Život na naší planetě: Mé svědectví a vize pro budoucnost
kniha od: David Attenborough
KoupitKoupit eknihu
Přírodopisný bestseller vědce Davida Attenborougha, podle kterého Netflix natočil stejnojmenný dokument. Alarmující svědectví o stavu planety od uznávaného přírodovědce a tváře populárních dokumentů BBC, které všichni známe z televizních obrazovek. David Attenborough je nejznámějším britským tvůrcem přírodovědných filmů. Ve své dosud nejosobnější a nejotevřenější zpovědi se ohlíží za svým životem a historií vývoje života na Zemi. S pomocí ohromujících statistik truchlí nad ztrátou divočiny a přichází s vlastní vizí budoucnosti. Kniha Život na naší planetě ale není jen zprávou o vymírání živočišných a rostlinných druhů, snaží se najít i způsoby, jak lidstvo může tento nepříznivý vývoj zvrátit. „O planetu Zemi se dělíme s živým světem. Je to ten nejpozoruhodnější systém na podporu života, jaký si dovedeme představit, vzniklý v průběhu miliard let. V poslední době se však planeta vychyluje z rovnováhy a její biodiverzita upadá, přičemž obojí spolu úzce souvisí. Chceme-li naší planetě navrátit rovnováhu, musíme proto obnovit její biodiverzitu – vrátit jí přesně to, co jsme jí sebrali. Jedině tak překonáme krizi, kterou jsme sami rozpoutali. Je nutné, abychom na světě obnovili divočinu.“ – David Attenborough...celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471418/big_zivot-na-nasi-planete-me-svedectvi--L3v-471418.jpg 4.7253Literatura světová, Literatura naučná, Ekologie, živ. prostředí
Vydáno: 2021, Práh
A Life on Our Planet – My Witness Statement and a Vision for the Future, 2020
Komentáře (67)
Kniha Život na naší planetě: Mé svědectví a vize pro budoucnost

Fascinující kniha a svědectví muže, který bych se nebála nazvat, že toho spoustu dokázal a Smékám, že v 94 letech se rozhodl napsat knihu.. je vidět, že má co nabídnout a pokud si vezmeme jeho slova k srdci a do hlavy, máme šanci život na naší planetě zachránit..vřele doporučuji přečíst a změnit v sobě aspoň kousek myšlení nebo předat dál

“Často mluvíme o záchraně planety, ale pravda je taková, že všechno tohle musíme udělat pro záchranu nás samotných.“
Výstižná kniha sira Davida Attenborougha, během které jsem stále musela sahat po lepítkách a zvýrazňovat si, tak trefně napsané pasáže. Člověk se musí při čtení až zastydět za to, co všechno lidstvo bylo schopné napáchat.
Sir David Attenborough však nad ničím neláme hůl a představuje spousty řešení, kterými by lidstvo mohlo své bezohledné chování napravit. Však jak bylo zmíněno, nejde pouze o záchranu planety ale i o záchranu nás samotných.
Sir David Attenborough zasvětil svůj život přírodě a já jsem moc ráda, že si jeho vzpomínky, myšlenky a názory můžeme přečíst. Doufám, že se tato kniha dostane k co největšímu počtu lidí a stane se pro ně inspirací a ponaučením, jakým je i pro mě.
Kniha je stejně tak skvělá jako film a obojí mohu jen doporučit.

Jsem strašně rád, že tuhle knihu vlastním ve své knihovně. Bude tam zaujímat nanejvýš čestné místo, stejně jako samotný autor, kterého za jeho přičinlivost ve světě přírody všeho druhu velice oceňuji. Kromě toho, že je kniha psána ze srdce, je psána také velice poutavě a čtivě.
Taktéž velice cením to, že sir Attenborough udával pro své názory a myšlenky zdroje ze skutečných článků, výzkumů, pojednání, zákonů či jiných zdrojů. Přidává to nejen na věrohodnosti, ale také to vypovídá o tom, jak moc si dal záležet nad svým možná nejzásadnějším dílem ve světě literatury (ve světě dokumentární filmografie toho dokázal již opravdu mnoho).
To, že siru Davidovi záleží na každém kousku naší planety, je znát na každé stránce této knihy. Využívá pro podložení svých myšlenek nepřeberné množství důkazů, výzkumů a zdrojů, kromě toho také svůj bohatý život plný praxe a zkušeností (včetně pozorovacích schopností) ze života v přírodě i lidské civilizaci. Co ale hodnotím snad nejkladněji, tak je samotný fakt, že kniha není jen "brečení" a stěžování si na to, jak je všechno špatně, ale že autor nabízí hned několik cest, jak zabránit zkáze, o které píše v prvních dvou částech své knihy.
Věřím, že kdyby se kniha dostala k těm nejvlivnějším a nejbohatším lidem na této planetě (stejně jako se dostala k mé osobě), a kdyby si tuto knihu vrylo do srdce alespoň část z nich, svět by začal být ještě hezčím místem, než tomu tak v současnosti je.

Neskutečné. Sir Attenborough je mistr a navíc ta skutečnost, kterou vypráví. V polovině knihy mi bylo až úzko. Poslechněme ho. Není to těžké, stačí postupně.

Jsem tak ráda, že se mi kniha pana Attenborougha dostala do ruky!
Velmi poutavě a srozumitelně vysvětluje téma týkající se stavu naší planety Země, který jí člověk svojí činností způsobil. Zvlášť při čtení první části mi bylo dost smutno, ale už delší dobu si o lidech a jejich chování k přírodě nedělám žádné iluze, spíš naopak.
Návrhy na zlepšení celkové situace nám dávají naději, obávám se však, že se tyto záležitosti nestanou prioritou řešení světových vlád a organizací.

Velmi zajímavé a působivé čtení, při kterém se mísí pocity zoufalství s nadějí a strach s vírou, že tu naši krásnou planetu nedovedeme k záhubě.
Doporučuji k přečtení!

První půlka nesmírně zajímavá a také bohužel znepokojivá. Dozvěděla jsem mnoho věcí, které jsem nevěděla. Rovnováha na Zemi je opravdu velmi křehká a člověk je jediný projekt, který se Zemi moc nepovedl.
Druhá půlka je naivní až utopistická. Mnohé se obrací k lepšímu. Je jasný, že někde se musí začít, ale takhle fantazírovali naposledy Marx s Engelsem. Bylo by fajn, kdybych se mýlila v tom, že tohle nedopadne dobře
Štítky
ekosystémy ochrana životního prostředí záchrana planety dokumentární film paměti, memoáry vymírání druhů
Autor a jeho další knihy
2022 | ![]() |
2021 | ![]() |
1986 | ![]() |
1990 | ![]() |
1996 | ![]() |
2022 | ![]() |
Kniha Život na naší planetě: Mé svědectví a vize pro budoucnost je v
Právě čtených | 22x |
Přečtených | 345x |