Psenda31415 Psenda31415 komentáře u knih

☰ menu

Spasitel Spasitel Andy Weir

Jednoduše vesmírně dobré!

Kdo by to byl řekl, že one-man+one-alien show může být opravdu dobrý nápad na ne úplně krátkou knihu. A ono to funguje. Opravdu bravurně je zmapovaný celý vědecko-poznávací aspekt s popisem vnitřních myšlenkových pochodů, snahu zjistit jak to všechno funguje, proč jiné věci zase nefungují atd.

Jako technologický nadšenec s fyzikálním základem musím říct, že tuhle knížku si snad i přečtu znovu a to se mi moc nestává!

23.04.2024 5 z 5


Ateliér špičatých klobouků 1 Ateliér špičatých klobouků 1 Kamome Širahama

Celou sérii špičatých klobouků mám na seznamu dlouho a jsem opravdu rád, že jsem se nakonec dopracoval i k tomu, že všech 10 doposud vydaných dílů (v ČJ) máme doma v knihovně.

Kresby jsou opravdu hezké až by se dalo říct kouzelně milé a naprosto chápu, že by srdce každé malé čtenářky (= rozuměj cílové skupiny) mělo zaplesat. To co mě překvapilo je spíše objev, že to všechno dělá super dojem i na mě - a to nejsem ani mladý, ani čtenářka.

Příběh plyne sice velmi pomalu, ale na každé další straně se postupně odhaluje, jak byl celý kouzelný svět pečlivě a s láskou vybudován. O některých konverzacích / situacích bych řekl, že jsou až příliš (mladá čtenářka promine) infantilní, ale častokrát člověk narazí i na opravdu hlubokou myšlenku, nebo překvapivou konverzaci, která by se dala vztáhnout na spoustu situací dnešního moderního světa a kterou jsem já osobně v podobně laděné literatuře nečekal.

S každým dalším přečteným dílem jsem opravdu chtěl vědět co bude dál, těšil se na další po troškách přidávanou informaci o tom, jak magie v tomto světě funguje, na vyjasnění toho proč zrovna Coco, kdo jsou ti dobří a kdo ti zlí, jestli je vhodné následovat řád, či chaos a kdo vykouzlí ten největší a nejhebčejší polštářek ve kterém se do růžova vyspí i hrůzu nahánějící drak!

22.04.2024 5 z 5


Kosti, pasti, slepice Kosti, pasti, slepice Jeffery Russell

Obálka, název i anotace slibují vtipnou a oddechovou fantasy literaturu, kterou překvapivě opravdu dostanete! :-)

Celý příběh je poměrně jednoduchý, nicméně nabízí i několik překvapení - pro mě tedy velké finále překvapením bylo. To, že slepice hrají v příběhu velkou roli, bylo jasné už od pohledu na obálku knihy, ale že až takovou...

Hlavní kouzlo knihy pro mě bylo v tom, že se snaží kombinovat vtipné hlášky trpaslíků s dobře známým světem D&D. To se sice nedaří celou dobu stejně dobře, ale i tak jsou po celou dobu hlášky alespoň úsměvné. Celkově to na mě působí, jako kdyby se Frodo (v knize Durham - člověk co vlastně nic neumí, nic nedokázal, nemá ambice ani extra odvahu) vydá na dobrodružný výlet se Zoltanem ze Zaklínače (v knize celá banda trpaslíků), který se nicméně snaží mluvit víc slušně, než by se na Trpaslíka slušelo. Tady je třeba pochválit i pana překladatele, protože překládat trpasličí mluvu do "takeho zaklínačovského hanecu" byl asi oříšek.

Ubírám jednu hvězdičku, protože jsem opět čekal ještě o něco víc srandy. Když vám dají vždycky jen trochu ochutnat, byť je to moc dobrý, tak stejně chtějte vždycky víc!

22.04.2024 4 z 5


Virtuální realita Virtuální realita Martina Mátlová

V knihkupectví jsem se nechal zlákat moderně laděnou obálkou, zajímavým názvem a trochu zavádějící anotací. Předem říkám, dalo se vybrat i hůř :-)

Nápad napsat knihu o tom, že (z pochopitelných důvodů) na život rezignovaný, ochrnutý Zachariáš nalezne ve virtuálním světě svou životní lásku a obecně i chuť do života (ať už reálného, či virtuálního) mi přijde fajn. Nicméně to, na co jsem se nejvíce těšil byla ona detektivní zápletka propagovaná na zadní straně knihy. Bohužel tato část knihy je velmi velmi velmi slabá. Nejenže je detektivnímu aspektu věnováno málo prostoru, ale i to málo postrádá logicky provázané kroky, nepředvídatelnost, nějakou gradaci, motivaci zúčastněných stran atd.

Jako celek se kniha četla hezky a rychle, bohužel jsem od ní měl trochu jiná očekávání :-)

22.04.2024 3 z 5


Lovcův odkaz Lovcův odkaz Alex Drescher

Knihu mám doma už docela dlouho dokonce podepsanou od autora! - získáno během covidové pandemie v rámci nějakého balíčku knih, nicméně název ani obal knížky mě moc neuchvátil. Obal evokuje spíš knihu pro náctileté, kde půjde o nějaký pseudo románek mezi upírkou a vlkodlakem. Naštěstí, všechno je jinak!

Knížka nabízí překvapivě zajímavý mix postapo světa s velkým bratrem, magií, elfy, trpaslíky i skřety. Ještě pořád jsem překvapený, že takhle bizardní mix funguje :-) Hlavní hrdina k tomu sem tam hodí vtipnou hlášku, děj se odehrává na našem území, což je taky plus.

Od lineárního hlavního děje mě trochu moc odváděly skoky do jiné dějové linky, kde není na první pohled jasné o jakou dějovou linku se jedná a člověk musí pár odstavců přečíst, aby tušil o co jde.

Každopádně se těším na další díl a kouknu co dalšího spáchal tento autor a rozhodně tomu dám šanci, ať už obálka bude vypadat jakkoliv!

07.12.2023


Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti Daniel Prokop

Trvalo mi velmi dlouho, než jsem knihu dočetl. Rád jsem se k ní vracel vždy po "debatě" v hospodě, večerních zprávách, nebo po nedělním sledování Otázek. Nicméně složitost uváděných problémů, nespočet možných řešení navázaných na hledání co možná nejvíce fér řešení bylo to, proč jsem musel knihu často odkládat a sám se trochu zamyslet, provětrat internetové sítě a poškádlit ChatGPT.

Upřímně nechápu, jak je možné, že se autor v těch všech složitostech sám neztratil, ba co víc, že jako šikovný průvodce zvládl neztratit mě!

Velmi zdařilá kniha, kterou nikdy neprodám!
(Teda pokud mě k tomu nedotlačí jisté socio-ekonomické vlivy...)

04.12.2023


Strážcové Varadínu Strážcové Varadínu Juraj Červenák

Kapitán Báthory (Kornel bude vždycky jen Walker :D ) je sice drsňák, zabiják a cynik, ale to vážně není všechno! Je to také básník, mudrlant, křesťan a gentleman.

V průběhu celé série se perfektně prolíná jeho role věhlasného turkobijce a kapitána, otce (jemuž unesli syna), otroka (v tureckém zajetí) a božího bojovníka (který bojuje s mystickými bytostmi). V různých částech příběhu postupně přijímá každou z těchto rolí, aby o ni následně pochyboval buď on sám, nebo společně s některou z perfektně napsaných vedlejších postav jako Voronin nebo Čelebi. Velkým a příjemným překvapením pro mě vždycky byl návrat známých postav z přechozích dílů :-) Ještě jednu pochvalu musím napsat explicitně na rozhovory Báthoryho a Čelebiho o náboženství, kde oba k tomu přistupují řekněme pragmaticky, byť jeden v hlavě rozmlouvá se sv. Jiřím a druhý je mimo jiné muslimský imám :-)

Za sebe musím říct, že celá série mě donutila otevřít mapu a podívat se, kde zmiňované lokace přesně leží a dohledávat si historické souvislosti, za což díky :-) Kdyby mi na základce někdo dal tohle přečíst místo dějepisu, možná bych toho o nájezdech Turků do Evropy věděl víc :D

23.03.2021 4 z 5


Hranice impéria Hranice impéria Jan Kotouč

Pomalu, ale jistě otáčející se Kotouč rozpohyboval vcelku zajímavý příběh, který mě osobně opět a znovu vrhnul do éry filmu "Hvězdná pěchota", seriálu "Hvězdná brána" a také hry "Mass Effect". Za což mu velice děkuji a běžím si pro další díl!

Jedná se o pro mě zcela typického reprezentanta žánru Military science fiction. V né až tak vzdálené budoucnosti se lidstvo již setkalo s několika mimo-zemskými druhy, které nás obohatily o nějakou tu technologii a zároveň nás zatáhli do různých galaktických šarvátek.

