Život po Kafkovi

Život po Kafkovi https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475971/bmid_zivot-po-kafkovi-5nl-475971.jpeg 3 41 11

Kdo vlastně byla Kafkova snoubenka Felice Bauerová, žena, kterou generace Kafkových fanoušků znají jen jako milovnici masitých pokrmů, těžkého nábytku a přesně nařízených hodinek? Kdo se skrýval za vyrovnanou povahou a srdečným smíchem, o kterém existuje svědectví? A kam až v jejím životě dosáhl Kafkův stín? Literárním vědcům nikdy nestála za samostatné studium, o jejím životě po rozchodu s pražským spisovatelem se ví málo. Provdala se, měla dvě děti, emigrovala do Ameriky. Čtyřicet let opatrovala dopisy muže, který ji opustil. Autorka začala pátrat po Feliciných stopách v Americe v roce 2010, kdy dosud žil její syn. Ze setkání s ním a jeho rodinou vznikla kniha, která nakonec není jen o Felici, ale i o dalších lidech, kteří byli Kafkovi nějakým způsobem blízcí a jejichž osudy jsou spojené s předválečnou Evropou a jejími troskami: Greta Blochová, Ernst Weiss, Max Brod nebo Salomon Shocken. Ten poslední v knize říká: „Kdybychom jen tehdy věděli, co nám osud chystá, a jak je vzácné to, co prožíváme, více bychom si toho vážili. Co nám teď zbývá než lovit třísky z potopené lodi.“... celý text

Přidat komentář

R47
21.07.2023 4 z 5

Posloucháno jako audiokniha. Na začátku jsem měl problémy se zaposlouchat. O knize jsem nic nevěděl a čekal jsem víc literaturu faktu. Právé tahle žánrová neuchopenost mi na začátku vadila. Ale jakmile přistoupíte na autorčin styl kombinace skutečného, téméř detektivního pátrání s čirou fikcí, je to zajímavé čtení. Které mě nakonec dostalo právě hlavně tím stylem.

mahdal
05.07.2023 2 z 5

Velmi čtivě napsaný příběh; o této knize jsem se dozvěděl díky nominaci na Magnesii Literu, poté následoval boom v podobě různých rozhovorů a recenzí. O Kafkovi jsem měl jen letmé znalosti ze studií, proto se kniha jevila jako zajímavá možnost, jak se dozvědět něco nového. Bohužel se o Kafkovi toho tolik nedozvíte, spíše o jeho milostných vztazích, které nebyly nezajímavé, jen mi téma přišlo bulvarizující. Už jen jeden z motivů - boj o soukromé dopisy Kafky, kolotoč přeplácení apod.
Za mě zklamání...


Semtamťuk
25.04.2023 3 z 5

Platzová zdařile zživotňuje Felici, Kafkovu snoubenku, která si uchovala štos spisovatelových dopisů, o něž se v románu strhne velký zájem. Zejména v románu ale vypovídá o tom, jak jeden člověk ovlivnil životy řady lidí. Čtení komplikuje řada časových rovin, včetně linie autorčiny reflexe přípravy rukopisu.

knihveru
06.04.2023 4 z 5

Kniha dle mého gusta. Částečně vychází z reálných podkladů, lehce se čte, zajímavě napsáno, rozsah akorát. Co bylo náročnější, bylo časté střídání časových období. Kniha není jen o Felice, důraz je kladen i na hodně jiných lidí. Pěkné čtení, ale není to kniha, která ve vás bude rezonovat ještě dlouho po jejím odložení.

bagel
20.02.2023 4 z 5

Trochu náročnější na pochopení souvislostí osob a času, ale dověděla jsem se dost nového o Kafkovi a lidech kolem něho.

Marcela52
05.01.2023 5 z 5

Velmi poutavě napsaná kniha, která se pokouší odhalit některá málo známá fakta ze života Franze Kafky. Ocenila jsem poctivost a kultivovaný jazyk autorky, která se zaměřila hlavně na osobnost jeho snoubenky Felice Bauerové, o jejímž životě se po rozchodu s Kafkou ví málo. Tato žena 40 let opatrovala dopisy muže, který ji opustil, aby pak nakonec dala souhlas s jejich zveřejněním, ale až po své smrti. Moc jsem si početla a tak mohu doporučit těm, koho zajímá literární historie, ale i méně známé skutečnosti o pohnuté době, ve které se jejich milostný příběh odehrál, i další osudy této výjimečné ženy.

Romarin
25.12.2022 5 z 5

Za mě pět hvězd. Zde v recenzích je to, podle mne, hluboce podceněná kniha. Působivé čtení, i když asi jen pro čtenáře, který čte pozorně a dá si práci s orientováním se v reáliích i mimo knihu samotnou.

Sidonka3
05.10.2022 2 z 5

Přikláním se k ostatním hodnotícím, které se shodnou na slově chaos. Vydržela jsem do strany 53, pak to vzdala. Nevěděla jsem po pár stranách ani kdo je zrovna právě vypravěčem ani proč autorka vypráví v tomto časovém pořadí. Popisované události mi přišly nezajímavé, což je vzhledem k tématu (námětu) překvapující. Způsob vyprávění mi bohužel nesedl.
Autorce, která je dcerou mnou poměrně oblíbené spisovatelky Edy Kriseové, a kterou jsem viděla na živo na nějaké literární akci a působila tam moc sympaticky a přirozeně se tímto omlouvám, možná je to moje chyba a jinému čtenáři tenhle román sedne víc.
Podle údajů na záložce se alespoň domnívám, že se jí daří dobře a jako osobnosti - milému člověku, jí to moc přeju. Škoda, že samotnou knihu uváděnou zde jako biografii nemůžu ohodnotit lépe.

666
03.10.2022 2 z 5

Čtivé, ale celé to bylo nějak zmatené...

LadyAnn
12.08.2022 1 z 5

Kniha je sice nesmírně čtivá, ale bohužel jsem si od ní slibovala něco jiného, než červenou knihovnu. Děj navíc opravdu působí zmatečně, jak již trefně vystihl první komentář od uživatelky Clara del Valle.

K tomu snad jen odcituji samotnou autorku:

" ... Některé postavy, jež v ní (knize) vystupují, jsou skutečné a nesou jména lidí, kteří opravdu žili. Jiné jsou založené na skutečných lidech, ale jména jsem jim změnila. A pak jsou tu postavy a události, které jsem si úplně vymyslela. "

Takhle si opravdu životopisný román nepředstavuji.

Clara del Valle
28.07.2022

Na tuto knihu nestačím. Snažila jsem se 35 stran, ale bohužel naprosto jsem po celou dobu netušila, která bije.
V druhé kapitole se seznamujeme s chlapcem Joachimem a celou rodinou žijící ve vyhnanství. Od prvních řádek této kapitoly jsem nabyla dojmu, že příběh je vyprávěn z pohledu tohoto chlapce. Při večírku se tam najednou objeví Felice a Robert, chvíli to trvá, než si uvědomíte, že jsou to právě maminka s tatínkem. Proč se o nich autorka píše jako o mamince a tatínkovi a hned o dvě řádky níž jako o Felici a Robertovi mi zůstalo záhadou, nicméně mi to velmi vadilo a rušilo mě to.
Třetí kapitola už byly jen naprosto chaotické skoky v čase. To mi obvykle vůbec nevadí, dodává to ději spád a atraktivitu, ale tady to nemá hlavu ani patu.
Jako na tohle nemám čas ani náladu šifrovat nelogické myšlenkové pochody autorky. Odkládám a raději nehodnotím.