21 úderů
kniha od: František Kotleta (p)

Na nejvyspělejší automobilku v zemi zaútočily neznámé magické síly. Podaří se nebezpečnému průmyslovému konsorciu ukořistit převratné IT technologie? Boje si vyžádaly první životy. A proto je na čase povolat experta na nevysvětlitelné jevy, Tomáše Koska, který dokáže zmobilizovat síly z jiných světů. A když nepomůže ani voodoo? Zbývá už jen jeho IT parťačka, přebornice v softballu.... celý text
Tomáš Kosek 0.
Žánr:
Povídky , Literatura česká , Fantasy
Vydáno: 2018 , Škoda IT
Komentáře (39)
Komentáře 39 Recenze 1

Co na to říct... je to moc krátký.... chápu že občas se love hodí, ale tady je úplně ztracený potenciál... ty vysvětlivky mě taky úplně nenadchly.... a ta druhá povídka jenom s IT parťačkou byla úplně mimo.... zbytečně moc technické hatmatilky a žádná zábava..... převažuje ztráta času než zábava..... ale zase bylo to za peníze.... jo a na sex taky zapomeňte....

Je to trochu jiné nežli předešlé díly. Na kotletu málo vystřílené munice a prolité krve.

No,jako zakladni zapletka neni az tak blba, ale ty promo kecy do pribehu tak nejak nepasuji. Na pana Kotletu prilis mnoho spisovne cestiny. Tim padem malo vtipu a a vubec zadna akce v klasickem Kotletove politicky nekorektnim stylu, rekneme.
A ani naznak o Koskove pritelkynich, pripadne uz i detech. Skoda.

No, to Vám řeknu, to je tedy propagace IT oddělení, samořiditelného produktu s umělou inteligencí a samozřejmě i celé ŠKODY a abych nezapomněl i s ucelenými vysvětlivkami jednotlivých oborů potažmo i něčeho navíc. A vlastně proč ne, každému co jeho jest. Zápletka mne sice nezaujala, ale je to taková zkušenost.

Takže Kotleta propaguje Škodovku a priemyselná špionáž dostáva nový rozmer s použitím démonov a zmučených duší v počítačoch. Toto môže vyriešiť len Kosek, ale nesmie pri tom tentoraz nadávať ani šukať, takže miesto satanských orgií dôjde len na oživovanie mŕtvych mačiek a číňanov. Ešteže má hrdina po ruke Škoďácku ítéčkárku čo to vie s pálkou a prototyp samoriadiaceho sa auta. Povedal by som že aj napriek propagačnému charakteru a sexuálnej oklieštenosti ( aj keď v tomto ohľade to môže byť plus, lebo poznáte Kotletu keď sa nechá uniesť ) je to jedna z tých lepších vecí s Koskom.

další případ pro pana koska :-) jen tentokrát to na plný počet rozhodně není.... nic bych neměla proti knize, co se netají tím, že její součástí je i propagace čehokoliv, ale - probůh - dá se to dělat inteligentně a ne na každé stránce napsat verbovací formuli chceš u nás pracovat.... i ony vysvětlivky v podobě oken byly dost otravný a rušily příběh, byť to kolikrát bylo zajímavý.... ničilo to uplně tu nejsilnější stránku kotletkových příběhů - to je dynamika, akce, děj, superspád....
na druhou stranu, líbilo se mi, jak občas prosvitl mezi smrští propagace trochu kousavý, ironický humor na stranu škodovky, je dávkovaný tak akorát, rozhodně jde poznat, že si autor ze svého zadavatele a chlebodárce nesedl na zadek :-D a úplně nejlepší ze všeho je název téhle jednohubky :-D to mě pobavilo asi nejvíc v globálu :-D

No jo no, je to Kotleta... Na jednu stranu super, pobavilo, přečteno rychle. Ale tak nějak je v tom cítit, že to bylo napsáno na zakázku...

