Hodiny posledního soudu 2

Hodiny posledního soudu 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473872/bmid_hodiny-posledniho-soudu-2-1s7-473872.jpg 4 37 12

Hodiny posledního soudu série

< 2. díl

Téměř všemocný Dr. Manhattan ze světa STRÁŽCŮ se začal zajímat o DC Univerzum. Po léta mění příběhy některých z hrdinů… ale proč? Bez jediného vysvětlení opustil svůj vlastní svět a začal se vměšovat do tohoto. Nyní jej tedy Ozymandias, Komediant a nový Rorschach vystopovali až do Gotham City. Všechny figurky jsou na šachovnici a na tahu je Dr. Manhattan. Pouze jediná síla v DC Univerzu by dokázala čelit bytosti, jež kdysi bývala Jonem Ostermanem. Ale když se tito dva titáni setkají tváří v tvář, zničí Superman Dr. Manhattana či snad Dr. Manhattan zničí všechno ostatní? Geoff Johns a Gary Frank – tým, který přinesl kritiky oceňované knihy SHAZAM! a BATMAN: ZEMĚ JEDNA, uzavírají epickou crossover minisérii, jakou jste nikdy nedoufali, že spatříte! Druhá kniha obsahuje sešity 7–12. „U HODIN POSLEDNÍHO SOUDU se Johnsovi podařilo využít DC Univerzum jako zrcadlo, v němž se odrážejí STRÁŽCI, a tím snad i uchránit inspirativní, optimistické jádro tohoto žánru.“ – POLYGON „HODINY POSLEDNÍHO SOUDU jsou prodchnuty láskou k tomu, co původnímu komiksu STRÁŽCI zajistilo slávu a respekt, ale jejich hlavním přínosem je to, jak tyto hranice překračují, místo toho, aby jich pouze dosahovaly.“ – io9... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Doomsday Clock 2 , 2020


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
22.02.2024 3 z 5

No... neviem. Nebavilo ma to. Ešte spočiatku trochu hej, ale ku koncu som sa v tom vyložene stratil a to som to čítal dva razy. O čo nadšenejší som bol z jednotky a o čo náruživejšie som sa tešil na dvojku... o to viac som z nej sklamaný. Kým v prvej časti som ocenil umne a pomerne decentne prepletený svet (preživších) Watchmenov a „klasických“ DC postáv v čele s Batmanom, Jokerom, Lexom Luthorom a Supermanom, v dokončení príbehu sa Geoff Johns premenil na Granta Morrisona. Všetko premiešal, zamiešal, domiešal a vymiešal, zahustil, rozmixoval a aby bola sranda, potom si spomenul, že tam ešte dačo zabudol, tak v poslednej chvíli pridal tonu postáv, dve tony akcie a samozrejme cestovanie v časoch a alternatívnych dimenziách a multiverzách pardon METAverzách. Takže je z toho jeden veľký bordel. Aj keď musím dodať, že za mňa to zas až tak veľké prekvapenie nie je, keďže som Johnsa vždy považoval za „amerického“ Morrisona. Ku koncu už to nemalo konca-kraja. Pritom ono je geniálny nápad zmixovať Watchmenov, ktorí svojho času zbúrali komiksové superhrdinské klišé a stali sa de facto anarchistickým antikomiksom s postavami predstavujúcimi totálny výkvet superhrdinského mainstreamu. Ale prevedenie do reality ma v druhej knihe zďaleka neoslovilo tak, ako v prvej. Možno menej je niekedy viac. Poviem úplne vážne, že pôvodne som tomu chcel dať len 2*, ale potom ma na „až“ tri prehovoril záver, kedy do seba začali zapadať rôzne veci nielen ohľadom DC udalostí (New52, Zem-2, Flashpoint), ale dokonca i, ehm, vzťahov (Clark a Jon).

azzies
29.11.2023 3 z 5

(SPOILER) První díl mě celkem potěšil, bral jsem ho jako takový úvod do DC světa. Postava Jokera mě fakt bavila a možná dám Batmanovi šanci.
Co mě ale vůbec nepotěšilo, bylo rozuzlení děje a překlopení řekněme důležitosti Jona a Supermana. Beru to jako cenu za propojení světů Watchmenů a DC a jeho ....manů. A cosi to o těch světech vypovídá.
Jinak nepřehlednost děje mi přijde samoúčelná a zbytečná a ano, byl jsem zklamaný.


Norri
10.03.2023 4 z 5

První půlka příběhu, tedy první kniha, budovala zápletku a atmosféru. Obojí zde, ve druhé knize, poměrně rychle vyeskaluje. Rychle, ošklivě a zároveň úžasně. Celosvětová politická situace kolem superhrdinů se zvrhne do fatálních rozměrů, za osobní účasti toho cypa Putina. Následující hromadná superhrdinská bitka může vzbudit zdání, že Geoffu Johnsovi došel dech a nápady, ale chyba lávky. Je to začátek složitého a zmateného vysvětlování základní otázky života, vesmíru a vůbec. Mám na mysli DC vesmír, samozřejmě. Musím připustit, že když jsem pochopil, k čemu celý tenhle celý crossover se Strážci slouží, tak mě to ohromilo. Vážně! Tohle všechno museli mít vymyšlené už tehdy, když začali vymýšlet celý Rebirth (Znovuzrození hrdinů DC). Vysvětluje to, jak se do DC vesmíru vrátili staří hrdinové a proč se věci změnily. Jasně, bylo to naznačeno už v úvodním sešitu Znovuzrození, ale tady to jde do hloubky. To, jak Dr. Manhattan postupně odhaluje princip fungování multivesmíru DC a princip všech jeho restartů, je kouzelné. Jako by dával nakouknout pod pokličku těm, kdo v DC vymýšlejí dlouhodobé plány. Škoda jen té složitosti a zmatenosti. Johns zkrátka není Moore a když dva dělají totéž, tak to není totéž. Tím mám na mysli například Manhattanovo neustálé mentální skákání v čase s popisem toho, co se děje. U Moora to bylo přehledné a čtenář se v tom zvládal orientovat. Tady by snad nepomohlo ani kreslení časové osy. Chápu, historie vesmíru DC je velmi složitá, ale číst a chápat to bylo občas náročné. Kresba a devíti panelové stránkování je pořád úžasné.

SedllY
09.03.2022 3 z 5

1.polovina (sešity 1-6) byla super, ale tahle 2.polovina mě fakt nebavila. Nesnáším 150 superhrdinů na jednom místě. Zdaleka nejslabší komiks o Strážcích.. Škoda.

memphisz
02.10.2021 4 z 5

Všechno podstatné jsem napsal už u prvního dílu. Johns to zvládl až do konce a přinesl dostatečně atmosférický příběh ze světa Strážců, který má podobnou strukturu jako Mooreův originál. Nové postavy do děje skvěle zapadly a mix s DC hrdiny také fungoval.

Trochu je škoda, že ačkoliv na začátku je sdělení, že hodiny posledního soudu dnes zahrnují již i klimatické hrozby, ty se zde nijak neodráží. Zatímco Moore do svého díla z osmdesátých let otiskl tehdejší strach z jaderného vyústění studené války, Johns totéž nedělá. Jeho krize je zaměřena na frustraci z metalidí a více se snaží Strážce využít na vysvětlení časových hrátek v multivesmíru DC po restartech New 52 a Znovuzrození, než aby reflektoval nějaký aktuální problém.

Forma a myšlenka původního komiksu je ale tak silná, že nostalgie vítězí a příběh je navíc pro svou uzavřenost i dost kvalitní.

hroubek
21.09.2021 5 z 5

Geoff Johns to zvládl ukočírovat a díky tomu tady máme velkou komiksovou událost.

Již od prvních stránek je vidět, že Johns miluje Strážce od Alana Moorea. Celý příběh je velkou poctou tomuto legendárnímu komiksovému tvůrci a jeho mistrovskému dílu. Johns se proto rozhodl podřídit tomu celý komiks. Ať už jde o vyprávění, rozložení panelů, celkový vzhled komiksu a neposlední řadě používaní bonusových příběhů na konci kapitol.

Mnozí to budou považovat za sprosté kopírování a vykrádání Strážců. Já to tak naštěstí nevidím. Vidím zde snahu o provázanost a ucelenost. Johns se snaží vytvořit “svůj vlastní přídavek do světa Strážců” a chce, aby působil co nejvíce přirozeně. Proto je komiks plný odkazů na tento komiks, rozvíjí některé motivy či vytváří nové postavy. Velkou oporou mu je zde kreslíř Gary Frank, jenž krásně zachycuje odkaz Strážců ve své kresbě. I on skládá poctu tomuto komiksu a samotnému kreslíři Daveu Gibbonsovi.

Největším kladem a zároveň největším záporem bude v tomto případě příběh. Není to jednoduché čtení a samotný Johns nám to neulehčuje. Je zde až moc informací, odkazů (bez znalostí Strážců a spousty komiksů od DC se nebudete místy chytat), dějových linek, hrdinů a při čtení jsem měl pocit, že se Johns nechal místy dost unést. Jako by cítil na sobě tíhu toho, co tvoří, a snažil se vyrovnat samotnému Mooreovi. Díky tomu je v příběhu zbytečně moc linek a postav. A bohužel některé pak ve výsledku působí zbytečně. Tím neříkám, že to Johns pokazil, říkám tím, že udělal několik chyb.

Nicméně, když se příběh čte v kuse, tak to začne do sebe všechno hezky zapadat. Já jako fanoušek jsem si užíval ten moment překvapení a okouzlení příběhem. Opravdu mě bavilo přemýšlet o tom, kam to celé směřuje a jaká bude pointa, jak to ovlivní svět hrdinů DC. Johns si opravdu vyhrál s odkazy a detaily. Jeho vize sice není bezchybná, ale má hlavu a patu. Pointa, kterou přináší, mně sedla a nabídla mi nový pohled na jisté události, které se dějí ve světě DC.

Hodiny posledního soudu je komiks, který při čtení vyžaduje větší dávku pozornosti. Není to žádné oddechové čtení. Na druhou stranu se nejedná o žádný art. Je to takový mix mainstreamového komiksu s myšlenkovým přesahem a lehkým filosofováním o tom, co znamená být hrdina. Mně komiks sedl jako celek. Vím, že má spoustu chyb a některé věci, tam působí hloupě a zbytečně, přesto jsem ochotný to prominout, jelikož jsem se dobře bavil a komiks mě donutil přemýšlet nad všemi myšlenkami, které má. Což rozhodně není málo a běžně se mi to nestává.

Hodnocení: 9/10

Wheelcrusher
19.09.2021 4 z 5

Druhej díl už se kvůli obměně postav a jejich mnohem komplikovanější historii sice nečetl tak dobře jako první, ale jako celek je to objektivně vyrovnaná, nicméně krapet slabší sága oproti zastaralejším Před Strážcům, které žeru stejně jako originál... stejně jako Snyderův celovečerák, ze kterého Geoff vtipně zrecykloval finální alternativní pointu, ale HPS mi zas připomínalo spíš ten HBO seroš, nicméně i vzhledem k Mooreově nevoli, díky Doktoru Bohu za ně, páč mě dovedli zabavit velmi obstojně:)
...Ačkoli teorie multiverza je myslim IRACIONÁLNÍ podvod (viz. monstrozní geometrické nedorozumění ve vědeckých kruzích, což si kvůli následný nutnosti totálního předefinování fyziky samozřejmě nikdo nehodlá raději připustit a takyže to prý bývala i Hawkingova noční můra, vzhledem ke které se měl stát raději fyziologem), jelikož "paralelní světy" jsem veskutečnosti přímo my v jediné věčné realitě tvořené univerzální myslí a všemspolečným vědomím.
Takže ten konec fakt dojal, přestože se k němu Jon (Johns) dobral prostřednictvím nastolených definic atudíž nepůsobí přesvědčivě mysteriozním dojmem, jako to dovede starej dobrej Alan se "svou" magií, kterou by zajisté Bažináč s Hellblazerem rozpustili Manhattana jak jmenovkyni zmrzlinu v létě když dochází led!

DennisMoore
17.09.2021 5 z 5

Nejsem si úplně jistý, jak je to možné, ale druhý díl Hodin posledního soudu má vše, co jsem čekal už v minulé knize. Především přehledně vyprávěný příběh, který Moorův originál nevykrádá, ale rozvíjí ho. Najednou jsem měl opravdu pocit, že čtu poctivé pokračování Strážců, ne něco, co si na ně chce hrát, a vyloženě jsem si užíval každou kapitolu a to, jak do sebe věci postupně zapadají, ale zároveň spousta dalších zůstává ukrytých a čeká na finále, které je... No, strhující. Konec předposledního sešitu nesmírně vygraduje a poslední sešit je už jedno velké NĚCO, co za to opravdu stojí. A ta pointa!

3DD!3
20.08.2021 3 z 5

Hodiny Posledního soudu nabízí dobrý a zajímavý příběh, čtivý a košatý. Bohužel nejde o nic zásadního i když se nám tvůrci snaží namluvit něco jiného. Ono to nemohlo dopadnout jinak. Když vezmete slavnou předlohu jako jsou Strážci Alana Moora a snažíte se na ni navázat, nemůžete vyhrát. Dá se ale uhrát pat. Rozpačitý pat.

RaptoR
12.08.2021 4 z 5

Trochu se to dalo očekávat, trochu zase ne, ale veskrze převládá velká spokojenost. Dr. Manhattan je prostě macho numero uno, ačkoliv vztek v očích Kryptoňana vzbuzoval předtuchu velké bitky. Tak jako miluju Watchmeny a nemám rád devadesát procent crossoverů, Kukačkové hodiny smrti patří mezi těch deset povedených procent. Well done Mr. Johns and Frank!

fvalek
17.07.2021 3 z 5

Finále pokusu o velký příběh, který se snaží vysvětlit nejen celý Rebirth, ale i celkově multiverse a ještě se pokouší navázat na velké Watchmeny... Čtenáře asi rozdělí na srdcaře, co to vezmou a bude se jim takový konec líbit, protože přece jen lepší každé pokračování než žádné, a na konzervativce, co takové Watchmeny a nejspíš ani takové DC moc nevezmou. Musím říct, že přestože se mi konec líbil a byl jsem rád za jakýkoliv příběh z těchto dvou univers, tak to bohužel nebylo to "nejlepší z obou světů". První díl na mě asi zapůsobil lépe, ale druhý už pro mě neměl takové Watchmen vibes a už jsem v tom moc Watchmeny nepoznával, na druhou stranu ani DC se mi v tomhle stylu nelíbilo. Takže je nutné to víceméně brát trošku svébytně.

Hned na začátku vyvstává malý problém se znalostí DC universa, Johns pracuje opravdu se širokou škálou motivů - mnoho různých originů postav, události ze starých i nových komiksů a k tomu navíc vlastní pojetí. Když se tohle všechno zamíchá a do toho vstoupí Jon s tou svou všečasovostí, tak je z toho pořádný guláš, který se mi naštěstí na konci vcelku povedlo pochopit. Konkrétně k téhle všečasovosti... Byla to tak trošku parodie na Strážce, kde se tenhle styl dal snést v jedné kapitole, ale napsat takhle skoro celý druhý díl, to je fakt hardcore a možná to pak bylo už přehnané, když každý panel začíná jiným rokem, navíc ze dvou různých světů.

Dobré stránky byly hlavně ty, že se objevila spousta hrdinů, co jsou v moderně vydávaných českých komiksech téměř neznámé. Finále bylo opravdu hezké, a kdo četl nedávno Strážce, první díl a sem tam nějaké DC eventy, tak našel spoustu odkazů a různé hlubší věci. Mám ale dva naprosto zásadní problémy, se kterými úplně nemůžu žít - 1. Kolem Supermana se opravdu točí metaverse a všechny multiversy? Proč? Protože se to Johnsovi hodilo? A za 2. Opravdu bylo Jonovo velké životní zjištění to, že potřebuje Supermana? (Snad to není moc spoilerové, snažím se, aby z toho nešlo nic pochopit.) Takže já vážně nevím. Problém mám ještě s tím komiks nějak zařadit, protože jak se tam míchají všemožné časy, tak jsem čekal, že to je někdy v období pozdní studené války, ale pak tam je Medvěděv, Putin a moderní věci a já jsem zkrátka ztracený. Taky si to už neumím úplně zařadit k jiným komiksům (Znovuzrození hrdinů DC a další), ale paradoxně jsem po přečtení dostal nějaký vhled a vše mi zapadlo. Tak snad to tímhle dílem úplně neskončí a ještě se nějakého propojení dočkáme. Jen by se mi hodilo vědět, jaký ten Superman to teď tedy vlastně je v tom našem Rebirth universu?

GoodGames
15.07.2021 4 z 5

Hodiny posledního soudu 2 sú rozhodne zaujímavým finále. Stret Supermana s Dr. Manhattanom vzbudzuje nemalé očakávania. Spájajú sa tu hrdinovia z komiksu Watchmen s DC univerzom a ich vzájomné konfrontácie pútajú pozornosť. Pre lepší čitateľský zážitok je však lepšie, ak zabudnete na neprekonateľný originál od Alana Moorea. Scenár sa totiž v druhom diely aj napriek zaujímavým udalostiam Geoffovi Johnsovi občas príliš komplikuje. Kniha obsahuje ku koncu príliš veľa skokov v čase a aj tých postáv je tu už prehnane veľa. Nové kultové dielo sa vytvoriť nepodarilo, zaujímavý komiks však áno.

Kniha Hodiny posledního soudu 2 je v

Přečtených44x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce38x
Chystám se číst4x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x