Tři vyvolení přehled

Stephen King

Temná věž série

Jak už napovídá název, v tomto svazku plní Roland příkazy orákula z dílu prvního, vybírá si tři osoby, bez nichž by svůj úkol nikdy nesplnil. Při výběru se propadne do naší současnosti, dveřmi na mořském břehu vkročí do USA osmdesátých let a „prožívá“ jej očima feťáka Eddieho. Jake z Pistolníka, kterého si Roland zabitím teprve teď transformuje do svého světa, patří k tajemství knihy. Tři vyvolení jsou po Pistolníku druhou knihou z celkem sedmi knih, které tvoří dlouhý příběh nazvaný Temná věž. Děj celé série se odehrává v neobyčejném světě, zaplněném ohromujícími vizuálními obrazy a nezapomenutelnými postavami. Temná věž se nepodobá ničemu, co jste zatím četli. Do rukou se vám dostává vizionářský příběh Stephena Kinga, magická směs fantasie a hororu, který může být i jeho vrcholným dílem. Připojte se proto k výpravě za nedostižnou Temnou věží… Zdá se, že toto dílo je mou vlastní Věží. Víte, ti lidé mi nedají pokoj, hlavně Roland. Vím opravdu, co je ta Věž zač a co tam Rolanda očekává (pokud k ní dojde, a vy se musíte připravit na velmi reálnou možnost, že to nebude on, komu se to podaří)? Ano… a ne. Vím jenom to, že ten příběh mě volá zas a celých sedmnáct let. Tento delší druhý díl stále zanechává spoustu otázek bez odpovědi a vyvrcholení příběhu zůstává daleko v budoucnosti, ale já cítím, že tento díl je mnohem úplnější než ten první. A Věž je blíž.... celý text

Literatura světová Horory Fantasy
Vydáno: 2010 , Beta-Dobrovský
Originální název: The Drawing of the Three, 1987

Co říkají o knize uživatelé?

Druhé dobrodružství v sérii Temná věž překonává očekávání mnoha čtenářů. Příběh se vyznačuje svižným tempem a komplexními postavami. Stephen King opět dokazuje svou schopnost kombinovat psychologii s napínavým vyprávěním. Nové postavy přinášejí do děje svěží vítr a zvyšují napětí. Atmosféra je hutná a mystická, což čtenáře vtahuje do příběhu. I přes některé nedostatky se kniha stává oblíbenou součástí série. Více v komentářích.

Komu by se kniha Tři vyvolení mohla líbit?

• Fanoušci fantasy a hororu
  • Čtenáři, kteří ocení psychologické prvky v literatuře
  • Milovníci komplexních postav a napínavých příběhů
  • Ti, kdo hledají originální a neotřelé vyprávění

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tři vyvolení. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

krevetinka
13.08.2025

„To, co si o sobě myslíme a co doopravdy jsme, se málokdy překrývá.“

Jestliže Pistolník si u mě vystřílel pět hvězd, Tři vyvolení by si zasloužili klidně šest. Což nejde. A protože nechci snižovat hodnocení Pistolníka, ponechám pět hvězd i tady – s dodatkem, že Tři vyvolení byli o kapánek lepší než první díl.

Zatímco Pistolník působil jako surrealistický sen, tady se příběh zaostřuje a konkretizuje. Objevuje se tu více akce, méně metafor, děj je uchopitelnější. Tohle už je kingovina v plném proudu (Tři vyvolení vyšli v originále ve stejném roce jako moje milovaná kultovní Misery). Po dočtení druhého dílu naprosto chápu, proč se někteří čtenáři nechali od dalších dílů Temné věže odradit hned prvním dílem – ten byl spíš takový fever dream, putování odnikud nikam, kdy občas nechápeš, co čteš, a ani proč to čteš.

Zde už pistolník Roland není jen pouhá postavička plnící svůj účel, ale ukazuje se nám v jiném světle a nabírá na lidskosti. Jeho střet s „naším“ civilizovaným světem přináší spoustu roztodivných situací, kterým nejde nepodlehnout (Taxi = Tak Si).

Sestava hlavních aktérů je nyní kompletní, a je naprosto výborná! Od prvního okamžiku jsem věděla, že tohle jsou přesně takové archetypy postav, které prostě chci čtenářsky sledovat a doprovázet na jejich cestě. Všichni jsou zajímaví a neuvěřitelně lidští. Jestli King něco zvládá mistrovsky, tak je to právě ono dávání lidskosti a duši písmenkám na papíře. Říkám to pořád, ale je to fakt pravda. Každá z postav má úžasnou backstory, která se odráží v tom, kým jsou dnes, má to reálný dopad na jejich chování a motivaci, což je něco, co spousta autorů neumí.

Opět se tu prolíná téma osudovost, a nakolik do ní můžeme (a chceme) zasahovat, a v jakém okamžiku držíme osud my, a kdy už drží on nás. Volba „třech vyvolených“ byla naprosto ikonická. Roland nikdy nevyruší své budoucí souputníky při pohodovém pití čaje, ale právě v té největší vřavě. Nemůžu se rozhodnout, který z oněch tří měl nejpůsobivější entering, ale rozhodně si myslím, že třetí dveře byly úplně nejvíc boží! Roland pěkně přečůral osud, což bylo něco, co jsem fakt nečekala, a čím si získal nejen částečné vykoupení z rozhodnutí v prvním díle, ale taky moje srdíčko.

V tomto okamžiku jsem do Temné věže zamilovaná až po uši. Jsem přesvědčená, že je to jedna z těch přelomových knih (sérií) v mém životě, kterými hodlám otravovat všechny kolem, dokud mi jednu nevrazí. Protože jo, ono je to vážně tak boží.

„Zaplatit peklem je jedna věc. Ale chceš ho vlastnit?“

„Ještě dřív, než se zeptala, kdo jsou oni, zeptala se, kdo je ona.“

všech 193 komentářů

Související novinky - Tři vyvolení (1)

Knižní novinky (5. týden)

26.01.2020

Kniha Tři vyvolení v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených2 280x
v Mé knihovně854x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi