Bublinka78 Bublinka78 komentáře u knih

☰ menu

Helimadoe Helimadoe Jaroslav Havlíček

Půvabná knížka napsaná krásným jazykem. Styl takový romantický a melancholické. Návrat do starých časů.

03.04.2024 5 z 5


Pandemie Pandemie Michal Kubal

To se četlo jedním dechem. Bylo to strhující a jednou to bude hodně cenná kniha. Velmi čtivě a poutavě napsané.

Normálně mě dojal pán se štítama, co ho pak kopíroval celý svět a on byl rád. Technici z ČVUT. Brečela jsem, když umřel ten pán sportovec. O sestřičkách, lékařích a lidech na záchrance ani nemluvím. A i ten Babiš, jak ho nesnaším, tak podle mne opravdu jednal podle svého nejlepšího vědomí. Ode zdi ke zdi to bylo totiž všude a po bitvě je každý generál.

03.04.2024 5 z 5


Nohavica a (jeho) naše malá válka Nohavica a (jeho) naše malá válka Přemysl Houda

Vynikající kniha, kterou mohu jen doporučit. Naprosto precizní práce s osobním archivem Jarka Nohavici, který vám dovolí nahlédnout do jeho duše. K tomu mraky dalších dokumentů z jiných archivů + vzpomínky Jarkových přátel/nepřátel. Objektivní, jak jen to jde. A nakonec zjistíte, že je to sonda především do lidské společnosti. A jestli ji budete zatracovat nebo adorovat (společnost, ne knihu nebo Nohavicu), tak bych u toho chtěla bejt.

30.01.2024 5 z 5


Přepište dějiny podruhé Přepište dějiny podruhé Michal Stehlík

Podcast Přepište dějiny je super, poslouchám ho pravidelně. Knižní zpracování ale není to pravé ořechové. Je tam jen velmi úzký výběr. Kapitoly jsou stručné, takže se nedozvíte mnoho. Uvítala bych spíš hlubší rozbor jednoho dvou témat, kde zazní i víc, než jen to, co zaznělo v samotném podcastu.

Samozřejmě je to dáno i tím, že tenhle druh knih nemám moc v oblibě. Mám doma Na plovárně a taky se k tomu nevracím. Toto jsem měla naštěstí jen půjčené.

28.12.2023 3 z 5


Zrádci Zrádci Jiří Šulc

Tohle se mi líbilo o něco více než Dva proti Říši. Nesmírně zajímavý pohled do zákulisí německé a čs. špionážní služby.

27.12.2023 5 z 5


Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Kniha se četla moc dobře, hlavně konec z posledních okamžiků v kryptě byl hodně napínavý a zajímavý.

Jinak mi některé momenty v knize přišly hodně zjednodušené, až naivní. Jak se parašutisti scházeli u Moravců a popíjeli tam čaj. Někdy tam bylo 4 až 5 lidí. Jako vážně? Debata Kubiše s Gabčíkem v tramvaji o atentátu? Tohle ubírá knize na věrohodnosti, i když je jasné, že se jedná o fabulaci. Šlo to prostě udělat reálněji a precizněji.

27.12.2023 4 z 5


V hradbách V hradbách Felix Téver (p)

Neurazilo. Ovšem tak do půlky knihy jsem si říkala, kam se děj vlastně ubírá? Takové trošku ospalé, zdlouhavé. Ale tak se prostě psávalo. Chápu, že tohle už mladým nic moc neřekne a troufám si tvrdit, že některým slovům už ani nebudou rozumět.

19.11.2023 3 z 5


Žert Žert Milan Kundera

Úplně mě to pohltilo. Ač kniha chvilku působila ospale, tak ta ospalost byla jen zdánlivá. Ponoření se do pocitů a prožitků jednotlivých postav je u Kundery okamžité a velmi autentické. To odlišné vnímání stejné situace! V jednu chvíli úplně cítíte odpor Ludvíka k Heleně. Pak nezraňující lásku Kostky k Lucii. Naivitu hraničící až s hloupostí Heleny. Cynické podvedení Jaroslava a jeho obrovské zklamání. Všechno to tam je a vy to cítíte doslova na vlastní kůži. Výborná kniha. A fakt to vůbec není vtipný.

23.08.2023 5 z 5


Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Naprostý literární skvost srovnatelný s Čapkem. Vůbec nechápu, jak jsem mohla do teď Kunderu opomíjet. Filosofické, psychologické. Vlastně to nemá úplně děj. Jen je to mlhavým příběhem jaksi tak trochu orámované. Taková báseň vlastně. Není to uspěchané jako dnešní knihy a ráda se k tomuto stylu knih vracím.

10.08.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Neuvěřitelně tíživá kniha. Na druhou stranu mi ale přišlo, že se autorka nějak vyprázdnila a jejím cílem nebylo nic víc a nic míň než šokovat. To je docela škoda.

Naprosto autenticky tísnivé pocity ve mně vyvolávala první část knihy, kde cácora popisuje svuj pocit viny, zklamání, selhání a nevyslovného strachu. Přímo mě děsilo, jak slova babičky dokázala tvrdě zasáhnout duši dítěte a nepřirozeně ji ohnout, aby vznikla asociální bytosti, která neumí být šťastná. A do toho les.

