Příběhy z korfských uliček

Příběhy z korfských uliček https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409292/bmid_pribehy-z-korfskych-ulicek-OOS-409292.png 4 28 10

Kdo z nás někdy nesnil o životě na ostrově? Tam, kde svítí slunce po celý rok, dívat se ze stínu olivovníku na blankytné moře, popíjet výtečné víno a poslouchat cvrkot cikád? Pavla Smetanová se už potřetí věnuje životu na ostrově Korfu. Popisuje jeho krásy, ale také jeho úskalí. Někdy je moře šedé, víno kyselé, slunce skryto za hustými mraky a cikády zmizí neznámo kam. Ty nepříjemné věci se ale snaží brát s humorem a nadhledem. „Krásně může být všude, pokud je člověk zdravý, obklopuje se dobrými lidmi a váží si toho, co má,“ říká s úsměvem. Příběhy Pavly Smetanové doprovází komentáři autorčina dcera Souzanna Ofelia Damaskinou.... celý text

Přidat komentář

marie3541
28.07.2020 1 z 5

Nebýt tato kniha ve čtenářské výzvě , tak bych si ji asi nepůjčila. Začala jsem ji číst, když byla na seznamu knih přečtených méně než 20 krát. Než jsem ji stihla dočíst , už tam je samozřejmě vícekrát. Je to taková opravdu oddychovka. Při čtení jsem zjistila, že už je to asi třetí volný díl , ale nenavazuje na předešlé . Některé příběhy mne bavily, některé ne. Asi bych už další knihu nečetla .

Endy17
29.01.2020 5 z 5

Tradičně až neuvěřitelně otevřená zpověď o životě v Kerkyře. Tentokrát Pavla zapojila také dceru Ofélii a trošku i syna Janise - nemůžu se dočkat, že v příští knížce dostane příležitost i Adonis.


cupakabra376
26.01.2020 4 z 5

Milá knížka vhodná na letní dovolenou, ale i nyní v lednu dokáže zahřát.

princesse
23.01.2020 4 z 5

Už to není tak nadšené čtení, předchozí knihy mě asi zaujaly více, ale rozhodně je to oddechovka, která se v klidu a pohodě dá vzít na dovolenou. Ještě mě čeká Sonjin deník a mám přečteno vše od Pavly. Těším se.

soukroma
14.10.2019 2 z 5

Asi proto, že jsem před nedávnem četla Příběhy z olivového ostrova, tedy prvotinu, tak v téhle o deset let mladší (současné) knížce se vytratil jakýkoli pel zajímavého a neznámého. Kratičké všednodenní zážitky a bezpočet lidiček a rodinných peripetií mne už vůbec nebavily.

Mufka
01.10.2019 4 z 5

Líbí se mi laskavé autorčino vyprávění, a proto jsem sáhla i po její nejnovější knize. Některé z příběhů mi byly povědomé, ale kdo ví.. možná se mi to jen zdálo. Seznámila jsem se s vývojem jejího života na ostrově, a i když jsem nikdy na Korfu nevyrazila, myslím, že při návštěvě by mi daná místa nebyla vůbec cizí. Otázkou je, zda bych měla během krátké dovolené prostor na prozkoumávání uliček, kostelíků, taveren a tržišť v knize zmíněných :-)

Arlenka
28.07.2019 4 z 5

Rozmanité příběhy z každodenního života na ostrově Korfu. Kdo někdo v Řecku byl tak ho čtení baví a přikyvuje a vzpomíná. Nic náročného, na dovolenou či oddech fajn.

zahradnice18
23.07.2019 4 z 5

Fajn čtení na léto. Když tam nemůžu letět, mohu si o tom aspoň přečíst. Pokud jeden příběh nedočtu, nic se nestane. Pokud to týden nebudu číst, nic se nestane. Dobře se čte po chvilkách.

Clara del Valle
03.07.2019 2 z 5

Rozpaky a zklamání. Přijde mi to jako vaření z vody, úporná snaha z mnohokrát popsaného ještě něco vyždímat. Některé historky jsou vysloveně banální a nudné ( z výšky padají vejce, pátrání, byli to holubi... to jako vážně?) navíc styl mi chvílemi připomínal slohovku žákyně ZŠ, která ma popsat, co dělala o prázdninách. Dočteno silou vůle, když jsem za knihu vyhodila peníze, bylo mi líto jí nedočist.

ZuzaDo
14.05.2019 5 z 5

Pavla Smetanová: Příběhy z korfských uliček
Vydalo: Nakladatelství Lidové noviny 2019

Zuzana Dorogiová
V pořadí již ve své šesté knize popisuje Pavla Smetanová život na řeckém ostrově Korfu, kam se před lety provdala. Vypráví o nepřehlédnutelných figurkách a postavičkách, které potkává. Tentokrát je text umocněný vtipnými glosami její dospívající dcery. Autorka nezůstává nekritická vůči řadě nešvarů ve společnosti, zmiňuje zejména katastrofický stav zdravotnictví a školství, poukazuje na ekonomické problémy obyvatel. Přesto s humorem, nadhledem a s empatií popisuje každodenní strasti a slasti obyvatel ostrova, přičemž nevynechává v líčení příhod ani členy své rodiny. Vytříbeným jazykem a krásnou češtinou s porozuměním pro aktéry svých příběhů skládá pestrou mozaiku světa svérázných týpků, jejichž historky pobaví i dojmou.