Pohřbený obr přehled

Kazuo Ishiguro

Děj románu na pomezí fantasy zasadil autor do počátků raného středověku, kdy se Británie, kterou dávno opustili Římané, nezadržitelně mění v trosky. Král Artuš jistě vykonal pro smír na ostrově své, ale i on už se odebral do propadliště dějin a neklidnou zemí bloumají různá individua včetně těch nadpřirozených. Příběh začíná rozhodnutím starých manželů Axla a Beatrice vydat se krajem mlhy a deště v naději, že se shledají se synem, kterého léta neviděli. Očekávají mnohá nebezpečí, ale netuší, že jim tato cesta odhalí dávno zapomenutá temná místa jejich vzájemné lásky. Místy surový, zato však hluboce jímavý příběh o ztracených vzpomínkách, lásce, pomstě, válce.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 2017 , Argo
Originální název: The Buried Giant, 2015

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha Kazua Ishigura, Pohřbený obr, vyvolává rozmanité reakce. Někteří čtenáři oceňují její hluboké myšlenky o paměti a zapomnění. Jiní se potýkají s pomalým tempem a archaickým jazykem. Atmosféra středověké Británie a symbolika příběhu fascinují, ale ne každý je schopen se s textem ztotožnit. Čtenáři doporučují věnovat knize čas a pozornost, aby plně pochopili její poselství. Celkově je hodnocena jako náročná, ale obohacující četba, která si žádá opakované čtení. Více v komentářích.

Komu by se kniha Pohřbený obr mohla líbit?

• Čtenáři hledající hluboké myšlenky
  • Milovníci historických příběhů
  • Fanoušci pomalého vyprávění
  • Ti, kdo se zajímají o psychologii paměti
  • Čtenáři, kteří ocení literární experimenty

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pohřbený obr. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

nula87
05.02.2026

Pohřbený obr mě jednoduše nadchl. Tak trochu fantasy, tak trochu historický román, tak trochu pohádka, tak trochu artušovská sága, tak trochu, a možná víc alegorie. Příběh zabalený do hutné atmosféry a husté mlhy, do vzletných, ale někdy až absurdních rozhovorů. Vzpomínky na minulost, láska, boj s draky a s vlastní pamětí - to vše Ishiguro smíchal do skvělého příběhu.

všech 133 komentářů

Související novinky - Pohřbený obr (0)

Kniha Pohřbený obr v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně243x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi