Satyrka Satyrka komentáře u knih

☰ menu

Spoutaní Spoutaní Gabriella Poole

Jestliže se mi v prvním díle Cassie docela zamlouvala, tady už tolik ne. Místy mi přišla dost hloupá, někdy se mi nelíbilo to její jednání, ale omlouvám ji, protože zaprvé v sobě má částečně Estelle a zadruhé je jí šestnáct (nebo tak nějak). Její vztah s Ranjitem jsem absolutně nechápala... První díl jsem četla tak před deseti lety a postupem dalších let jsem bezmyšlenkovitě sbírala další díly. Před pár dny jsem si první díl znovu přečetla, a pokračuju v ostatních. Před těmi deseti lety jsem byla cílovka. Dnes mi je dost přes dvacet, ale i tak si ráda občas přečtu fantasy/YA. Ten vztah s Ranjitem - kdy se to stalo? Oni spolu skoro vůbec nestrávili čas a najednou se šíleně milují? Kromě toho Cassie přitahoval snad každý druhý...? Samozřejmě je Ranjit taky jeden z nejvíc sexy kluků - ale tak v patnácti jsme na to asi každá koukala. Hlavně vzhled, přitažlivost, povahu a zda si sedneme, vyřešíme později. Známe. Takže na druhou stranu Cassie ten věk věřím.
Moje nejoblíbenější a asi i jediná oblíbená postava je Isabella, už od prvního dílu.
Jinak kniha mi přišla možná o kapku horší než první, za mě se to docela táhlo, skoro každý byl špatný a zkažený, rozmanitost povah a osobností taky nic moc, všichni si byli dost podobní, a jak už bylo napsáno, Ranjit s Cassie mě nějak nebrali. Takže mě jejich scény nebavily.
Celkově tedy za mě průměr, ale už mi její patnáct.
Do dalšího dílu samozřejmě půjdu, čtvrtý nemám a ani nemůžu sehnat, takže dalším to asi končím :D

27.04.2024 3 z 5


Vyvolení Vyvolení Gabriella Poole

Tuhle knihu jsem si pořídila kdysi dávno, krátce po jejím vydání, jako puberťačka, a přečetla ji. Během let jsem si v Levných knihách všimla, že existuje další díl. Tak jsem ho bezmyšlenkovitě koupila. A pak i ten třetí. Teď po letech jsem si řekla, že je čas všechny přečíst a tak jsem začala připomenutím prvního. Pamatovala jsem si jen velmi málo, a bohužel nejvíc konec.
Už dávno čtu jiné žánry, ale přece jenom občas ještě do ruky vezmu i fantasy/YA. Děj si pamatuji - a i teď pro mě byl - ponurý, z celé knihy na mě jde temnota, trochu smutno. Klasicky téma a děj tehdejších (možná i dnešních) bestsellerů - střední škola/akademie, systém rozdělení studentů (krásní a mocní x zdánlivě nezajímavá hlavní hrdinka, která se ale stane raritkou, střední třída, stipendisté a zbytek školy). I přestože jsem knihu přečetla na jeden zátah, stačila jsem si některé postavy oblíbit (hlavně Isabellu, ale docela i Cassie), nápad dobrý. Každopádně pro mě jako ne pro cílovku trochu klišé, ale kniha se četla dobře a rychle. Zajímalo mě to. Hodnotím jako průměr, ale znovu zmiňuji - už mi je víc přes dvacet.
Na další díl se vrhám ihned.

25.04.2024 3 z 5


Její konec Její konec Shari Lapena

Po hodně dlouhé době jsem konečně do ruky vzala další knihu autorky, moje první byla kniha Nevítaný host. A musím říct, že ten byl za mě mnohonásobně lepší. Ten mě velmi nadchnul.
Do této knihy jsem se nedokázala moc začíst, ale zase to nemuselo být úplně knihou, ale náladou. Styl psaní mě baví, čte se to rychle, ale celkový příběh mi přišel takový... průměrný. Přišlo mi, že se pořád dokola omílají stejné věci, celou dobu to jelo ve stejné rovině a na konci to zčistajasna vyskočilo, a já jen překvapeně mrkala. Wow efekt se ale úplně nedostavil, celé to bylo takové dost předvídatelné. Co se mi líbilo, bylo to, jak jsem název knihy vnímala na začátku a pak na konci čtení. Nicméně i tak mi konec připomínal mnoho jiných konců, které jsem už četla.
I tak se ale pustím do jiných knih od autorky, snad budou tak dobré, jako zmiňovaný Nevítaný host.
Poznámky obsahující spoilery:
- Ten název je stejně skvělý - Její konec - no ale čí? Na konci se dostavil pocit, že celý název a kniha byla vlastně o Erice, což se mi na tom asi nejvíc líbilo.

24.04.2024 3 z 5


Nikdy se nepřestala usmívat Nikdy se nepřestala usmívat Martin Štefko

Už moje třetí kniha od GoldenDog a musím říct, že u každé jsem zatím nevěděla, co si myslet. Řekla bych, že to asi prostě není můj styl, ale mám jich doma ještě dost, tak uvidíme.
Nikdy se nepřestala usmívat mě z těch tří bavila, nebo se mi líbila, nejvíce, ale i tak nevím, co si přesně myslet. Kniha mě vtáhla od prvních vět, tempo je rychlé, je to čtivé. Určitě na zamyšlení nad více věcmi, pravda, lež. Opravdu víc ze sebe nedostanu, třeba se mi to ještě rozleží v hlavě.
Poznámky obsahující spoilery:
Na to, že něco nesedí, jsem přišla krátce po Lásce v lese, ale jak to s Alexandrou je, mi došlo až ti bylo jasné všem. Stejně jsem ještě z něčeho zmatená, zajímavá myšlenka a nápad.

14.04.2024 3 z 5


Živá minulost Živá minulost Veronika Martinková

5. AUDIOKNIHA
Tak tohle byla muka! A konečně jsou za mnou. Myslela jsem, že to ani nedoposlouchám, ale nikdy mi to nedá a musím knihu dočíst. Ne že by kniha jako taková byla zlá, to ne, autorka umí velmi dobře psát. Ale hlavní postavy jsou tak šíleně nesympatické a nesnesitelné , vyvolávaly ve mně vztek a odpor, tak silný, že se mi chtělo křičet. Rozhodně nedoporučuji brát si příklad z jejich vztahu, to zaprvé. Zadruhé, David je hrozně namyšlený, sobecký, arogantní, normálně bych celé oddělení vyhodila a nechala tam jen jeho, protože ostatní kolem něj jsou totálně k ničemu, a on si vystačí na vše sám. Hlavně vyslýchat umí jen on. Hana je otravná, chová se příšerně, na jednu stranu neskutečně oddaná Davidovi, na druhou mu ale věčně nevěří, a ti dva si nemají čas sdělovat jednoduché informace. Komunikace celkově příšerná, věrnost to samé, a díky těm dvěma jsem byla spíš "tým Pursa", přestože je líčený jako bonzák. Co jsem rozhodně, je "tým Patrik", nechápu, co na Haně (nejen on) vidí, zaslouží si mnohem lepší ženu. Hana na jednu stranu má problém Davidovi říkat základní věci, na druhou ale práskne vše, co se týká Patrika, nejednou jsem na adresu jak její, tak Davida, měla ne moc slušnou poznámku. A to poslouchám pouze v práci při práci, nebýt toho, tak mi to za to nestojí.
Jak jsem ale psala už předtím, i takové postavy, které opravdu v člověku vyvolají takové emoce, není asi úplně snadné napsat, takže to není nic proti autorce, i když doufám, že to, jaký mají Hana a David vztah, není v jejích představách ideál. Ale tak, každý jsme nějaký. A pravda, když jsem jako puberťačka psala příběhy do šuplíku, taky moje postavy neměly ideální vztahy a já to věděla, ale bavilo mě to takhle.
Jinak případ je silně upozaděn, spíš je to taková "vedlejší" dějová linka, pravda - na celý děj má i tak vliv. Každopádně ta hlavní dějová linka - obvinění Davida, mě pak už vůbec nebavila a nezajímala.
Za mě nejhorší díl, ale protože mám silné antipatie k postavám. Od teď ještě větší a asi si nervy trápit nad dalším dílem nebudu, pokud bude.
A jo, asi hodně jiný názor oproti ostatním komentářům tady, nicméně mě uklidňuje, že můžu souhlasit s komentáři k této sérii na Audiotéce.
Takže není to "hejt" proti autorce, jen proti těm nesnesitelným postavám.
PS - SPOILER:
By mě trochu zajímalo, co by David dělal, kdyby lidi, kterým může vyhrožovat, nepodváděli svoje manželky...

11.04.2024 3 z 5


Dítě Dítě Fiona Barton

Oproti předchozímu dílu byl tenhle na mnohem mnohem vyšším levelu! Narozdíl od Vdovy jsem se začetla poměrně rychle. Kniha byla velmi čtivá, těšila jsem se na každou další kapitolu, příběh byl srdcervoucí a měla jsem i slzy v očích. Příběh byl i krásně zamotaný, a to já ráda. Co mám ale velmi ráda taky, je to, když je i skvěle rozmotaný, což je! Měla jsem určitá tušení, jedno jsem odhadla přesně, ale ostatní jsem odhalila až postupně s Kate. Musela jsem se i zamyslet nad tím, jaký velký příběh se skrývá za skutečností, která se dá popsat jednou větou. Odkrytá kostra malého dítěte. Hrozné. Ale co vše tomu předcházelo, co se stalo, jaký obrovský příběh se za tím vším skrývá, co vše se může odhalit. Je to stejné jako životy nás všech. Dá se shrnout v několika větách, ale jaký příběh v tom celém je. Nejednou si řeknete, jak by se o vašem životě dala napsat kniha. Asi proto máme tak rádi knihy, potažmo příběhy...
Kniha mě hodně pohltila, hodně zasáhla, vím, že o ní budu ještě dlouho přemýšlet, takže proto nemůžu jinak než dát plný počet hvězd a doporučit!

11.04.2024 5 z 5


Vina a trest Vina a trest Veronika Martinková

4. AUDIOKNIHA
Pokud hledáte detektivku, která se nezabývá jenom případem, ale z velké části i osobním příběhem hlavních postav, a zároveň milujete "páry roku", tak bez váhání do toho, doporučuji. :D
Do toho navíc si celou sérii můžete klást otázku: "Jak vlastně vypadá spravedlnost a férovost?"
Moje "zamilování se" do postav pokračuje i v tomto díle, na Hanu jsem skoro až alergická, určitě přítelkyně roku, ale David tedy nemá dvakrát co říkat, to je to samé, a taky ho nemusím, pán tvorstva, jak se chová mi je prostě nesympatické. V tomto ohledu je to pro mě tedy těžší, protože pro mě je, jak už jsem psala u předchozích dílů, dost důležité, jak si s postavami sednu.
Na druhou stranu ale nejsou postavy typicky bezchybně jednající a dokonalé, jako se občas stává.
Jinak je ale kniha za mě originální, jak už jsem psala, je to jiný detektivní příběh, za mě hodně propracovaný, to klobouk dolů před autorkou, já bych se už v celém ději ztratila, kdybych ho měla psát. Vztahy mezi všemi postavami jsou zajímavé, spíš ale negativní, řešení samotného případu je za mě hodně upozaděné, nicméně celý případ je v celém ději velmi důležitý. Měla jsem určitá podezření a některá se mi i splnila. Takže stejně jako u předchozího dílu jsem dost rozpolcená.
Každopádně detektivka naplněná příběhy k prasknutí.
Poznámky obsahující spoilery, které si nemůžu odpustit:
- Vzhledem k tomu, že Hanu nemám ráda a Dorotu/Sandru jsem si docela oblíbila, (ani nevím proč) a to, co David udělal, byl pro mě sice šok (nejlepší, že to celé poslouchám v práci při práci), jsem to škodolibě Haně "přála". Za to, jak Davidovi věčně nevěří, a koneckonců v minulém díle taky nebyla úplně svatá. I když, jak už bylo řečeno, Davida za jeho chování taky nemusím, komunikace s kýmkoliv silně vázne, on nikoho nepotřebuje, je sobecký a vše mu v podstatě prochází. Závěr si myslím, že se opravdu stal.
Měla jsem tušení, že se něco takového stane, když David nechal Flégra samotného. Něco mi říkalo, že nakonec ho někdo zabije a když ke konci bylo řečeno, že se našla mrtvola, tak nějak už mi to bylo jasné.
Co se ještě týče Doroty, podezírala jsem ji, že tam něco nehraje, ale i tak mě to úplně nenapadlo.

