Rožmberská hrobka: Příběh hledání

Rožmberská hrobka: Příběh hledání https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506733/bmid_rozmberska-hrobka-pribeh-hledani-UVT-506733.jpg 5 8 3

Kniha seznamuje čtenáře s tím, jak byla nejhledanější hrobka v České republice objevena a co bylo uvnitř pro člověka nepřístupné podzemní místnosti nalezeno. Seznamuje s výsledky zkoumání výjimečného středověkého prostoru, který byl znepřístupněn a tím vlastně i zakonzervován na počátku 17. století. Bohaté obrazové přílohy představují úchvatné umělecké řemeslo v podobě výzdoby cínového sarkofágu Petra Voka z Rožmberka i skutečného rožmberského zlata, které se podařilo v hrobce najít. Interaktivní přílohy pak umožňují každému čtenáři navázat na práci výzkumného týmu a dále bádat v rožmberské historii. Mohou tak hledat odpovědi na historické otázky a nejasnosti v místě, kde sní svůj věčný sen celá řada významných osobností, jež psaly historii naší země a formovaly náš národ.... celý text

Přidat komentář

Clara del Valle
02.03.2023 5 z 5

Knihu jsem si půjčila v knihovně, pečlivě přečetla, všechny dokumenty na YouTube k tomuto tématu shlédla, ale znáte to... nakonec jsem stejně zjistila, že bez této knihy nemohu být, musela jsem si jí koupit :-) Cena by se někomu mohla zdát velmi vysoká, podle mě však odpovídá badatelské práci a množství informací, nádhernému křídovému papíru, úžasným fotografiím a TOP bonusu - QR kódům, to je prostě pecka! Navíc si myslím, že speciálně tato kniha je jasnou investiční záležitostí, za pár let bude kniha velmi žádaná (pochybuji, že by vycházela v dotisku) a její cena bude vysoká.
Ten příběh hledání a průzkumu hrobky je naprosto úžasný, pro milovníka historie je to pohádka, proč číst nějaké romány, když toto je mnohem napínavější, zajímavější a poučnější?
Jinak velmi oceňuji metodu nedestruktivního průzkumu, muselo být obrovským pokušením ten prsten vytáhnout, třeba jen na chvíli, nebo ten zlatý řetěz, útržek látky z Kateřininých šatů. Tady mi pro srovnání běží v hlavě dojem z dokumentu o zkoumání původu Boženy Němcové, který odvysílala ČT, tým "badatelů" tam doslova zhanobil ostatky malé holčičky z rodu Kuronských, když pilkou rozřezal její kosti a v Zaháni násilím otevřel relikviář je proto, aby vyjmul srdce vévodkyně Dorothey Talleyrandové. To vše, aby získal DNA a objasnil něco, co naprosto nemá vliv na dílo BN. Metody nedestruktivní archeologie jsou mi mnohem bližší, nechávají totiž pořád skulinku pro nějaké tajemství, pokoru a úctu k našim předkům a jejich ostatkům.

witiko
03.01.2023 5 z 5

Je to takový ten typ krásné obrazové knihy, u které si nejdřív myslíte, že jí jen prolistujete a prohlédnete si nejzajímavější fotografie, ale pak se u něčeho zastavíte, začtete se... a nakonec ji přečtete celou. Velmi dobře, poutavě a srdcem napsaná kniha, která laiky srozumitelně a názorně seznamuje i s geofyzikálními a jinými metodami současné nedestruktivní archeologie, pomocí kterých se podařilo řadu záhad kolem rožmberské hrobky objasnit a jiné nastolit. Je to nejen příběh hledání, ale i dobrodružství hledání. Vyvrácená pověst o pohřbu Rožmberků na židlích kolem stolu (která mě vždy, kdykoli jsem se do Vyššího Brodu dostal, fascinovala a budila fantazii) je tu bohatě nahrazena neuvěřitelným, a přitom reálným mystériem prstenu. Zvlášť velké plus představuje mnoho interaktivních průhledů do zkoumané hrobky pomocí QR kódů a možnost prohlížení fascinujících detailů na digitálních modelech vytvořených 3D skenováním. V tom je publikace nesmírně inovativní. Velice oceňuju i etiku a pietu výzkumu. Opravdu mimořádně zdařilá a důstojná publikace, která mě zaujala, poučila, potěšila... i dojala.


Rizek75
16.12.2022 5 z 5

Velice zajímavá kniha, která čtenáři nejenže čtivě zprostředkuje historii kláštera ve Vyšším Brodě, ale i objevování hrobky rodu Rožmberků, s nejnovějšími poznatky na základě moderní techniky.

Štítky knihy

Rožmberkové tajemství hroby a hrobky

Kniha Rožmberská hrobka: Příběh hledání je v

Právě čtených1x
Přečtených9x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce4x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x