azzies azzies komentáře u knih

☰ menu

Černá smečka Černá smečka František Kotleta (p)

(SPOILER) Tak nevím, jestli se mi pokřivil vkus, ale v polovině jsem knížku odložil a nedočetl.
Proč?
Rozjezd to má slušnej a hlášek je tam hodně, jsou dobrý, trefný, zábavný, tak jak to máme rádi. S tím příběhem to je horší, takový to, Koska už necháme bejt, ale ti démoni a magické síly byli fajn, tak přidáme mutanty, krev, brokovnice a...proč ne. Když se ale 200 stran furt motáme po Praze a není tam ani jedna narážka na Brno anebo Bruntál, tak je něco špatně. Hodně mi to připomnělo Noční klub (což by bylo v pohodě), ale chybí mi tu nějakej progres, vývoj, postup, prostě NĚCO. Alláhův hněv jsem taky nedočetl, to se stává, tam bylo aspoň poděkování všem muslimům, co četli první díl a nechali autora napsat, ten druhej, takže něco, co si zapamatuju. Tady nic. Snad příště.
Třetí hvězda je za to, že to přeci jen má nějaký pravidla

26.04.2024 3 z 5


Říše Říše Roman Bureš

Velmi slušně popsaná lehce alternativní realita světa, kde vládne hlavně strach.
Chtěl jsem napsat pěkně popsaná, ale to by znělo divně.
Autor umí velmi dobře pracovat s náladou a děsivě dobře svým vyprávěním popisuje pocity, motivace a myšlenky lidí, hlavně těch, kteří nejsou skálopevní fašisti, ale i na průzkum myšlenek jednoho zvrhlého esesáka dojde.
A je to čtení depresivní. Život v neustálém strachu o sebe, své blízké, svoje děti...Kam je vezou a proč? Uvidí se ještě někdy? Co tam dělá ten medvídek?
Ano, naděje umírá poslední a zvyknout se dá na všechno, ale proboha proč?
No a v současném světě, kde probíhá několik konfliktů a nejsou daleko od nás, ani té zvrhlé ideologie je tato kniha aktuální víc, než bych si přál.

17.04.2024 5 z 5


Hodiny posledního soudu 2 Hodiny posledního soudu 2 Geoff Johns

(SPOILER) První díl mě celkem potěšil, bral jsem ho jako takový úvod do DC světa. Postava Jokera mě fakt bavila a možná dám Batmanovi šanci.
Co mě ale vůbec nepotěšilo, bylo rozuzlení děje a překlopení řekněme důležitosti Jona a Supermana. Beru to jako cenu za propojení světů Watchmenů a DC a jeho ....manů. A cosi to o těch světech vypovídá.
Jinak nepřehlednost děje mi přijde samoúčelná a zbytečná a ano, byl jsem zklamaný.

29.11.2023 3 z 5


Hodiny posledního soudu 1 Hodiny posledního soudu 1 Geoff Johns

(SPOILER) Pro fanoušky Watchmenů to asi není stěžejní dílo, pro fanoušky DC univerza ale může být.
Tady se oba světy propojují a v tomto dílu to ještě celkem funguje.
Některé postavy mají velmi zajímavý příběh, trošku rušilo neustálé přeskakování.
A pro ucelenost a rozuzlení je nezbytné přečíst druhý díl.

29.11.2023 4 z 5


Boss Babiš Boss Babiš Jaroslav Kmenta

Dělá se vám někdy nevolno a rozčiluje vás sledování zpráv z politiky?
Pak čtení této knihy bude taková sebemrskačská záležitost...

29.11.2023 5 z 5


Na konci vesmíru Na konci vesmíru Kristýna Sněgoňová

(SPOILER) Už to tady někdo psal a je to tak, jízda to byla luxusní.
Prvních pár stránek je jen takový oťukávání čtenáře, jestli je připravenej a pak tomu autorka naloží plnej knedl a běda tomu, kdo nemá po ruce pleny...aby si zchladil trošku hlavu, protože takhle hustej nářez (nebojím se použít ten výraz) může slabší povahám možná i trochu pocuchat nervy a pleny se budou hodit podruhé. Byly chvíle, kdy jsem nestíhal obracet stránky a přitom jsem je vlastně obracet nechtěl, očekávaje ještě větší hrůzy než jsem právě přečetl a ano, bylo to ještě horší.
Takže bravo, tleskám autorce a tímto jí děkuji, takhle poutavé vyprávění nás, čtenáře, baví, víc, než cokoliv jiného a rozhodně tím (spoiler!) prokázala užitečnost.
Občas si říkám, že kdyby se námětu autorů chytl někdo z UK,nebo US, tak by to byl jednoznačnej světovej úspěch a fandové SW, ST a hlavně RD by brečeli jak želvy, že to neznali dřív. Anebo taky ne.
Ale i tak, díky.
Update:
Uvažuju nad tím, jestli existuje nějaká souvislost s nešťastným osudem Těch, kteří jsou s těmi, kteří už dva roky ničí životy ostatním

29.11.2023 5 z 5


Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Jako takhle, námět je složitej, jak hodinky s vodotryskem, zpracování solidní jako sudetskej beton, vyprávění novináře , díky novinářské minulosti autora , pěkně novinářský , zápletka pěkně zapletená...ale. Skutečné napětí a radost z otáčení každé stránky jsem pociťoval pouze při první návštěvě u plukovníka.
Možná jsem měl vysoká očekávání, (protože sudety) nebo mi nesedl styl vyprávění, kdy jsem pořád čekal, až něco.
Každopádně, autor opět ukazuje, že i v naší kotlině jsou původní a originální náměty k vyprávění a že má smysl číst i současnou českou tvorbu. I proto kniha nepůjde do frcu, ale do poličky.
A ano, málokterý autor si troufá na to, mít na přebalu hakenkrajc.

29.11.2023 3 z 5


Do pekla a zpět Do pekla a zpět Jakub Hoza

Jako nebylo to špatný, občas jsem se do čtení přeci jenom musel tlačit, ale kniha je to zábavná, krvavá a občas zábavně a zvrhle překvapivá.

07.04.2023 3 z 5


Propast času Propast času Roman Bureš

Překvapení roku.
Je to napínavé, překvapující, originální,zábavné a čtivé.
Co víc si přát?

07.12.2022 5 z 5


Dobrák Dobrák Jiří Kulhánek

Tak nějak si říkám, jak je možný, že jsem na to nenarazil dřív, třeba před 26 lety?
Ale ono všechno má svůj čas a přesto, že novější tituly jsou možná čtivější, tak je otázkou, zda-li by byly takové, pokud by neměly na co navazovat.
Kniha je to zábavná, napínavá, akční a...nedostupná.
Škoda.

15.10.2022


Poslední batalion Poslední batalion František Niedl

Další z řady povedených a čtivých knih od pana Niedla. Tentokráte z opomíjené světové valky.
Jen ten závěr je takovy rychlý a otevřený,snad se tedy dočkáme pokračování.

13.07.2022 5 z 5


Pán hor Pán hor Kristýna Sněgoňová

(SPOILER) Jako asi takhle...při tom vystoupení v cirkusu jsem se smál,až jsem brečel. Ale pak už jsem se moc nenasmal.
Knížka má příběh vystavěný jinak, než ty předešlé, motivace Amandy zůstane asi všem utajena, stejně tak důvod, proč je ukousnuto zrovna ...varle? A proč Mirsove vlastně tak pospíchali odletět když vlastně nemuseli a.... Ovykle u kotletovek motivace neřeším,protože jsou podivným způsobem samozřejmé.
Na konec je potřeba zmínit,že vše směřovalo k velkému finále,které nebylo ani velké,ani napínavé ani překvapivé. Jen bylo.

10.07.2022 3 z 5


Poslední tango v Havaně Poslední tango v Havaně František Kotleta (p)

Dávám plnej, jednoznačně.
Ústecký případ bavil moc, zápletka byla skvělá.
A i osobní život pana Koska se vyvíjí vcelku zajímavým způsobem.
Už aby bylo plnohodnotné pokračování.

29.10.2021 5 z 5


Velké problémy v Malém Vietnamu Velké problémy v Malém Vietnamu František Kotleta (p)

Ano, asi to bylo trosku natažený, ale pořád je to velká zábava.

29.10.2021 4 z 5


21 úderů 21 úderů František Kotleta (p)

No,jako zakladni zapletka neni az tak blba, ale ty promo kecy do pribehu tak nejak nepasuji. Na pana Kotletu prilis mnoho spisovne cestiny. Tim padem malo vtipu a a vubec zadna akce v klasickem Kotletove politicky nekorektnim stylu, rekneme.
A ani naznak o Koskove pritelkynich, pripadne uz i detech. Skoda.

28.10.2021 3 z 5


Alláhův hněv Alláhův hněv Leoš Kyša

Proti všem ostatnim komentum, chtělo by se mi říct.
Na dvojku jsem se hodně těšil a o to víc jsem zklamaný.
Tak nějak se mi zdá, že se toho na spoustě stranách vlastně ani moc nestalo.
Akce sice dost, ale napětí a humoru málo a Kalandra se nikam vlastně neposunul.
Škoda.
Tak se pustím do peruna.

26.09.2021 3 z 5


Příliš dlouhá swingers party Příliš dlouhá swingers party František Kotleta (p)

Přispěju svou troskou do mlýna rozporuplnych komentaru - čekal jsem bizarni, beckovou knihu, ktera uz svoji obalkou odradi vetsinu dospelych ctenaru,kteri se boji,ze je nekdo z okoli uvidi,ze prave tuto knihu berou do ruky.
Jake bylo moje prekvapeni, na konci prvniho pribehu, kdyz jsem konstatoval,ze se jedna o dost povedene vystaveny pribeh, s originalni zapletkou, neprehnanym stylem vyprávění a vcelku uveritelnym systemem magie. Ano, kniha obsahuje nekolik 18+ pasazi, ale v ramci pribehu a stylu vypraveni neni prumerny ctenar vystaven nicemu, co by ho v 21 stoleti mohlo a melo sokovat.
Zasazeni do nam znamych pražských kulis me nemuze nebavit a navrch je pridano par velmii slusnych vtipu a narazek, ktere sice casem ubyvaji, ale kniha jako celek je velmi zabavne cteni.

17.09.2021 5 z 5


Transport ledu Transport ledu Alastair Reynolds

Velice nerad srovnávám s jinými autory, ale tady se to vyloženě nabízí. Vadí to něčemu? Asi ne. Ještě jsem nečetl nic, co by mi pana A.C.C.pripominalo tak moc. Nemá to ten drajv a lehkost, je to trochu natažený...na druhou stranu, celkem brzo je čtenář zahackovany a záhady a jejich (po)odhalovani je správně nacasovane a je jich dostatek. Popis je poutavý napětí se občas dalo krájet nožem a fantazie autora je bezbřehá, tolik času dumanim nad příběhem ve chvilich, kdy jsem necetl, tak to jsem dlouho nezazil. A pátá hvězda je za to,že se autor nebál pustit do popisu a kontaktu s jinými civilizacemi. Některé z nich by si zasloužili samostatný příběh.

03.09.2021 5 z 5


Kryptonomikon Kryptonomikon Neal Stephenson

Začátek knihy (prvnich 250 stran) je velmi slibný, poutavý a i zábavný. Pak začal převládat balast, ve kterém se ztrácí jakékoliv myšlenky a v polovině jsem už ztratil úplně chuť otáčet na další stránku. Nedočteno.

01.08.2021 3 z 5


Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Kronika zániku Evropy: 1984–2054 Vlastimil Vondruška

Po dlouhé době kniha, ze které na mě číší autorovy politické názory a postoje. Dávat najevo nespokojenost se zvoleným prezidentem není v demokratické společnosti přijatelné? Nevím, nevím, možná se mýlím? Možná se mýlím.
Uvěřitelnost děje, dialogů a vůbec celé knihy nedosahuje kvalit, na které jsme u autora zvyklí. Druhá polovina je velmi náročná na čtení, tolik zbytečných slov... Bohužel, jsem nedočetl. A navyšovat hodnocení jen pro (o)ž(e)havé téma nebudu.

14.05.2021 odpad!