05.04.2024 3 z 5


Vdova Vdova Fiona Barton

Zprvu jsem se nemohla začíst, ale pak už to bylo lepší. Pokud hledáte něco, co má sice temnější téma (predátoři na internetu, pedofilie), ale žádné brutality a velké zvraty, pak doporučuji.
Kniha plyne pomalu, střídá se minulost s přítomností, ale díky datům se to dá dobře sledovat, střídají se i pohledy jednotlivých postav, k vyřešení se prokousáváme celou knihu pomalu, zatímco se dozvídáme o životě Jean, ale i o tom, jak snadné některé věci dnes jsou díky internetu (dovolím si odkázat i na knihu V síti). Díky zkušenostem autorky, která novinařinu dělala, do tohoto oboru trochu nahlédneme. Oceňuji i pohled do světa člověka jako Jean. Takový psychický teror od novinářů a veřejnosti nikomu nezávidím. Kniha pro mě nebyla špatná, ale čekala jsem něco víc. Každopádně jdu do dalšího dílu, který jsem si pořídila společně s tímto.

03.04.2024 3 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Tuhle knihu mám doma už dost dlouho, chvíli poté, co vyšla, ale pořád na ni nějak nebyla "chuť", nepřišla na ni řada. Jenže včerejší rozhovor s kolegou mě "donutil" po ní konečně sáhnout. To, že kolega ji přečetl dřív než já a pořád o ní tajemně mluvil, mi dodalo impuls ji konečně z té poličky vzít a pustit se do čtení.
Věděla jsem, že kniha je na tom stejně jako pizza Hawai, takže jsem na ty procenta nehleděla. A dobře, že tak!
Je asi jasné, podle hvězdiček, které jsem dala, do jakého tábora se řadím.
Kdybych měla čas, přečetla bych knihu na jeden zátah. Na začátku není žádná nudná "předehra", kniha běží od prvních stran. Já jsem četla, o čem kniha je, takže jsem věděla, do čeho jdu. Neměla jsem nutkání knihu zavřít a už nikdy neotevřít, právě naopak, musela jsem číst dál. Co se týče stylu psaní, mně to přišlo dost trefné. Sice jsem se občas ztrácela v tom, kdo co řekl nebo udělal, protože dotyčný nebyl jmenován, ale mně to přišlo jako suprové doladění celé té atmosféry. Za mě originální nápad a myšlenka, a přestože mnozí píší, že by kniha mohla být klidně delší, mně to takto stačilo, ALE nebyla bych ani proti"propracovanější" verzi. Ale někdy je méně více.
Závěr mě šokoval vlastně nejvíc (i když šokuje tolik věcí, že nevíte, co si dřív vybrat), odhadla jsem ho pár stran před, ale nevěřila jsem tomu, a pak to přišlo a já otočila stránkou a za ní už bylo jen poděkování. Zůstala jsem zírat s otevřenou pusou.
Takže moje rada - nehledět na hodnocení 62%, jak vidno v komentářích, každý si musí udělat názor sám. Sto lidí, sto chutí (ehm).

27.03.2024 5 z 5


Tohle může všechno změnit Tohle může všechno změnit Jill Mansell

Milá, vtipná, romantická knížka, plná zajímavých náhod a osudů. A ve své knihovně jsem ji měla "zahozenou" a nepřečtenou zhruba šest let! Tohle není můj obvyklý žánr, takže mě kniha dost překvapila. Čekala jsem spíš něco průměrného, ale nejenže se kniha četla sama, byla dojemná, nejednou jsem měla slzy na krajíčku, vtipná, někdy i smutná, ale také obsahovala lehčí zvraty, někdy byla lehce předvídatelná, jindy ale ne. Postavy byly skvělé a zamilovala jsem si každou z nich. Myšlenka určitě skvělá - v podstatě "všechno zlé, pro něco dobré". Moc se mi to líbilo!
Pokud tedy chcete něco oddechového, ale zároveň milého a dojemného, moc doporučuji!

25.03.2024 4 z 5


Odsouzen k smrti Odsouzen k smrti Veronika Martinková

3. AUDIOKNIHA
Tak já asi budu vybočovat trochu z řady, jak tak čtu názory ostatních.
.
Pravdou je, že jsem z toho trochu rozpolcená. Kniha obsahuje zčásti případ, zčásti osobní život postav, a to zdůrazňuji proto, protože to není troška osobního života, ale velká část. V tom je to trochu jiné od jiných krimi, protože přestože tam bývá osobní život, neřekla bych, že v takové míře. A já tím ani nechci říct, že je to špatně, mně se to líbí, baví mě to, ale...
.
Pro mě samotnou jsou velmi velmi důležité samotné postavy a to, jak mi sednou. Když mi nesednou, většinou se u příběhu vztekám nad jejich činy. :D
Což bylo i teď.
.
Hana je mi krajně nesympatická a jen o ždibičku lépe je na tom David. Hana neví, co chce, chová se dost příšerně, přijde mi, že pořád svaluje vinu na všechny a přijde si lepší než ostatní (v práci), Davida také nemám ráda, a celkově nejsou ani párem roku. Bylo mi jedno, co se jim stane, a když přišla část, kterou vyprávěla Hana, netěšila jsem se na to. Samozřejmě to není chybou autorky, ono napsat i takové postavy je vlastně um.
.
Vyšetřování a případ samotný mě jinak bavil, ale opět - já radši týmy, co si aspoň částečně rozumí a spolupracují než takovou katastrofu, jakou je tým Davida. Jasně, i to je život, patří to k tomu.
.
Ono i o těch vztazích, které mezi sebou postavy mají, je docela zábavné číst (poslouchat), baví mě to, jen... však víte.
.
Když to shrnu - je to dobrá kniha, nějakým způsobem mě baví, jen mi hrozně svým způsobem vadí postavy - Hana a David.
.
Takže nebudu moc kritická, dávám tak 3,5 z 5.
.
Spoiler o případu:
Jinak případ mě docela zasáhl. Stejně jako Hana jsem si říkala, že si neumím představit, co Karolína musí prožívat, jen ta představa, že můj manžel dopadne takto, mě děsila. Motiv vraha mi ale moc nestačil, přišlo mi to takové slabé. Hrozně náhodné, jak to setkání - zjištění, tak i vražda. Ta věta typu, že "byla to nehoda, jen tam zrovna omylem byla tyč" byla taková divná. Ale opět se budu opakovat - samozřejmě život je nějaký.
.
Co mě zasáhlo taky hodně byla smrt Anety. Já jsem si ji v minulém díle oblíbila, takže tohle pro mě byl docela šok. V porovnání s prvním dílem mě tento druhý víc bavil, zároveň mě ale víc zasáhl motiv Anety.
.
Jdu do dalšího dílu? Kdybych si měla koupit knihu, tak ne, ale případy Hany a Davida poslouchám, díly mám v rámci klubu, takže ano, jdu do dalšího dílu.

22.03.2024 4 z 5


Náměsíční vrazi Náměsíční vrazi Stanislava Veselá

Za mě je jak podcast samotný, tak i tato kniha, kvalitnější a lepší než určitý jiný podcast, který většinou vyhrává ceny diváků, i knihy, které pod něj "spadají".
.
Kniha je obrovsky poučná, ale/a zajímavá. Autorka si dává práci s tím, aby měla co nejpřesnější informace, které jsou i co nejdetailnější a kvalitní, zároveň to vše ale dělá lidsky. Dozvíme se hodně o náměsíčnosti, ale nejen o ní. Téma je, řekla bych, originální a zaujme. Určitě doporučuji všem, co rádi true crime, ať už znají podcast nebo ne. Kniha je skvěle zpracovaná, a já dávám plný počet hvězd, protože ve svém žánru si to autorka a její kniha rozhodně zaslouží.

19.03.2024 5 z 5


Podíl viny Podíl viny Veronika Martinková

3,5/5
.
.
.
2. Audiokniha
A zároveň druhá detektivka psaná českou autorkou. A opět jako u první - hlavní vyšetřovatelé Hana a David mi nesedli. Hana byla za mě dost na prd přítelkyně, která měla očividně radši Davida než vlastního přítele a David mě vůbec neokouzlil tou svou povahou.
Ze začátku se mi kniha spíše nelíbila, ale nakonec mě to, paradoxně díky vztahům Hany a Davida a i ostatních postav, začalo bavit. Kniha se zabývá nejen případem, ale i životem postav, a nakonec jsem si v tom to kouzlo našla. Jen mi pak vyšetřování přišlo táhlé a jako by opakující se. Už jsem chtěla vědět, jak to tedy celé bylo! A jak to celé bylo, mě trklo v jedné části a nakonec se mi potvrdilo, že to tak opravdu bylo. Části s Anetou mě bavili a asi jsem si ji i oblíbila nejvíc. A hned po ní jsem si docela oblíbila Patrika.
A nakonec už si pouštím i další díl.
Poznámky obsahující spoilery:
- Klára mi přišla podle chování mladší než byla, ale možná jen můj dojem.
- Snažila jsem se být strašně nezaujatá, fakt, ale Hana se mi nejvíc zprotivila tím chováním k Patrikovi, čekala jsem, kdy ho pošle k vodě, lépe on jí. Možná je to tím, že na mě "špatní chlápci" neplatí, já radši ty "nudné" hodné... Proto mi asi ani nesedí David... Téma alkohol a závislost mě nikdy nebavilo a ani moc nezajímalo , ale dám tomu samozřejmě šanci.
- A proč mi přijde, že čeští autoři mají v knihách nevěru víc než ostatní?

18.03.2024 3 z 5


Příběhům o lásce věřit zakázáno Příběhům o lásce věřit zakázáno Javier Ruescas

Pěkný příběh s řadou hezkých mouder. Absolutně ale ne můj žánr, můj styl. Pro mě to bylo v některých chvílích docela předvídatelné, někdy až trapně, i když chápu, že tahle kniha nebo tento žánr asi nemá zrovna šokovat a vytvářet šílené zvraty (jak já to mám ráda), známost a sláva Caliiny rodiny a Gérarda mi přišla větší jak naší české největší celebrity, tomu mi prostě nešlo věřit, a přišlo mi, že něco takového už jsem někdy četla. Navíc jak všichni byli slavní nebo měli úspěch, tomu se mi taky nechtělo věřit, i když jsem člověk, co miluje šťastné konce. Doslov autora jsem četla, to vždycky, a jak jsem napsala, pěkný příběh. Toť vše pro mě. Myslím, že mi příběh brzy někam zapadne a nevím, zda si ho budu pamatovat. Pro mě je to 2/5, i když se kniha četla docela svižně, nicméně nechci být tak krutá jen protože to není můj žánr, takže 3/5. Ale kdoví - mému náctiletému já by se to třeba líbilo víc, určitě jsem kdysi takové knihy četla.
"..... Aby člověk miloval, nepotřebuje důvody....."

16.03.2024 3 z 5


Zajíci, utíkej Zajíci, utíkej Alexander Gordon Smith

Tak další díl, na který jsem nedokázala čekat a objednala si ho už teď (normálně kupuju jenom knihy z bazaru a v akcích).
Série rozhodně nejde číst na přeskáčku, spíš než jednotlivými případy se zabývá spíš Kettem a tím větším zlem, které není moc uchopitelné. Tohle je další díl, kde to prostě nemůže skončit dopadením jednoho padoucha, protože je v tom něco víc. Já osobně radši detektivky, kde se každý díl zabývá jiným případem, ale i tak jsem si tuhle sérii zamilovala. Tento díl už byl na mě ale trochu moc. Ano, je zajímavý tím, že tentokrát to celé vidíme spíš z pohledu podezřelého než z pohledu policisty, ale jinak autor Robertovi hrozně nakládá, tohle všechno se jednomu člověku jen tak nestane. I tak určitě půjdu do dalšího dílu, tahle série si mě svými postavami dost získala, hlavně protože postavy jsou pro mě velmi důležité. Pokud si s nimi nepadnu, nedokážu si ani pořádně užít příběh.
Zlouna jsem tentokrát opravdu neodhadla, a je pravda, že jsem byla dost z celého případu zamotaná.
PS (SPOILER):
Jsem čtenář, co rád šťastnější konce, takže jsem ráda, že autor nechává své hlavní postavy žít a přežívat vše možné i nemožné. Ani chvíli mě neobalamutil přes Billie a její kupování květin. Jen jsem trochu čekala, že podle toho, jak Billie "mluvila", že od Ketta radši odejde, ale naštěstí zůstala.
Co se týče "duchů", mám takový pocit, že jsem to už někde četla, takže mi to nepřijde jako přitažené za vlasy.

11.03.2024 4 z 5


Žena v černém Žena v černém Susan Hill

Taková krátká knížečka, viktoriánská jednohubka o jednom děsivém příběhu. Kdo má rád barvitější popisy a větší hru se slovními spojeními a slovy celkově, ten nesáhne vedle. Pro mě příběh nebyl nic úplně nového (ano, jsem si vědoma toho, kdy byla kniha napsána), řada věcí se dala předvídat a vlastně jsem tam nenašla nic, co by mě postavilo ze židle. Já rozhodně nemusím mít v knize zabijačku, takže to nemyslím tak, že tam bylo málo krve nebo podobně. Zkrátka to byla taková klasika, což byl nejspíš i záměr. Děj je za mě přímočarý a hodně rychle ukončený. Určitě by se s tím dalo pracovat dál, ale to je jen můj názor a pohled, autorka to chtěla takto, a tak to tak je. Tečka. Zkrátka je to taková hororová historka.
Co se týče hvězdičkového hodnocení, nevím. Slohově a jazykově je kniha určitě skvělá, příběh je klasika. Nějak výrazně mě to však nenadchlo. Ale na druhou stranu si příběh budu určitě pamatovat.

06.03.2024


Smrtící kolotoč Smrtící kolotoč Alex Smith (p)

Jsem ráda, že jsem objevila takhle dobrou krimi sérii. Další díl, co se skvěle čte, postavy jsou sympatické, tým je perfektní, mají mezi sebou určité pouto a pro odlehčení je vždy dostatek vtípků a vtipných situací, Pete a jeho čaj už je legenda. Opět zajímavý příběh a tentokrát jsem to vůbec vůbec netušila. Nevěděla jsem, co si mám myslet. Až pár vět před úplným odhalením jsem si jen říkala: "Nenene, to je určitě tamten!" Kett je samozřejmě stále napůl bůh, a přemýšlím, jaká část těla ho ještě nebolí. Dcery stále stejné, ale možná už mi přijdou méně rozmazlené a drzé, co se objevila Billie. A hlavně je má konečně kdo hlídat, takže jich tu máme méně než v jiných dílech.
Co mi nejde do hlavy je to, jak to, že Savageová v nižší hodnosti měla zbraň, a teď v té vyšší ne. Pouští se do nebezpečných situací a mají jako zbraň maximálně to, co někde najdou. To to opravdu tak chodí? A opravdu tak chodí i to, že novináři a lidí od TV se tak šíleně zajímají o samotné vyšetřovatele spíš než o celý případ? To je ve více knihách a buď to u nás není, nebo jsem to přehlédla, což by zas nebylo tak divné, protože TV mám jen jako pozadí pro fotky a kaktusy...
Tak teď čekám až mi přijde objednaný další díl. Tuhle sérii moc doporučuji!

03.03.2024 4 z 5


Kořist Kořist Darcy Coates

Moje první AUDIOKNIHA
Vzhledem k tomu, že v práci nemůžu číst, ale mohu poslouchat ve sluchátkách, jsem se rozhodla, že po všech těch podcastech zkusím i audioknihu.
.
Kořist bych si normálně nekoupila, byla prostě ve slevě a zároveň jsem měla od Darcy něco načteno, tak jsem to zkusila.
Co se týče vypravěčky - Jana Stryková, tak ta mi sedla, a zkusím najít něco dalšího, co načetla.
.
Co se týče samotného příběhu... Přestože je Darcy označovaná jako královna hororu, její knihy mi přijdou spíš průměrné. Ale baví mě a mně stačí to strašení, které dokáže napsat. Takže jsem byla trochu překvapená, protože kniha byla lepší než knihy, které jsem zatím od Darcy četla. Ano, dá se toho spoustu uhodnout, a já ke všemu doma četla knihu Zlý pes od Alexe Smitha a v práci poslouchala tuto a tak jsem tu měla pár podobností. Celkově jsem hodně z toho čekala a předpokládala, dokonce jsem měla dva tipy na zlouna a trefila jsem se. Je zkrátka fakt, že takový princip má hodně krimi, co čtu, a tak už prostě nikomu nevěřím. I přesto všechno mě kniha bavila, a některé postavy jsem si i oblíbila (Chrise třeba vůbec). Takže pár šoků přišlo, protože autorka byla krutější než v ostatních jejích knihách, (které jsem četla). Nečekala jsem to od ní. Z vyprávění šlo příjemné i nepříjemné mrazení a chtěla jsem vědět, co se bude dít dál. Konec mě překvapil - nečekala jsem takové "vyřešení".
.
Shrnuto - kniha byla opět takový průměr, ale za mě lepší než jsem od Darcy (zatím) četla, bavila mě, ale jak tu mnoho lidí píše, námět nebyl úplně originální. Bylo tu mnoho prvků, co už znám. I tak se ve mně příběh a hlavně jeho postavy silně usídlil a proto tolik hvězd.
.
.
Poznámky obsahující spoilery:
Když si to pak celé v hlavě znovu přehraju, záchranná mise skončila hůř než kdyby parta nic neudělala.
- Od Carly jsem čekala, že bude mít u sebe něco, co jede živě a tak Deckerovu zpověď uslyší i ostatní, ale ne. (Omluvte případné chyby ve jménech, přece jenom jsem knihu jen poslouchala)

29.02.2024


Tři malá prasátka Tři malá prasátka Alex Smith (p)

Po přečtení předchozího dílu jsem se samozřejmě okamžitě musela vrhnout na tento. A... Často píšu o nějaké knize, že to byla jízda od začátku do konce, že jsem nemohla přestat číst a podobně. O téhle to ale napsat nemůžu. Tahle v tom byla na mnohem vyšším levelu. Upřímně fakt musím napsat, že napínavější knihu, kde jsem fakt nemohla přestat číst, kde jsem jela stránku za stránkou, jsem nečetla. Možná to vypadá, že přeháním, ale ne. Takhle to cítím.
Na začátek jsem se vrhla, málem mi při něm puklo srdce, protože podle toho, co říkal Clare na konci předchozí knihy jsem myslela, že to bylo trochu jinak. A pokračovalo to tak, že jsem nemohla přestat. Byla jsem jak feťák, co prahne po fetu. Moc mi to nevycházelo, protože moje dovolená skončila, takže jsem musela jít i do práce, a byla to docela muka. Takže za mě nejnapínavější kniha, co jsem zatím četla. Opravdu.
Obálka i název knihy jsou opět perfektní. Tři dcery Ketta jsou stále rozmazlené a drzé. Kate a Pete jsou stále skvělí. Kett je stále trochu Chuck Norris. A opět nevíte koho podezírat dřív, komu můžete věřit. Ale konečně budeme hledat Billie.
*Poznámky obsahující spoilery*:
Moc moc jsem si přála, aby byla Billie nalezena (živá) a upřímně se taky divím, že mi to nedošlo. Myslím to, proč ty ženy neutekly, když měly možnost. Přitom jsem nedávno četla jinou krimi s podobným tématem. Jak řekla Kingsleyová - každý má něco, pro co by dokázal zabít, pro co by umřel. A je smutné a děsivé, jak toho někteří lidé dokážou využít. Jsem ráda, že o tom jenom čtu. Važme si toho, co máme.
A jsem zvědavá na další díl, jak se s tím vším Billie popere a zda se celá rodina dá do pořádku nebo se naopak rozpadnou.

28.02.2024 5 z 5


Zlý pes Zlý pes Alex Smith (p)

Tak tohle bylo mnohem mnohem lepší než první díl!
Název knihy a obálka opět trefné. Psů tu máme víc než dost. Oproti prvnímu dílu mě ale kniha vtáhla a já ji přečetla během jediného dne. Nešlo ji odložit. Zkrátka taková ta situace - chci tě dočíst, ale nechci!
Celý "Kettův" tým je sympatický, mají přátelské vztahy s trochou přátelského posťuchování, a narozdíl od jiných detektivek se tu místo kávy pořád vaří (převážně hnusný) čaj. Nejednou jsem se zasmála, panuje mezi nimi fakt skvělá atmosféra.
Sice tu bylo pár věcí, co se mi nějak podařilo odhadnout, pár věcí, co se objevuje asi v každé detektivce, ale odhalení pachatele tentokrát bylo "wow" a nečekané. I když opět stejný princip jako u všech dobrých detektivek. A sice jsem čekala, že to bude stejný princip (aneb *spoiler* pachatele musíme znát, musí se v knize objevit, nebo o něm musí padnout větší zmínka *konec spoileru*), ale stejně mě to překvapilo.
Robertovy dcery tu byly tak akorát, i když se zásobou drzosti a rozmazlenosti, ale kdo jsem já, abych soudila? Matka ne, takže na druhou stranu nevím, jak to chodí v reálu.
Nepřekvapí to, co je asi v každé takové knize - policista inspirovaný Chuckem Norrisem.
Po tom, co se stalo na konci samozřejmě nemůžu jinak než jít na další díl. Snad bude minimálně tak dobrý jako tento!
*Poznámky obsahující spoilery*:
- Opravdu bylo tak strašně nutné chytit hlavního padoucha, zatímco riskoval ne jen svůj život, ale i život dalších? Aka Kobra 11. K tomu se váže i ten Chuck Norris - ta představa, jak Ketta vše musí bolet a přesto se musí postarat o své malé dcery, k tomu ani pořádně neodpočívá. Umřela bych!
- A další detektiv, který si osvojil psa, který nějak souvisel s případem. I když v tomto případě velmi vzdáleně.
- A je děsivé, jak snadno jde člověk "přeměnit" na něco jiného. Co se z člověka může stát, jak "snadno" lze zapomenout na svou lidskost.

25.02.2024 5 z 5