bookgover bookgover komentáře u knih

☰ menu

Pohřbený obr Pohřbený obr Kazuo Ishiguro

Těžko uchopit komentář k této knize, je velmi odlišná, svá, ale určitě stojí za přečtení. Velmi melancholické čtení a možná i menší bloudění v kruhu, a nebo ne?

28.12.2022 4 z 5


Piranesi Piranesi Susanna Clarke

Bláhově jsem si myslel, že mě nemůže kniha ničím novým překvapit. Teď si můžu jen sypat popel na hlavu a plácat se po čele, proč jsem knihu, tak dlouho odkládal. Tahle kniha se nedá číst, je to spíše o prožitku a vlastně takovou osobní meditací. Špatně se to popisuje bez spoilerů apod. Nicméně, pokud jako já nemáte rádi on-line hype nad knížkami, tak do této určitě jděte. Jak jsem psal výše: nečeká vás hype, ale prožitek na hranici s meditací. Tohle u běžné novely nenajdete.

03.07.2022 5 z 5


Oceán na konci cesty Oceán na konci cesty Neil Gaiman

Popisovat někomu knihu “Oceán na konci cesty” je stejné, jako když se pokoušíte barvitě odvyprávět sen z předešlé noci.

25.03.2021 4 z 5


Kar Kar Miloš Urban

Když jsem se dočetl, že Miloš vydává po dlouhé době další hororově laděný příběh, tak moje sedmikostelí-❤️ mě přivedlo hned do prvních řad na autogramiádu. KAR je ovšem jiný druh hororu. Řada z nás má v sobě ukryté šuplíky přeplněné emocemi a vzpomínkami z minulosti. Víme o nich, ale uklízet se nám v nich nechce a tak je zavřené tolerujeme. Julián se nechtěně do revize šuplíků pouští a dobrovolně ztrhává jednu vzpomínkovou náplast za druhou. Při čtení jsem si často vzpomněl na Junga a jeho Červenou knihu. Každý se nějak se svými šuplíky srovnává a do jaké míry byl tento spíše emoční horor skutečnou cestou za sebe očištěním ví asi jen Miloš. Někdy jsou vlastní vzpomínky v šuplíku větší zlo než vymyšlení kanibalové. A jako milovník tzv. easter eggů jsem narazil v knize na můj nejoblíbenější horor od Miloše vůbec, necháme se překvapit a možná nám letošní podzim ????to svoje kouzlo teprve odkryje. Vzpomínám jak jsme se na střední pokoušeli tuto úžasnou povídku sami zfilmovat????ale to je už dávno.

04.06.2020 3 z 5


Anihilace Anihilace Jeff VanderMeer

Za mě je cesta do Oblasti X neskutečný (hluboký) čtenářský zážitek. Nejde se ani konkrétně vyjadřovat k ději nebo konkrétním situacím. Každý čtenář by si tuhle cestu mezi řádky měl absolvovat sám. Za mě jedno velké doporučení s tím, že naprosto souhlasím po velmi dlouhé době s knižním oceněním.

PS: filmové verzi na Netflixu se vyhněte obloukem. Je to sice určitá vize - adaptace, ale všechny hluboké myšlenky z knihy ve filmu nahradily scény, které jsou spíše k smíchu.

A tak cesta do Oblasti X není pro každého (ať je to čtenář, nebo scénárista filmu)

26.01.2019 5 z 5


Počátek Počátek Dan Brown

Dan Brown během svého turné s knihou Inferno navštívil Španělsko, konkrétněji Barcelonu. Stejně jako celý svět ho upoutala tajemná a monumentální Sagrada Familia. Jeho osobní asistentka měla volno a tak šel na prohlídku sám. Fascinován a zároveň smutný, že si o tom neměl s kým promluvit se pustil do debaty se Siri. No a z toho vznikl celý román Počátek. Řemeslně napínavý román s tajemstvím, které vám je schopna vysvětlit i samotná Siri. Román, kde na zápletku a finální rozuzlení přijdete před půlkou knihy. Větší zklamání nežli Ztracený symbol. A co na to Siri?

11.01.2019 1 z 5


Literární spolek Laury Sněžné Literární spolek Laury Sněžné Pasi Ilmari Jääskeläinen

Ke knize a vůbec svému prvnímu finskému podivnu jsem se dostal úplnou náhodou. Zaujal mě přebal a přirovnání - setkání s Twin Peaks. Musím říci, že tahle kniha patří mezi výjimky, kdy marketing (promo) nekecá. Nejde ani o to, co se v literárním spolku stalo - jako spíše o to, kdo jsou jeho členové. Z knihy jsem nadšený a určitě (vzhledem ke konci) se k příběhu vrátím. Snad poprvé jsem v knize (mimo filmy) zažil "literární kocovinu" - wtf, co to proboha bylo? O tomhle se moc mluvit nedá, to si každý musí přečíst a zažít sám. Doufám, že zájezdů do finského podivna bude více.

11.02.2018 5 z 5


Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Ne! Prostě tohle ne! Všichni jsme si přáli pokračování od první přídavné povídky, kterou Rowlingová zveřejnila na "pottermore", ale tohle nemá s její prací vůbec - ale vůbec nic společného. Stále nechápu, když se chystá napsat celkem pět scénářů k Fantastickým zvířatům, proč si nenašla čas a dopřála fanouškům opravdové finále se vším, co se jí podařilo stvořit. Kdyby to bylo alespoň na úrovni "fanfiction", ale myslím, že každý fanoušek tady by dokázal vymyslet lepší příběh, než tento - co se rovná příběhu jak od desetiletého dítěte. Navíc většina dialogů je příšerná a plná patosu a klišé - přitom sama Rowlingová je výborná v dialozích. Je to opravdu škoda. Pocit nostalgie přišel až na samotném konci příběhu, kdy vám skutečně dojde, že potěch příšerných stránkách ničeho je opravdu KONEC.

17.10.2016 odpad!


Hektor a tajemství lásky Hektor a tajemství lásky Francois Lelord

Přijde mi, že si Francois Lelord svými příběhy o Hektorovi vytvořil zcela svou vlastní kategorii v literatuře. První díl mi přišel skvělej a myslím, že podobné pohádky pro dospělé se skoro zapomenutými myšlenkami a hodnotami by si měl jednou za čas dopřát každý. Co se týče druhého dílu, tak ten mě velmi mile překvapil. Nějaké očekávání bylo, ale způsob jakým to Lelord pojal mě opět dostal. Pro ty, co mají problém knihu dočíst, protože se v rámci děje kupí na sebe jeden bordel za druhým, tak doporučuji přečíst do konce, kde nás všechny dorazí Lelordovo vysvětlení na samotném konci. A víte co? Opět je to pravda, kterou všichni víme, ale prostě jsme se museli prokousat tím neskutečným přiběhem až do konce.

17.10.2016 5 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Musím říci, že to bylo velmi příjemné překvapení. Napínavé, tajemné čtení, které jde ruku v ruce s těmi zvláštními fotografiemi. Podobné fotky zná každý, ale koho napadlo propadnout imaginárnímu příběhu v pozadí natolik, aby napsal o tom příběh? Těším se na zpracování od Tima, volba nemohla být lepší.

11.09.2016 4 z 5


Mnich, který prodal své ferrari Mnich, který prodal své ferrari Robin S. Sharma

Musím říci, že tohle byla zatím ta nejhorší "duchovní" kniha, co mám za sebou. Mluvím samozřejmě o formě. Celou dobu jsem si připadal, že sedím v nějaké zasedací místnosti a poslouchám motivační kecy nějakého manažera - ála "Partners", "Broker Consulting" a další. Těšil jsem se na "pohádkový" příběh mnicha, který opravdu prodal své ferrari - nebo na trochu těžší rozhovory učitel & žák. Co jsem dostal? Naprosto krkolomné a bohužel i hloupé dialogy o ničem - nad některými hloupými dialogy se vám opravdu budou ježit chlupy hrůzou!

05.10.2015 1 z 5


Nevěra Nevěra Paulo Coelho

Kniha - příběh naprosto o ničem. Stále jsem v knize hledal nějaké "TO" a ono "TO" stále nepřicházelo. Na samotném konci jsem si opravdu říkal "To jako vážně?". Za mě naprosto zbytečná kniha podepsaná pod velkým jménem. Navíc mi přišlo, že kniha má v každé kapitolu jednu a tu samou myšlenku, kterou nám hrdinka cpe v jiných spojeních celou knihu ... skutečně nechápu, jak mohl tohle Coelho napsat.

16.01.2015 1 z 5


Bridget Jonesová: Láskou šílená Bridget Jonesová: Láskou šílená Helen Fielding

Příjemné, místy smutné, melancholické, uslintané, uprděné i láskou šílené zakončení příběhu o Bridget. Dočkali jsme se a doufám, že se dočkáme i filmového zpracování (snad nebudou muset tvůrci použít digitální Bridget, když se nám Renée tak omladila). Kniha mě pobavila a to je hlavní!

05.01.2015 4 z 5


Hektorova cesta aneb Hledání štěstí Hektorova cesta aneb Hledání štěstí Francois Lelord

Mám rád knihy na způsob Paula Coelha, jenže člověk má někdy pocit, že musí před jeho knihami utéct - divně se to vysvětluje. Hledal jsem knihu, která by v sobě měla nějaké to ponaučení ale i smysl pro humor a nadhled. Tohle všechno jsem našel v Hektorovi. První díl mě očaroval. Knížka je velmi tenká a tak jsem si kapitoly šetřil a zážitek ze čtení jsem protahoval, co to jen šlo. Trošku bych to přirovnal k takové dospělácké pohádce na dobrou noc :) Těším se i až uvidím filmové zpracování, které je ohlášeno na tento rok. Snad to nespadne rovnou do distribuce DVD - byla by to škoda. Ale zpátky ke knize. Jsou tam pro někoho naprosto trapná a všemi znalá moudra o životě a štěstí ... jenže lidé takové banální věci prostě zapomínají a tento příběh to hezky navrací do našeho života. Navíc vesele a s nadhledem. Tak to má být.

16.11.2014 5 z 5


Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

S knihou jsem několik měsíců zápasil. Pořád jsem se nedokázal naladit na stejnou vlnu, až ke konci jsem přistoupil na způsob vyprávění a knihu dočetl. Jednotlivé teologické části, kterých během příběhu přibývá mě stále více rušily. Bez nich by to nebylo jistě takové, ale za sebe musím říci, že té "teologie" bylo na mě trochu moc - byla to hlavní brzda, proč jsem se nemohl pořádně začíst do příběhu. Tak či onak je kniha výborně zpracovaná. Vydání od Arga je úžasné a plně vystihuje ducha knihy. Určitě si pořídám další - ikdyž momentálně potřebuje můj mozek tak trochu prázdniny :) Co se týče hodnocení, tak nemůžu dát méně než 5hvězdiček. Je to skvostná kniha, ze které jde s každou stránkou respekt. Výborná práce!

09.11.2014 5 z 5


Tři vyvolení Tři vyvolení Stephen King

O 100% stravitelnější, nežli "Pistolník". Druhý díl se krásně čte a je svým způsobem napínavý. Nicméně těch otázek ohledně celé série je tolik, že v podstatě stále nevím, co to vlastně čtu ... svým způsobem to je to krásné.

03.08.2014 3 z 5


Veronika se rozhodla zemřít Veronika se rozhodla zemřít Paulo Coelho

Nevím, co k tomu mám říci. Ten příběh je moc hezký a Coelho si mě po zklamání v podobě "11 minut" opět získal. Musím si sehnat filmovou verzi. Doporučuji!

22.07.2014 5 z 5


Padesát odstínů svobody Padesát odstínů svobody E. L. James (p)

Tahle kniha - tenhle díl neměl nikdy vzniknout. Potvrzuje mi názor, že kdyby všechny tři díly spojila do jedné opravdu propracované knihy, tak by to mohlo být na trošku jiné úrovni. Zde už z prvních stránek smrdí marketing a peníze. Snaha roztáhnout příběh, který vlastně ani příběh nemá. Pohádka o Popelce nám skončila v druhém dílu, ale my jsme se prostě museli dočíst, co se děje, když zazvoní zvonec a pohádky je konec. Spoilery: u odstínů svobody jsem měl neskutečný problém a to knihu vůbec dočíst. Je neskutečně hloupá a nuda, která se táhne skrze kapitoly skoro až zabraňuje čtenáři najít v sobě odvahu a knihu dočíst na jeden zátah. Navíc co se týče dějové linky, tak to paní James skutečně přehání. Ta rádoby pseudo-detektivka je hrozně směšná a ještě směšnějí je, že defakto na jakýkoliv problém je hlavním lékem sex. Je jedno, že před pěti minutami je pronásleduje v autě maniak a nebo se oba aktéři hádají ve snaze o dospělou hádku - vždycky otočíte stránku a skončí v posteli. To, co bylo alespoň trošku nové a úsměvné je nyní trapné a tak zdlouhavé, že chcete mít od "vnitřní bohyně" a "skleníkového stína" skutečně pokoj. Tady se fantazie nezastavila ani na kafi - takže tu nenaleznete žádnou skutečně zajímavou erotickou vložku - což je v erotickém románu problém. Jak jsem už psal, tak autorka má problém, že v podstatě neví o čem má psát - kniha tak obsahuje všechna možná klišé, která se ke konci tak stupňují, že jsem měl místy při čtení záchvaty smíchu nad neuvěřitelnou trapností ... počínaje autonehodou otce, těhotenstvím (tečka) či finále, apod. Příběh ztratil své kouzlo. Grey ztratil svou atraktivitu a kniha ho líčí jako vyděšeného kluka - nejen v manželství ale i soukromém životě. Ana si v podstatě udělala z Greye svého sub - ve všech ohledech. Když vydržíte do samotného konce a přetrpíte epilog v podobě dokonalého rodinného života ... tak vás dorazí snaha autorky o pohled do Christianovy duše. Tady zabila celý příběh. Příběh v jeho podání má stejný styl vyprávnění, který nás provázel s Anou ... ty trapné vnitřní hovory ... neni zde vnitřní bohyně ... jen vulgární chlap. Christian tak ztratil kouzlo vnitřní temnoty a já se obávám dne, kdy skutečně autorka vydá knihu z jeho pohledu.

25.06.2014 1 z 5


Jedenáct minut Jedenáct minut Paulo Coelho

Na tuhle knihu jsem se moc těšil. Každý z fanoušků pana Coelho mi jí doporučoval. Musím říci, že jsem mírně zklamán. Když se zamyslím nad hlavní myšlenkou "falešné modely sexu", tak mi nejsilnějším momentem přišlo vyprávění knihovnice. Mně by se více líbilo, kdyby tato problematika byla zasazená do dlouholetého manželství. Tam jsem v textu cítil velkou sílu. Jinak samotný příběh o prostitutce byl sice hezký ale hrozně z jednotlivých stránek smrdělo klišé. Dokonce jsem měl pocit, že si sama hlavní hrdinka dost protiřečí ... a ten konec? Jako sondu o lásce a sexu bych si od pana Coelho představoval něco jiného. Tohle byla jen další z jeho POHÁDEK a tak to musím brát. Škoda.

06.05.2014 3 z 5


Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Rowlligovou jsem si oblíbil díky úžasnému popisování světa Harry Pottera, kdo taky ne? Volání Kukačky je jinej žánr a bohužel se zde svého popisování nezbavila. Ono číst o pohádkovém světě je jedna věc, ale rozvlekle číst podrobné věci o klasických věcech - které děláme každý z nás během dne mi přišlo příšeně nudné a knihu jsem častokrát odkládal. Navíc během samotného popisování (včetně akce) používá dlouhá souvětí, které mě spíše uspávala, nežli držela v napětí. Je zvláštní že absolutním protikladem jsou dialogy. Ty jsou perfektní. Tady vládne pevnou rukou a jednolitvé rozhovory a následně výslechy mají šťavu a nutí čtenáře hltat slovo od slova. Klobouk dolů. Upřímně se tedy těším na nové tři filmy z kouzelnického světa, u kterých bude psát scénář (dialogy jí prostě jdou perfektně) - nežli na další díl této detektivky.

05.05.2014 3 z 5