Hektorova cesta aneb Hledání štěstí

Hektorova cesta aneb Hledání štěstí https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97320/hektorova-cesta-aneb-hledani-stesti-97320.jpg 4 77 24

Kniha o mladém psychiatru Hektorovi se brzy po svém vydání stala světovým bestsellerem – víc než rok se držela na německém žebříčku nejprodávanějších knih, byla přeložena do mnoha jazyků a prodalo se jí přes milion výtisků. V současné době se podle knihy natáčí film v mezinárodní produkci. Filozofickou pohádku pro dospělé“ napsal přední francouzský psycholog. Nejde ale o další odbornou příručkou, je to román, který se hezky čte, zároveň však přináší víc: poučení, radost a snad i spokojenost. Jednotlivá ponaučení vyplývají z obyčejných lidských příběhů. Autor vychází ze své dlouholeté praxe psychologa a klade si podobné otázky jako téměř každý v dnešním moderním, uspěchaném světě – proč jsou šťastnější lidé chudí či nemocní a nešťastní lidé, který nic nechybí? Proč tak často sníme o šťastnějším životě a nevážíme si toho, který máme? Hledáme štěstí v úspěchu nebo ve vztazích s ostatními lidmi? Závisí štěstí na osudu, okolnostech nebo na způsobu, jak na věci nahlížíme?... celý text

Přidat komentář

JancaMia
07.01.2023 3 z 5

Další z Hektorových cest které stojí k zamyšlení se nad sebou samým ... ale to platí pro všechny tři díly.

hzd
17.07.2020 4 z 5

Knížka k zamyšlení o hledání štěstí.


ANDY28
17.06.2020 5 z 5

Půvabné, lidské definice štěstí, přečteno díky výzvě! Doporučuji

petrarka72
23.02.2020 3 z 5

V jednoduchosti je krása, v jednoduchosti je síla, v jednoduchosti je štěstí. A chcete-li strávit příjemně dva podvečery, během nichž se vám nechce moc přemýšlet a příliš se vzrušovat, zvolte si za společníka Viktora - neboť ten neurazí, ale ani nenadchne.

Libušš
01.07.2019 2 z 5

Levná knížka, která neurazí. Čtete o někom, občas se vás snaží něco naučit, nebo se alespoň zamyslet. Film je krásně zpracován přesně dle knihy.

Cabiria
09.05.2019 2 z 5

Pro mě to byla nuda. Žádné úžasné myšlenky se nekonaly, nic co by už člověk nevěděl. A forma prapodivně nečtivá, nemohla jsem se dočkat konce a do čtení jsem se musela nutit. V tomto žánru jsou rozhodně daleko lepší knihy.

Mr.Fox
01.12.2018 2 z 5

Pokud už se vám kniha dostane do ruky, stojí za přečtení. Z tohoto žánru knih si každý čtenář (pokud chce a pokud nad knihou přemýšlí) vždy alespoň něco málo odnese. Ale...

PROČ autor tolik mlží o místech, kam hrdina knihy cestuje?
PROČ autor téměř v každé kapitole používá obrat: "ale to vám jistě došlo, že"?
PROČ autor tak nezvykle přeskakuje v časové linii děje?

Chcete-li poradit totéž, ale v lépe podané formě a s více myšlenkami, doporučuji raději knihu "Muž, který chtěl být šťastný".

Lucky_one
04.11.2018 3 z 5

S myšlenkami knihy sice souzním, ale slohově to je pro mne skoro nepříjemné čtení.

ji7967
24.07.2017 4 z 5

Tahle kniha je skvělá. Čte se lehce /no a co?/, čte se rychle a hlavně... pokud si chcete srovnat priority, nebo se prostě jen trochu zamyslet nad tím, co je štěstí a jak ho vlastně každý vnímá zcela jinak, tuhle knihu si přečtěte. A určitě se k ní i vracejte. Člověk poměrně rychle zapomíná co je v životě důležité a někdy (vlastně vždy) je to opravdu škoda...

bakjo95
15.03.2017 5 z 5

Všichni říkají, že to vypadá jako kniha pro děti...ale proč? Protože ve společnosti převládá klišé, že vše co má hlubší myšlenku, musí být složité, pro děti nepochopitelné a doprovázeno patřičným slovníkem...kdepak, opak je pravdou:

V JEDNODUCHOSTI JE KRÁSA.

Doporučuji - 100%

zazinka2
09.01.2017 4 z 5

Krásná pohádka k zamyšlení, četla jsem ji v době, kdy jsem měla spoustu otázek a pochybností a tahle kniha mi dokázal zvednout náladu.

Amiran
31.03.2015 3 z 5

Tak nějak se mi to četlo dobře... :) Neměla jsem ten špatný pocit, když jsem četla jiné duchovní knihy, kdy jsme si připadala provinile, že se nechovám tak, jak oni píšou. Tohle bylo jiné. Nevnucené. Velké plus bylo, že kniha není příliš dlouhá, neprotahuje se zbytečně a kapitoly jsou krátké, takže máte pocit, že čtete rychle. :) Nemůžu mít ani jednu výhradu... Doporučuji spíše lidem "začátečníků", kteří se začínají zajímat o duchovní vývoj. :)

Tyeen
11.02.2015 3 z 5

Pěkné "pohádkové" vyprávění se zamyšlením. Doporučuji jako odpočinkovou četbu.

bookgover
16.11.2014 5 z 5

Mám rád knihy na způsob Paula Coelha, jenže člověk má někdy pocit, že musí před jeho knihami utéct - divně se to vysvětluje. Hledal jsem knihu, která by v sobě měla nějaké to ponaučení ale i smysl pro humor a nadhled. Tohle všechno jsem našel v Hektorovi. První díl mě očaroval. Knížka je velmi tenká a tak jsem si kapitoly šetřil a zážitek ze čtení jsem protahoval, co to jen šlo. Trošku bych to přirovnal k takové dospělácké pohádce na dobrou noc :) Těším se i až uvidím filmové zpracování, které je ohlášeno na tento rok. Snad to nespadne rovnou do distribuce DVD - byla by to škoda. Ale zpátky ke knize. Jsou tam pro někoho naprosto trapná a všemi znalá moudra o životě a štěstí ... jenže lidé takové banální věci prostě zapomínají a tento příběh to hezky navrací do našeho života. Navíc vesele a s nadhledem. Tak to má být.

Pawlisman
12.09.2014 4 z 5

Krásně naivní příběh s trochou toho humoru a duchovního poučení. Myslím, že neublíží a lze doporučit na počátku každé cesty za sebezdokonalením či zda vůbec by obdobná literatura pro vás byla.

pecka02
28.07.2014 3 z 5

Vlastně ani nevím, co k tomu říct. Knížku jsem přečetla, ale v podstatě ve mně bohužel žádný velký dojem nezanechala. Bylo to sice milé, Hektor je sympaťák, ale styl psaní mi absolutně nesedl a že bych se cítila nějak poučena, to asi taky ne. Hlavní myšlenkou pro mě z celé knihy zůstalo akorát to, že "dobrý způsob, jak si pokazit štěstí, je porovnávat." Protože dnes a denně vidím, kolik lidí tuhle chybu dělá. Myslím, že mezi podobně laděnýma knihama lze najít i lepší kousky.

danazeskolky
06.05.2014 5 z 5

Musím se usmívat, když čtu věty v komentářích ve smyslu "naivní, polopatické, jednoduché..." Mám pocit, že to je podobný úsměv, který měl na tváři mnich v Číně :-) Možná tito hledači složitosti, komplikovanosti atd. jednou pochopí, že ty největší hodnoty v životě mohou být ve své podstatě úplně jednoduché, ale člověk to musí cítit v srdci, ne jen v hlavě.

playada
26.09.2013 5 z 5

Já se již nějakou dobu necítím zcela šťastna. Z Hektorova seznamu se mi nedaří z devatenácti variant šest (1,2,3,10,13,15).
Naopak grandiózní jsem v pětce.

Arianne
25.05.2013 4 z 5

Anotace říká "knížka pro vaši duši". Je to daleko víc, je to pohlazení, je to zbloudilý úsměv a sem tam přiznané "aha". Styl vyprávění připomíná hodného moudrého učitele, který se snaží, aby jeho žáci dobře pochopili princip násobilky. Autor místy vybočuje z příběhu Hektora, obrací se ke čtenáři a jako by mu bylo pět let vysvětluje některá fakta. Tato promluva nepůsobí ani otravně ani urážlivě, spíš je to podvědomý návrat do dob, kdy se rodiče trpělivě vypořádávali s věčným "a proč?" svých ratolestí.
Kdo chce, může tu najít recept na to, jak šťastně žít. Pro jiné to bude uklidňující balzám na rozbouřenou mysl. Ať tak či onak, je to rozhodně velmi příjemné čtení.

kattyV
27.03.2013 2 z 5

Asi ne kniha pro mne, ale trochu bádám, pro koho vlastně. Styl psaní je jako pro pětileté dítě: alespoň začátek na mne dělal takový dojem. To když jsem si četla o těch lidech, o které se jejich maminky a tatínkové špatně starali nebo polopatické vysvětlení, že 1. třída je část letadla.
Příhody v Číně mne poněkud znejistily. Ono to asi tak úplně pro děti nebude. Leda lehce zcenzurované.
Tak tedy´opravdu nevím. Samozřejmě, pravdy, které Hektor objevuje pravdami jsou, ale na většinu si člověk přijde sám. Ano, je pravda, že i chudí lidé v Evropě jsou mnohem bohatší, než většina lidí někde jinde. Přesto nejsou šťastní, protože se nesrovnávají s hladovějícími černochy v Africe, ale s bohatými ve svém okolí. No, ale co s tím. Opravdu pouhé toto uvědomění mi pomůže ke štěstí? Ale třeba je dobré si srovnat v hlavě na čem vlastně v životě záleží. A tato kniha by mohla poskytnout k takovému zamyšlení podnět. Jen by ty pravdy nemusely být zabaleny do tak naivní omáčky.

Štítky knihy

francouzská literatura štěstí

Kniha Hektorova cesta aneb Hledání štěstí je v

Přečtených109x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených7x
Knihotéce43x
Chystám se číst20x
Chci si koupit2x