Dobré meno sa buduje ťažko a dlho ... a potom stačí jeden paskvil ako tento a už sa to s tebou povezie celý život... Frantíku :)

Další z příběhů odborníka na magii Tomáše Koska, který tentokrát vyšetřuje průmyslový boj proti automobilce Škoda. Jako vždy se do toho přimotá krásná žena a o magii a násilí není nouze. Pro mne stále vtipná a dobře napsaná kniha, ovšem předchozí díly se mi líbily mnohem víc, což ovšem neznamená, že by mě tato kniha nějak zklamala.

Svižný děj a zajímavá zápletka dodávají knize na atraktivnosti, takže snáze přehlédnete očividnou reklamu na Škodovku, která vás láká nejen ke koupi Škody Karoq, ale i práci budoucnosti. Je samozřejmě jasné, že bez reklamy by vlastně kniha nevznikla a Kotleta se s ní popral dle mého názoru s o něco lepší grácií, než Petr Stančík v předchozím díle. Nechybí typické hlášky, sarkasmus ani akce, na kterou jsme u něj zvyklí.

Po dlouhé době sem si dal opět dobrou kotletku. Kniha byla sice slabší v ději a tak nějak mi to připadalo jako kdyby to bylo psaný na rychlo na WC . Ale já kotlety knižky miluju ať už jsou horší nebo lepší ........
PS. Zítra si musím jít koupit karoqa :)

Knihu jsem dostal zdarma s IT časopisem. Zpočátku jsem si říkal, co to je za kravinu, za nesmysly. Ale nakonec se ukázalo, že jde o velmi čtivý příběh, který má spád. Ano, je to na objednávku Škodovky, jsou tam věci, které by tam normálně nebyly, ale přesto se jedná o zajímavé čtení. 70% a 4*, 4. 2. 2020.

Leni, zkus to, je to zadarmo! Za tohle bych totiž zaplatila leda pokud by na třešni vyrostly meruňky, co vypadaj jako švestky!
Nějak jsem si zvykla, že píšu vždy komentáře i k povídkám. Dnes tomu bude jinak. Tenhle komentář chci mít rychle za sebou.
Je tam Tomáš Kosek. Je tam spousta keců o škodě. Naštěstí jsou vysvětlivky k číslům až na konci, takže se mi chtělo během čtení blinkat o trochu míň. Příběh sám o sobě sice není žádná hitparáda, ale ani úplný propadák. Prostě takovej "blemc".
Jestli není na chleba, tak mě to mrzí. Ale tajně doufám, že pokud za tohle nedostal autor nového superblba...teda superba, tak alespoň fešné koberečky v případě, že auto nemá. Prostě něco, co je stejně nepotřebné jako tahle kniha.
(Jasně, autoři jsou prodejný stejně jako ostatní umělci, ale...mám stejně raději, když zrovna u spisovatelů to není tak okatě.)
Důvod, proč v knize není všechno to, co máte na Tomíkovi rádi? Asi už přes tu reklamu nebylo místo...(nebo by s tím textem Kotletu poslala škoda do pr@%!e)
Opět, alespoň ilustrace jsou v pohodě.

