Dva proti Říši

Jiří Šulc

Román založený na podrobném zkoumání pramenů a literatury popisuje scénu domácího odboje i exilovou vládu, výcvik parašutistů v Anglii, přípravu atentátu na Heydricha, okolnosti i situaci po něm. Nevyhýbá se líčení soukromého života hrdinů. Poskytuje realistický obraz o strukturách německé moci, zabývá se vyšetřovacími postupy gestapa. Román zaujme strhujícím dějem i výbornou psychologií postav. Vydání první.... celý text

Komentáře knihy Dva proti Říši

sakro
14.12.2025

O operaci Anthropoid jsem přečetl snad vše, co se v naší literatuře vyskytlo. A musím říct, že Dva proti říši je jednou z knih s daným tématem, které se nejvíce povedly. Samozřejmě, že jsou tam drobné, avšak pro děj nepodstatné, odchylky od reality. Ty však přisuzuji jakési literární licenci autora. Na tu má právo, pokud u předkládané historické události zachová všechna fakta, ale vytvoří knihu poutavější a tím přijatelnější pro mnohem širší okruh čtenářů. Po knize obsahující pouze suchá nevyvratitelná fakta sáhne jen ten, kdo se chce o tématu dozvědět víc. Knihu v této formě si přečtou i čtenáři, které by jinak příběh atentátu na Heydricha nepřitáhl. A jelikož je důležité zajímat se o historii, tak to považuji za velmi užitečný počin.
Proto tuhle knihu považuji za skvělou a doporučuji ji jednoznačně všem.

jaroslav2094
13.12.2025

Nestává se mi často, abych vcelku objemnou knihu, jejíž děj a nešťastný konec znám víceméně předem, přečetl na jeden zátah a oželel tak několik hodin spánku. S vědomím, že jde o literární dílo a tím pádem do značné míry fikci, oceňuji autorovu práci s reáliemi a hlavně, strhující podání. Díky tomu jsem si postupně pořídil všechny jeho další knihy a přečetl je opakovaně.

petulad
27.08.2025

Knihu donesla z knihovny dcera, projela jsem recenze a řekla jsem si, že ji musím taky přečíst. Strhující děj, skvěle napsaná. Mohu jen doporučit.

soupik2012
16.08.2025 audiokniha

Operace Anthropoid je velmi oblíbeným tématem. Sama znám několik zpracování a čas od času si ráda tento příběh připomenu v některém jeho provedení. Tato audiokniha patří podle mého názoru k těm nejlepším. Příběh je zpracován velmi podrobně a do značné míry napínavým, až akčním způsobem. Můj názor na atentát se měnil s věkem. V mládí jsem aktéry onoho atentátu spíš odsuzovala. Odvetný úder se mi zdál vůči zisku velmi nepřiměřený. S postupem času se ovšem můj názor výrazně změnil. Dnes jsem již zcela přesvědčena o tom, že to byl krok nutný. Oči mi také otevřel současný konflikt na Ukrajině. Můj zážitek z audioknihy umocnil pan Ladislav Frej. Především jako hlasy nacistů, si neumím představit vhodnějšího narátora.

Ristridin
12.06.2025

Velmi kvalitně podaná kniha o již dříve mnohokrát vypravovaném příběhu. Dřívější adaptace byly někdy přikrášleny, příběhy upravovány.
Šulc se v roce 2007 snažil o co nejvěrnější přiblížení akce Anthropoid včetně souvislostí a zákulisních postav, což je o to cennější. Proto mě trochu mrzí, že v závěrečné bitvě se objevuje tolik zraněných a mrtvých Němců, protože ztráty na německé straně jsou dle většiny údajů mnohem menší. Vlastně mě vždy udivovalo a trochu štvalo, že údajně žádný Němec neumřel. Možná něco mezi by bylo ucházející pro obě možnosti a strany :)
To nic nebere na tom, že kniha je skvělá a operaci pokrývá už od počátků jejího zrodu. Nezaměřuje se jen na samotný výsadek a útok.
Musím porovnávat s daleko novější knihou Smrt na kůru od Váchy. Tato kniha se zaměřuje více na osobu Adolfa Opálky a nabízí tedy příběh z jiného pohledu. Je totiž pravda, že i zde u Šulce byl Opálka více upozaděný. Závěrečná bitva v kostele tak, jak ji podal Vácha, se mi i líbila víc a přitom nebyla přehnaná. Jen z ní to napětí přímo dýchalo. Doporučuji tedy nadšencům, kteří se s ní třeba ještě nesetkali a obdivují skvost od Šulce v podobě Dva proti říši.

L.Walter
27.05.2025

Tahle kniha je moje srdeční záležitost, ani nedokážu spočítat, kolikrát jsem ji četla. Čtivě napsané, historicky přesné, některé nejasnosti jsou vysvětleny… Rozhodně doporučuju.

ArwenAragorn
18.05.2025

90%

Tak to bylo strhující! Přečetla jsem už podruhé.
Kdo ještě nečetl, pusťte se do toho, je to bomba!

VerStetinova
23.04.2025

Super. Historicky přesné (a když je něco upraveno, tak je to alespoň zmíněno v doslovu), neskutečně strhující a i když člověk ví, jak to dopadne, tak se místy přistihne, že ani nedutá a jen otáčí stránky.

palka452
06.04.2025

Geniálně napsáno

Rita55
19.02.2025

Posloucháno jako audiokniha. Líbilo se mi, jak byly vykresleny jednotlivé postavy - jejich jednání na základě osobních motivací. A člověk se neubrání znepokojivému přemýšlení o tom, jakým způsobem by jednal on v podobných situacích... Protože všichni víme, jaké následky atentát měl, konec knihy bylo tíživé doposlouchat, ale literárně to bylo zpracované skvěle.

kerida
11.12.2024

Toto by mohla byť jedna z najlepších kníh EVER. Majstrovské dielo!
Určite to chcelo nekonečné množstvo hodín štúdia, zisťovania a overovania faktov, aby čitateľ mohol dostať takto geniálne postavený a prudko čtivý román na základe jednej z našich najdôležitejších historických udalostí.
Nemohla som sa odtrhnúť, i keď čítanie je to veľmi znepokojivé, Posledná scéna je ako živý obraz hrdinstva.
Pán Šulc je skvelý spisovateľ, ktorý sa zhostil témy s pokorou a úctou k hrdinom a obetiam. Jednoznačne jedna z mojich NAJ, i keď človek sa zrejme nevyžíva v tom, aby sa vŕtal v týchto krvavých udalostiach a čítal to opakovane. Navždy ale ostáva v mojej knižnic. Už teraz viem, že raz príde deň, ked sa k nej vrátim. A dovtedy mám ešte v zásobe Mosty do TelAvivu.

k0uba.kubikula
24.11.2024

Výborně napsaná kniha, poklona panu spisovateli. Nahlédnutí do myslí a záměrů jednotlivých zúčastněných stran bylo dechberoucí. Svět není černobílý a myslím, že se autorovi podařilo mnohé vysvětlit, pohled nacistů na řízení protektorátu a na Čechy samotné, motivaci odbojových skupin i přes hrozící tresty smrti, i důvody, proč někteří Češi vyvíjený tlak nevydrželi a udávali. Odplata nacistů za atentát byla hrozivá, ovšem je otázkou, jak by dnes vypadalo uspořádání Evropy, kdyby k němu nedošlo...

sinfulka
24.10.2024

Co k tomu říct.. skvělá kniha s těžkým a nehezkým koncem. Všichni tento příběh známe a o to je složitější knihu dočíst.

