Vina a trest

Vina a trest https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514435/bmid_vina-a-trest-Stl-514435.jpg 4 56 23

Vítková & Winkler série

< 3. díl >

Ve zchátralé textilce je nalezena mrtvá dívka. Zjišťování okolností souvisejících s jejím úmrtím se ujímá Hana Vítková a David Winkler. Zprvu jasný případ nehody postupně komplikuje zjištění, že před lety zemřela za podobných okolností jiná žena. Hana s Davidem začínají postupně odhalovat děsivou hru nelítostného vraha. Ten je však stále o krok před nimi. Nitky případu se zamotávají a dochází k dalším tragédiím. Podaří se vyšetřovatelům vypátrat skutečného pachatele? A komu můžou při jeho hledání věřit?... celý text

Přidat komentář

markettH
18.04.2024 5 z 5

Vina a trest je třetím dílem ze série Winkler&Vítková. Pustila jsem se do něj hned vzápětí po skončení Podílu viny. A musím říct hned na úvod, že díl od dílu je to lepší a napínávější čtení.

Struktura knihy byla totožná s předešlými díly - rozdělení na kapitoly, kde bylo v úvodu napsané datum, kdy se odehrává a jméno vypravěče. Střídají se dva - David a Hana (vždy v ich formě).

Musím přiznat, že David mě tentokrát hodně štval. Snad od začátku až do konce. Vyšetřovatel byl skvělý, ale to chování. Snad 20x jsem se během čtení zamýšlela, proč s ním vlastně Hana je. Velice mě zajímá, jak to s nimi bude v dalším díle.

Hodně mě potěšilo, že se řešily i případy známé z minulých dílů. Dalším velkým plusem byl Daniel Pursa. Doufám, že si to v Živé minulosti zase nepokazí.

Zkrátka napětí a postavy vzbuzující emoce, tak mi to vyhovuje. Zatím nejlepší díl, co jsem z této serie četla.

domiii97
09.04.2024 5 z 5

Kniha naláká nejen svojí temnou obálkou, ale hlavně dějem, v němž se mísí napětí, akce, detailní vyšetřování i probírání mezilidských vztahů.

Čtenář v průběhu děje sleduje vyšetřování případu, ale i osobní život hlavních postav se všemi problémy i radostmi. Díky tomu si čtenář nemusí před Vinou a trestem přečíst předešlé díly, i když by to určitě bylo lepší.

Autorka skvěle vykreslila atmosféru při vyšetřování hlavně díky detailnímu popisu postupů při řešení vražd. Čtenář se tak dozví, jak to probíhá na pitevně, při daktyloskopii nebo na místě činu. Zajímavostí je taktéž popis politických her, které se ani kriminalistům nevyhýbají. Někomu to může přijít nudné, avšak mně to do děje sedělo.

Hlavní hrdinové jsou sympatičtí od první stránky. Jediné mínus má David a to za svou aroganci. Zasloužil by si pár facek, ale budiž mu k milosti to, že je tak dobrý vyšetřovatel.

Troufnu si autorku přirovnat k Wendy Dranfield, která mě taky nadchla od první stránky. Celkově je kniha velmi dobře napsaným krimi románem se zajímavým případem vraždy. To vše ještě obohaceno o zápletku v životech vyšetřovatelů. Rozhodně si předešlé díly přečtu a těším se na další případ Vítkové a Winklera.

Děkuji autorce za poskytnutí recenzního výtisku v podobě e-knihy a možnost spolupráce


