nudná a bezkrevná a děj se hrozně vleče. Za sebe nedoporučuji, je to ztráta času.

25.12.2019 1 z 5


Dita P. Dětem Dita P. Dětem Dita Pecháčková

Protože mám dvě předchozí kuchařky autorky, byla jsem hodně zvědavá na její další počin. Stačilo prohlédnutí v knihkupectví, výsledkem kterého byl jen nevěřícný údiv. Dílo rozsahu F. L. Věka za osm stovek- přesně 365 stran nějakých fotografií a asi 67 stran receptů... to je neskutečné:-)) Možná by to chtělo příště méně sebestřednosti a více pokory.

24.12.2019 odpad!


Les přízraků Les přízraků Juraj Červenák

Jaroš mluví.... :-)))
Skvělé jako vždy, i když mi chyběl slovutný pan notář, doufejme, že se s ním brzy setkáme u nás v Plzni. Nemůžu se dočkat.

31.10.2019 5 z 5


Pan Podpostel Pan Podpostel Chris Riddell

Musela jsem se smát nahlas, dlouho jsem se u knihy tak nepobavila. Perfektní příběh, skvělé ilustrace.

17.09.2019 5 z 5


Horská cesta Horská cesta Marianne Dubuc

Krásný příběh plný moudrosti. Ač je kniha primárně určená pro děti, myslím, že dospělého čtenáře osloví a dojme tak, jako se to stalo mně.

17.09.2019 5 z 5


Moře potkalo oblohu Moře potkalo oblohu Eric Fan

Krásný příběh. Přenádherné ilustrace.

17.09.2019 5 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Tak tohle se mi hodně líbilo. Můj první literární horor /vlastně ne, kdysi jsem četla E. A. Poea/ a fakt dobrý, přečteno prakticky na jeden nádech a napnutá jsem byla... ne že ne :-) Kniha skvěle podněcuje čtenářovu fantazii, já jsem měla pocit, jako bych tím starým domem s květovanými tapetami, prapodivnou galerií obrazů v patře, pracovnou s krásným starým psacím stolem a ponurou ložnicí s postelí s nebesy sama chodila s rozsvícenou lampou a oknem se dívala do tajuplného lesa. Závěrečné rozuzlení formou dopisu bylo na můj vkus přitažené za vlasy, ale asi to tak u daného žánru má být. Jo... dobrý do bylo.

25.07.2019 4 z 5


Zádušní mše za hraběnku Zádušní mše za hraběnku Jiří Holub

Pro velmi, ale skutečně velmi nenáročné čtenáře. Knížka na mě dělá dojem, že jí autor napsal během dvou tří dnů, více času a práce mu to zabrat nemohlo. Celé je to takové rychlé, povrchní, schématické a popisné. Navíc jsem byla až pobavená některými až nesmyslnými momenty - služebnictvo leštící si lakýrky a oprašující si livrej fakt hodlá dostat "panstvo" do zámku přes zahnívající smrdutý močál na sněžnicích? Vážně?

23.07.2019 2 z 5


Příběhy z korfských uliček Příběhy z korfských uliček Pavla Smetanová

Rozpaky a zklamání. Přijde mi to jako vaření z vody, úporná snaha z mnohokrát popsaného ještě něco vyždímat. Některé historky jsou vysloveně banální a nudné ( z výšky padají vejce, pátrání, byli to holubi... to jako vážně?) navíc styl mi chvílemi připomínal slohovku žákyně ZŠ, která ma popsat, co dělala o prázdninách. Dočteno silou vůle, když jsem za knihu vyhodila peníze, bylo mi líto jí nedočist.

03.07.2019 2 z 5


Vířivka Vířivka Lucie Konečná

To byla teda nálož! Silný příběh, závažné téma. Hodně se mi líbil úsporný styl příběhu, připomínalo mi to mojí oblíbenou autorku Helle Helle. Doporučuji!

04.06.2019 5 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Obálka knihy slibovala úplně jinou knihu než jsou ty předchozí. Omyl... kniha je naprosto stejná jako ty předchozí.

10.05.2019 3 z 5