Piranesi zajímavosti

Piranesi https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441525/bmid_piranesi-sVY-441525.jpg 4 365 82

Piranesi vždycky žil v Domě. Ten má stovky, ne-li tisíce místností a chodeb, v nichž je uvězněný oceán. Vodní labyrint. Piranesi se čas od času vídá se svým přítelem, Tím Druhým, jenž Piranesiho potřebuje pro vědecký výzkum Velkých a Tajných Vědomostí. Piranesi si své poznatky zaznamenává do deníku. Pak se začnou objevovat vzkazy; ne vše je takové, jak se zdá. A když vyjdou na světlo důkazy o existenci dalšího člověka a možná i jiného světa mimo zdi Domu, Piranesi začne rozplétat pavučinu lží – i když je pravda všechno, jen ne příjemná. Piranesi je hlavní postava románu. Giovanni Battista Piranesi byl italský malíř z osmnáctého století, který proslul cyklem čtrnácti leptů Smyšlené představy žalářů. Svět Labyrintu a Piranesiho kresby mají hodně společného.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Argo
Originální název:

Piranesi , 2020


více info...

Zajímavosti

Zatím zde není žádná zajímavost, ale níže najdete ocenění a související novinky.


Ocenění knihy (1)

2021 - Women's Prize for Fiction


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (13)

Moudrost ptáků možná nepřebývá v jednotlivcích, ale v jejich shluku, v hejnu.


Uvědomil jsem si, že hledání Vědění v nás vzbuzovalo pocit, že Dům je nějaká hádanka, již je třeba vyluštit, text, jenž má být interpretován, a že pokud někdy objevíme Vědění, pak jako bychom Domu vyrvali Hodnotu, načež zbude pouhá dekorace.


Pokud zanecháme hledání Vědění, budeme se moci věnovat novému druhu vědy. Mohli bychom se vydat po jakékoli stezce, na niž nás data zavedou. Pomyšlení na tohle všechno mne nadchlo, byl jsem šťastný.


Více citátů z knihy najdete u autora.