Na náměstí v Bruntále zastaví u chodníku poslední typ Škody Superb. Dva chlápci v jednobarevných košilích s dlouhými rukávy, tmavých kalhotách a naleštěných polobotkách vystoupí a beze slova kráčejí k místnímu řeznictví. Otevření dveří nedoprovází tentokrát cinkot zvonečku, ale temné údery řeznickou sekyrou. Za pultem stojí zamračený chlap v řeznické zástěře a porcuje flákotu syrového masa. Kapky krve cákají na bílé obkladačky. Odkládá sekyru a s tázavým pohledem k návštěvníkům mlčky brousí dlouhý řeznický nůž.
„Jste pan…?“, začne mluvit ten v bílé košili.
“Nejmenovat!“, vyštěkne řezník. „Vy víte, kdo jsem já, a čekám, že mi řeknete, kdo jste vy a co tu chcete?!“
„Pracujeme pro IT oddělení jedné velké průmyslové společnosti a jsme pověřeni nabídnout vám obchod!“, chlápek v růžové košili upírá na řezníka pevný a energický pohled
„Jaký obchod, IT technologiím rozumím jako koza petrželi, to jest vůbec!“
„To je v pořádku,“ pokračuje pan Růžový, „od vás potřebujeme příběh. Budou v něm IT technologie, naše výrobky, zločinná konkurence a vaše magie, démoni, zombie, vúdú a tak. Jen tam tentokrát nebude sex, nějaké jiskření možná, ale žádné porno, na které jste zvyklý!“
„Jakmile si plácneme, sdělíme vám další podrobnosti!“ přidává se pan Bílý.
Řezník zamyšleně hledí výlohou na pusté náměstí, na které padá podzimní soumrak.
„Tak dobrá,“ řekne po chvíli, „ruku na to!“ Natáhne obrovskou dlaň s chlupatým předloktím směrem k návštěvníkům a pevně stiskne ruku pana Bílého.
Dohodu zpečetí další úder sekyrou, stříkající krev, jekot pana Bílého a šílený řezníkův smích….

Nevim co proti tomuto počinu lidi mají, ale mě se to líbilo mnohem víc než jiná díla od jak říkáte ,,mistra,,....Bylo to takové dospělejší, byl jsem ušetřen dětinských sexuálních scén a ,,vtipná,, přirovnávání taktéž byla omezena. Kosek se s tím nepáral, zbytečně nás nezatěžoval odkazy na předešlá díla a sfouknul to za pár hodin. Možná až na tu zbytečnou prezentačku od Škodovky na konci knihy, tomu nemám co vytknout.

Setkal jsem se už s různou reklamou. V televizi, v rádiu, na billboardu i na plakátu, na netu a v mobilu kde mě neuvěřitelně vytáčí..ale reklamu na stopětatřicet stránek jsem fakt ještě nežral. Nic to nemění na tom, že příběh měl nápad, byl čtivý, nebyl zbytečně natažený a celkově uprašoval jak cikánskej povoz. Doktor Kosek, ajťačka Ája, roztomilá nemrtvá kočička a škodovka jak z Knight ridera - suma sumárum 4 hvězdy..fakt se mi to líbilo :)

Hmm, dělám to nerad, ale co to k***a mělo být? Částečně přiblblá encyklopedie zkratek a částečně nepovedená agitka do Škodovky. To už je tamější HRM tak zoufalý? Na tu všudepřítomnou webovku bych se nepodíval ani kdyby na mě mířili kvérem asi tak jako si nikdy nekoupím nic v obchodě s uřvaným zeleným retardem, který dominuje reklamě v ČR svým nekončícím masakrem cen (i přesto dost vysokých). Sorry Franto, ale tohle byl krok vedle. Jedna hvězda za číču a druhá za Andreu a jen proto, že mám Kotletoviny rád.

Tak jsem byl zvědavý jak dopadne spojení oblíbeného autora a firmy, kde jsem skoro 40 let dělal. Nedopadlo. Nevím, který fanda Kotlety z FI s tímto nápadem přišel a kde na to vyhrabali prachy, ale i ta propagační hodnota bude asi dost mizivá. Navíc tu druhou povídku už asi napsal sám. Kotleta mohl v lepším případě napsat prvních 10 a posledních 5 vět. Jediné světlé místo je rýpnutí do Hyundai (kdo jiný než Korejci zůstane po vyloučení Číňanů a Japonců). To je poprvé co Škodovka nějak reaguje na jejich neustálé provokace.

Ale jo, nebylo to špatné. Taková odlehčená Kotletka s příchutí zelené plísně. Klasická zápletka v kratičkém formátu s pár drobky neotrlých nápadů. Taková jednohubka, která ani neurazí, ale ani úplně nenadchne. Asi to co se dalo čekat. :) Takže dobré čtení ale na Kotletu je to takovej průměr.

