Ruru Ruru komentáře u knih

☰ menu

Říše bouří Říše bouří Sarah J. Maas

(SPOILER) Já… už fakt nevím.
Tahle kniha mě několikrát přiměla brečet, ať už štěstím nebo smutkem, všechny charaktery jsou úžasně propracované, nikdo není dokonalý. Jsem taky ráda, že jsme konečně dostali nějaké ucelenější obraz o té dávné minulosti, a co se vlastně Eleně a Gavinovi přihodilo. Totálně jsem si zamilovala Gavriela i Fenryse (dávej pozor na Aelin, prosím tě). Nemám slov, prostě dokonalost.

04.11.2022


Královna stínů Královna stínů Sarah J. Maas

(SPOILER) Vážně mi na tuto sérii začínají docházet slova. Prostě skvělé, i přes narůstající počet stran. Jsem ráda, že jsem si Krvavé ostří přečetla předtím, protože jsem několika věcem lépe porozuměla a pochytila jsem narážky.
Ale nebudu vám lhát, když jsem četla o tom, co se z Doriana stalo, fyzicky mě to bolelo. Zároveň mám pocit, že polovinu této knihy jsem málem brečela (ať už smutkem nebo štěstím) nebo se chechtala jako hyena, když jsem četla o špičkování Aelin doslova s kýmkoliv.
Všechny postavy byly úžasné: ať už ty staré známé nebo nově představené. Elide i Nesryn jsem si totálně zamilovala. Nebo taky Lysandru, kterou sice znám už z TAB ale až tady jsem si ji oblíbila. A její magické schopnosti? Jako pardon, kdo by to nebral? Čekám, co se vyklube z Lorcana a zbytku Jeřábovy tlupy. :D

31.07.2022 5 z 5


Krvavé ostří Krvavé ostří Sarah J. Maas

(SPOILER) Takhle vám to řeknu. Toto není dobré pro moje psychické zdraví. Ale koho to zajímá? Mě rozhodně ne. :D Budu v tom pokračovat? Rozhodně ano. :D
Každou povídku jsem si užila, ani u jedné jsem se nenudila a jak je u autorky zvykem, kniha ubíhala jako na drátkách. Bohužel pro mě, Sama jsem měla s postupem děje čím dál radši. No, úplně se mi to nevyplatilo. O to víc mě mrzelo, že ho Celaena ani nestihla pořádně pomstít. Ale o tom se tady radši rozepisovat nebudu. Nejradši bych se teleportovala do Tvrze a uškrtila tu bytost (odmítám mu udělit titul člověka, protože tohle už ani člověk není), která se nazývá Králem vrahů. A poslední část s Celaeniným odvozem mě docela dorazila, takže díky, Sarah.

PS: Jsem jediná, kterou napadlo, že ten mladík se safírovýma očima a černými vlasy, se kterým Celaena tančila (nebo se o to pokusila, dokud se do toho nevložil Sam) na plese, je Dorian? Asi jsem. Nevadí. Pokud to někoho taky napadlo, dejte mi vědět, ať vím, že nejsem jediná divná. :D

01.07.2022 5 z 5


Dědička ohně Dědička ohně Sarah J. Maas

(SPOILER) Nemám slov. Znovu skvělé. Zamilovala jsem si Jeřába a rozhodně mě zajímá víc o něm i o jeho pěti přátelích.
Bylo moc fajn, že jsme konečně dostali ucelený obraz o Aelinině minulosti, a ne jen sem tam střípky. No a Manon. Pokud jste si neoblíbili Manon, nechoďte mi na oči. Ne, ale jako vážně, kdo by si ji nezamiloval? Hromada částí této knihy mi zlomila srdce na tisíc kousíčků, ale Sorschina smrt mezi nimi jednoznačně vede. Já jsem věděla, že její vztah s Dorianem prostě nemůže dopadnout dobře, ale až tak? Ale když nad tím přemýšlím, asi mě to mrzí primárně kvůli Dorianovi. Chudák, na ženy má docela smůlu. Kdybych měla jmenovat pár dalších, byla by to smrt lady Marion, smrt Keelie (klidně se mi smějte) a poslední části s Aedionem.
Celkově byla pro mě tato kniha docela emocionální jízda, u některých částí jsem se smála jak postřelená hyena, a u dalších jsem málem brečela. Rozhodně se vrhám na další díly. :)