Asi jsem čekala happy end a to jak se cácora nevzdá, řekne pravdu a zachrání další duši. Ovšem ruku na srdce, takhle to v podobných situacích opravdu moc nechodí a ty vzorce chování, které si neseme z domova se velmi často opakují.

Opravdu se nešlo ztotožnit z žádnou postavou a ten konec už mi přišel poněkud moc dramatický.

10.08.2023 3 z 5


Kalibův zločin Kalibův zločin Karel Václav Rais

Mně se to líbilo. Naprostá syrovost bez přikras, která ukazuje poněkud méně idylický venkov.bZajímavý byl vhled do institutu "vejminkářství". Kaliby mi bylo upřímně líto.

21.05.2023 5 z 5


Velké trápení Velké trápení Helena Šmahelová

Marně přemýšlím, zda jsem tuto knihu v dětství četla nebo ne. Asi spíš ne, ale moc se mi líbila. Výborně je popsáno, jak se Jana cítila, co prožívala. Dojalo mě, jak Jana nepsala mamince , ale rozmlouvala s ní v duchu. Vztahový problém vyřešený odložením dítěte v děcáku byl pro mne až neuvěřitelný, stejně jako necitlivé rozdělením sester. Nečinnost maminky mi přišla nepochopitelná. Ten Happy end na konci mi přišel trochu přehnaný, ale je to holt kniha pro děti.
Trochu tam cítím propagandu poplatnou době: instituce to umí líp než rodiče, ale jinak je kniha opravdu pěkná až psychologicky laděná.

26.03.2023 4 z 5


Cirkus Humberto Cirkus Humberto Eduard Bass (p)

Vlastně nevím proč jsem si já, takový vášnivý čtenář, který ve dvanácti letech s rozkoší četl i Jiráska i Mrštíky, nepřečetla Cirkus Humberto dřív. Úžasné, čtivé, napínavé, vtipné, české i kosmopolitní.

Seriál jsem milovala a musím říci, že se opravdu hodně věrně drží knižní předlohy. Jdu ho zkouknout.

18.02.2023 5 z 5


Ztracený ráj Ztracený ráj Jiří Karásek ze Lvovic

Chvilku mi trvalo, než jsem se do knížky začetla. Zdála se mi trochu těžkopádná, na dnešní dobu trochu až moc popisná (trochu jako Jirásek). Nakonec mě ale příběh přitáhl a protože Smíchov znám hodně dobře, tak jsem poznávala i místa. Milé čtení ze starých časů.

18.02.2023 4 z 5


Odvaha ke svobodě Odvaha ke svobodě Jan Sokol

Nádherná kniha plná prostých a přeci složitých myšlenek. Neměla by se číst, ale studovat. Kniha nesmírně vzdělaného a pokorného člověka. Člověka se kterým souzním a který mi přijde jako Exuperyho Malý princ.

Co mne překvapuje, tak se zde Sokol odhaluje i jako sám o sobě pochybující, omezený ve vzdělání a to z něj dělá ještě víc člověka, kterého tak rád studoval. Výjimečný člověk, před kterým se vždycky hluboko skloním.

23.01.2023 5 z 5


Uprchlíci Uprchlíci Jesper Clemmensen

Mně se kniha líbila. Dobře a lehce se četla. Síla byla , jak Ročka opakovaně lákala STB. Opravdu nebylo možné nic neříci. Velmi odvážný útěk s tak malými dětmi, ale naštěstí to vyšlo.

27.12.2022 5 z 5


Život na naší planetě: Mé svědectví a vize pro budoucnost Život na naší planetě: Mé svědectví a vize pro budoucnost David Attenborough

První půlka nesmírně zajímavá a také bohužel znepokojivá. Dozvěděla jsem mnoho věcí, které jsem nevěděla. Rovnováha na Zemi je opravdu velmi křehká a člověk je jediný projekt, který se Zemi moc nepovedl.

Druhá půlka je naivní až utopistická. Mnohé se obrací k lepšímu. Je jasný, že někde se musí začít, ale takhle fantazírovali naposledy Marx s Engelsem. Bylo by fajn, kdybych se mýlila v tom, že tohle nedopadne dobře

25.11.2022 4 z 5


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Styl psaní mi moc neseděl. Takový telegrafický, strašně zjednodušený, zkratkovitý popis.

Je jasné že narátor řekl, co chtěl říci. Co nechtěl, zamlčel, upravil k obrazu svému. A tím se ho vůbec neodvažuji soudit. Ale že by mu prošla v koncentráku krádež cenností? Myslím, že by ho bez milosti popravili. To bylo nějak moc jednoduché.

13.11.2022 3 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Čtivé, mělo to spád . Četlo se mi to ještě lépe než Bílá voda. Bohyně byly i více autentičtěji popsány.

13.11.2022 4 z 5


Agnes a Zakázaná hora Agnes a Zakázaná hora Veronika Hájek Hurdová

Nejprve ji četla dcera (9) a po ní já. Pro mne naprosto výjimečná kniha, která mne potkala přesně ve chvíli, kdy mě potkat měla. Dcerce se také moc líbila a se zaujetím odpovídala na Gormovy otázky.

16.10.2022 5 z 5