Komtur

Komtur https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488342/bmid_komtur-JgT-488342.jpeg 4 29 14

Když na sebe narazí dvě podvodnické party, můžou se buď navzájem podfouknout, nebo spojit své síly k velkolepé akci. V kvetoucí Praze roku 1878 se dvěma partičkám povede obojí najednou. Klára je okouzlující mladá dáma vychovaná uličkami starého židovského města, bohémský Šimon vyrostl u cirkusu. Oba skvělí herci, mistři převleků a hlavně talentovaní podfukáři. Po jednom ze svých báječných podvodů se seznámí s Edou a Michalem, kteří jsou v branži už staří pardálové a podvodnická extratřída. Právě hledají společníky na náročnou a neobvyklou zakázku od tajemného klienta z nejvyšších kruhů. Během odvážného plánu na zmocnění se části korunovačních klenotů se před nimi odkrývají další záhady a mysteria vedoucí mnoho staletí zpátky. Dostanou se na stopu největšího zlatého pokladu, který tato země kdy ukrývala, odhalí dvojí životy velkých postav naší historie – a nakonec i něco ještě mnohem většího. A jim samotným při tom půjde o život. P. S. Pixy, občanským jménem Petr Staníček (*1968), studoval matematiku, ale místo ní se věnuje designu a programování. Pod přezdívkou Pixy psal jeden z prvních blogů u nás, publikoval sloupky na Lupě a Respektu a vydal několik odborných knih. Román Komtur je jeho beletristickou prvotinou. Miluje český jazyk a klasické básnické formy, sepsal sbírku persifláží říkanky „Skákal pes“ ve stylu známých básníků a pro radost si překládá jazykové hříčky z angličtiny a němčiny. Původem z jižní Moravy – po otci brněnské plotňák a slovácký šohaj po mamce – ale školní léta strávil v západních Sudetech a mládí uprostřed, v revoluční Praze. Dva dlouhé odskoky do Ostravy, včetně fárání kilometr pod zem, zanechaly na jeho duši nesmazatelné šmouhy. S chutí prchnul za hranice velkoměst do Kladna a nakonec až za něj, na okraj křivoklátských lesů.... celý text

kolacky
kolacky
11.09.2023 5 z 5

Perfektní knížka. Co podvodníček, to pomilováníhodná postava, každá jiná, každá svoje. Mazaní protivníci, hnusný padouch. Překrásné pasáže o Praze. Tak trošilinku mi to připomínalo Sedmikostelí pana Urbana, tou pražskou atmosférou.

"Tak když má někdo v hlavě encyklopedii, je to úplně jasný," řekl užaslý Eda. " Ovšem jak všechny tyhle věci víš, to nikdy nepochopím."
"Zkusils někdy číst?" mrknul na něj Myška. " Tomu se říká základní vzdělání, kamaráde."
Tuhle debatu měli na stole každou chvíli. To, co Myška považoval za základní vzdělání, obnášelo nejmíň polovinu národní knihovny.

nero 13
nero 13
05.04.2023 5 z 5

Začátek Komtura mi přišel jako vyprávění o partičce předchůdců legendárního Harryho Jelínka o kterém se traduje že prodal Karlštejn, nebo že se pokusil prodat jednu pražskou tramvajovou linku, ale v průběhu čtení se kniha proměnila v konspirační, trochu mysteriozní thriller a musím říct že v dobře napsaný a promyšlený thriller.
Normálně nemám při čtení moc rád když děj skáče v čase sem a tam, ale tady to mělo svůj význam a autor to zvládl na jedničku, na to že je to jeho první beletristická kniha tak dost dobrý a hodnotím za plný počet.


