Propast času

Roman Bureš

Propast času série

1. díl >

Vysokoškolačka Toňa se jednoho rána probudí na chalupě v jižních Čechách a zjistí, že je něco špatně: městečko, které by měla vidět z okna, tam není. Na jeho místě stojí hustý les a silnici, která k němu vedla, utíná nepochopitelný ostrý řez. Brzy zjistí, že – jakkoli to zní neuvěřitelně – v lese se nachází značně nepřátelský svět 12. století. V Českých Budějovicích, kam se záhy dostane, vládne zase 16. století. Útočící římští legionáři a jednotka německé armády z druhé světové války už jsou opravdu trochu moc... Román pohrávající si s důsledky poruchy časoprostoru je unikátní a vysoce zábavnou četbou, která potěší nejen fanoušky fantastiky. Kniha vyšla se dvěma variantami obálky - město/les a tank s postavami.... celý text

Komentáře knihy Propast času

ellypusik
12.02.2026

Kniha je velmi čtivá a do postav se čtenář lehce vžije. Často jsem se bála o některé postavy a fandila jim. Některé situace za mě byly trochu zbytečně dramatické, ale celkově je to velmi originální příběh s napínavým dějem.

Massák
20.01.2026

Zábavný příběh o kolapsu času, kdy se různé lidské epochy setkají ve stejném čase a místě (konkrétně někde mezi Čechami a Itálií). Co se může stát, když lidé z 21. století, středověku a starověkého Říma najednou musí spolupracovat nebo navzájem bojovat?
Veselý nápad s časovým kolapsem a střetem civilizací. Čtivé, akční, místy až béčkově zábavné. Podle mě se to nesmí brát až tak vážně.
Jen teda nacisti jako hlavní záporáci, kterým pomáhá někdo z budoucnosti? To už jsem někde viděl a opařil se čajem.

martin6849
16.01.2026

(SPOILER) !!! DROBNÉ SPOJLERY !!!
Celkem originální námět a zajímavý příběh. Mínusem je ovšem předvídatelnost. Závěrečný střet (a jeho výsledek) byl jasný už dlouho dlouho předem (včetně konce centuriona Quinta). Taky mi vadila plochost hlavních postav. Ale co už. Kniha mi zpříjemnila 13 hodin za volantem, takže jsem spokojený.

tlllk
30.12.2025 audiokniha

Malo to pomalý rozbeh, musím priznať, že ma to trochu iritovalo, ako spočiatku všetci furt opakovali „predsa nemôžeme byť v minulosti“, keďže čitateľovi to bolo jasné už podľa názvu knihy. Ten úvod bol trochu depresívny, ale postupne to chytilo dych a pár postáv som si celkom obľúbil. Ako bonus mi do deja zapadla aj poviedka Neffi, ktorú som nedávno čítal v jednej antológii.

JointlieKat94
14.12.2025 audiokniha

O téhle knize, ba ani autorovi, jsem vůbec nevěděla. No ale jakto? České spisovatele čtu i poslouchám, fantasy a sci fi mám taky ráda (to sci fi teda zas tak moc nežeru, ale jo!) Tak proč? Proč mi tohle uniklo? V práci jsem debatovala s kolegou, knihy poslouchá, a z ničeho nic mi začal jednu k poslechu posílat. Koukla jsem na databázi, hodnocení super, ale neznám! Tak jo, že to zkusím. No a ona takováhle pecka?!

Máme tady svět roku 2013, jednu českou Toňu a náhlý zvrat. Nic není jako dřív, a vše vypadá jako z jiného světa. Toňa se setkává s legionáři, s nacisty, pralidmi i roboty z budoucnosti. Všechny časy se totiž staly jednotným. Může se tu setkat kdokoliv s kýmkoliv. A je to neuvěřitelně dobré! Některé popisy situací byly trošku moc detailně popisované, až nechutné, ale bez toho by to nebylo tak uvěřitelné.. jakože dobrý, moc dobrý poslech to byl!

Na konci knihy je takové shrnutí toho, co jsme jako lidstvo v našem století prostě nezvládli a co díky tomu následovalo (věřím tomu, že je to možné a míříme k tomu) a mě z toho bylo fakt smutno.

PierReVesper
07.11.2025

Na tuhle knihu jsem se velmi těšil a jsem rád, že jsem se k ní konečně dostal.

Náckové, římani, pralidi, roboti a do toho jedna naše česká Toňa. Tenhle mix funguje parádně. Kniha se čte lehce, historická období jsou zajímavá a i přes jednodušší a přímočarý děj je to slušné sci-fi.
Těším se na další díly.

Rejpalova-ségra
05.11.2025

Vdechnuto na jeden zátah. Moc mě to bavilo.