Pan Kosek má problém. Tedy vlastně dva. Za prve chtějí technicky geniální Škodofce ukrást software na šizení emisních testů. Ten druhý je ještě horší. Za celou dobu nezasune, protože by to neprošlo přes PR oddělení! A tak kopnul do vrtule a případ vyřešil v rekordním čase, aby měl tu puritánskou prudu z krku.
Je to rozhodně nejlepší náborový leták, co jsem kdy četl!

Druhý díl ze série menších sci-fi novel z prostředí IT ve Škoda Auto a opět poměrně příjemné překvapení. František Kotleta je tu sice daleko střídmější, než v jiných knihách, ale zbytečně tu neprovokuje, když nemusí. Ono už stačí jen jeho způsob vyprávění, které je jednoduše nabušené akcí od začátku do konce. A jelikož je kniha lehce přes sto stránek dlouhá, tak je jasné, že o zábavu tady nemůže být nouze.

Prostě to nebyl Kotleta takový, jakého ho známe a máme rádi... Krátká reklamní povídka a spojení s technologiemi se mi líbilo. Kdyby to skončilo před kapitolou "Projekt Mercury", dala bych i tři hvězdičky, protože jsem od začátku věděla, že budu číst reklamní text...

Nerozumím komentům co obviňující Kotletu z reklamy. Naopak o čem jiném by měla povídka být, když je zasazena do České republiky . Mám rád takové knihy a pokud je děj o velké společnosti proč by to neměla být zrovna Škoda.

ŠKODO cos to provedla s mistrem Kotletou? Místo aby psal pořádné knihy, donutila´s ho napsal podprůměrnou povídku (vlastně dvě, ta druhá je ještě horší), která se rozhodně nebude vyjímat na prvních místech jeho tvorby. Prach sprostá komerce, nic jiného v tom nevidím.

Taková chuťovka. Krátký příběh, ale plně v Kotletově stylu. Líbilo se mi spojení démonů a IT technologie.
"...ještě nemohu zemřít, ještě jsem nedohrál Fallout 4..."
...jak mu rozumím

Jsem Koskův fanoušek a tak jsem čekal na Poslední tango v Havaně - místo toho vyšel reklamní leták na Fabii na chůdách, kterou Tomáš Kosek prezentuje ve svém dobrodružství jako luxusní SUV...
Nemám rád Škodovku, vadí mi reklamy, ale tohle se Škodě (na rozdíl od většina aut) povedlo. Reklama je nevtíravá, povídka se tváří jako regulérní příběh od Kotlety a jediné co ji prozrazuje je absence sexu a menší množství černého humoru.

Další povídka z náborové a propagační edice Backend Stories.
Zatím jsem od autora nic nečetla, a podle toho, co vím, asi ani číst nebudu, ale tohle se docela dalo. Je to zábavné a ta reklama je dost dobře zakomponovaná do děje.

Na Kotletu takové jiné ,málo krve i mrtvých .Podle mě zajímavý pohled a styl jinačí než jsme zvyklí.

Další novela/povídka od škodováckého projektu Backendstories. Knížka, kterou můžete sehnat výhradně zdarma, ale zase se musíte smířit s reklamou v textu. Jak se s tím porval Frantisek Kotleta? Inu, dobře! Reklama je v jeho textu většinou nenápadná, ta nápadnější se nacpala do poznámek pod čarou. Pokud vás baví série Tomáše Koska (Příliš dlouhá swingers party, Velké problémy v Malém Vietnamu), tady se se svým oblíbeným hrdinou setkáte znovu. Leč je to jiné než obě zmíněné knihy, které jsou plné (a někdy až přecpané) sexu - těžko říct, jestli Kotleta musel, ale tady zůstal nebývale slušný. A kupodivu to vůbec nevadilo. Povídka je zábavná, plná démonů a Kotletova typického ironického humoru plného pop-kulturních narážek. Není tak super jako "swingers party", ale je lepší než "Vietnam". Nechci dělat reklamu reklamě, ale tenhle projekt od Škodovky je mi fakt sympatický, ačkoli autům vůbec nerozumím a jsem neřidič. Cením si toho nápadů, jakým způsobem dělají reklamu - ta tady není samoúčelná, ale spjatá s dobrou scifi literaturou. Jediné minus téhle knihy je bonusová minipovídka na konci. Ta není nic jiného než ukecaný reklamní text tvářící se jako povídka. Ale co chtít zadarmo? ;-) Když hlavní příběh funguje, tenhle appendix navíc nevadí, jen je zbytečné ho číst...

Kotleta umí psát mnohem lepší knihy. Na druhou stranu je mi jasné, že psát na zakázku není tak jednoduché. Důrazně doporučuji nečist vysvětlivky v knize, pokud si nechcete zkazit zážitek ze čtení a pokud nechcete byt neustále vytrháváni z děje. Pro dodaného fanouška Kotlety je tato kniha povinnost, proto jsem taky dal 4 hvězdy. Ostatní si můžou jednu hvězdu odmyslet.

Oproti první knize ze série Backend stories se mi 21 úderů líbilo o dost víc, řekla bych, že Kotleta se s tou reklamou popasoval o něco méně násilně, než pan Stančík. Alespoň, co se týká 21 úderů. Pákrát jsem se zase od srdce zasmála. Projekt Mercury už tak záživný nebyl, ale zase podal zajímavé informace. Za mě jako propagační povídky to bylo super.

Možná je ŠKODA
zastřelit vás jen tak jako psa.
Mohlo by být zábavné vás nejdřív mučit
a pak obětovat démonům.
Jistě by to ocenili.
Jedná se vlastně o dvě povídky. 21 úderů a Projekt Mercury. Z těch dvou se ten druhý odehrává rok po událostech v Mladé Boleslavi a po Koskovo vyšetřování. Figuruje v něm jen Andrea Junková.
Že by měl pan Kotleta novou hlavní hrdinku pro své knihy?
Citát: Vždycky, když se něco jmenuje jako „Projekt X“, smrdí to průserem.
Mistr Kotleta na objednávku pro IT Mladá Boleslav dokázal jejich technologie (není to už VW?) zastřít rouškou magie, vyzvednout jejich údajné umění nových technologií a přidal i špiona, který jim ty technologie bere. Nebylo sice vysvětleno, pro koho pracoval, ale anglická Rolls Royce to určitě nebyla. Vzhledem k tomu, že kniha byla zdarma a proto prošpikována produkt placementem, nemůže si čtenář stěžovat. Obě povídky jsou povedené, hlavně ta delší „21 úderů,“ která má i celkem slušnou zápletku a dobré ukončení. Druhá povídka „Projekt Mercury“ je takové nedochůdče s klasickou špionážní zápletkou, jednoduchým dějem a nepřekvapující pointou.
Malá ochutnávka:
„Mimochodem, jmenuji se Andrea Junková.“ prohlásila a podala mi ruku.
„Kosek. Tomáš Kosek,“ odvětil jsem.
Někde jsem slyšel pojem „vlakovka“. Kniha do vlaku. Tady to neplatí. Sice to má asi 130 stran, ale spousty stran zabírají černé poutače s názvy podpříběhů a zbytek zabírají počítačové obrázky. Malé procento pak je písmo samotné. Začal jsem tak knize říkat „Dvojitá záchodovka“ Dvakrát jsem navštívil záchod (na velkou) a knížečku přečetl :-)
Jako další příběhy Tomáše Koska se to hodí vedle dalších knih, jako je Swingers ve Vietnamu. Není to nic extra, ale dá se to číst a čtenář se pobaví. Pro milovníky Františka „Kyši“ Kotlety je to povinnost.
Citát: Máte ruku na mém prsu, pane Kosku!

Jako další příběh z Koskových trampot tomu dávám plus, ale za ten zbytek je to tak trochu zklamání.
Mínus je absence sexu, která ke Koskovi a Bakulgovi patří.
Další mínus je reklama, ale ne ta v podstatě nevtíravá a samozřejmá, která nás doprovází celou knihou, ale ta, která je v poslední "kapitole", ve které vystupuje už jen Andrea.
A věta mimo: Už se těším, až bude nějaké Kotleťácké sci-fi. :-D

Pre mna velke plus, ze sa tu opet stretavam s Tomasom Kosekom, mam rad jeho pribehy a preto sa aj tesim na 3. cast Swinger party. Pri tomto extra podani sa clovek este ani poriadne nerozcita a je koniec, co je skoda. Posledne stranky nebudem ani hodnotit, lebo to by som musel hviezdu ubrat, ale ked si clovek odmysli tu reklamu na Skodu tak slusne citanie.

O proti první knize ze série Backend stories docela pokles. Příběh sám o sobě byl poměrně fajn, občas jsem se i zasmála, ale jinak to bylo takové nějaké. "Ukrytá" reklama na firmu Škoda hodně kazila celkový dojem, jasně, v první knize byla taky, ale v tak malé míře, že mi to vůbec nevadilo, tady byla na každém kroku, bohužel.

Reklama na knížku na mě vyskočila na facebooku a jelikož mám Kotletu rád, tak jsem se registroval a "21 úderů" dostal celkem rychle. Povídka je krátká a ač se Kotleta snaží je text protnutý reklamou na Škodovku až to pomalu balancuje na hraně parodie. Myslím, že ač je kniha zdarma nemusela by býti až přehnaně směšně reklamní. Někdy je přeci lepší méně než více což potvrzuje extra kapitola navíc... ta je fakt bídná. Předešlé knihy s Tomášem Koskem mám dost rád a na letošní novinku s ním se velmi těším tohle je takové slabé přímočaré magické polechtání baseballkou :-)

V tomto případě nejde o knihu, ale spíše o takovou delší povídku, která je vlastně reklamou firmy Škoda. Příběh byl sice vytištěn, ale Škoda IT ji zasílá zdarma všem těm, kteří se u nich přihlásí k odběru jejich reklamních informací. Nakonec i celý příběh si můžete volně přečíst např. přes facebook.
Co říci k samotné povídce? Pro fanoušky Kotlety příjemné doplnění jeho literárních počinů, ostatním čtenářům to asi nic nepřinese. Boj s nadpřirozenými bytostmi je lepší v jeho jiných knihách. Toto je pouze taková sběratelská věc pro jeho nejskalnější. Za mně pouze takový průměr. Já se spíš těším na jeho novou letní knihu Poslední tango v Havaně, nebo předvánoční Stalingrad.

Prvnímu počinu ze stáje Backend Stories jsem hvězdičku přidal, vzhledem k ojedinělosti projektu. Teď ji však asi budu muset ubrat, protože Kotleta ukázal, že to jde i mnohem lépe. Ne, že by 100 miliard neuronů od Petra Stančíka byl špatný příběh, to vůbec ne. Ale mezi tou kupou skvělých nápadů byla hromada reklamy, která působila samoúčelně a příšerně kazila dojem.
Tady takový problém není, Franta na to šel od lesa a pomocí příběhu o průmyslové špionáži v podstatě všechny prvky, kterým dělá reklamu, mají své opodstatnění v příběhu a sem tam si z nich autor dělá i trochu srandu.
Je to příjemná jednohubka, Kotleta je stále drsný a krvavý, ale vulgarity a sex nečekejte. V tomhle případě to ale není na Škodu (HAHA).
magie česká fantasy voodoo reklama a propagace Škoda (automobily)
Část díla
- 21 úderů 2018