Satyrka
05.04.2024 3 z 5

4. AUDIOKNIHA
Pokud hledáte detektivku, která se nezabývá jenom případem, ale z velké části i osobním příběhem hlavních postav, a zároveň milujete "páry roku", tak bez váhání do toho, doporučuji. :D
Do toho navíc si celou sérii můžete klást otázku: "Jak vlastně vypadá spravedlnost a férovost?"
Moje "zamilování se" do postav pokračuje i v tomto díle, na Hanu jsem skoro až alergická, určitě přítelkyně roku, ale David tedy nemá dvakrát co říkat, to je to samé, a taky ho nemusím, pán tvorstva, jak se chová mi je prostě nesympatické. V tomto ohledu je to pro mě tedy těžší, protože pro mě je, jak už jsem psala u předchozích dílů, dost důležité, jak si s postavami sednu.
Na druhou stranu ale nejsou postavy typicky bezchybně jednající a dokonalé, jako se občas stává.
Jinak je ale kniha za mě originální, jak už jsem psala, je to jiný detektivní příběh, za mě hodně propracovaný, to klobouk dolů před autorkou, já bych se už v celém ději ztratila, kdybych ho měla psát. Vztahy mezi všemi postavami jsou zajímavé, spíš ale negativní, řešení samotného případu je za mě hodně upozaděné, nicméně celý případ je v celém ději velmi důležitý. Měla jsem určitá podezření a některá se mi i splnila. Takže stejně jako u předchozího dílu jsem dost rozpolcená.
Každopádně detektivka naplněná příběhy k prasknutí.
Poznámky obsahující spoilery, které si nemůžu odpustit:
- Vzhledem k tomu, že Hanu nemám ráda a Dorotu/Sandru jsem si docela oblíbila, (ani nevím proč) a to, co David udělal, byl pro mě sice šok (nejlepší, že to celé poslouchám v práci při práci), jsem to škodolibě Haně "přála". Za to, jak Davidovi věčně nevěří, a koneckonců v minulém díle taky nebyla úplně svatá. I když, jak už bylo řečeno, Davida za jeho chování taky nemusím, komunikace s kýmkoliv silně vázne, on nikoho nepotřebuje, je sobecký a vše mu v podstatě prochází. Závěr si myslím, že se opravdu stal.
Měla jsem tušení, že se něco takového stane, když David nechal Flégra samotného. Něco mi říkalo, že nakonec ho někdo zabije a když ke konci bylo řečeno, že se našla mrtvola, tak nějak už mi to bylo jasné.
Co se ještě týče Doroty, podezírala jsem ji, že tam něco nehraje, ale i tak mě to úplně nenapadlo.

monikasbookclub
29.03.2024 3 z 5

Po předchozích dílech jsem se na pokračování opravdu těšila. Bohužel, ale musím říct, že oproti předchozím mi tento díl nesedl. Z mého pohledu byl celý děj a tempo knihy dost pomalé. Přišlo mi, že se tam řešilo až moc věcí a i když bych čekala, že o to bude příběh zajímavější, tak bohužel pro mě nebyl. Nemůžu říct, že nenastaly v knížce zvraty, které mě nutily číst, ale bohužel to nestačilo, aby to zlepšilo můj celkový dojem z knihy. Takový více akční a zajímavý byl až samotný konec. I když vraha jsem už tak od půlky knihy měla vytipovaného i tak mě překvapil motiv a celkové provedení.
Hodně mě u Hany překvapilo, jak moc pochybuje a nevěří Davidovi. I když v některých částech jsem se jí ani nedivila.
Oceňuji, že autorka vlastně ve všech dílech dokázala věrně popsat průběh vyšetřování jednotlivých vražd z mnoha různých oborů, které se na řešení takovýchto zločinu podílejí.
Nesmím zapomenout zmínit samotný závěr knihy, který jsem doslova hltala. Teď už jenom otázka, jestli to byl sen, nebo krutá realita.

Určitě od autorky celou sérii můžu doporučit, já sama i když mi nesedl třetí díl mám v plánu v této sérii pokračovat.

mnohoknih
26.03.2024 3 z 5

Chtěla jsem si rozšířit znalost o českých autorech, což se povedlo. Škoda, že jsem skočila rovnou do třetího dílu. Vzhledem k tomu, že nás příběhem provází kriminalisté Hana a David, kteří jsou zároveň i partneři v osobním životě, mě zajímá jejich minulost. Na tu je v textu několikrát odkaz. David je policejní svéráz a nebyl mi moc sympatický. Pravidla si ohýbal jak se mu zrovna hodilo. Ano, má výsledky, ale za jakou cenu? A Hanka? Několikrát jsem vůbec nepobrala, jak k danému faktu přišla. Hodnocení se mi tak rozpadlo na dvě nestejné roviny. Vizuálně je to krásné. Kapitoly jsou krátké, takže děj odsýpá. První stránka každé kapitoly je reversní a tím vás dostane pod tlak až si připadáte jako ti kriminalisté. Příběh nám střídavě vypráví Hanka i David a tady vidím ten rozpor. Už informace mám a přitom mi je ten druhý opět předkládá. Dost často mi to přišlo jako přepis policejní zprávy a ne myšlenkové pochody člověka. A ten konec? Hlasuji pro noční můru, případně halucinace z absťáku nikoliv reálný stav.

