Komentáře knihy Velké problémy v Malém Vietnamu
Tahle kniha byla pořádná řežba. Hodně krve, střílení, sexu, ale hlavně vtipů. Proto mám Kotletu tak ráda s ničím se nemazlí, a ještě se u toho člověk zasměje.
Jediné mínus bylo, že mi vyprávění přišlo chvílemi zdlouhavé, není to však nic, na co by se nedalo zvyknout.
Volné pokračování knihy Příliš dlouhá swingers párty je tu.
Tomáš Kosek a František Kotleta ve své nejlepší formě? Podle hodnocení na Databázi knih spíš zaostávají za svými dalšími knihami, ale i tak je to čtivé a plné krve, humoru a akčních scén na které jsme v těchto knihách zvyklí.
Knihy od Františka Kotlety mě baví. Proč právě tento autor? Sama vlastně netuším. Možná je to právě tím, že je to náš autor a že jeho humoru rozumím a s chutí se u něj zasměji. Nebo proto, že mě tyhle akční scény, kde se toho děje hrozně moc, a nakonec z toho hrdina vyleze, sice celý od krve a kdo ví čeho ještě, ale celý a pomalu nezraněný? Jo, možná právě to, to bude.
Moje kamarádka třeba tuhle sérii má od něj nejraději, já mám zase ráda sérii Spad. No a vy co jste ještě žádnou knihu od tohoto autora nečetli, myslím že je čas to napravit.
Další prečtená kotletovka za mnou. A další čtení, které mě bavilo. U swingers party jsem byla překvapená, že to je povídková kniha a automaticky jsem počítala s tím, že i druhý díl bude povídkový. A opět mě čekalo překvapení, protože povídkový nebyl.
Tomáš Kosek s kolegy mají za úkol zjistit, kdo unesl dceru českého premiéra. Samozřejmě to není jen tak a opět se do všeho zamotává magie. I Tomáš a ostatní si s magií čím dál víc zahrávají.
Autorův styl psaní je čtivý, jeho humor mě baví. Pokud neberete všechno moc vážně a nevadí vám sem tam nějaká ta sexuální scéna či narážka , vulgarismy a vtip, zkuste si knihu přečíst.
I když jsem chvílemi měla pocit, že čtu to samé pořád dokola, čtení jsem si užila a rozhodně se pustím i do dalších dílů.
Tímhle jsem se musel prokousat. Epizodický příběh minulé knihy mi sedl více než ucelený v této. Celá zápletka se mi trochu vlekla a ani akce mě tolik nechytila. Magie vyřeší vše, nemá hranic. Postavy jsou universálně drsné a superhrdinské. Příjemná bezduchá oddechovka, ale nic víc.
Další kniha je prý lepší, tak tomu dám šanci a uvidíme.
No, že by mě to nějak nadchlo, to zrovna říct nemůžu. Kdyby to Kotleta stáhnul na 50 stránek a přidal další dva příběhy, mohla ta knížka být o pořádný kus lepší. Ale přesto nevylučuju, že si někdy třeba u moře nepřečtu třetí díl - je to samozřejmě ptákovina, ale má to něco do sebe a když to neberete moc vážně, na vyčištění hlavy to může být docela dobrá volba :)
Narozdíl od jiných knih takové zdlouhavé psaní u kterého stále čekáte na nějaké vtažení do děje... Za mě tomu chybí takový drive jako v jiných knihách... prostě takové utahané
Sympatická šílenost. Kde jinde v detektivce narazíte na Vietnamce, Holanďana v Praze a sexuální magii pohromadě? Děj je místy hodně přitažený za vlasy, ale jako lehká satira to celkem šlape. Fajn čtení na dovolenou, u kterého nemusíte (a ani nesmíte) moc přemýšlet.
S uceleným příběhem jsem problém neměl. Problém byl, že to bylo těma granátama, kulometama, pistolema, který vlastně byly na fekální hmotu, strašně natahovaný. Ale co dělat, když se na vás řítí gan li, což? Samozřejmě došlo i na soulože, od soft porna v Dominičině klubu, přes stoupající počet účastníků. Kosek prostě jede sexuální magii, tak co dělat jinýho, když se na vás hrnou gan li, vy stojíte v magickém kruhu, než si ho v tom kruhu nechat přeblafnout, nebo se na sebe lačně vrhnout v kufru auta, v němž vás nepřátelé převážejí na popravu. Tyto pasáže byly takový poťouchle úsměvný. Pánové Hort s Gibsonem skončili tak jak skončili, na závěr udělali to, co udělali, až jim z nich kapalo...:) Jejich štěky asi dokážou chybět, ale zase na druhou stranu, duo Chlumská a Jeli... Jezivi..., kua, Eliška, je dokázalo plně vynahradit, a to i s přidanou hodnotou. A na závěr to ještě s Dominikou a těma dvouma vypadalo, že Kosek bude muset Bakulgu hodně prosit, aby to ustál!
Tak toto nemůžeme srovnavat s výherci Magnesia Litera, co se opírají na rešerši skutečných historických událostí a rozdrásají vám srdce. Kniha se nebere vážně. Chce pobavit a to se jí daří. Úplně si umím představit Kotletu, jak se křeni, mne si ruce a vymýšlí, co tam ještě napíše za prasárnu. Mám za to, že takovouhle četbu také potřebujeme, jinak bychom se museli z té vážné po**at. A víte co? Pokud si mám místo Netflixu vzít do ruky knihu, tak radši Kotletu než Kunderu či Remarqua, protože u Kotlety si odpočnu a zasměju se. To jde číst i ve fázi těžké únavy mozku.
Chlumská byla tenhle díl super. Dobrá akce v posteli i mimo. Skvělé hlášky. Pokud bych měla něco vytknout, tak asi ty potoky krve a mozkomíšního moku. Příště by to chtělo víc rafinovanosti a míň granátů a kulometů.
Výlet od malého Vietnamu pobavil. Osud Horta s Gibsonem mě ale fakt naštval, to je konec kanceláře Kouda. Jsem zvědavá co bude dál.
Považuji se za velkého fandu Kotletovi tvorby, ale tohle byl trošku přestřel. Kosek se objevil v předchozí knize a také v knize 21 úderu, kde sexuální magii využíval prakticky. Tady mi sexuální magie přišla téměř nevyužitá. Sex tu je jen tak nějak na okrasu a aby se neřeklo. Co se týče akce tak ta byla fajn i když furt stejná dokola - boj s Gan li, střelba, neumírají, tak je rozšmelcujeme jiným způsobem. Příběh je celkem jednoduchý až na jeden či dva zvraty. Celkově kniha má super spád a furt se něco děje, ale za mě má Kotleta lepší knihy včetně prvního dílu.
Tohle se mi líbilo ještě více než první díl. Jo, je to ujetý, ale tentokrát na sebe příběh navazoval a nejednalo se o samostatné případy. Každý den jsem se těšil, že se o pár stránek před spaním posunu. Netrpělivě čekám na další díl z knihovny.
Trochu mě mrzel rozpad advokátní kanceláře Kouda, ale brzy se ukázalo, že se s jejími originálními postavami budeme potkávat i v téhle knize, i když nakonec v jiné roli, než bych na začátku očekával :)
"Myslel jsem si, že jsi mrtvá," řekl jsem po chvíli ticha.
"Jsem," ušklíbla se Eliška.
"Myslel jsem podruhé."
Po re-readingu prvního dílu s Tomášem Koskem jsem si dala re-reading i dvojky a znovu jsem se vydala do světa plného magie, démonů, proroctví a také do nekontrolovatelného sexu. Byla to naprostá jízda a čtenář nemá čas na nudu - pořád se tu něco děje. A i když jednička je prostě jednička, tak u téhle knihy mi víc vyhovovalo, že je tam jednotný příběh, rozdělený na kapitoly. Kdežto u "swingers párty" to byly různé povídky.
Těším se na "tango" - neboli třetí díl, do kterého se neprodleně pustím. :)
Moje první kniha, kterou jsem od autora četla (nevěděla jsem, že je to druhý díl, naštěstí to na sebe nijak moc nenavazuje). Začátek mě hodně bavil, akce, erotika a vtip byly fakt super. Ale boj s téměř nesmrtelnými démony, mě po chvíli začal trochu nudit, protože když čtete pořád dokola, jak Kosek s Chlumskou nebo Eliškou na démony střílí a ono jim to vlastně nic nedělá a čtete to už po čtvrtý, tak už vás to trochu omrzí. Také si myslím, že konec mohl být epičtější, skončilo to tak nějak na třech stránkách. Nebylo to špatné, vesměs jsem si čtení užila a asi ještě někdy po knížce Františka Kotlety sáhnu.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
| 2020 | Operace Thümmel |
| 2017 | Poločas rozpadu |

76 %
80 %

(SPOILER) Tak tohle už nebyl žádný povídkový soubor, jako kniha první. Tady se šlo do větší hloubky, nikoli ve smyslu filozofie - to už spíše té anální, ale větší ve smyslu pořádné roadmovie, kde nešlo o nic menšího než konec světa z rukou démona z Mortal Kombat a světovou nadvládu.
ACH, TY ŽENY - Příběh nabobtnal jako poprsí Kláry Chlumské (nikoliv o velikost silikonových kvalit Dominiky). Tato postava nám byla dříve představena jako spojka mezi vládní garniturou a Advokátní kanceláři Koudy. Nicméně zhruba v polovině knihy nám byla dána možnost osobnějšího sblížení, když přeblafla ocas našeho akademika a ctitelé Bakulgy, a to za vcelku stěžejních podmínek, což dosti vypovědělo o jejím silném charakteru. Chlumská se ukázala jako žena od rány, schopná sejmout Číňana zcela nahá a pět minut si na to rozdat s Tomášem opřená o kapotu auta.
Nešlo ale o jedinou silnou ženskou postavu v příběhu. Tou další byla Eliška, litevská agentka exotického zjevu. Ta narozdíl od Kláry preferovala chladné zbraně před střelnými. Vzhledově byla asijská míšenka opakem prsaté Dominiky, se kterou před zraky Toma a osazenstva vykřičeneho podniku vystřihla vášnivou lesbickou scénu.
Obě, Klára i Eliška, vlastně nahradily démony posedlé parťáky, Gibsona a Horta, se kterými v předchozích dobrodružstvích Tom jako s bratry ve zbrani vymítal jednoho démona za druhým (budiž jim země lehká).
ŽELEZO A KREV - Akce tu bylo požehnaně od počátku. Ta pravá zábava pro chlapce a zlobivé dívky však zřejmě začala uzmutím kulometu M249 a střelbou do zastupu démonických gang li a ještě zlověstnéjších Žlutého a Zeleného, alias Gibsona a Horta. Toto byla nicméně jenom jedna z mnoha předeher. Stačí zmínit policejní zateras na Andělu, který by si nezadal se scénou jako z Resident Evil (zombie vs policejní sbor Racoon City). Tou největší řežbou byl ale útok démonů s čínskou jednotkou na polotajné vojenské ležení české armády, kde lítaly RPG, házely granáty, šlehaly plamenomety a šikovaly BVP - Úplná pastva pro oko pacifistikého militaristy.
ZVONEC KONEC - Po tom všem mi pak přišlo celé zakončení jaksi minimalistické. Čekal bych pompézní zakončení ala soumrak bohů jak od Wagnera. Nicméně s ohledem na styl knihy vlastně o prsa jedné litevské agentky vcelku uspokojivý závěr - zvláště samotné defilé :D
(Jak to jen ten parchant Tomáš dělá, kde bere toliko sil, a je to vlastně fyzicky možné tak často?!)
Tohle byla zase skvělá vtipná, hustá akce plná sexu, rokenrolu a drog.