Piranesi přehled

Piranesi
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441525/bmid_piranesi-sVY-441525.jpg 4 397 397

Piranesi vždycky žil v Domě. Ten má stovky, ne-li tisíce místností a chodeb, v nichž je uvězněný oceán. Vodní labyrint. Piranesi se čas od času vídá se svým přítelem, Tím Druhým, jenž Piranesiho potřebuje pro vědecký výzkum Velkých a Tajných Vědomostí. Piranesi si své poznatky zaznamenává do deníku. Pak se začnou objevovat vzkazy; ne vše je takové, jak se zdá. A když vyjdou na světlo důkazy o existenci dalšího člověka a možná i jiného světa mimo zdi Domu, Piranesi začne rozplétat pavučinu lží – i když je pravda všechno, jen ne příjemná. Piranesi je hlavní postava románu. Giovanni Battista Piranesi byl italský malíř z osmnáctého století, který proslul cyklem čtrnácti leptů Smyšlené představy žalářů. Svět Labyrintu a Piranesiho kresby mají hodně společného.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Argo
Originální název:

Piranesi, 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Piranesi. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (90)

Slezadav
předevčírem 3 z 5

Upřímně řečeno opravdu nechápu, čím si tahle kniha zasluhuje vysoká hodnocení a ocenění, která sbírá. Buďto magický realismus není nic pro mne, nebo jsem tu knihu vůbec nepochopil a četl ji nějak špatně.
Zejména první třetina kniha byla docela utrpení. K vykreslení atmosféry a světa, kde se odehrává by stačil zlomek toho, co bylo napsáno. Zbytečně obsáhlé a repetitivní popisy schodišť, sloupů a soch mě rozhodně nebavily.
Následující části začínají přinášet tajemství a snahu je objasnit pomocí nespolehlivého vypravěče. Postupné odhalování bylo docela fajn a nejspíš pro mne nejlepší částí knihy. Postupně se odhalovalo více a více vrstev. Bohužel stále za popisů v kolikáté chodbě a u jaké sochy se co děje.
Možná je zaměrem stylu, že se mají některé části ignorovat nebo přeskakovat, ale mě toto moc nesedlo. Stejně tak mi nesedlo směřování z bodu A do B bez větších překvapení. Měl jsem pocit, že vysvětlení a zakončení je vidět dost dopředu a četl jsem jen, abych si domněnku potvrdil.
Celkově je Piranesi pro mě zklamáním. Podle hodnocení a recenzí jsem čekal bombu. Je možné, že jsem něco nepochopil, ale našel jsem poměrně plytký příběh s nekonečně se opakujícími nudnými popisy. Když už to začínalo vypadat zajímavě, tak pasáže, které nabízely jakýsi hlubší průnik byly nepropracované a izolované.
Dát Piranesimu jen dvě hvězdy by bylo asi přeci jen trochu kruté, zase taková hrůza to nebyla, ale ty tři, které dávám mají uši odrané docela dost.

gretl74
14.09.2024 5 z 5

Strašně zvláštní knížka, magický realismus jak vyšitý. Začátek trošku utrpení, než mi došlo, že si nemusím pamatovat „data“ a síně, ale stačí si jen užívat ten podivný časoprostor. Pak už příběh nabral spád a svištělo se jak na horské dráze až do konce. Ten byl na můj vkus moc dlouhý či naopak moc krátký, zkrátka nesedl mi tak úplně, až jsem byla rozhodnutá za něj jednu hvězdičku ubrat. Ale zjišťuji, že i po dočtení má čtenářská dušička zůstává po kotníky v přílivové vodě a zvedá hlavu k mramorovým sochám a hvězdnému nebi a že otisk téhle knížky už v ní zůstane. A za to si zaslouží plných 5*.

A po shlédnutí Piranesiho grafických listů bych přidala i šestou *


Kniholenka_DK
23.08.2024 3 z 5

Tohle je rozhodně zvláštní kniha. Mezi mé oblíbené se asi nezařadí, ale přesto jsem ráda, že jsem ji přečetla. V knize se toho děje minimum, její síla je ve vytvoření zvláštní atmosféry a poznávání velmi jiného fantaskního světa. Ani si nejsem jistá, jestli má kniha nějaké hlubší skryté poselství nebo myšlenku. Žádné rozumové zdůvodnění příběhu mě nenapadá. Vlastně můj hlavní pocit po dočtení je, že nejsem asi dostatečně chytrá na to, abych to pochopila :-)

všechny komentáře

Související novinky (2)

Vychází Vypravěč, Magie havranů a další knižní novinky (41. týden)

09.10.2022


Knižní novinky (19. týden)

09.05.2021


Citáty z knihy (13)

Moudrost ptáků možná nepřebývá v jednotlivcích, ale v jejich shluku, v hejnu.


Uvědomil jsem si, že hledání Vědění v nás vzbuzovalo pocit, že Dům je nějaká hádanka, již je třeba vyluštit, text, jenž má být interpretován, a že pokud někdy objevíme Vědění, pak jako bychom Domu vyrvali Hodnotu, načež zbude pouhá dekorace.


Pokud zanecháme hledání Vědění, budeme se moci věnovat novému druhu vědy. Mohli bychom se vydat po jakékoli stezce, na niž nás data zavedou. Pomyšlení na tohle všechno mne nadchlo, byl jsem šťastný.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (1)

2021 - Women's Prize for Fiction


Kniha Piranesi v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených478x
ve Čtenářské výzvě68x
v Doporučených42x
v Knihotéce167x
v Chystám se číst301x
v Chci si koupit87x
v dalších seznamech9x