MegaH
10.03.2024 5 z 5

Autorka vám nabídne komplexní pohled na život dvou policistů z kriminálky. Okořeněný tím, že Hana a David jsou nejen kolegové, ale momentálně i partneři v soukromém životě.
A smekám klobouček, ta knížka je doslova živá, všechny postavy vykreslené tak reálně, jak to jen lze.
V knize se střídají krátké kapitoly z úhlů pohledu Hany i Davida, oba psané Ich formou. Tím dvojitým pohledem vidíte oběma přímo do hlavy, a o to víc je jejich komunikace občas překvapující. Jsou to prostě lidé, se všemi svými sny, starostmi a obavami o toho druhého a i tajemstvími. A tohle bylo právě to skvělé!!!
Samotné vyšetřování bylo stejně jako všechny postavy uvěřitelné, máme tu techniky, soudního pataloga, policejního psychiatra, a celý tým mi tak nějak přirostl k srdci. Díky krátkým kapitolám čtení krásně ubíhá a není tam hluchého místa, pořád se něco děje a udrží vás v napětí až do úplného konce, který byl mimochodem Topka! Velké doporučení.

Vendula1967
06.03.2024 5 z 5

Knihu Vina a trest jsem koupila najednou i s knihou Živá minulost a dobře jsem udělala.Přečetla jsem oba díly za dva dny,vůbec jsem se od toho nedokázala odtrhnout a nemohla jsem se dočkat,až se dozvím,kdo Davidovi tak škodí.Moc hezké!!!

annettka1098
05.03.2024 5 z 5

Od samého začátku mě pohltil velmi čtivý styl i lehký humor, který autorka v knize použila. Kniha je vyprávěna z pohledu Hany a Davida, kteří nejsou jen kolegové, ale také spolu žijí. Postupně tak jako čtenáři odhalujeme hodně z jejich osobního života a vyšetřování samotného případu jde v jistých chvílích do pozadí. Někdy mi přišlo pitvání se Davida v sobě samém zdlouhavé a ke konci jsem měla pocit, že je to mírně natahované. Nicméně autorka měla vše do detailu promyšlené, postarala o nečekané zvraty, které mě udržely v napětí až do samého konce a v neposlední řadě si udělala výborný podklad pro další díl.

beruska
21.02.2024 3 z 5

Trošku mi na příběhu vadilo, že se autorka více zabývala "politikou" vyšetřovacího sboru než případem samotným.... Chtěla jsem vědět, kdo a proč zabil mladou dívku, ale tolik dialogů mezi kriminalisty, které se vraždy ani netýkaly, to mi opravdu vůbec nesedlo...
Co musím naopak vyzdvihnout, je krásná obálka knihy a celkově hezky udělaná vazba :) ....

cornetka
04.02.2024 5 z 5

Pro mě to bylo první setkání s touto dvojicí a určitě ne poslední. David je dost svérázný, neuznává moc autority, ale na druhou stranu je úspěšný vyšetřovatel a tak je jeho chování tak nějak tolerováno. Svým chováním mě chvílemi dost iritoval, ale jinak jsem mu fandila - i když jsem občas byla na vážkách, jak to teda je a co vlastně chce. Často byl sobecký a bezohledný a neřešil, že má o něj někdo strach. Ale zase díky vyvolaným pocitům můžu říct, že autorka skvěle charakterizovala hlavní postavy a nejen ty. I Hana byla fain, ale David ji spíš trochu zastínil. Jen mě mrzelo, že vztah s Davidem se zdál na úpadku a byla jsem zvědavá, jestli to celé ustojí.

Celkově je kniha hodně čtivá a na české poměry parádní. Děj je propracovaný a pěkně do sebe postupně zapadá. Vyprávění se střídá z pohledu Davida a Hany a tak sledujeme, jak spolu ne/komunikují a jaký vliv to má na jejich vztah. Bavilo mě, že jsme nahlédli i do jejich osobního života.

Chválím i obálku knihy, která se mi moc líbí a která částečně přesahuje do začátku každé kapitoly.

Za zmínku stojí, že tento díl si autorka vydala sama oproti předchozím, které vyšly v zelené edici detektivek a u kterých mám jakýsi předsudek, že nejsou nic moc - takže beru zpět a určitě se na ně podívám.

libuse6749
28.12.2023 5 z 5

Na podzim mě oslovila autorka, zda bych neměla chuť přečíst si knihu Vina a trest a napsat o ní pár slov. Nemusím říkat, jak mě tato nabídka potěšila. Ale já chci – měla jsem totiž obrovskou radost. Recenzní výtisk dorazil rychlostí blesku, ale ke knížce jsem se dostala až později. Věděla jsem totiž, že kniha je součástí krimi série a rozhodla jsem se přečíst si ji rovnou celou, a to pěkně popořádku od začátku.

Knižní recenze na první dvě knihy ze série jsou již zveřejněny na mém profilu, tak doufám, že jste je neminuly. Pokud vás od čtení odrazovala zelená obálka z edice původní česká detektivka, tak teď už k modernímu krimi příběhu navnadí i moderní vkusná obálka se zajímavým členěním kapitol uvnitř. Nadále se, stejně jako v předchozí knize, střídá pohled Davida a Hany. Přestože kapitolám dominuje černá a bílá barva, rozhodně se nejedná nudné čtení. Barvitě je popsáno nejen samotné vyšetřování, ale i veškeré vztahy, a to nejen pracovní. Hlavní hrdiny a jejich chování mám již načtené z předchozích 2 knih, pokud však začnete tímto příběhem, nemusíte se bát, autorka vám nenásilně připomene vazby a souvislosti.

Příběh má styl, spád, dost věrně zachycuje realitu nejen ze světa kriminalistiky, ale i související oborů. V knize nechybí pár scén, kdy cítíte kovovou chuť krve, klepete se nejen zimou, ale i strachem nebo máte obavy o hlavní hrdiny a sledujete jejich každé další rozhodnutí. S mnoha z nich nebudete sice souhlasit, ale právě proto udrží vaši pozornost a netrpělivě budete očekávat rozuzlení.

Byla to krimi jízda! Doporučuji všem milovníkům (nejen českých) detektivek.

recenzienika657
15.12.2023 5 z 5

#vinaatrest @veronikamartinkova

3 prípad Hany Vítkovej a Davida Winklera. Páčil sa mi este viac než predchadzajúca časť. Obaja majú charizmu, ktorá ma sprevádza celým príbehom. 3 prípad bol ešte osobnejší a o to zaujímavejší. David ako najlepší vyšetrovateľ z dravosťou jeho osobnou sa pustí do vyšetrovania a že sa to celé zvrtne o tom niet pochýb.
Autorka ma celý príbeh držala v napätí aj keď som tušila kto bude vrahom aspom spolovice, zato som vôbec netušila kam sa bude uberať smerovanie D a H a oddelenia kriminálky. Zisťujeme ako jeden človek dokáže zamiešať osudom života druhému človeku. A keďže sa v konečnom dôsledku rozhodujeme sami...To sa dozviem pravdepodobne v 4 prípade kam Davidove rozhodnutia zavedú a ako sa mu zmení život a či vôbec.

Jeden prípad viedol k druhému, ten k tretiumu a medzitým ako inak musel riešiť seba, Hanu, Honzu, Kokeša a o nudu teda núdza naozaj nebola.


Ďakujem @mama_nad_knihou za štafetku a autorke za poskytnutie knihy.

hana1039
14.12.2023 5 z 5

Audiokniha:
Tohle byl maratón, jízda jak na kolotoči...sice se příběh víc zaměřoval na osobní život Davida, který víceméně odstartoval jeho zranění při vyšetřování vraždy... ale vše to byly spojené nádoby a David, který má problémy s autoritami,si stejně většinou dělal ( skoro) co sám uznal za vhodné pro vyšetřování a pro ochranu své rodiny... konec je otevřený ( aspoň se mi tak zdálo)a tak se můžeme těšit na další díly :-))

EvikU.
29.11.2023 5 z 5

Knihou Vina a trest je moje první seznámení již třetího případu Hany Vítkové a Davida Winklera. Nečetla jsem předešlé díly, ale knize to na čtivosti neubralo ani trochu. Autorka důležité aspekty v životech obou hlavních hrdinů doplnila, tak aby příběhu nic nechybělo.

Byla to detektivní krasojízda. Miluju, když mě kniha čapne a nepustí. Napínavé, věrohodné, hlavní hrdinové ač s chybami, tak mi byli sympatický. Žádní superhrdinové, s normálními lidskými slabostmi, ale s dobrým charakterem.

Poměrně dost věcí ze života hlavních hrdinů, což mám ráda. Mám ráda, když se v detektivkách prolíná vyšetřování s civilním životem detektivů. Příběh mě nenechal ani chvilku v klidu. Poctivá detektivní práce krůček po krůčku, k tomu se zajímavými postavami. Oblíbila jsem si i Davidova syna Tomáše nebo policejního psychologa Patrika.

V druhé polovině jsem sice spolupachatele uhodla, ale ničemu to nevadilo. A konec? Na konci jsem zase zůstala s pusou dokořán, abych si říkala, kde jsou doprčic další stránky? Knihu mohu jen doporučit, řadí se mezi TOP knihy v tomto žánru.

xenie3472
13.08.2023 5 z 5

Za mě Vina a trest 1000 %. Tento díl mě dostal. Jeden den a bylo zhltnuto, a to doslova. Nemohla jsem se odtrhnout. Těším se na další díl, smekám před autorkou a děkuji.

Hema
12.08.2023 2 z 5

Už jsem unavená z toho jednotného mustru všech krimošek. Bez nápadu, přínosu, obohacení...

wendys93
11.08.2023 5 z 5

Tahle knížka byla mým prvním setkáním s autorkou a musím říct, že to bylo velmi příjemné střetnutí. Je to moc čtivě napsaná záležitost, která je promyšlená do posledního detailu, děj graduje v logických návaznostech a velmi přirozeně spěje k závěru, na který čtenář netrpělivě čeká. Což je v případě detektivního příběhu něco, co by mělo být samozřejmostí. Autorka mě docházala pro celý příběh nadchnout, udržet v něm moji pozornost, budovat postupně jeho atmosféru, nejistotu v úvahách nad tím, kdo vraždil a proč, co oběť, jaká byla... Takhle má vypadat dobrá detektivka!
S autorkou jsem nedávno pořádala stream právě o téhle knížce, takže jestli se o ní a její tvorbě chcete dozvědět víc, máte možnost.

Atara16
20.07.2023 5 z 5

Za mě opět 1* a moc se těším na 4 díl.

Klímuška
25.06.2023 5 z 5

Ve zchátralé textilce je nalezena mrtvá dívka. David Winkler se ujímá případu. Vše vypadá jako nehoda, a tak to má David i uzavřít. Jenže Davidovi se to moc nezdá. Když přijede sám k textilce, napadne ho neznámý útočník nožem a jen o fous unikne hrobníkovi
z lopaty. Od Hany se dozví, že před dvěma lety se stal podobný případ vraždy mladé dívky a brzy vyjde najevo, že smrt v textilce nebyla náhoda. A brzy dojde k další vraždě. David musí rychle odhalit vraha. Do toho mu šlape na paty inspekce kvůli Josefu Havelkovi a strach o své blízké. Taky se kolem něj motá atraktivní novinářka Dorota a pronásleduje ho chuť na alkohol.
Na jednoho poldu trochu moc, kdoví jestli jeho noční můra vůbec skončí.

Kniha je třetím případem Hany a Davida psaná z pohledu obou hrdinů v ich-formě. Já osobně doporučuji číst knihy od začátku. Pochopíte tak více souvislosti. V knize se setkáváme s dalšími známými postavami a konečně Pursa není na ránu.
Zkrátka tohle je další skvělá detektivka.
Autorka nenechá čtenáře vydechnout, strany rychle ubíhají a neustále se něco děje. David...bože, ten chlap je děsnej, ale jako polda skvělej. Ten je prostě osobnost, i když někdy na zabití. Konec zůstává otevřený, takže už vím, že je David v pěkném maléru
a těším se na pokračování, jak z toho chlapec vybruslí.
A musím pochválit obálku, hned mě zaujala.
Milovníkům detektivek vřele doporučuji

uzivatel2359
19.06.2023 5 z 5

Za mě výborně napsané, nemůžete se odtrhnout od začátku do konce, kniha nemá žádná "slepá místa", kde byste se nudili. Do poslední chvíle netušíte rozuzlení a ten konec...!!! Už jen kvůli němu stojí za to přečíst :-)
Všechny knihy mají spád a čtou se jedním dechem. A i když David není zrovna názorným příkladem zodpovědného policisty, musíte mu být nakloněni, i když nechcete. Souhlasím s komentáři, že spisovatelka je čím dál tím lepší a knihy mají vzestupnou tendenci. Moc se těším na další díl!

Autorovy další knížky

2022  85%Podíl viny
2023  87%Vina a trest
2023  87%Odsouzen k smrti
2023  89%Živá minulost

Kniha Vina a trest je v

Právě čtených2x
Přečtených57x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených5x
Knihotéce10x
Chystám se číst52x
Chci si koupit32x