19.06.2022 5 z 5


Půlnoční koruna Půlnoční koruna Sarah J. Maas

Úžasné. Já nevím, co k tomu napsat. Knihou jsem prolétla jako nic a nemůžu se dočkat, až se pustím do dalšího dílu. :)

14.05.2022 5 z 5


Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

Tak tohle si mě získalo od první stránky. Hrozně dlouho jsem se těšila, že se konečně na trůn vrhnu, a stálo to za to. Všechny (kladné) postavy jsem si naprosto zamilovala a moc mě bavily. Já fakt nevím, co k tomu napsat, protože toto bylo prostě megaúžasné. :D

18.04.2022 5 z 5


Dvůr stříbrných plamenů Dvůr stříbrných plamenů Sarah J. Maas

(SPOILER) Měla jsem fakt vysoká očekávání. Jakože fakt. A můžu s klidným srdcem říct, že byla naplněna.
Bavilo mě sledovat Nestinu změnu (fyzicky i psychicky) a to jak nakopává nepřátelům… ehm… pozadí. :D
Ale stejně tak mě bavil Cassian, což se mi u knih s více pohledy mnohokrát nestává. Většinou mám něčí pohled radši, ale tady to bylo opravdu vyrovnané.
Užívala jsem si Nestino sbližování s Emerie a Gwyn. Všechny tři za sebou mají nehezkou minulost, a já byla fakt ráda, že se našly. Je to jako kdyby pro sebe byly stvořené.
No, a posledních 200 stran bylo jak na horské dráze. Jak pyšná jsem na holky byla, že zvládly obřad krve a utvrdili „zpátečnické Illyrijce”, že ten jejich způsob se opravdu nehodí. Bála jsem se o Feyre a byla jsem zvědavá, jak to autorka vyřeší, aby přežila. Protože vladařka a vladař zemřít nemůžou, prostě ne. :D
Abych to shrnula, byl to úžasný zážitek a upřímně doufám, že dostaneme i Azův příběh. A to hodně brzo.

03.04.2022 5 z 5


Smrt na Nilu Smrt na Nilu Agatha Christie

První jsem viděla zatím nejnovější film, a na jeho popud jsem sáhla po knize. Chtěla jsem vědět, co je v knize jinak apod.
Přečteno za dvě odpoledne, a fakt jsem se nenudila. I když tam zhruba do poloviny není žádná smrt, já jsem si to hrozně užila. Má to spád, je to promyšlené a prostě je to Agatha Christie. Víc netřeba psát.

06.03.2022 5 z 5


Vize budoucnosti Vize budoucnosti Timothy Zahn

(SPOILER) Já prostě nevím, co k tomu mám napsat. Jednu hvězdičku jsem si z minule schovala, a tady ji můžu právoplatně přidat. Tohle bylo totiž tak dokonalý, že nemám slov. Všechno do sebe krásně zapadalo, dávalo smysl a mělo důvod.
Moje dušička je nanejvýš uspokojena, ať už strategickými úmysly, boji s meči, Sílou nebo vztahem mezi Lukem a Marou (který byl tady opravdu perfektní - no kdo by je nemiloval?)
Sečteno, podtrženo, ANO, přečtěte si to.

04.03.2022 5 z 5


Přízrak minulosti Přízrak minulosti Timothy Zahn

(SPOILER) Timothy Zahn prostě SW psát umí. Šikovně zapojuje situace a postavy z Thrawnovy trilogie, což mně velmi vyhovuje. Všechny postavy byly perfektní, ať už Han s Leiou, či Mara s Karrdem nebo Luke. Vývoj kapitána Pellaeona (ve smyslu toho, že on je teď na Thrawnově pozici) je opravdu skvělý, ale je dobře, že nezapomíná na svá mladší léta, a na to, co se od Thrawna naučil. Když jsem u tohoto génia, Flim odvádí velmi dobrou práci. Otázka je, kdy, nebo jestli vůbec, Nová republika prokoukne tuto šikovně udělanou boudu, nebo jestli ji dříve stráví její vlastní spory. V kterých je taky Zahn mimochodem přeborník. Stačí říct Caamas a každý má hned hromadu výčitek - zkuste si to zkrotit. Nicméně jednu hvězdičku si ještě nechám do zásoby.
Jsem velmi zvědavá, a doufám, že v příští knize dostane víc prostoru i Mara, moc kapitol zde neměla.

15.02.2022 4 z 5


Rod země a krve Rod země a krve Sarah J. Maas

(SPOILER) Wow, tohle byla jízda. Bohužel jsem si viníka Daničiny smrti nedopatřením vyspoilerovala (a nemyslete si, že bych se v tu chvíli tou knihou nejradši neumlátila), faktem ale zůstavá, že autorka si s námi dokáže dost pohrát. V jednu chvíli se hledá vrah Ďábelské smečky, v druhé za to může Danika. V jeden moment jsou kristallos spolu s rohem klíčové „postavy”, v moment druhý jsou téměř bezvýznamné vedlejší účinky syntu.
Hlavní postavy mi sedly a okamžitě jsem si je zamilovala. Soucítila jsem s Bryce, ale zároveň i s Huntem. Usmívala jsem se u scén se Syrinxem a Lehabou a u rozhovorů mezi úhlavní dvojicí. Ani jeden za sebou neměl záviděníhodnou minulost, ale dokázali to překonat. Spolu. A pak už najednou nebyli parťáci.
Konec dokonalý, emoce z něj přímo prýštily a přišla spousta překvapení. Každá postava se něčím zapojila, i když na začátku byla třeba úplně bezvýznamná a vám běželo hlavou: „Na co tu vůbec je?” Co miluju na Sarah je to, že co se může zdát jako nepatrná věc na začátku, začne na konci dávat větší smysl, než by mě vůbec kdy napadlo. Rozhodně se nemůžu dočkat dalšího dílu!

22.01.2022 5 z 5


Dvůr mrazu a hvězd Dvůr mrazu a hvězd Sarah J. Maas

(SPOILER) Styl psaní autorky je prostě hrozně fajn. Díky tomu (a díky její délce) knížka utíkala neuvěřitelně rychle a já si ji hrozně užila. Ano, asi se tady nic převratného nestane, ale mně se prostě ještě nechtělo ten svět opouštět. Jsem ráda i za pohledy ostatních, zvlášť za pohled Nesty, i když nebyl moc dlouhý. Jen je škoda, že svůj prostor nedostali Elain nebo Azriel. Kolikrát se mi také stalo, že jsem vyprskla smíchy a prostě to celé bylo takové pohlazení po mé dušičce. :)
Ani mi nevadilo nakupování, či rozbalování dárků, aspoň jsem se dozvěděla, kdo co ocení, a kdo má co rád.

27.11.2021 4 z 5


Dvůr křídel a zmaru Dvůr křídel a zmaru Sarah J. Maas

(SPOILER) Ok, já se přiznám. Tuhle sérii jsem začala číst v karanténě před rokem a půl, ale tenhle díl jsem z nějakého důvodu (pravděpodobně zatmění v mozku) odložila. A vůbec netuším, proč.
Sarah J. Maas píše skvěle, to je známá věc. Ale nějaké části mě málem dohnaly k pláči. Třeba jak happy jsem byla, když Cassian i Az zachránili Feyre a Luciena před jeho bratry. Jejich shledání je podané tak dobře, že byste mě určitě chtěli vidět, když jsem to četla. :D
Nebo situace, kdy se Feyre s Cassem vydávají do Vězení, ponurá atmosféra, o ty hrdiny se bojím a najednou Cassian řekne Rhysovi: „Koukej se vrátit do Velarisu, kvočno. My to zvládneme.” No prostě skvělý válečník.
A při příjezdu Feyřina otce jsem opravdu skoro nepokrytě brečela.
Charaktery postav jsou tady vykreslené úžasně, a já jsem jsem si absolutně zamilovala každou bytost a ty, které jsem už znala, mám (z většiny) teď ještě raději. A jestli vás ani můj komentář nepřesvědčil, abyste si to přečetli, tak už vám jen tu knížku omlátím o hlavu, a počkám až se vám v ní něco přepne, a vy si uvědomíte, že to chcete číst. (Dobře, tohle možná bylo trošku agresivní.)

14.11.2021 5 z 5


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

No, ne nadarmo se Agathě Chtistie přezdívá královna detektivek.
Jeden ostrov, deset lidí. Každý z nich má ve skříni svou formu kostlivce, ať už si jej připouští nebo ne. Měla jsem pár tipů na vraha, ale autorka mi je zabila, takže očividně bych nemohla být detektiv. :D
Četla jsem ji v noci, bála se pod peřinou a dnes budu naprosto nepoužitelná, ale já to musela dočíst!
Ve věci změnění názvu na „Až tam nezbyl žádný,” plně souhlasím s Illiou. Nepochybuji, že autorka tím nechtěla nikoho urazit, pouze se jí to hodilo do příběhu, jenže v téhle prapodivné době každý vidí rasismus všude. Mrzí mě to, ale co já nadělám.

29.09.2021 5 z 5


Mezigalaktická výprava Mezigalaktická výprava Timothy Zahn

(SPOILER) Tak mám takový dojem, že mi nezbývá nic jiného, než se připojit k těm mnoha hvězdičkám pode mnou.
Od začátku do konce to bylo napínavé, nenašla jsem ani jednu stránku, která by byla „vycpávková” a jednoduše tam nepotřebovala být, a posledních cca 40 stran se událo tolik věcí, že jsem to nestíhala pobírat.
Rozhodně bych chtěla zmínit C’baotha. Občas jsem přemýšlela, která jeho verze je opovrhodnější: jestli on nebo jeho klon v Thrawnově trilogii. Jelikož Joruus byl ještě ke všemu šílený, Jorus mi z toho vychází lépe. Ale teda žádná sláva. Chtěla bych pochválit jeho cestu k temné straně Síly, jelikož ta byla opravdu velmi uvěřitelná. Přijde mi, že na C’baotha se přesně hodí Anakinovo rčení z Revenge of the Sith: „I’m not the Jedi I should be. I want more. And I know I shouldn’t.” (Tuším, že to bylo takhle.)
Jeho padawanku jsem si velmi rychle oblíbila, Thrass mi občas šel trochu na nervy, shlédání s Thrawnem po jeho trilogii bylo boží, posádka Bargain Hunteru skvělá (Marisin obdiv vůči Thrawnovi ji ani v nejmenším nezazlívám); zato Loranin bratr mi pil krev hned jak promluvil.
Závěr? Určitě mohu doporučit, nebudete zklamaní.

15.08.2021 5 z 5


Poslední povel Poslední povel Timothy Zahn

(SPOILER) Grandiózní, velkolepé a jedno z nejlepších finále, které jsem, kdy četla. Držela jsem palce střídavě Karrdovi, Maře, Lukovi, Hanovi, Leie… každý si tam našel svůj moment, kdy jsem mu prostě musela fandit. A občas i litovat. Např. na Karrda se šila pěkná imperiální bouda a když Maru chytili na chodbě se slovy „Dobrá, Jade. Hezky pomalu. Je po všem.” tak jsem asi dostala infarkt i mrtvici najednou. Té knížky jsem se nechtěla pustit a četla jsem ji i při chůzi na táboře. Posledních cca 30 stránek mi nezbývalo, než sedět jako na trní, číst s otevřenou pusou a jen valit oči. Na konci do sebe všechno krásně zapadlo, a Maru mám teď ráda víc, než kdykoliv předtím. Jedním z nejlepších momentů byla určitě Thrawnova smrt. Těžko použít slova na mé pocity při té scéně, ale zkusím to. Pomalu jsem při ní nedýchala a jediné, na co jsem myslela, bylo že žádný další Thrawn už nebude… že nebude záležet, jak se ten nebo onen konkrétní člověk bude snažit… a že tenhle úžasný velkoadmirálský záporák vždy byl, je a bude jen jeden…

Bohužel, část s Lukovým klonem mi vyspoileroval bratr (děkuji, fakt), takže to mě nepřekvapilo. Ale stejně jsem si boj s ním užila, a byla jsem ráda, že se ukázaly nějaké Mařiny bojové schopnosti, a že to všechno nezachránil jen Luke.

Co říci závěrem?
Pokud jste fanda Star Wars, řekla bych, že je to skoro vaše povinnost, a kdo nemá rád sequely (vítejte do klubu) můžete to brát jako já, a to sice jako „opravdové" pokračování ep. VI.
Tato série se určitě řadí k mým oblíbeným a všemi deseti vám ji doporučuji.

18.07.2021 5 z 5


Temná síla na vzestupu Temná síla na vzestupu Timothy Zahn

(SPOILER) Chvíli mi trvalo než jsem plně vstřebala dojmy z Dědice impéria a mohla se naplno pustit do Temné síly na vzestupu. Ale pak mi stránky (no, stránky, četla jsem to na čtečce) “ubíhaly” pod rukama jako nic. (Kromě přechodu z distanční výuky na prezenční - v tu dobu jsem se trochu sekla - škola, no…) A jediné, co k tomu můžu říct je… wow. Napětí se stupňovalo hned od první stránky; byla jsem zvědavá, jak Leia dopadne u Noghriů, nesnášela jsem Fey’lyu (pravděpodobně jsem to napsala špatně, ale co už) a přála našemu Dream Teamu (pro ty, kteří to nepochopili, to je Luke, Han, Lando a Chewie), ať jim všechno klapne. Thrawn se nezměnil, furt taktický génius, C’baoth se mi ještě více zhnusil (ještě, že se Luke nenechal napálit), Mara pořád všechny dokáže setřít jednou větou, a tak bych mohla pokračovat do aleluja.

Čekám tedy, jak impérium naloží s klony a hlavně, jak si s impériem poradí naši hrdinové.

27.06.2021 5 z 5


Dědic impéria Dědic impéria Timothy Zahn

(SPOILER) Strašně pohodlně a rychle se to četlo.
Thrawn mi v mnoha ohledech připadal mnohem lidštější a citově zranitelnější než Vader - to jak se občas projevoval např. vyvedením z míry nebo zmatením. Taky mě dost dostávalo jeho logické myšlení. (I když já ho naprosto postrádám, takže je otázka, jestli by mě v tomto ohledu nepřekonala i okurka...)
Taky jsem byla napnutá ohledně vysvětlení Mařiny nenávisti vůči Lukovi.
Bylo to úžasné až do konce, takže co zbývá mně?
5*

(Jediné, co mě trochu štvalo byl český překlad X/B - wingů).

07.04.2021 5 z 5


Umlčené tajemství Umlčené tajemství Evelyn Brisou-Pellen

Knihu jsem přečetla za chvilku za
a) kvůli její čtivosti
b) kvůli velkým písmenům.
Dobrá zápletka a celkem neočekávaný konec. Já osobně bych asi neunesla, mít takovéhle obrovské tajemství a nikomu se s ním nesvěřit. Výčitky svědomí jsou strašná věc.
Ale jak už tady bylo psáno, jednohubka na odpoledne a navíc čtivá, takže co řešit.

31.03.2021 5 z 5


Goldfinger Goldfinger Ian Fleming

(SPOILER) Musím přiznat, že hned ze začátku to bylo velice čtivé.
Goldfinger je takový ten typ záporáka, který má vše do detailů promyšleno (snad i na odchod na toaletu má stanovený čas (můj dojem)) a tak nějak nikdy nevíte s čím přijde, a co od něj s tou jeho “nenápadností” čekat.

Ale Oddjoba bych opravdu potkat nechtěla. (Nezáleží jestli bych byla nevinný občan nebo Goldfingerem hledaný... někdo.)

29.03.2021 5 z 5