Clara del Valle
Clara del Valle
31.03.2023 2 z 5

Ze začátku celkem zajímavý příběh se sympatickou čtveřicí hlavních hrdinů, bavilo mě to. Bohužel od zhruba poslední třetiny se to změnilo ve "vichr z hor". Hrozná fantasmagorie, to prostě nemělo hlavu ani patu. Ani bych to snad nikomu nedoporučila. Škoda.. no :-(

Benny215
Benny215
20.03.2023 3 z 5

Nechal jsem se unést zdejším hodnocením a knihu koupil,na ukrácení dlouhé chvíle to ujde,srovnání s Vondruškou je blbost tomu to nesahá ani po kotníky! Přeskakování v ději,tak to jsem moc nepochopil ,proč si mám číst něco co už vím jak dopadne.Myslím ,že by bylo daleko zajímavější to psát popořadě. Na to ale ,že je to autorova první kniha tak ano dá se to.

J0hn
J0hn
19.02.2023 4 z 5

Na to že se jedná o autorovu prvotinu, tak klobouk dolů. Rozhodně doporučuji k přečtení každému kdo má rád české historické romány/detektivky.

Mája777
Mája777
13.02.2023 5 z 5

Tuhle knihu mi doporučil kamarád a jsem mu vděčná. Dlouho jsem se tak nepobavila. Ne že bych se válela smíchy, to ne, ale kniha je psaná tak příjemně a srozumitelně, že jsem se dost často přistihla, jak se usmívám.
Docela dobrý nápad, psát o staré Praze, do děje zamotat podfukáře i Karla IV. a záhadu kolem korunovačních klenotů. Donutilo mě to začít si zjišťovat, co je pravda a co je fikce.
V dohledné době si přečtu i nějaký životopis Karla IV.
Knížka je to celkem jednoduchá, ale tajemná. Doporučuji.
(12. 2. 23 - 5 261 - 14)

karol.cadex
karol.cadex
25.01.2023 5 z 5

Na Komtura a celou partičku blázínků budu myslet ještě hodně dlouho. Začala jsem číst poslední dobou více knih od tuzemských autorů, ale tato je vážně jedinečná.
Hrdinové jsou do slova a do písmene skvělí. Každý má svůj nezaměnitelný charakter, navzájem se perfektně doplňují. Staré centrum Prahy je popsáno tak, že čtenáře vcucne do svých zákoutí a rozhrcaných kočárů jako nic. Odkaz na mou oblíbenou Terasu U Zlaté studně mě velmi potěšil. A do toho šmelináři, antíky, pár pověstí a historie, církevní odkazy... A vtip!!! Je tu všechno! Perfektně propracovaná kniha, k tomu nemám víc co dodat.

efka.saf
efka.saf
22.01.2023 4 z 5

Tak tohle bylo hodně zajímavé, ale dalo mi to fakt zabrat. Ono se asi vyloženě nabízí srovnání s Danem Brownem, tohle je taková domácí verze z našich českých luhů a hájů, ale rozhodně ne nepovedená. Zápletka s krádeží korunovačních klenotů také není zrovna skromná a my se stáváme svědky docela originální honičky.
Na druhou stranu musím říct, že jsem s knihou bojovala opravdu dlouho. Oťukávací začátek pro mě byl fakt boj a já se často nemohla ke čtení vůbec přinutit. Po cca 100 stranách už se aspoň dostáváme k jádru pudla, nicméně opravdu bavit mě kniha začala až zhruba od poloviny. Po dočtení ale vidím, jak byl příběh autorem skvěle promyšlený. Každé intermezzo hrálo svoji roli a i začátek, který mě tak nebavil, byl pro příběh důležitým dílkem ve skládačce.
Co se týče hlavních postav, ty byly prostě famózní! Zamilujete si je a fandíte jim do poslední stránky. Takhle sympatickou bandu zlodějíčků aby člověk opravdu pohledal.
A co se týče rozuzlení, i tady jsem opravdu spokojená. Autor všemu věnoval velkou péči a dostatečný počet stran, takže vše nám bylo nakonec krásně vysvětleno a to dokonce v uvěřitelných historických kulisách sahajících do dob Karla IV.
Za sebe tedy hodnotím jednoznačně kladně, i když plnému počtu * brání opět dvě pokuty z knihovny. Autor je ale opravdu talentovaný a k přečtení doporučuji knihu všema deseti. Doufám, pane spisovateli, že ještě něco v podobném duchu časem spatří světlo světa.

Parwana
Parwana
05.01.2023 5 z 5

Dan Brown po česku ave staré Praze, velmi kvalitní čtení, u kterého jsem se i dost nasmála, neboť se nebere smrtelně vážně a bandu místních podvodníků si zamiluje každý. Na rozdíl od Šifry mistra Leonarda jsou zde sympatické postavy a zápletky a tajemství dávají smysl.

trudoš
trudoš
31.12.2022 4 z 5

Velice povedená obdoba filmových snímků jako Dannyho parťáci či Podfukáři, jen zasazená do roku 1878 a ještě navíc v tuzemských kulisách. Že to zní až příliš absurdně, aby to mohlo fungovat? Ano, i já měl zpočátku ten pocit, ovšem už po několika málo stránkách mě Petr Staníček (alias Petr S. Pixy) vyvedl z omylu.
Komtur je důmyslný thriller pracující s příběhem party šejdířů, jež nemá za úkol nic menšího než ukrást české korunovační klenoty. To v praxi obnáší nespočet krkolomných situací, množství nádherných podfuků a spoustu, ale skutečně spoustu vynalézavých lží. A samozřejmě kopec zábavy i napětí, které k podobnému žánru patří. V závěru má sice tvůrce ambice hodné Dana Browna, což pro zápletku nebylo úplně třeba, kouzlo nápaditého vyprávění však nijak neztratilo na síle. Mým jediným problémem tak bylo, že dobrou třetinu varietních klamů jsem znal již z jiných děl. Vůbec by mi ale nevadilo, kdyby se autor k postavám v budoucnu ještě vrátil v nějakém novém spektakulárním dobrodružství.

tittanie
tittanie
26.12.2022

Knihu jsem si nevybrala, ale byla mi doporučena. A musím říct, že jsem velice nadšená. Kniha je docela dlouhá, ale vůbec jsem se nenudila a pořád si říkala, vždyť už nemají co dál řešit, ale pořád příběh pokračoval. Postavy mi byly moc sympatické a moc se mi líbilo jejich počínání.
Nevím, proč jsem si myslela, že se děj má odehrávat ve středověku, a tak jsem byla velice překvapená 19. stoletím.
Trochu mě mrzí, tak nízké hodnocení, jenom 78%. Myslím, že kniha si zaslouží více.

orson
orson
29.10.2022 4 z 5

Mám rád knihy, které když se odehrávají v minulosti, tak o té minulosti něco prozradí a neberou ji jen jako kulisu. A tady jsem se dozvěděl spoustu zajímavých faktů, které jsem si pak na webu dohledával. A příběh byl taky dost dobrý - intriky v intrikách, tajemné postavy... Jsem zvědav na dalšího Pixiho dílko!

Betulabii
Betulabii
02.09.2022 4 z 5

Pro čtenáře Dana Browna. Je to psáno čtivě, moderně, líbilo se mi to, jen už to ke konci bylo na můj vkus moc konspirační.
Možná časem dám plný počet hvězd, až se mi to rozleží v hlavě.

jan8470
jan8470
01.08.2022 4 z 5

Ve své prapodstatě Dannyho parťáci z roku 1878. Je neskutečně vtipné vidět podfuk a pak teprve číst jak ho parta Klikaře Edy vymyslela. Prvních zhruba sto stran je v podstatě jen takové oťukávání a ten velký kšeft (který se několikrát brutálně podělá) přijde až pak. Ovšem cíl velkého kšeftu je neméně zajímavý a opravdu sahá do hluboké historie. Pro milovníky staré Prahy a starých časů bude tahle kniha také příjemným čtením. A to nejen kvůli příběhu, ale i díky partě sympatických podfukářů, které prostě musíte držet palce. Jediné, co mi trochu vadilo, byl záporák. Ten byl bohužel až černý až příliš. Ale četlo se to opravdu skvěle. Kdo se nemůže dočkat dalšího Steina, Jaroše a Barbariče, nebo má rád historické detektivky, neměl by knihu minout.