Děj sleduje příběh mladého příslušníka vládnoucí rodiny, který jak už to tak bývá se rozhodl vydobýt si nějaký ten respekt a pozici v armádě. Protože je to klaďas každým coulem, tak byť je z dobré rodiny a krapet vylepšený, má robotického sluhu (...pošli to Kevinovi...), přímou linku na císaře, tak se neustále snaží o něco, čemu sám říká "bigger picture".

Vše je zahlceno informacemi o tom, jak to v armádě chodí, z jakého materiálu je loď, kolik stupňů má Gertzův motor, kdo mačká jaké tlačítko v operačním centru bitevních lodí, ale to už k tomuto žánru patří a mně to tady vlastně docela vyhovovalo.

Záporák není zřejmý hned od začátku, za což jsem rád. Mělo to i pár překvapivých zvratů a konec se mi vysloveně líbil a krásně to člověka navnadí na další díl, protože teď bych doopravdy rád věděl, co bude dál.

26.11.2020 4 z 5


Nájezdník z Pustiny Nájezdník z Pustiny Tomáš Sekerka

V první řadě musím pochválit pěknou obálku!

Děj tohoto prvního dílu sledujeme optikou dvou postav, které společně vyrůstali a od jisté události v jejich ranném dětství se dlouhou dobu nepotkali. Obě dějové linky vcelku pěkně ubíhají a co se ze začátku může zdát jako trochu divné post-apo, se hodně brzo změní v hodně zajímavé post-apo se spoustou otázek bez odpovědí.

V jedné dějové lince je nám představena celá post-moderní společnost, kde by spousta lidí dala cokoli za to, aby pro ně fungovala obligátní věta "Kredity ti budou stačit.". Pro mě osobně z téhle dějové linky navíc čiší taková vyprázdněnost lidí, co mají všechno. Má prosperující firmu, kde zvládne vše řídit AI, má dostatečný příjem na to, aby mohla dělat výzkum co jí zajímá, ale co s tím, když už se na velké otázky odpovědělo a odpověď na ty zbývající je v nedohlednu? Veškeré informace jsou na síti, stejně tak zábava a umění, tak proč se zajímat o to, že veškeré technologie poskytuje jedna korporace. Proč se zajímat o to, že ve své podstavě všechno a všechny vlastní jediná korporace? :-)

Druhá dějová linka je mnohem víc akční a sleduje život klanového bojovníka v post-apo pustině, kde každý krok je bojem o holý život. Celá tato linka je navíc opředena mysticismem a náboženstvím, což všechno dohromady tvoří super doplněk k druhé technicistní dějové lince. Popisy bojových scén a zbrání jsou naprosto precizně napsané a já jsem měl občas při čtení pocit, že místo čtení sleduju film!

Musím uznat, že ze začátku mě kniha tolik nezaujala a některé popisy lokací/budov/postav/strojů byly až moc zdlouhavé, ale já to tak mám skoro vždycky :-) Ke konci už jsem knihu doslova hltal a "Konec první části" mě překvapil natolik, že jsem zalistoval několikrát tam a zpět ve čtečce abych se ujistil, že je to opravdu konec první části :-)

11.11.2020 4 z 5


Trnový princ Trnový princ Mark Lawrence

Jako první musím pochválit obálku, je super :-)

Ze začátku se kniha tváří jako klasické fantasy, kde hrdina není zrovna princ na bílém koni, který pomůže babičce přejít rušnou silnici ;-) Naopak, je to zloun (byť nepochází z Loun, ale z tzv. Roztříštěné říše), který nejde pro ránu daleko, neustále balancuje na hraně života a smrti a tuhle hranu masochisticky vyhledává. Tato jeho "duševní porucha", jak by se dalo označit to, že mu hlasy v hlavě cosi našeptávají, ale není tím, čím se od počátku zdá být!

Škoda, že mladý Jorg, četl především Platona, Sun-c', Shakespeara a nedostala se k němu příručka o softwarové bezpečnosti. Velmi by mu to usnadnilo rozmluvu s "duchem uvězněným ve skále" alias AI a možná by zkusil obligátní heslo 12345 :D

Závěrem dodám, že jsem nadšený! Klasické fantasy pomalu a průběžně odhaluje střípky o tom, že to úplně klasické fantasy nebude a že ten okolní svět zdá se býti poněkud povědomým :-)

Těším se na další díl!

05.07.2020 5 z 5


Strážci brány Strážci brány Jan Urban

Název super, obálka fajn, český autor, české prostředí = musim přečíst! Navíc mám knihu s podpisem v rámci balíčku knih od Fantomprintu přes Startovač :-)

Nadšení ze známého prostředí, nesmrtelných postav s nadpřirozenými schopnostmi a dobrých hlášek postupně sice vyprchávalo, ale naštěstí ne úplně :-) Sice to není Kotleta a hlášky nejsou tak drsný a našlapaný, ale i tak jsem se čas od času docela zasmál a knížka mi hezky utekla a těším se na další díl. Prostě tenhle styl mi vyhovuje velice a jsem ochotný přimhouřit jedno, dvě a někdy i všechny tři oči nad několika drobnostmi.

22.06.2020 4 z 5


Poslední smrtelné pouto Poslední smrtelné pouto Brian Staveley

Kdybych měl hodnotit jedním slovem: Super!!!

A teď vážně :-)
Celá série je vymyšlena krásně, je plná zajímavých smrtelných, nesmrtelných a skoro nesmrtelných postav. To co se na začátku zdá jako jasný fakt se v průběhu příběhu mění a člověk si nemůže být nikdy jistý, jestli se v další kapitole všechno nezmění. Opravdu dobře je kombinováno vyprávění stejných situací z pohledu různých postav. Také se mi líbí ta rozmanitost od náboženství (různí bohové a jejich kulty) a politiku (císařství x republika) přes naprosto odlišné a přesto v něčem stejné skupiny asasínů (Kettralové a Lebky) až po velké bitvy i osobní vnitřní války.
Chtěl bych napsat i to, co téhle sérii chybí. Dokonce jsem si vybavil mou oblíbenou postavu Rampuriho Tana a jeho shinské: "Musíš vidět, co tam není." Ale nechybí nic, bohužel ale něco občas přebývá :-) Místy jsou popisné pasáže až příliš dlouhé a člověk pražící po posunu v příběhu pak rychleji listuje než čte :D Ale nic co by se nedalo zvládnout.

Nazávěr musím říct, že jsem si vážně oblíbil celý shinský řád, ačkoli jich mnoho nezbylo po prvním díle, ubylo ve druhém díle a nejspíše vymřeli v díle třetím. I přesto finální omyl navšechnopřipraveného Tana byl pro mě naprosto grandiozní kousek :-) Postava, která od prvního dílu ví víc, bojuje líp, dohlédne dál a nakonec se přeci jen fatálně splete.... perfektní.

Pro všechny, kteří odkládají svou knihu (a nejen knihu!) na zítra mám ještě jednu pravdu od shinů:
Žij teď, budoucnost je sen.

14.08.2019 5 z 5


Jádro Jádro Peter V. Brett

Až po přečtení celé série mi došlo kolik to vlastně bylo stránek! Četlo se to všechno krásně i přes vysoký počet všemožných Krasijských dama-šarum-ji 'ting, což se všechno ještě zkomplikovalo, když Krasijci "vystrčili hlavu z písku".
Celý svět byl vymyšlen hezky, chranová magie zajímavá a s postavami bylo snadné se sžít, byť některé fráze se cyklicky opakovaly každých pár stránek.
Poslední díl, byl pro mě nutností, potřeboval jsem vědět jestli to dopadne tak, jak jsem od prvního dílu tušil a ......... ano, žádné překvapení se nekonalo. Pravda a láska zvítězila, nad lží a nenávistí, ale za jakou cenu..... V tomhle ohledu se mi líbila proměna a výměna názorů Arlena a Jadira aneb šarak'ka až na prvním místě :-)
Kdyby se v posledním díle ubralo dětí/kojenců/těhotných bylo by to fajn. Stejně tak závěrečná bitva s Královnou a spoustou mozkovců, kteří by v téhle finální kapitole zasloužili přejmenování na bezmozci, byla trochu přitažená za vlasy.
Jako celek musím říct, pěkná série!

23.07.2019 4 z 5


Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Perfektní pokračování prvního dílu s názvem Smrtka :-)

Nimbus, jakožto vše řídící AI, se stává jednou z hlavních postav tohoto dílu a musím říct, že to byla dobrá volba. Jeho krátké "vnitřní monology" uvádějící každou kapitolu se pro mě staly zajímavým zpestřením celé knihy a donutily mě se zamyslet nad jeho konáním/nekonáním a občas ho i politovat.

Závěr byl opravdu perfektní a už se moc těším na další díl :-)

31.05.2019 5 z 5


Příslib krve Příslib krve Brian McClellan

Hodnocení celé série Prachmistři - 4 a 2/3 hvězdiček :-)

Celý svět Prachmistrů je něčím novým a vymyšlen byl dobře. Propojení různých druhů "nadpřirozených schopností" je vážně zajímavé a nikde jinde jsem něco podobného nenašel. Ohledně prechmistrů samotných, tak jejich schopnosti a zasazení do doby střelného prachu mi připomíná Ryanův Ohěň Probuzení, ale mnozí by spojitost viděli jen ve střelném prachu :D
První i druhý díl perfektně frčí dál a dál, člověk by neustále chtěl vědět co se stane na další stránce. Nechybí spousta menších potyček, velkých bitev, střetnutí magií obdařených postav i politiky. Jednu hvězdičku jsem sebral jen poslednímu dílu a to proto, že jsem od něj čekal ještě o něco víc :-)
Celou serii mohu jen doporučit a už se těším na Příběhy ze světa prachmistrů, které jdu právě hledat v pražských knihovnách :-)

12.03.2019 5 z 5


Pandemie Pandemie A.G. Riddle

Začalo se to rozjíždět celkem slušně, ale v průběhu se bohužel ukázalo, že hlavní zápletka je značně překombinovaná. Korunu tomu nasadil závěr, kde se vyrojilo spoustu od začátku "mrtvých" postav, které byly do všeho zapletené dávno předtím než se odehrává první půlka knihy.
Závěr by se dal shrnout do obligátní věty: Luku, jsem tvůj mrtvý otec, tohle je tvoje dávno mrtvá matka a tohle tvoje dvě zesnulé sestry, navíc jsme všichni zednáři a máme plán o kterém neví ani tvá opravdu mrtvá knihovnice :D ....
A navíc o epidemii - pandemii vlastně vůbec nejde!

11.02.2019 2 z 5


Hustej nářez Hustej nářez František Kotleta (p)

Po přečtení serie SPAD a Perunovy krve padla volba na Hustej nářez a jeho (fakt mega) pokračování.
Škoda jen, že to fakt mega nářez moc nebyl :D Jako nebylo to špatný a člověk s fantazií si sem tam hlášku přídá, ubere, nebo vylepší, ale ten potenciál tam byl!

Herr Kotleta, měli byste se do příště polepšit!

02.01.2019 4 z 5


Perunova krev I. Perunova krev I. František Kotleta (p)

O něco slabší než serie SPAD, ale i tak jsem oba díly přečetl s radostí. Druhý díl byl ještě o něco slabší než první, ale holt jsem musel vědět jak to všechno dopadne :-)
Téma zajímavé, neotřelé, ale bohužel ubylo hlášek....( Cos čekal.....debile....).
Každopádně super postavy, dobrá akce a super hlášky navíc v prostředí Prahy, co víc si přát.
Snad jenom hamburgr, camelky a spoře oděnou polobohyni neotřelým způsobem obdarovávající muže dlouhověkostí a nadpřirozenou silou :D

16.10.2018 4 z 5


Invictus Invictus Simon Scarrow

Po přečtení všech doposud česky vydaných dílů této serie, musím konstatovat, že se mi, po optiovi/centurionovi/prefektovi Catonovi a Macronovi a vůbec římské armádě, bude stýskat :-)
To však nemění nic na tom, že tento díl byl jedním z nejslabších celé serie a to především kvůli změně překladatele. Nikdy bych nemyslel, že to poznám po pár stránkách, ale u této knihy je to tak. Slova jako "vyflajzni", "Vítězosláva", "zatrachtilá smůla" atd. překladatel nejspíš dlouho hledal ve slovníku hovorové staročeštiny :-). Holt když postavy 14 knih mluví stejným stylem a najdenou zlom, je to hodně znát.
SPOILER
Na závěr jsem se konečně dočkal smrti císaře Claudia, byť jen v epilogu. Na to jsem čekal už několik dílů ze serie :-o. Další díl by proto mohl být pecka!

11.09.2018 3 z 5


Oheň probuzení Oheň probuzení Anthony Ryan

Vážně pěkný mix fantasy a steampunku :-) Ryan opět nezklamal, jeho Draci v období parních strojů jsou pro mě naprosto novým světem a musim říct, že se mi to dost zamlouvá. Stejně tak příběh vyprávěný z pohledu tří naprosto odlišných postav (což je v poslední době cool) je perfektně poskládaný. Hned od začátku se stále něco děje a člověk se neustále těší, kdy se dějové linky hlavních postav opět protnou. Už se těším na další díl! Přečteno za týden v plném pracovním nasazení a to už něco znamená u knihy o cca 650 stránkách :-)

29.06.2018 5 z 5