Živá minulost

Živá minulost https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525741/bmid_ziva-minulost-6548a0e49304f.jpg 4 29 12

Vítková & Winkler série

< 4. díl

Domníváte se, že jste doma v bezpečí? Že vám nic nehrozí? Stejně smýšlela i sedmadvacetiletá Laura Králová. Bezproblémová a nezávislá mladá žena. Přesto byla jednoho květnového rána nalezena na podlaze ve svém obývacím pokoji. Uškrcená. Vypátrat jejího vraha je úkolem pro tým vyšetřovatelů v čele s kapitánkou Hanou Vítkovou. I přes prvotní zdání, že nikdo z okolí oběti neměl důvod připravit tuto mladou ženu o život, se Haně daří postupně odkrýt její problematickou minulost. Minulost, která mohla být důvodem Lauřiny násilné smrti.... celý text

Přidat komentář

markettH
23.04.2024 5 z 5

Oceňuji, že autorka neměnila strukturu a rozdělení textu. Tedy členění na kapitoly, kde byl v úvodu vždy označen vypravěč (ich forma) a datum.

Pro lepší orientaci v ději je lepší číst příběhy postupně. Já jsem za to byla hodně ráda. I přes to bylo dobře, že autorka vždy ve zkratce zmínila o koho jde nebo jakou to má souvislost.

Děj byl hodně napínavý, hlavně jeho závěr. Začetla jsem tak, že jsem knihu nemohla odložit. Přiznám se, že po Podílu viny by mě nenapadlo, že mě další díly tolik pohltí. Autorka se hodně zlepšila.

Vrah Laury Králové pro mě byl překvapením. Tentokrát jsem ani nevěděla koho podezřívat. Stejně jsem na tom v případě Davida. Avšak tuším, co bude klíčem k rozluštění.

David byl zkrátka takový ten bad boy, který chce spravedlnost, i když poruší všechny možné předpisy. Navíc místo, aby si otevřeně s Hanou promluví, tak před ní utíká. Hana ho musí hodně milovat.

Na jednu stranu jsem ráda, že se nemusím s hlavními hrdiny loučit. Autorka totiž pracuje na pátém pokračování s názvem Mrtvá budoucnost. Na druhou stranu nevím, jak to vydržím. V hlavě mám hned několik možných variant a jsem napnutá jak struna.

Satyrka
11.04.2024 3 z 5

5. AUDIOKNIHA
Tak tohle byla muka! A konečně jsou za mnou. Myslela jsem, že to ani nedoposlouchám, ale nikdy mi to nedá a musím knihu dočíst. Ne že by kniha jako taková byla zlá, to ne, autorka umí velmi dobře psát. Ale hlavní postavy jsou tak šíleně nesympatické a nesnesitelné , vyvolávaly ve mně vztek a odpor, tak silný, že se mi chtělo křičet. Rozhodně nedoporučuji brát si příklad z jejich vztahu, to zaprvé. Zadruhé, David je hrozně namyšlený, sobecký, arogantní, normálně bych celé oddělení vyhodila a nechala tam jen jeho, protože ostatní kolem něj jsou totálně k ničemu, a on si vystačí na vše sám. Hlavně vyslýchat umí jen on. Hana je otravná, chová se příšerně, na jednu stranu neskutečně oddaná Davidovi, na druhou mu ale věčně nevěří, a ti dva si nemají čas sdělovat jednoduché informace. Komunikace celkově příšerná, věrnost to samé, a díky těm dvěma jsem byla spíš "tým Pursa", přestože je líčený jako bonzák. Co jsem rozhodně, je "tým Patrik", nechápu, co na Haně (nejen on) vidí, zaslouží si mnohem lepší ženu. Hana na jednu stranu má problém Davidovi říkat základní věci, na druhou ale práskne vše, co se týká Patrika, nejednou jsem na adresu jak její, tak Davida, měla ne moc slušnou poznámku. A to poslouchám pouze v práci při práci, nebýt toho, tak mi to za to nestojí.
Jak jsem ale psala už předtím, i takové postavy, které opravdu v člověku vyvolají takové emoce, není asi úplně snadné napsat, takže to není nic proti autorce, i když doufám, že to, jaký mají Hana a David vztah, není v jejích představách ideál. Ale tak, každý jsme nějaký. A pravda, když jsem jako puberťačka psala příběhy do šuplíku, taky moje postavy neměly ideální vztahy a já to věděla, ale bavilo mě to takhle.
Jinak případ je silně upozaděn, spíš je to taková "vedlejší" dějová linka, pravda - na celý děj má i tak vliv. Každopádně ta hlavní dějová linka - obvinění Davida, mě pak už vůbec nebavila a nezajímala.
Za mě nejhorší díl, ale protože mám silné antipatie k postavám. Od teď ještě větší a asi si nervy trápit nad dalším dílem nebudu, pokud bude.
A jo, asi hodně jiný názor oproti ostatním komentářům tady, nicméně mě uklidňuje, že můžu souhlasit s komentáři k této sérii na Audiotéce.
Takže není to "hejt" proti autorce, jen proti těm nesnesitelným postavám.
PS - SPOILER:
By mě trochu zajímalo, co by David dělal, kdyby lidi, kterým může vyhrožovat, nepodváděli svoje manželky...


wendys93
29.03.2024 4 z 5

Živá minulost je skvěle promyšlenou a funkční detektivkou, která nemá žádný slabý a prázdný místa, je čtivá do poslední scény... A joooo, to domácí prostředí, který je tu tím primárním nebezpečím a vlastně by z logiky věci, protože doma máme mít bezpečno, to je pro mě obrovskej tahoun celýho příběhu.
Takže...jestli ste fanda detektivek, tak si tohle určitě dejte. Fakt to stojí za to.

Opatov
25.03.2024 5 z 5

Další audiokniha z této série, která se autorce opravdu povedla. Chování Hany mě rozčiluje, ale musím uznat, že se do příběhu hodí. S každým dílem čekám na konečné odhalení, kdo tahá za nitky, ale zase nic....

hana1039
25.03.2024 5 z 5

Audiokniha:
Přes všechen ten zmatek, kombinací, domýšlení a bůhví co ještě přijde :-)), jsem ráda za tyto díly a hlavně za audio...p.Martínková nás pěkně napíná, ale pozor na ,,přepínání,, ... prosím,o další díly v audio :-)

Vendula1967
06.03.2024 5 z 5

Úžasná knížka!!!I když jsem se nakonec ještě nedozvěděla,kdo Davida tak nenávidí,věřím,že se brzy dočkám a vyjde další díl této skvělé série!Těším se,že všechno nakonec dobře dopadne.Všechny čtyři knihy jsou moc hezké,všem vřele doporučuji,aby si je přečetli.Stojí to za to,zklamaní určitě nebudete.Třetí a čtvrtý díl má i krásnou obálku.Paní spisovatelce moc děkuji za pěkné chvíle strávené s její knihou!!!

cornetka
03.03.2024 5 z 5

Ani tento díl nemá chybu. Je opět čtivý a napínavý až do konce.

Klímuška
27.01.2024 5 z 5

Hana se vrací z dovolené a dostane za úkol vyšetřit se svým týmem vraždu sedmadvacetileté Laury Králové. Bezproblémová a nezávislá žena byla ve svém bytě nalezena uškrcená. Vypadá to, že nikdo v okolí neměl důvod Lauru připravit o život. Hana však postupně odkrývá Lauřinu minulost a podle ní nebyla oběť žádné neviňátko.

Už čtvrtý díl o Haně a Davidovi jsem netrpělivě očekávala. S Davidem jsme se loučili v dramatické chvíli.
David je stále vyšetřován interně vyšetřovací komisí a je vidět, že se mu někdo snaží pořádně zatopit. Musím přiznat, že v jeho kůži bych být nechtěla.
Tentokrát jsem měla chuť oba hrdiny proplesknout, protože mezi nimi totálně vázla komunikace.
Opět se v knize střídá pohled Hany
i Davida, tak alespoň víme, co se jim honí v hlavě.
Neoblíbené postavy (Pursa, Kokeš, Tamara a Sandra) zůstávají pro mně stále neoblíbené.
Jsem ráda, že se hrdinové posunuli zase někam dál a otevřený konec slibuje, že snad dostanu odpovědi na své otázky.
Pokud jste nečetli předchozí díly, nezoufejte. Autorka vše podstatné náležitě popíše, takže se neztratíte, ale já doporučím číst od začátku, tak poznáte lépe povahy postav. A hlavně Davida. Toho musí člověk buď milovat nebo nenávidět.
Dávám 4,5/5, někdy mi přišla kniha zbytečně zdlouhavá.

libuse6749
10.01.2024 5 z 5

Po přečtení anotace jsem zjistila, že mám nejen stejné iniciály jako oběť, ale dokonce i stejné příjmení. Více společného, doufám, nemáme.

Ve čtvrtém dílu krimi série s Hankou Vítkovou a Davidem Winklerem je hlavním tématem vražda mladé ženy, ale na dalších linkách navazuje Davidovo interní vyšetřování inspekcí, které nemá konce.
Kdo čte čtvrtý díl s odstupem nebo dokonce samostatně, nemusí se bát, že se nechytne, autorka mu připomene vše důležité. Přesto doporučuji přečíst si celou série hezky pěkně od začátku, kdy hlavní hrdiny dokonale poznáte. Každý z nich má svoje mouchy, ale jejich největším problémem je k o m u n i k a c e. Několikrát během čtení jsem se chytala za hlavu, proč už TO Hana Davidovi neřeknenebo proč se David Haně nesvěřil, případně ji záměrně zatajil svoje jednání. Z pohledu čtenáře je to na zbláznění, ale autorka pokračuje střídáním kapitol z pohledu hlavních hrdinů, takže se naštěstí dozvíte i zdůvodnění některých jejich kroků.

Tím, že jsem četla všechny čtyři vydané díly ze série prakticky za sebou, tak se mi aktuálně s hlavními hrdiny těžko loučí. Přestože měla tato kniha otevřený konec, jsem ráda, že autorka má další knihu s názvem Mrtvá budoucnost již dopsanou. Je tedy na co se těšit.

Při čtení mi příběh doslova ožíval před očima, takže bych vůbec nebyla proti jeho ztvárnění do seriálové podoby.

molinka140
21.12.2023 5 z 5

Autorka mě opět nezklamala. Postupně odhalovaná minulost zavražděné ženy spěje v logických krocích k nečekanému odhalení. A do toho je, jak je již autorčiným zvykem, poutavě vpraven život dvojice vyšetřovatelů. Konec mě navnadil na další knihu, takže se už moc těším!

Megynka
22.11.2023 5 z 5

Kniha, na kterou jsem se celé měsíce strašně těšila. Na kterou jsem často myslela a přemýšlela, jaká asi bude. Pokračování případů Hany a Davida a hlavně - jejich života. Verča je neskutečná a s každou její knihou je lepší. Detektivní případy jsou skvělé, propracované, stejně jako osobní život a všechny vztahy, vazby, přátelství...
.
Začala jsem číst a bála se, že budu ztracená, ale i na to Verča myslela a nezapomněla připomenout, jak předešlý díl skončil. Těšila jsem se na každou stránku, protože se zdálo vše tak zamotané, i když nebylo. Jako vždy chyběla jen ta vražedná komunikace - hlavně ze strany Davida. Jeho charakter je tak skvěle popsány, se vším dokonalým i nedokonalým, že chvílemi nevíte, jestli ho praštit, nebo políbit. No, já bych asi věděla. A Sandra nejspíš taky .
.
Děkuji Verče jak za další skvělou knihu, tak i za další představy o Davidovi. Je to přesně ten typ chlapa, kterého nebudete mít rádi, dokud ho nepoznáte. A pak ho budete milovat, i kdyby se svět stavěl na hlavu ...
.
Pokud máte rádi detektivky a rádi podporujete české autory, prosím, Verču nesmíte vynechat. Je to skvělá spisovatelka s úžasným rozhledem a citem pro detaily.

adr.ko
20.11.2023 5 z 5

Na novou knihu autorky jsem se moc těšila a rozhodně jsem nebyla zklamaná. Troufnu si tvrdit, že je zase jiná než ty předchozí. U této jsem měla při čtení dvakrát slzy za krajíčku, což se mi u předchozích dílů nikdy nestalo. Autorka umí stále překvapovat a já se už těším na další díl.

Autorovy další knížky

2022  85%Podíl viny
2023  87%Vina a trest
2023  87%Odsouzen k smrti
2023  89%Živá minulost

Kniha Živá minulost je v

Přečtených33x
Doporučených2x
Knihotéce2x
Chystám se číst19x
Chci si koupit14x