OlafSveinsson
14.10.2024

Silný příběh o velkém hrdinství nejen parašutistů, ale i ostatních "obyčejných" lidí, bez kterých by se nikdy nepodařilo atentát úspěšně provést.
Nejen, že je kniha věrná, jak jen může být z pohledu historicky doložitelných skutečností, ale má i naprosto perfektně zpracovanou atmosférou. Ať už z pohledu hlavních hrdinů nebo jejich protivníků. Takže můžeme sledovat láskyplné setkávání parašutistů s přítelkyněmi, brutální výslechové metody gestapa, odhodlání členů odboje a nakonec hrdinný poslední boj v kryptě.

borsalino_csfd
04.09.2024

Kniha pro mě obsahuje více rovin. Literární, pan Šulc odvedl moc dobrou práci, kniha je velmi čtivá a současně věrohodná. Jeho styl mi sedí, včetně výborného finiše, který nedovolí knihu odložit.
Faktická, kdy maximálně vycházel z historických pramenů a příběh dokresloval spíše dialogy mezi postavami, než že by si vymýšlel nějaké události. Dobrý je opět i doslov.
Historická, nepřestává mě udivovat, o jak velkou shodu okolností se jednalo, že to nakonec klaplo a svět se RH zbavil. Ať už se jednalo o špatnou informační vybavenost z Londýna o tom, jaká je reálná situace v Československu, přes romantické avantýry přímo ohrožující celé rodiny na životech až po neschopnost Beneše vysvětlit nezbytnost takového atentátu (tady lze doporučit knihu Edvard Beneš - politický životopis od Zbyňka Zemana).

Vincenzoci
17.08.2024

Operace Anthropoid v celé své kráse, jinak to asi nelze popsat. Jsem velice rád, že tato kniha vznikla, osobně bych ji zařadil do povinné četby! Je velmi dobře napsaná, vtáhne do děje a človek ví, že se to stalo a možná chodí každý den kolem a ani už ho to nezajímá, což je škoda. Čtena již 2x s odstupem několika let a vím, že se k ní zase časem vrátím. Občas neuškodí připomenout si historii…

sgjoli
14.07.2024

Posloucháno jako audiokniha a byl to velmi silný zážitek. Popravdě to vnímám jako jednu z nejlepších (audio)knih, co se ke mně letos dostala.
Jedná se o beletristické zpracování části naší historie - konkrétně operace Antropoid - a je to psané velmi srozumitelným, čtivým způsobem, který člověka dokáže vtáhnout do děje. Příběh sám o sobě je velmi nosný a obsahově velmi silný, na člověka to velmi zapůsobí, ale přitom se tu autor nesnaží ždímat emoce na sílu.
Je to napsané velmi dobře. Jazykově květnaté (ale ne přehnaně), ale přesto příjemné a srozumitelné na čtení, postavy skvěle a věrohodně napsané, atmosféra vykreslená skvěle - úplně se to na člověka přenášelo. Silné, intenzivní čtení, ale přitom žádný doják. Naopak si mne to získalo tou svou civilností v pojetí emocí.
Pokud se čtenář chce o Antropoidu dozvědět přístupnou cestou, co a jak a kdo v tom fungoval, myslím, že tohle by mohlo být dobrým vodítkem. Samozřejmě člověk nesmí zapomínat, že se jedná o beletrii, nikoliv o odborný vzdělávací text. Ale v základních obrysech to je podle mne shrnuté velmi dobře a nějakou základní představu si člověk z toho udělá. A může to být takový snadný krok k tomu, aby si případný zájemce později vzal už i třeba něco odbornějšího.
Za sebe velmi doporučuji.

podko_lenka
12.07.2024

Dlouho jsem nenapsala komentář k přečtené knize a teď musím.

Kniha, která ve mně zanechala silný dojem. Dlouho se k ní budu v myšlenkách vracet. Mám toho tolik, k čemu bych se chtěla vyjádřit, ale nic by nevystihlo mé pocity. A tak ji v sobě nechám doznít…

Radka1911
23.06.2024

O Operaci Anthropoid jsem věděla, četla, viděla...

Děkuji autorovi za krásnou a čtivou knihu. Odvedl velký kus práce.

"Doufám, že budeme vaší oběti hodni." (Edvard Beneš)

Petr874
16.06.2024

Opravdu dobrá a hlavně čtivá kniha (předpokládal jsme ji na 2 měsíce, ale stihl jsem to za 2 týdny). Informace ohledně operace Anthropoid mě vždy zajímaly a když jsem dostal tuto knihu, tak jsem neváhal a pustil jsem se na tuhle strastiplnou cestu.
Nezávidím vojákům, co museli prožít a okolním občanům, co si museli protrpět.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi