Náměsíční vrazi

Náměsíční vrazi https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521685/namesicni-vraziG89cww-2nx-.jpg 4 69 22

Krvavé zločiny pod vlivem měsíce? Skutečné případy vražd v náměsíčnosti. Chladné světlo měsíce dopadá na tvář spícího člověka. Ten se najednou zvedá a s vytřeštěnýma očima opouští místnost – stále však spí. Náměsíčnost je reálný fenomén, který inspiroval nespočet popkulturních děl. Věděli jste však, že v tomto stavu lidé mohou nevědomky spáchat vraždu? Poznejte skutečné případy vražd s tajemnou aurou somnambulismu! Které byly vskutku sporné a kdy si pachatel jen pokoušel snížit trest? To a mnohem více zjistíte ve strhujícím true crime vyprávění doplněném o pohled odborníků.... celý text

Přidat komentář

Ája373
20.04.2024 5 z 5

Velmi zajímavé téma a výborně zpracované - včetně soudů a kontroverze. Knihu jsem dostala k Vánocům a přečetla jsem ji jedním dechem.

adela2230
01.04.2024 3 z 5

Musím říct, že podcast mi sedí více. Kniha má sice dobře vysvětlené pojmy, ale více mě bavily krátké příběhy, než ty dlouhé. Možná jsem čekala od knihy víc, ale když si ji člověk postupně nadávkuje, tak je to zajímavější.


Satyrka
19.03.2024 5 z 5

Za mě je jak podcast samotný, tak i tato kniha, kvalitnější a lepší než určitý jiný podcast, který většinou vyhrává ceny diváků, i knihy, které pod něj "spadají".
.
Kniha je obrovsky poučná, ale/a zajímavá. Autorka si dává práci s tím, aby měla co nejpřesnější informace, které jsou i co nejdetailnější a kvalitní, zároveň to vše ale dělá lidsky. Dozvíme se hodně o náměsíčnosti, ale nejen o ní. Téma je, řekla bych, originální a zaujme. Určitě doporučuji všem, co rádi true crime, ať už znají podcast nebo ne. Kniha je skvěle zpracovaná, a já dávám plný počet hvězd, protože ve svém žánru si to autorka a její kniha rozhodně zaslouží.

Ditules
09.03.2024 4 z 5

Taky mám zkušenost s poslechem podcastu. Velmi dobře hodnotím vložené vysvětlení pojmů. To je skvělé.

Cabiria
25.02.2024 2 z 5

Na tuhle knihu jsem se těšila, protože ráda poslouchám Krimi příběhy na YouTube. I když jsem po literární stránce nečekala nějaký zázrak, přece jen jsem spíše zklamaná.

Bohužel kniha vyznívá celkově trochu podivně. Je to asi tím, že vyprávět a psát prostě není to samé. To, co při vyprávění hezky plyne, napsané působí místy nepřirozeně až křečovitě, jindy se děj nudně vleče, skoky mezi různými událostmi také příběhům zrovna neprospívají... A bohužel i ta čeština občas pokulhává.
Psát se prostě musí umět. Tato kniha na mě působila zkrátka jen jako sepsaná příprava k vyprávění na YouTube, ne jako ucelené literární dílo.
Dávám dvě hvězdy - cením si každé prvotiny, odvahy a odhodlání, které do ní autor vloží. Druhá hvězdička je za nesporně nové informace, které jsem se dozvěděla.

Z mého pohledu nejzajímavější a asi i nejlépe sepsané příběhy - Scott Falater, Robert Ledru.

brunettlibrary
21.02.2024 5 z 5

Musím se přiznat, že jsem už dlouhodobý fanoušek YouTube kanálu Krimi příběhy. Takže když vyšla tato kniha, musela jsem si ji koupit. Kniha mě nezklamala, moc se mi líbilo její zpracování. Byly tu krátké i delší případy z různých historických období, vážnější i úsměvné. Styl vyprávění mi seděl a pár příloh v pohodě obrázku byl hezký doplněk. Fanouškům true crime určitě doporučuju!

Liss93
02.02.2024 4 z 5

Krimi příběhy sleduji na YT, takže jsem byla zvědavá na knihu. Že jsou příběhy (pro někoho) zdlouhavé mi nevadilo, jsem zvyklá z videí, že se rozebírá život všech zúčastněných. Vědecká vysvětlení jsou důležitá pro pochopení spáchání zločinů a odlišení, zda se opravdu staly v náměsíčnosti či nikoli. Vadilo mi uspořádání příběhů a střídání vyprávění. Některé příběhy, hlavně ty novodobější jdou více do hloubky, je tam hodně přímé řeči, zatímco případy z dávnější minulostí jsou hodně zkrácené a chybí tam vysvětlení, proč zrovna u těchto osob došlo k náměsíčnosti.

Monni
09.01.2024 3 z 5

Autorčinu tvorbu na YT sleduji už dlouho a jednou z mých nejoblíbenějších. Na knihu jsem se velice těšila. Je to zase trochu jiné téma ovšem zpracování mi přišlo trochu nešťastné. Někdy jsem se v tom ztrácela a to přeskakování od jednoho k druhému mi taky moc nebylo po chuti. Chápu, že je dobré určité části vysvětli, ale moc se mi nelíbilo, že uprostřed jednoho příběhu byl zasazený zase jiný. Jinak to nebylo špatné a člověk ze dozví zase něco nového ze světa True Crime.

Lucyk01
08.01.2024 5 z 5

Na knihu jsem se dlouho těšila, protože Stáňu na YouTube sleduji už asi rok a miluji její tvorbu. Je to jako droga (hlavně u jídla) Fascinuje mě to zpracování těch videí od představování oběti nebo pachatele, jejich životy až po jejich konec života či činy, které spáchali. Zajímalo mě, jak to bude zpracované v knize.

Musím říct, že to bylo ve stejném formátu jako její videa, což jsem ocenila. Hodně zajímavých případů, které ještě nezpracovala v samostatná videa na YT. Ale nevěřila jsem (až dosud), že něco takového je vůbec možné udělat.

Četla jsem to poměrně dlouho, i když je to čtivě napsané. Ale musela jsem si od jednotlivých případů přestávky. Jelikož těch informací bylo dost a také, aby se mi všechny ty případy nemotaly dohromady.

Jsem ráda, že autorka v knize vysvětlovala různé odborné názvy, pojmy, fáze spánku a další věci, které jsou pro nás NEodborníky nesrozumitelné.

V knize najdete i pár obrázků, které jsou i pro slabší povahy, takže se ničeho nemusíte bát.

Kromě parasomnií, me docela pobavila část o sexsomnii, také jsem nevěděla, že i toto je možné.

Každopádně knihu doporučuji těm, kteří mají rádi TRUE KRIME nebo Stáňu sledujete na YouTube, a nebo jen vás zajímá toto neobyčejné téma.

Těším se do budoucna na případnou další knihu od autorky, protože tato pravém si zaslouží vaši pozornost i vysoké hodnocení jako dávám já.

PetraDD
12.12.2023 odpad!

Zdlouhavy chaos, casto popisuje neco co nema s tematem nic spolecneho.
Delej youtube ale nepis knihy, kazdy na to proste nema. Nechapu, co je to za modu dneska, ze si kazdy mysli, ze muze byt spisovatel!

KnihoSny
01.11.2023 5 z 5

Krimi příběhy sledují takže jsem věděla do čeho du a nezklamalo musím teda říct že tady u té knihy mi vůbec nevadil popis ba naopak mi ty popisy dost dali myslím si že příběhy byly dost zajímavé jen sem si kladla u každého příběhu jesi věřit nevěřit toť otázka:) celkově skvělé čtení doufám že do budoucna bude další kniha

MartinaCh27
29.10.2023 5 z 5

Jsem fanynka youtube kanálu krimi příběhy. Tato kriminální detektivka je plná napětí, zvratů a nečekaných momentů. Příběh sleduje sérii vražd, které jsou spáchané v průběhu námesíčního období, a detektivové se snaží odhalit toto temné tajemství.

Co na této knize obzvláště oceňuji, je autentický způsob, jakým je popisován vyšetřovací proces. Postavy jsou dobře vykresleny a mají hloubku, což čtenáři umožňuje vcítit se do jejich situací a emocí.

Kniha je skvělým čtením pro všechny, kteří milují kriminální detektivky a mysteriózní příběhy. Je to kniha, která vás nepustí až do poslední stránky. Doporučuji ji všem milovníkům napínavého čtení!

cestina_s_linus
26.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Bez mučení se přiznám - jsem dlouholetým odběratelem kanálu krimi příběhy a na tuto knihu jsem se brutálně těšila. Kniha je psána způsobem, který kopíruje autorčin styl na Youtube. Popisuje jednotlivé případy. Místy dovysvětlí termíny. Komunikuje se čtenářem. Pokládá otázky. Občas jsem měla pocit, že v hlavě slyším její hlas. Byla jsem překvapená, že jsem některé případy znala. U jiných jsem zadržovala dech a čekala na konec, abych zjistila, jestli osoba (ne)sedí. Pokud milujete autorčinu tvorbu na Youtube, anebo jste fanoušky true crime, tak tuto knihu si musíte přečíst!

Ten výčet úkonů mi připomínal (nákupní) seznam... (má "nejoblíbenější" pasáž)
8. Zasadit své ženě 44 bodných ran.
9. Ignorovat nářek své ženy.

Azeretkaa
26.10.2023 5 z 5

Už na první pohled je kniha opravdu krásná a je vidět, že za ni stojí obrovský kus práce. U mě, co se týče knih, hraje velkou roli to, jestli mě kniha zaujme již po přečtení prvních několika stran a tu o tom nebylo pochyb. Kniha mě opravdu vtáhla a již od rozečteného příběhu jsem se nemohla odtrhnout.
Já samozřejmě znám i autorčin kanál Krimi Příběhy, kde má velmi kvalitně zpracované příběhy a musím říct, že ani v její knize tomu nebylo jinak. Co se týče dvou komentářů pode mnou, moc tomu nerozumím a přijde mi líto, že kniha dostala i takové nízké hodnocení, jelikož si nepochybně zaslouží víc. Za mě bylo v knize vše dostatečně vysvětleno a i když se občas přeskočilo z nějakého časového období na jiné, stále to vše dávalo smysl a neměla jsem problém se orientovat.
Za co bych dala ještě velké plus, jsou vysvětlivky odbornějších pojmů, které kniha obsahuje, takže jsem si nic nemusela dodatečně dohledávat. Já jen doufám, že toto není poslední autorčino dílo a že zase brzy něco napíše a my se budeme mít na co těšit.

vila_z_lesa
21.10.2023 2 z 5

Tak to byl slušný chaos...
Nejprve se dozvíte hlavní příběhy, takové tahouny celé knihy, následují příběhy na odlehčení, pak několikastránkový popis příběh, který nemá s tématem knihy nic společného a až po tom všem se dozvídá čtenář, co vlastně náměsíčnost je, jak se na ni v minulosti nahlíželo, tohle mělo přeci být na začátku. A na závěr chaoticky neuspořádané příběhy, kde autorka skáče z různých časových období.
Ač nerada, musím připustit, že kniha se nepovedla... Chápu, že je to prvotina, ale přesto alespoň kapitoly mohly dávat smysl...
Ještě dodám, že několikrát jsem se musela vracet, protože jsem z autorčina vyprávění nepochopila, co tím myslí.

myshak
10.10.2023 1 z 5

Jsem ráda, že má kniha převážně pozitivní recenze. Už jen proto, že je to má oblíbená autorka true crime videí. Každopádně já nemůžu říct, že by se mi kniha líbila nebo ne. Pro mě byla dost neuspořádaná. Přeskakovalo se tam z roku (1890) do roku (2010) a zase zpátky. Příběhy mohly být seřazené podle toho jak šly. Taky mi přišla dost přeplácaná, bylo toho tam moc. Nějaké příběhy na pár řádků, některé na pár stran a jeden dokonce skoro na 30 stran. Neuspořádané, špatně rozvržené. Dost mi chyběly i obrázky. Na to že tam byly příběhy i z nedávné doby, určitě nebyl problém nějaké obrázky sehnat. A to nemluvím o těch kosmetických chybách v pravopisu. Nazvala bych to "dobrý pokus", ale zůstanu u videí, a těším se, až nějaký příběh uvidím zpracovaný i do této podoby.

Katulinka69
03.10.2023 5 z 5

Wau,krásně napsané i popsané. To jsem ani netušila,že existují takové poruchy

Peti55
03.10.2023 5 z 5

Hrůza, co jsou lidé v náměsíčnosti schopni udělat. Výborně napsaná kniha.

Monik_aa
03.10.2023 5 z 5

Kniha mě naprosto pohltila. Jsem ráda, že autorka zabředla i do historie a tajemna a přidala nějaké vtipné příběhy. :)

Josef K.
01.10.2023 5 z 5

Super čtení a ten konec mě opravdu dostal! Když už ani nedoufáte, že se může stát ještě něco, co jste nečekali...

Štítky knihy

náměsíčnost

Autorovy knížky

2023  81%Náměsíční vrazi

Kniha Náměsíční vrazi je v

Právě čtených13x
Přečtených79x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených6x
Knihotéce71x
Chystám se číst48x
Chci si koupit22x
dalších seznamech2x