BaBoo17
20.10.2025

Tato kniha mne neskutečně bavila a vtáhla do děje. Od Romana Bureše jsem četla všechny jeho předchozí knihy a opět naprosto nezklamal. Pořídila jsem si exemplář vydaný v roce 2024 a jak sám autor píše v předmluvě: " Není to čtvrtý díl Propasti času. Není to sequel, prequel či jiný quel. A pozor, není to ani nové vydání! Nejvhodnějším výrazem je asi remake. Propast času ( včetně obou pokračování) byla napsána znova, od nuly. " A já musím říct že je to naprosto strhující a konečnou bitvu jsem si opravdu užila.Pro druhý díl Císařovna, si jdu zítra do Zásilkovny.
Velmi mě bavil pohled, na situaci kdy se promíchají všechny doby, z úhlu pohledu všech postav a to jak do sebe příběh pomalu "zacvakne". Velmi doporučuji.

Etule
10.08.2025 audiokniha

Jo tohle mě prostě bavilo. Je pravda, že ne všechny dějové linky, ale Římani byli prostě boží.
Bavilo mě to propojení různých světů, většina hlavních postav a určitě se chystám na další díl. Ačkoliv linka Kurze a Nefiho (Nephiho? - poslouchala jsem jako audio tak nevím, jak se píše) mě nebavila skoro vůbec.
Bohužel jsem si i na istagramu omylem vyspoilerovala jednu smrt, která mě teda fakt mrzela. Ale logicky asi dává smysl.
Jsem zvědavá na další díly. :-)

eva-lupen
09.08.2025

Zajímavý nápad. Četlo se to dobře, i když je to takové ploché, postavy nejsou moc vykreslené, většinou jsou buď kladné nebo záporné, ale jako oddychovka super. Zajímalo by mne, jaký je rozdíl v tom remaku.

Princezna22
05.07.2025

Kniha mě zaujala svým neobvyklým nápadem a tím, jak se prolíná čas a osudy postav. Některé části mě dokázaly opravdu vtáhnout a nadchnout, cítila jsem tu touhu po pochopení a zároveň nejistotu, kam to celé směřuje.

Ale musím přiznat, že občas mi chybělo víc napětí a hlubších emocí, aby mě příběh opravdu chytl za srdce. Přesto jsem ráda, že jsem se do toho pustila, protože ten svět a myšlenky v knize ve mně ještě doznívají.

Snílek1980
28.06.2025

Skvělá akční fantasy, která nepostrádá nápad. Příběh je úderný, rozhodně jsem se při jeho čtení nenudila. Nejvíc mě ovšem bavil ten nápad, zkombinovat různá časová období. Autor se totiž skoro 100% trefil do těch, která mě baví nejvíc. Knížku bych si přečetla už jenom kvůli tomu, ale má i jiné přednosti. Pokud se chcete pobavit, něco se dozvědět o historii a nevadí vám akční nářez, určitě jí dejte šanci.

alabra
25.06.2025

Zajímavý nápad, zpracování mě už tolik nenadchlo, trochu předvídatelné, ploché, ale jako oddechovka se to dá.

lydiafHQv
20.06.2025

Musím říct, že mě knížka neskutečně chytla. Úžasný námět a skvěle napsané.

Frizer
16.06.2025

Nijak mě nenapadá co bych knize vytkl. V rámci oddechové a zábavné literatury jsem byl naprosto spokojen. Dobře zvolené historické epochy a jejich představitelé. Náckové vs Římani...co chce člověk víc. Hlavní hrdinka byla fajn, vedlejší postavy také...bavil jsem se. Určitě budu se sérií pokračovat a jsem zvědav co si autor nachystal. Možná je trochu moc velká náhoda že hlavní hrdinka byla studentkou archeologie která se dorozumí latinou...ale ok. Jednotlivé menší či větší detaily z epoch byly supr. Takhle má vypadat inteligentní žánrovka ze které si mají brát ostatní příklad...ne z té stupidní akční školy kterou je náš celý rybník nakažen. Pan Bureš se pro mě tímto řadí po bok pana Červenáka, jako "lokální" autoři které stojí za to sledovat. Paráda.

ppheat
25.02.2025

Zaujala mě anotace. Jako nápad dobré, ale podle mě se s ním dalo zacházet i lépe. Po dalších dílech určitě nesahnu, za mě je nápad vyčerpán.

p.stranska
23.02.2025

Zajímavé téma, jen to zpracování je takové nanicovaté...ale ano, tři hvězdy si to určitě zaslouží, už jen za tu autorovu znalost historie. Ale po dalších dílech rozhodně nesáhnu, tolik mě to zas nebavilo.

lassse
22.01.2025

Super kniha - něco takového si přečíst mi chybělo.

annaliesen
15.01.2025

Koupila jsem si předělaný první díl a pořád dost dobrý,čte se to samo

klmonkaa
26.11.2024

Kniha ma hneď od začiatku maximálne zaujala, čítala sa ľahko vďaka pre mňa fascinujúcej téme a deju. Pán Bureš ma milo prekvapil svojou fantáziou a talentom.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi