Odsouzen k smrti

Odsouzen k smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505374/odsouzen-k-smrtiUG9KfN-YSY-.jpg 4 62 20

Vítková & Winkler série

< 2. díl >

Co když dojde k vraždě člověka, kterého zná jeden z dvojice vyšetřovatelů Hana Vítková a David Winkler? Podaří se dotyčnému před kolegy zatajit tuto skutečnost? Protože kdo je lépe motivován vypátrat vraha než nejbližší přítel oběti? Každá mince má ale dvě strany. Snaha dopadnout vraha a pomstít se zatemňuje mysl a přivádí člověka do nebezpečných situací. A také do míst, kterým by se vyhnul, kdyby netoužil po spravedlnosti. Ale existuje ona slepá dáma vůbec? Protože i když je vrah dopaden a postaven před soud, nikdo nezaručí, že bude spravedlivě potrestán…... celý text

Přidat komentář

markettH
16.04.2024 4 z 5

Text byl rozdělen na kapitoly. Každá kapitola byla v ich formě, buď z pohledu Davida nebo Hany. Na začátku bylo vždy napsáno, kdo bude vyprávět a kdy se to odehrává.

Oceňuji, že nebyl přítomný žádný dlouhý úvod. Rovnou přijíždí policie k mrtvole. Až zpětně se dozvídáme, co bylo mezi první a druhou knihou.

Pro mě bylo lepší, že čtu sérii postupně, protože se zde zmínil i případ z prvního dílu. Což je naprosto skvělé. Nevím, jak ostatní, ale mě první konec značně neuspokojil.

Velký plus i za vývoj hlavních hrdinů. Sice jsem často nad jejich chováním kroutila hlavou, ale posun tam byl. Navíc závěrečné scény s Davidem, kdy mluvil sám k sobě, byly hodně napínavé. Držela jsem mu palce i na nohou a samozřejmě mu radila, ať neblbne.

Nesmím ani opomenout, že autorka se (podle mě) hodně zlepšila. Text byl o dost plynulejší a napínávější.

Těším se na další dvě pokračování. Zajímá mě, kam David a Hana budou směřovat svoje životy.

Satyrka
22.03.2024 4 z 5

3. AUDIOKNIHA
Tak já asi budu vybočovat trochu z řady, jak tak čtu názory ostatních.
.
Pravdou je, že jsem z toho trochu rozpolcená. Kniha obsahuje zčásti případ, zčásti osobní život postav, a to zdůrazňuji proto, protože to není troška osobního života, ale velká část. V tom je to trochu jiné od jiných krimi, protože přestože tam bývá osobní život, neřekla bych, že v takové míře. A já tím ani nechci říct, že je to špatně, mně se to líbí, baví mě to, ale...
.
Pro mě samotnou jsou velmi velmi důležité samotné postavy a to, jak mi sednou. Když mi nesednou, většinou se u příběhu vztekám nad jejich činy. :D
Což bylo i teď.
.
Hana je mi krajně nesympatická a jen o ždibičku lépe je na tom David. Hana neví, co chce, chová se dost příšerně, přijde mi, že pořád svaluje vinu na všechny a přijde si lepší než ostatní (v práci), Davida také nemám ráda, a celkově nejsou ani párem roku. Bylo mi jedno, co se jim stane, a když přišla část, kterou vyprávěla Hana, netěšila jsem se na to. Samozřejmě to není chybou autorky, ono napsat i takové postavy je vlastně um.
.
Vyšetřování a případ samotný mě jinak bavil, ale opět - já radši týmy, co si aspoň částečně rozumí a spolupracují než takovou katastrofu, jakou je tým Davida. Jasně, i to je život, patří to k tomu.
.
Ono i o těch vztazích, které mezi sebou postavy mají, je docela zábavné číst (poslouchat), baví mě to, jen... však víte.
.
Když to shrnu - je to dobrá kniha, nějakým způsobem mě baví, jen mi hrozně svým způsobem vadí postavy - Hana a David.
.
Takže nebudu moc kritická, dávám tak 3,5 z 5.
.
Spoiler o případu:
Jinak případ mě docela zasáhl. Stejně jako Hana jsem si říkala, že si neumím představit, co Karolína musí prožívat, jen ta představa, že můj manžel dopadne takto, mě děsila. Motiv vraha mi ale moc nestačil, přišlo mi to takové slabé. Hrozně náhodné, jak to setkání - zjištění, tak i vražda. Ta věta typu, že "byla to nehoda, jen tam zrovna omylem byla tyč" byla taková divná. Ale opět se budu opakovat - samozřejmě život je nějaký.
.
Co mě zasáhlo taky hodně byla smrt Anety. Já jsem si ji v minulém díle oblíbila, takže tohle pro mě byl docela šok. V porovnání s prvním dílem mě tento druhý víc bavil, zároveň mě ale víc zasáhl motiv Anety.
.
Jdu do dalšího dílu? Kdybych si měla koupit knihu, tak ne, ale případy Hany a Davida poslouchám, díly mám v rámci klubu, takže ano, jdu do dalšího dílu.


monikasbookclub
19.03.2024 4 z 5

Přijde mi, že mi děj a celkově tempo knihy sedlo více než u předchozího dílu. Opravdu jsem se od začátku do konce pomalu nemohla odtrhnout. Dočkala jsem se také vyprávění příběhu z pohledu Davida a musím říct, že se mi to četlo o poznání lépe. Jeho pohled na situace a myšlenkové pochody byly opravdu zajímavé. U Hany jsem nejdříve tak v první půlce knihy došla ke stanovisku, že moje oblíbená postava rozhodně nebude, ale u konce se to trochu obrátilo, takže ji dávám ještě další šanci. Celkově za mě tento díl byl skvělý. David opravdu ukázal, že přes všechny mouchy je dobrý detektiv. Zajímavé pro mě také v knize bylo, že se tam prolínají i jiné případy z minulosti. Čekala jsem, že mi to bude vadit a odvádět pozornost od primárního případu, ale opak byl pravdou. Co považuji za takové malé mínus byl za mě uspěchaný konec. V těch posledních stránkách se toho stalo najednou opravdu hodně, až mě mrzelo, že to není více rozepsané.

adlen
17.03.2024 5 z 5

Druhá kniha mé aktuálně nejoblíbenější autorky. To snad ani nešlo jinak. Jde totiž o druhou knihu, kterou jsem opravdu přečetla během jednoho dne. Tak moc napínavá a čtivá byla.
Strašně mě baví styl psaní autorky, žádné příkrasy, odbočování nebo dlouhé odstavce o ničem. Tady vše frčí, tak jak by v detektivce mělo. Vše je srozumitelné a jasné. Moc mě také baví střídání kapitol z pohledy Hany a Davida. Je to nejen zajímavé z hlediska vnímání děje, ale zároveň z hlediska mužského a ženského myšlení.
Prostě doporučuji všemi deseti a jdu číst Vina a trest.

EvikU.
08.03.2024 5 z 5

Druhý díl detektivní série Vítková & Winkler. Tyto díly je opravdu dobré číst po sobě. Zásadní vliv to nemá, ale díly jsou propojené, v druhém dílu se objeví několikrát část z prvního, tak jste více v obraze. Ani tak to ale nevadí, protože důležitou část vždy autorka připomene.

Tentokrát vyšetřují vraždu na stavbě. Kolem stavby velkých komplexů se pohybuje takových lidí, že než vyřadí ty kdo ne, uteče spousta času. Navíc zavražděný je Hany známý, tudíž je postavená mimo hru. To jí frustruje a má to vliv i na osobní vztah s Davidem. Hana a David jsou po prvním dílu spolu. A David s ní nesmí o případu mluvit.

Opět se vyšetřování prolíná i s osobními problémy jak Hany tak Davida. Hana vrtá do starých případů a přidělává tak Davidovi práci. K němu se to vždy donese a nechce v tom Hanu nechat.

Nevím jak to autorka dělá, ale já její knihy jedu téměř na jedno otevření. Moc se mi zamlouvá styl psaní, to že je to detektivka, která se nevyžívá v brutalitách, přesto je tam krásně popsaná detektivní práce. Žádný šestý smysl, který je v jiných knihách a čtenář tápe jak na tohle vyšetřovatel přišel?

Konec byl parádní a já už se těším na čtvrtý díl. Tuto sérii doporučuji.

Vendula1967
06.03.2024 5 z 5

Moc jsem se na další díl o Haně a Davidovi těšila a opět moc pěkné čtení!Paní spisovatelka prostě umí psát!!!Snad poprvé se mi stalo,že mi bylo docela líto vraha.

ivoiro
13.01.2024 5 z 5

Hodně se mi to líbilo. Motiv vraha byl hodně smutný.

libuse6749
10.01.2024

První díl mě chytl, druhým jsem už lapena do spárů této české detektivní série s vyšetřovateli Hanou Vítkovou & Davidem Winklerem.

S Davidem jsem se už seznámila v prvním díle, ale od druhého je doslova v záři reflektorů. Dalším zavražděným je bohužel blízký přítel Hany, která je z tohoto důvodu postavena mimo službu a vyšetřování stojí právě na Davidovi. Nebude to mít vůbec jednoduché, případ je sám o sobě natolik komplikovaný, navíc je pod velkým tlakem Hany, která nevydrží nečinně doma sedět.a plete se do čeho nemá. Zbytečně tím riskuje, ohrožuje nejenom sebe, ale i probíhající vyšetřování a hlavně Davida.

Čtení mě opět bavilo od prvních stran, kromě hlavní linie vyšetřování, kterou má na starost David s kolegy, autorka dokázala knihu zpestřit ještě dalším případem. Na první pohled to vypadalo, že jde jen o malou vycpávku, ale bezmoc a touha po spravedlnosti ukážou, co se s tím spustí.

Přestože má každá kniha ze série svůj vlastní případ, líbí se mi, jak autorka dokáže odměnit věrné čtenáře, když jim v druhém dílu dá například jako bonus doplnění k případu z první knihy. Nenechte se tedy o toto kouzlo ochudit a čtěte celou sérii od prvního dílu. Dokonale poznáte hlavní hrdiny, jejich vrtochy, démony, nálady i vazby. Všechno umí autorka dokonale v příběhu dávkovat, tak jsem se ani chvilku během čtení nenudila. Konec je sice rychlý jak z amerického akčního filmu, ale vše do sebe zaklapne jak má.

recenzienika657
04.12.2023 4 z 5

#odsouzenksmrti @veronikamartinkova @mobaknihy

Mám rada klasické detektívky. Rada čítam aj Christie a bola som veľmi zvedavá aká bude klasická česká detektívka.

Napriek tomu, že opäť sa mi stalo, že som siahla po 2 časti zo série, nevadilo to. Čo sa dialo v prvej časti zasahuje nepatrne aj tu, ale sú popísané, nie sú vysvetlené zdĺhavo, a sú súčasťou deja, tým pádom to nenarúšalo čítanie a viac som chapala súvislosti.

Popravde som ju čítala viac dní ako je u mňa zvykom, ale nebolo to dejom, či inými časťami príbehu, ale chorobou, ktorá zasiahla mňa a deti. Príbeh sa začne odvíjať hneď od začiatku, šupne nás k mŕtvole a zistíme...dofrasa to je Aleš. Vyšetrovanie sa môže začať. Séria je o Dávidovi a Hane, kde Hana musí hrať pre tentokrát druhé husle, pretože obeť poznala a je postavená mimo službu. Dávid nevie spať a preto všetko tak nejak pláva popri ňom a vníma ako v akvárku. Najlepší vyšetrovateľ? Určite?

Zaujímavé sledovať vyšetrovanie a popri ňom osobný život Dávida a Hany a ostatných postáv. Celým dejom plávame ako Dávid a autorka mi nepohodila ani smietku, aby som mohla hádať...ktože je vrahom teraz? Pravdaže musí byť aj osoba čo mi liezla na nervy a čakala som s čím ešte príde a super Dávid, tlieskam, pretože ja by som ho vyšmarila. Ku konci mi už vadilo aj utajovanie základných informácii medzi D a H pretože oni tvoria pár a nevedia o sebe ani...Koniec trošku rýchly, ale celkový dojem mám skvelý a teším sa na ďaľší prípad.

Ďakujem za štafetu @mama_nad_knihou a autorke za vynikajúci príbeh.

hana1039
26.10.2023 4 z 5

Audiokniha:
Úplně chápu tu bezmocnost u soudu, kriminalisté se honí, snaží, dodají plno důkazního materiálu, že vlastně ani neuvažují o jiné možnosti než odsoudit a zavřít za mříže... ale... úplatky, bohužel, pořád ještě nezmizely a je moc smutné, že se to děje u soudu,kde někdo přišel o život a proti rozhodnutí verdiktu se málokdy něco změní...tak se nabízí otázka u Davida,jestli má cenu zůstávat dále u policie... uvidíme...

xenie3472
13.08.2023 5 z 5

Další díl a moc povedený. I když mě tady hrdinka Hana hodně svým chováním iritovala! Což je vlastně známka toho, že spisovatelka umí...

uzivatel2359
26.07.2023 5 z 5

Moc jsem se na druhý díl knihy od Verči těšila, a opět nezklamal! Knihu jsem opět četla jedním dechem a opravdu až do konce netušila, kdo za vraždou stojí. Neskutečně mě baví střídání vypravování ze strany vyšetřovatelky Hany a Davida, řešení jejich osobních životů včetně jejich občas "italské domácnosti" :-). Určitě zůstanu věrným čtenářem a budu se těšit na každý další díl...

Atara16
18.07.2023 5 z 5

Za mě opět super. Čtivá detektivka.

Hema
13.06.2023 5 z 5

Příběh mě bavil, stejně jako jednání postav. Je to nenáročné čtení, ale ve svém žánru dobré.

rodak
27.05.2023 4 z 5

Slušná detektivka, ten spánek hlavních aktérů se tam řešil až moc. Jinak spousta odboček a postav, konec velmi rychlý. Nicméně další případ dvojice určitě nevynechám.

cukrovka
20.03.2023 5 z 5

Velmi zajímavé detektivní čtení. V příběhu nejde jen o vypátrání vraha, také pronikáme do soukromí vyšetřovatelů. Jasně se ukazuje, že pokud spolu nedokážou otevřeně komunikovat, situace se spíš vyostří než vyřeší.

babystar
05.03.2023 4 z 5

Druhá kniha o vyšetřovatelích Haně Vítkové a Davidu Winklerovi. Je to detektivka i psychologický příběh vypovídající o mezilidských vztazích v rodině i na pracovišti. Opět se střídají kapitoly o běhu událostí tentokrát z pohledu Hany a Davida. Situaci hodně zhoršuje to, že si Hana a David nejsou schopni otevřeně promluvit a každý bojuje se svými "démony" osamoceně. Ke zlepšení situace nepřispěje ani pomstychtivý kolega. Jako třešnička na dortu pak působí, že se během příběhu dořeší věci z knihy Podíl viny.

Megynka
13.02.2023 5 z 5

Tak moc jsem se na tuto knihu těšila a tak moc jsem se těšila, až ji dočtu. Odsouzen k smrti je Veroniky druhá kniha a já tedy narovinu a s čistým svědomím můžu říct, že má tahle ženská skvěle našlápnuto a stala se mojí nejoblíbenější českou autorkou ... !!!
.
Nevím, zda jsem se více těšila na případ, nebo na život Davida a Hany. Verča opravdu skvěle píše, a tak nemáte jen jeden hlavní příběh, ale dalších x příběhů navíc, které se v knize tak dokonale prolínají, že všemu rozumíte, všechno chápete, vše na sebe dokonale navazuje a vůbec nic vám nepřijde nepřehledné nebo nesrozumitelné. A takhle opravdu neumí psát každý ...
.
Davida jsem si zamilovala už v první knize a tady jsem tomu propadla ještě víc. Moc se mi líbí jeho charakter i jeho zásady, kterých se drží, i když by občas neměl. Hana ho zase skvěle doplňuje tím, že je větší realista a dbá na pravidla a zákony. Ale vážně je to tak?
.
Přijdou David s Helenou na to, kdo zabil jejich kamaráda? A jak moc může ublížit touha po pomstě? Co když justice nefunguje a vy musíte vzít spravedlnost do svých rukou? A jak důležitá je komunikace? Schválně, jestli na všechno najdete odpověď...

niki777
21.01.2023 5 z 5

Na novou knihu autorky jsem se těšila a v podstatě ji zhltla za dva večery. Líbila se mi moc! Nebudu dávat spoiler, ale v knize se řešila jedna věc, která mne docela zaujala a při čtení jsem byla přesvědčená, že se autorka od toho, jak to skutečně je, odklonila. Ale po přečtení knížky jsem si zjistila fakta a ta mne docela překvapila. Omlouvám se tedy autorce, má to správně :-) Dávám plný počet hvězdiček a už se těším na další knihu!!!

molinka140
17.01.2023 5 z 5

Před nedávnem jsem dočetla prvotinu autorky a tak jsem se hned vrhla na druhý díl. Byla to stejná pecka jako Podíl viny. Rozložení knihy bylo tentokrát jiné (děj sledován z pohledu dvou vyšetřovatelů, ne vyšetřovatel a podezřelá jako u jedničky), ale určitě to příběhu neublížilo. Nabyla jsem dojmu, že Davidovi je v této knize věnováno víc prostoru než Haně, ale opět, nevadilo mi to. Děj na sebe navazoval, vše mělo logiku, i věci, které se mi nejprve zdály "nadbytečné" mi na konec celý příběh dokreslily. Doporučuji.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány české krimi české detektivky

Autorovy další knížky

2022  85%Podíl viny
2023  88%Vina a trest
2023  87%Odsouzen k smrti
2023  89%Živá minulost